Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Marlenka. Obłędny czeski przekładaniec karmelowy.

 

Marlenkę jadłam kiedyś w jakimś słowackim schronisku górskim. Pamiętam to jak przez mgłę, jednak smakowała mi wtedy niezmiernie. Dawno chciałam wykonać ją w domu. Jako, że zbliżają się Święta, a jest to ciasto idealnie wpisujące się w klimat świąteczny, postanowiłam zrobić to teraz.

Kruche, pachnące blaty karmelowo-miodowe, rum i kajmakowy krem maślany... Dużo warstw i pysznego smaku. Wyszła idealna. Gorąco polecam!

 

Marlenka

Przepis na ciasto powszechnie znane, bazowałam na tym i tym, ale wprowadziłam własne zmiany. Podaję finalnie swoją wersję.

Składniki na blaty karmelowo-miodowe (tortownica 18 cm):

  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 1 pełna łyżka miodu
  • 1/2 łyżki sody
  • 1/2 łyżki octu
  • 125 g cukru pudru
  • 1 jajko

Masło i miód roztopić w rondlu, dodać cukier puder i podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się roztopi i całość zacznie bulgotać. Sodę i ocet wymieszać w szklance. Pieniącą się miksturę dodać do garnka i podgrzewać, mieszając trzepaczką. Dodać też jajka. Teraz całość podgrzewać, intensywnie mieszając trzepaczką, aby nie zrobiła się jajecznica. Gotować, aż masa się skarmelizuje i nabierze jasnobrązowej barwy. Zdjąć z palnika. Dodać mąkę, wymieszać i zagnieść gładką kulę ciasta. Przykryć ściereczką i zostawić na kilka minut do przestygnięcia. Uwaga: oryginalne przepisy podają, żeby zaczekać godzinę, ale lekko ciepła masa jest znacznie łatwa do formowania i tak też polecam zrobić. Masę podzielić na 6 równych części. Każdy kolejno rozwałkowywać i wylepiać natłuszczone dno tortownicy. Każdy placek piec ok. 7 minut w 175 stopniach. Wszystkie całkowicie wystudzić. Po wyjęciu z piekarnika będą bardzo miękkie i należy uważać, aby się nie rozpadły. Po schłodzeniu znacznie twardnieją. Jeden z blatów pokruszyć.

Poncz:

  • 1/4 szklanki esencjonalnej herbaty (dodałam czekoladową)
  • 3 łyżki rumu

Wymieszać.

Krem maślany kajmakowy:

  • 190 g masła, miękkiego
  • 300 g masy kajmakowej, w temp. pokojowej

Masło utrzeć mikserem na puch, a następnie po łyżce dodawać kajmak, ucierając.

Ponadto:

  • pokruszone orzechy włoskie
  • 100 g masy kajmakowej

Na talerzu ułożyć pierwszy blat, lekko nasączyć. Posmarować warstwą kremu. Podobnie postępować z resztą blatów. Ostatni blat położyć do góry nogami – aby równa część była na górze. Posmarować wierzch i boki kremem. Boki i krawędzie góry obsypać wymieszanymi okruszkami i orzechami włoskimi. Górę ozdobić dekoracyjnie wyciśniętą masą kajmakową. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny, po tym czasie blaty zmiękną i smaki się połączą. Przed konsumpcją wyjąć wcześniej z lodówki, aby krem zmiękł.

 

Smacznego! *_*

 

czwartek, 10 grudnia 2015, nashelly
Komentarze
Gość: pola, *.adsl.inetia.pl
2015/12/12 13:34:56
wow, karmelowe szalenstwo :)