Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Mleczna Kanapka w ulepszonej wersji :)

 

Dziś prezentuję przepis na ciasto a`la Mleczna Kanapka! Prezentowałam już kiedyś podobny wypiek, na początku trwania bloga, ale teraz wracam z lepszym wykonaniem, lepszymi zdjęciami i przede wszystkim - ulepszonym, moim własnym przepisem. Oczywiście, nie smakuje ono identycznie jak popularny batonik, ale jest zbliżone smakiem do oryginału - dzięki dodatkowi kremowej śmietanki, miodu oraz innej proporcji ciasta i kremu. Zapraszam więc serdecznie - Mleczna Kanapka! Kakaowa, mleczna, kremowa - bez żadnych owoców i łamania smaku. Pycha :)

 

Mleczna Kanapka

Inspiracja: ten przepis, jednak mocno go zmodyfikowałam, aby wyrób rzeczywiście przypominał oryginał. Podaję po zmianach.

Składniki na biszkopt kakaowy (dwie formy ok. 25x35 cm):

  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 2 czubate łyżki miodu
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju

Białka ubić na sztywno, a następnie dodawać po łyżce cukier, ubijając, do otrzymania gęstej, lśniącej masy. Wmiksować miód i żółtka oraz olej. Mąki, proszek i kakao przesiać, wmieszać delikatnie do masy. Rozsmarować na dwóch identycznych wyłożonych papierem do pieczenia blachach (warstwa będzie cienka) i piec w 170 stopniach ok. 15 minut. Wystudzić, oddzielić od papieru.

Krem mleczno-waniliowy z nutką miodu:

  • 80 ml mleka
  • 2 duże cukry waniliowe
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 czubate łyżki miodu
  • 230 g masła, miękkiego
  • 1 i 1/3 szklanki mleka w proszku
  • 100 ml kremówki 30 %

Mleko podgrzać z cukrami i miodem, wystudzić. Masło utrzeć na puch, a następnie po łyżce dodawać mleczną masę, ucierając. Dodać mleko w proszku i płynną kremówkę i zmiksować do uzyskania gładkiego kremu. Masę rozsmarować na kakaowym biszkopcie, przykryć drugim. Schłodzić w lodówce, kroić po stężeniu masła.

 

Smacznego!!!

 

środa, 27 stycznia 2016, nashelly
Komentarze
2016/01/27 17:20:41
Już od długie czasu mierzę się z zamiarem zrobienia tego przysmaku.
-
2016/01/27 19:40:57
Uwielbiam mleczne kanapki, ale zawsze jedna to dla mnie za mało, a tak mogłabym zjeść więcej!
Ja prowadzę blog o robótkach ręcznych, na którego serdecznie Cię zapraszam. Z chęcią też dodam Twojego bloga do ulubionych, aby zaglądać regularnie :)
-
Gość: pola, *.adsl.inetia.pl
2016/01/30 09:25:34
smak dzieciństwa :)
-
2016/01/31 12:23:56
Mleczne kanapki... oj smak dzieciństwa zdecydowanie :)