Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Tort Czekoladowo-Karmelowa Chrupka

 

Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na coś słodkiego na sylwestrową imprezę lub powitanie Nowego Roku, mam propozycję genialną. Przepyszny i wykwintny tort, który gościł na naszym świątecznym stole. Mięsiste, wilgotne, mocno czekoladowe ciasto i maślane kremy: czekoladowo-karmelowy oraz karmelowy. Do tego chrupiące płatki i karmelowa dekoracja... Nie trzeba nic więcej dodawać, tort broni się sam. Gorąco polecam!

 

Tort Czekoladowo-Karmelowa Chrupka

Przepis autorski.

Ciasto czekoladowe (tortownica 23 cm), przepis z MW (klik):

  • 6 jajek
  • 300 ml mleka
  • 250 ml oleju o neutralnym smaku
  • 2,25 szklanki cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 szklanka kakao
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • wanilia

Jajka, mleko, cukier, olej i wanilię zmiksować. W drugim naczyniu wymieszać mąkę, kakao, sodę i proszek. Składniki wsypać do składników mokrych i wymieszać do dokładnego połączenia. Masę wylać do tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia, boki natłuszczone). Piec w 175 stopniach ok. 90 minut (tyle piekłam, choć przepis podaje krócej – do suchego patyczka). Wystudzić. Ściąć górkę (nie wyrzucać), a ciasto przekroić na trzy blaty.

Sos karmelowy:

  • 220 g cukru
  • 50 g masła
  • 180 ml kremówki

W małym garnuszku z grubszym dnem umieścić cukier. Garnek umieścić na palniku ustawionym na dużą moc. Gotować, nie mieszając, aż cukier skarmelizuje się na bursztynowo-złoty kolor. Dodać gorącą kremówkę wymieszaną z masłem – reakcja będzie gwałtowna. Mieszać energicznie, podgrzewając, do rozpuszczenia grudek karmelu. Zdjąć z palnika. Przestudzić dokładnie.

Krem maślany karmelowy:

  • 200 g masła, miękkiego
  • trochę ponad połowa sosu karmelowego z przepisu powyżej
  • 2 łyżki rumu

Masło utrzeć na puch, a następnie po łyżce dodawać wystudzony sos, miksując. Na koniec wmieszać rum.

Krem maślany karmelowo-czekoladowy:

  • 100 g masła, miękkiego
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki rumu
  • 5 łyżek mleka
  • reszta sosu z przepisu powyżej

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Masło utrzeć, a następnie po łyżce dodawać sos karmelowy, miksując. Następnie podobnie postąpić z czekoladą. Wmieszać też alkohol i masło.

Chrupka czekoladowa:

  • 2 garści prażynek (np. płatków kukurydzianych, wafelków itp.)
  • 3 łyżki kremu czekoladowego z przepisu powyżej

Chrupki rozgnieść w dłoni, wymieszać z kremem do otrzymania gęstej masy.

Chrupka karmelowa:

  • 2 garści prażynek (np. płatków kukurydzianych, wafelków itp.)
  • 3 łyżki kremu karmelowego z przepisu powyżej

Postąpić tak samo, jak z kremem czekoladowym.

Poncz:

  • 1/3 szklanki rumu
  • kilka łyżek wody

Wymieszać, aby otrzymać pół szklanki ponczu.

Na paterze lub talerzu umieścić pierwszy blat ciasta, lekko nasączyć. Pokryć chrupką czekoladową i kremem czekoladowym, zostawiając 2 łyżki kremu do pokrycia boków. Przykryć drugim blatem, nasączyć, wyłożyć chrupkę karmelową i cały krem karmelowy. Przykryć trzecim blatem, lekko nasączyć.

Boki tortu obłożyć resztą kremu czekoladowego, obsypać pokruszoną „górką” ściętą z ciasta.

Polewa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki masła

Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej, polewą pokryć wierzch tortu.

Dekoracja karmelowa:

  • 3/4 szklanki cukru

Na patelni skarmelizować cukier, a następnie za pomocą łyżki i widelca tworzyć na papierze do pieczenia dekoracje. Zostawić do całkowitego wystygnięcia i udekorować tort. Przechowywać w lodówce. Przed konsumpcją godzinę wcześniej wyjąć ciasto z lodówki, aby kremy zmiękły.

 

Smacznego!!!

 

środa, 30 grudnia 2015, nashelly
Komentarze
2015/12/30 23:14:21
To coś zdecydowanie dla mnie :) Moje smaki. A tort wygląda wspaniale :)
-
Gość: pola, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/01/05 13:48:04
pyszny :) słodki, ale i wykwintny ;) według mnie najlepszy tuz po wyjęciu z lodówki :)
-
Gość: tami, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/01/10 21:13:56
Tort wykwintny na świąteczny stół, ten smak czekolady w połączeniu z maślanymi kremami, pychotka...