Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Luksusowy krem twarożkowy z makiem i czekoladową polewą.

 

To oczywiście przepis na moją tegoroczną nietuzinkową paschę. Ale zauważyłam, że panuje wśród Polaków niezwykły konserwatyzm jedzeniowy polegający na tym, że jeśli coś np. nazywa się paschą, można to jeść jedynie na Wielkanoc. Co za smutna strata. Dlatego też nazwałam ten przepyszny deser inaczej, bo osobiście to mogłabym jeść go przez cały rok. Znacie twarogowe batoniki z makiem Magija? No to właśnie one były moją inspiracją do wykonania tego deseru. I naprawdę, smakuje on dokładnie jak te batony! Pascha  z domowego sera, kremowa, mocno maślana, słodka, bogata w smaku, lekko kwaskowa od cytryny, z chrupiącym makiem i lekko wytrawną polewą czekoladową. Pyszna. No polecam gorąco jeszcze raz, zróbcie ją koniecznie!

 

Pascha waniliowa z makiem i polewą czekoladową

Przepis autorski.

Składniki:

  • 2 l mleka
  • 500 g śmietany 18 %
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki suchego maku
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 300 g masła, miękkiego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12 %
  • 100 g gorzkiej czekolady + 1 czubata łyżka masła + 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju
  • mak, orzechy włoskie do dekoracji

Mleko zagotować z wanilią. Jajka roztrzepać ze śmietaną i dodać do mleka. Gotować 15 minut na małym ogniu, aż wytrąci się ser. Odcedzić na gazie zawieszonej nad garnkiem i zostawić na całą noc. Odcisnąć serek i zmielić blenderem. Dodać śmietanę 12, zblendować. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch i po łyżce dodawać serek. Wmiksować cytrynę i mak. Jeśli trzeba, więcej dosłodzić. Masę wyłożyć do formy babkowej wyłożonej folią przezroczystą (masa powinna być luźna) i włożyć do lodówki na kilka godzin do stężenia. Następnie wyjąć na talerz do góry nogami, usunąć folię.

Masło, olej, cukier i mleko zagotować, dodać posiekaną czekoladę i po kilku minutach wymieszać do uzyskania gładkiej, gęstej polewy. Polać nią paschę. Udekorować. Przechowywać w lodówce.

 

Smacznego!!!

 

środa, 30 marca 2016, nashelly
Komentarze
2016/03/31 11:34:33
Wyszło bardzo słodkie :)
-
Gość: pola, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/04/01 09:59:03
luksus i niebo w gębie :) kiedy następna okazja, skoro nie na wielkanoc :) ?
-
Gość: tami, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/04/07 18:59:50
Pierwszy raz bez tradycyjnego sernika na Święta.....ale pyszna pascha całkowicie wynagrodziła ten brak...Delikatny, śmietankowo - makowy krem rozpływał się w ustach
-
2017/01/19 14:48:49
ojojoj ale to dobrze wygląda