Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka. Z pianką, kruszonką i cynamonem.

 

Zanim wszędzie na dobre pojawią się wielkanocne przepisy, proponuję przepis na pyszną, domową szarlotkę z pianką i kruszonką. Klasyczna, jak u mamy czy babci... Bo nie zawsze trzeba jeść jakieś wymyślne ciasta i desery ;) Wyszła pyszna. Polecam!

 

Szarlotka z pianką i kruszonką

Przepis inspirowany wieloma różnymi, finalna wersja własna ;).

Składniki na kruche ciasto (blaszka 25x35 cm):

  • 3 szklanki (480 g) mąki pszennej
  • 250 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałeczki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 duże żółtka
  • 1-2 łyżki śmietany

Z podanych składników zagnieść gładką kulę ciasta (w razie potrzeby dodając odpowiednią ilość śmietany). Podzielić na 2 części – jedną nieco większą od drugiej. Obydwie kule schłodzić w lodówce przez godzinę. Następnie większą częścią wylepić natłuszczoną blaszkę, ponakłuwać i podpiec w 180 stopniach przez 20 minut.

Jabłka:

  • 1500 g kwaśnych jabłek (waga po obraniu)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki cukru (lub do smaku)
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej rozpuszczona w 1/4 szklanki wody

Obrane jabłka pokroić na kawałki i wrzucić do garnka. Podlać odrobiną wody i dusić, aż zmiękną. Dodać cukier, dusić chwilę do skarmelizowania. Rozgnieść z grubsza tłuczkiem, wmieszać cynamon i sok z cytryny. Dodać skrobię i podgrzewać chwilę do zgęstnienia.

Piana:

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli

Białka ubić na sztywną pianę z solą, a następnie dodawać po łyżce cukier, ubijając, do uzyskania sztywnej, lśniącej masy. 2 łyżki rozsmarować na podpieczonym spodzie (aby uniknąć namoknięcia).Wyłożyć jabłka, a na nie resztę piany. Na górę zetrzeć drugą część schłodzonego ciasta. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach.

 

Smacznego! :)

 

środa, 02 marca 2016, nashelly
Komentarze
2016/03/02 23:14:24
Kusząca :)
-
2016/03/09 10:10:43
nie ma to jak szarlotka! :) uwielbiam :) wygląda pysznie :)