Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Marcepanki z kremem mocno kakaowym.

 

Zapraszam na marcepanowe ciasteczka z pysznym, kakaowym kremem. Przepis na ciasteczka wzięłam ze strony Magazynu Kuchnia i po raz kolejny się zawiodłam, przepisy na tej witrynie i w gazecie są beznadziejne i niedopracowane, jakby ktoś ad hoc je sobie napisał i nawet nie wypróbował. W notce postaram się dać wskazówki, jak zrobić te ciastka mimo wszystko. Zapraszam!

 

Ciastka marcepanowe z kremem kakaowym

Przepis na ciastka stąd, jednak bardzo go musiałam zmienić – przepisy z Magazynu Kuchnia często naprawdę beznadziejne. Krem – własny.

Składniki (ok. 10 podwójnych ciastek):

  • 200 g masy marcepanowej
  • 200 g cukru pudru
  • 35 g białka

Składniki wyrobić, a następnie podgrzewać w kąpieli wodnej, mieszając, do uzyskania gładkiej masy. Ostudzić, schłodzić. Ze schłodzonej masy formować małe kulki (ok. 20, ważne, żeby była parzysta liczba). Rozkładać je na papierze do pieczenia. Piec w 180 stopniach kilka minut do lekkiego (!) zrumienienia. Uwaga: ciastka mogą się całkowicie rozlać na blasze. Należy wtedy po wyjęciu z piekarnika, gdy lekko przestygną, ale wciąż będą mocno ciepłe, formować kształty w palcach. Można również zostawić płaskie ciastka, jak kto woli. Wystudzić, schłodzić. Zdjąć z papieru.

Krem:

  • 50 g masła, miękkiego
  • 25 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka mleka, w temp. pokojowej

Wszystko rozetrzeć na gładki krem. Przekładać kremem ciastka.

 

Smacznego!

 

poniedziałek, 21 grudnia 2015, nashelly
Komentarze
2015/12/21 19:07:15
Cudne.
-
2015/12/23 19:45:36
Wspaniałe marcepanki :)