Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Tort Esterhazy. Tradycyjny tort węgierski.

 

Ten Tort miałam w planach już od dawna. Ale jak to zwykle bywa, wolałam zawsze wymyślić coś autorskiego niż wykonać całkowicie z przepisu. Tym razem jednak wróciłam do domu zaledwie na kilka dni, nie miałabym czasu więc kombinować bardzo skomplikowanych wypieków - padło więc na ten oto właśnie tradycyjny węgierski Tort Esterhazy. Bezowe blaty laskowo-migdałowe przełożone waniliowym kremem budyniowym, całość ozdobiona prażonymi płatkami migdałowymi oraz tradycyjną lukrową pajęczynką. Tort wyszedł obłędny, taki jakie uwielbiam. Chrupkie blaty, maślany krem, świetny wygląd. Bardzo smakował również mojej Mamie. Dlatego gorąco polecam i zapraszam!

 

Tort Esterhazy

Bazowałam na tym przepisie, podaję po zmianach.

Składniki na blaty bezowe (tortownica 23 cm):

  • 8 białek, szczypta soli
  • 240 g cukru
  • 200 g orzechów laskowych
  • 40 g migdałów, obranych

Orzechy i migdały zmielić na proszek. Białka ubić ze szczyptą soli, a gdy zacznie formować się sztywna piana, łyżka po łyżce dodawać cukier, miksując, do uzyskania gęstej, lśniącej masy. Następnie delikatnie, lecz dokładnie wmieszać orzechy i migdały. Masę podzielić na 5 równych części. Nakładać masę do tortownic (dno wyłożone papierem) lub wykładać łyżką na odrysowane na papierze do pieczenia okręgi o średnicy 23 cm. Każdy blat suszyć w 190 stopniach przez około 20 minut lub do zrumienienia się ciasta. Wystudzić całkowicie, oddzielić od papieru do pieczenia. Uwaga: masa bezowa nie może czekać, także jeśli blaty nie zmieszczą się w piekarniku naraz, należy przygotowywac masę stopniowo – ewentualnie piec w dwóch partiach, ale nie więcej.

Krem budyniowy waniliowy:

  • 1/2 laski wanilii lub ekstrakt
  • 16 g skrobi ziemniaczanej
  • 160 ml mleka
  • 160 ml śmietanki 30 %
  • 2 małe żółtka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki wódki smakowej (u mnie porzeczkowa)
  • 250 g masła, w temperaturze pokojowej

Mąkę i żółtka rozkłócić dokładnie z niewielką ilością mleka. Resztę mleka, śmietankę, cukier i wanilię zagotować. Zmniejszyć ogień. Masę mączną dodać do gotującej się mikstury i podgrzewać, mieszając trzepaczką, do uzyskania gęstego budyniu. Wystudzić całkowicie, przykrywając wierzch budyniu folią.

Miękkie masło utrzeć na puch. Następnie po łyżce dodawać chłodny budyń, ucierając. Na koniec wmieszać alkohol. Masę odstawić do lodówki na chwilę do stężenia.

Ponadto:

  • 50 g płatków migdałowych, podprażonych i dokładnie wystudzonych

Na paterze umieścić pierwszy blat, pokryć cienką warstwą kremu. Postępować tak do wyczerpania blatów, ostatniego jednak nie smarować kremem – pokryć tylko boki i obsypać migdałami.

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kakao

Cukier puder rozrobić z sokiem na bardzo gęsty lukier. 2 łyżki wymieszać z kakao. Białym lukrem pokryć wierzch tortu. Ciemną część przełożyć do worka cukierniczego i narysować cienką spiralę. Następnie przejeżdżać wykałaczką od środka do boków tortu, aby uformować charakterystyczną pajęczynkę. Odstawić do stężenia. Tort przechowywać w lodówce, wyjmując go przed konsumpcją pół godziny wcześniej, aby krem zmiękł.

 

Smacznego *__*

 

czwartek, 05 listopada 2015, nashelly
Komentarze
2015/11/06 11:44:23
Wygląda bardzo smacznie :) głodny :(
-
Gość: tami, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/11/06 22:38:08
Tort subtelny w smaku, przepyszny - pełen puszystego , waniliowego kremu, świetnie komponował się z bezowo- orzechowymi blatami... Smakował mi bardzo córeczko
-
Gość: pola, *.ssp.dialog.net.pl
2015/11/07 13:05:32
pyszny :) najlepszy z lodówki :)
-
2017/04/10 10:23:09
Wygląda obłędnie :) I na pewno tak smakuje!