Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Bezy pina colada - z ananasem, kokosem i bitą śmietaną.

 

Nie rozumiem ludzi, którzy komentują przepisy na różnych blogach w stylu "okropne, ciężkie, zamula po jednym kawałku". Naprawdę, ile tych kawałków trzeba w takim razie zjeść? o.O Niektóre ciasta są po prostu ciężkie i sycące (uwaga: NIE syte ;)). Zazwyczaj są to te bardziej wykwintne i bogate ciężkie torty z orzechami, kremami maślanymi i innymi dodatkami. Pomijając już to, że ja gdybym chciała spokojnie mogłabym zjeść dwa kawałki tego tortu ;), to przecież nie chodzi chyba o to, żeby nawpychać się pięcioma kawałkami i wtedy być zadowolonym? Niektóre ciasta skonstruowane są tak, że są bogatsze w smaku i jeden kawałek może wystarczyć, aby się nimi nacieszyć.

Moim zdaniem idealnym dopełnieniem kruchej, suchej, lekkiej bezy jest właśnie ciężki krem maślany - i moje zdanie podzielają też najlepsze cukiernie, takie jak Magdy Gessler na przykład. Ale to następnym razem, bo dziś, dla odmiany i z przekory, prezentuję Wam bardzo lekki deserek właśnie ;) - bezy pina colada! Kruche gniazdka bezowe z odrobiną bitej śmietany, ananasową frużeliną i wiórkami kokosowymi. Powiew tropików w polski dzień! :) Polecam serdecznie!

 

Gniazdka bezowe z bitą śmietaną, frużeliną ananasową i kokosem

Przepis na gniazdka z Moich Wypieków, frużelina i całość – pomysł autorski.

Składniki na bezy (16 małych gniazdek):

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 240 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Białka ubić na sztywno z solą, a następnie po łyżce dodawać cukier, ubijając, do uzyskania sztywnej, lśniącej masy. Wmieszać sok z cytryny. Ozdobną tylką wyciskać na papier do pieczenia nieduże gniazdka. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i suszyć ok. 1,5 godziny. Wystudzić całkowicie.

Frużelina ananasowa:

  • 1,5 puszki ananasa (waga całej puszki 540 g)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka soku z cytryny

Ananasy pokroić w kostkę. Włożyć do garnka razem z cytryną, cukrem i szklanką wody. Zagotować. Dodać skrobię rozrobioną w łyżce wody, gotować do lekkiego zgęstnienia. Żelatynę namoczyć przez 10 minut w 1 łyżce wody, dodać do garnka. Podgrzać do rozpuszczenia – nie gotować! Całkowicie wystudzić, schłodzić w lodówce.

Bita śmietana:

  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • wiórki kokosowe

Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier.

Gniazdka napełniać bitą śmietaną, na to kłaść frużelinę. Posypać wiórkami. Jeść od razu po przyrządzeniu.

 

Smacznego!!!

 

piątek, 13 maja 2016, nashelly
Komentarze
2016/05/13 21:25:04
świetne, słodkie maleństwa:)
-
Gość: pola, *.adsl.inetia.pl
2016/05/15 10:52:12
ale ciekawy deser - idealny na lato :)
-
Gość: tami, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/05/15 20:28:06
Pyszny deser na wiosenno letnie dni....leciutkie bezy i smak pinakolady. Wygląda bardzo apetycznie!