Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Brukselka ujarzmiona! Z chrupiącym boczkiem i włoskimi orzechami.

 

Może i jako dziecko miałam dość dziwne upodobania kulinarne, odróżniające się od gustów swoich rówieśników. Ale w tym aspekcie nie różniłam się od nich wcale - nie znosiłam brukselki. Nie, żeby moja mama złośliwie przyrządzała ją jakoś często, wręcz przeciwnie, brukselkę na talerzu pamiętam jak przez mgłę. Ale kiedy już była, odkładałam ją w najdalszy zakątek talerza, odrzucał mnie już sam jej zapach.

Jakiś czas temu jednak stała się rzecz dziwna - nabrałam ogromnej ochoty na ową właśnie... brukselkę! I to nie było nawet tak, że nie pamiętałam jej smaku i chciałam skonfrontować się ze swoimi uprzedzeniami. Pamiętałam jej smak dokładnie - tylko, że obecnie czułam na języku, że całkowicie by mi on odpowiadał. Tak jakby odbieranie smaku brukselki zmieniło się z okropnej na smaczną w samym mózgu, bez kontaktu z produktem! Bardzo to dziwne. W każdym razie, parę dni temu zrealizowałam wreszcie swoje pragnienie i zakupiłam pół kilo brukselki. Podgotowałam ją, a następnie usmażyłam na patelni z chrupiącym boczkiem i włoskimi orzechami. Wyszła... pyszna! Przez cały dzień podjadałam z patelni po kilka pozostałych kapustek, aż w końcu nie zostało ani jednej ;). Z pewnością będę z brukselką eksperymentować teraz częściej - choć nie z tą rozgotowaną w zupie jarzynowej, której nienawidzę nadal ;). Polecam gorąco!

 

Brukselka smażona z boczkiem i orzechami włoskimi

Przepis stąd, podaję po zmianach.

Składniki (2 porcje):

  • 500 g brukselki
  • 100 g wędzonego boczku w plastrach
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa

Brukselkę umyć, odciąć końcówki i naciąć na krzyż. Wrzucić na osolony i lekko posłodzony wrzątek i gotować ok. 10 minut od ponownego zagotowania. Odcedzić.

Orzechy uprażyć na suchej patelni. Boczek pokroić w paski, wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, smażyć do wytopienia tłuszczu. Dodać brukselkę, smażyć kilka minut. Wmieszać orzechy, doprawić do smaku.

 

Smacznego!!!

 

niedziela, 31 stycznia 2016, nashelly
Komentarze
2016/01/31 12:23:10
Oj brukselka nie jest dla mnie ;)
-
Gość: tami, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/02/06 20:08:28
Bardzo lubię brukselkę, a w takim towarzystwie nie jadłam.....wygląda pysznie!
-
2016/02/15 13:16:26
Zjadłabym...