Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Dziś są moje urodziny. 22.

 

Kiedy jest się małym dzieckiem, czeka się z utęsknieniem na każde urodziny - bo dostaje się wtedy prezenty, bo przychodzą przyjaciele i ten jedyny dzień w roku jest "tylko dla ciebie". Kiedy byłam trochę starsza, urodziny były dla mnie przybliżaniem się do wieku dorosłości. Potem pamiętam osiemnaste urodziny, które skończyły się katastrofą, na szczęście byli wokół mnie przyjaciele, którzy sprawili, że dzień nie był taki zły.

Dziewiętnaste urodziny, podczas których byłam w fatalnym miejscu w życiu, ale rodzina przyjechała wtedy z niespodzianką, aby osłodzić mi ten dzień. Nie wiem, czy tak już jest, że każde następne przyjmuje się już raczej z całkowitą obojętnością. Koledzy i koleżanki nie przyjdą już z czapeczkami i dmuchanymi balonikami, rodzina jest daleko, a ja sama patrzę na ten piękny, upalny dzień za oknem i stwierdzam, że to dzień jak każdy inny.

W mało popularnym blogu dobre jest to, że raczej niewiele osób czyta to, co piszę. Czasem ktoś zrobi karpatkę z mojego przepisu, czasem tiramisu, i bardzo mnie to cieszy. A jeśli ktoś nie czyta moich wpisów, to ok, bo w takim razie do takich osób po prostu nie są one skierowane. Ci, co czytają, to właśnie ludzie, którzy powinni to przeczytać.

Gdybym miała wyszukać jakiś największy pozytyw w moim obecnym życiu, to powiedziałabym tak: praktycznie nie zdarza mi się zawalać rzeczy, na których naprawdę mi zależy. Przez wszystkie lata swojego życia, a może raczej lata ostatnie nauczyłam się wytrwałości i tego, żeby nigdy się nie poddawać. Może czasem powoduje to, że walę głową w ścianę próbując naprawić coś wciąż tym samym sposobem albo ratować rzecz, dla której nie ma już ratunku. Może ktoś powie, że na co komu sukcesy, które tak naprawdę wcale nie cieszą. Ale w braniu życia na rozum chodzi o to, że ma się nadzieję na to, że kiedyś jednak wstanie taki dzień, w którym to wszystko sprawi, że powiem: jestem szczęśliwa. Jeśli nie miałabym nadziei, nie miałabym po co żyć ogólnie, ale jeśli ma się ją nadal - trzeba mieć życie, do którego można potem będzie wrócić. 

To chyba tyle. Happy birthday to me.

Tradycyjnie, w tym roku także upiekłam sobie tort. Z moim ulubionym maślanym kremem truskawkowym, miękkim biszkoptem, chrupiącą warstwą z białej czekolady i polewą z białej czekolady również. Nie jest może idealny, ale jestem z niego zadowolona. Zaplanowałam go sobie i wymyśliłam już dawno temu - teraz tylko pozostaje rozkoszować się jego smakiem! Polecam więc serdecznie.

 

Tort Chrupiąca Truskawka White

Luźna inspiracja: tort Chrupiąca Malina z Cukierni Sowa; przepis, wykonanie i cała reszta – autorskie.

Składniki na biszkopt (tortownica 18 cm):

  • 3 jajka
  • 71 g mąki pszennej
  • 26 g mąki ziemniaczanej
  • 95 g cukru
  • szczypta soli

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodając cukier i miksując dalej aż do uzyskania gęstej, bardzo sztywnej piany. Następnie dodać żółtka, dokładnie, lecz niezbyt długo miksując. W misce wymieszać oba rodzaje mąki. Dodawać je w 3 partiach do ubitych jajek, przesiewając przez sitko i mieszając dokładnie, lecz bardzo delikatnie drewnianą łyżką. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (lub natłuszczonej – jednak tylko dno, nie boki – w przeciwnym razie biszkopt opadnie). Piec ok. 45-50 minut w 170 stopniach. Następnie gotowy biszkopt zrzucić na ziemię z wysokości ok. 0,5 metra i zostawić w formie do przestudzenia. Gdy wystygnie całkowicie, wyjąć delikatnie z formy, oddzielając nożem boki. Zostawić do całkowitego przestudzenia,  przekroić na 3 równe blaty.

Krem maślany truskawkowy:

  • 200 g truskawek
  • 150 g masła, miękkiego
  • 3 łyżki cukru pudru (lub do smaku)

Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować, zmiksować blenderem, jednak tak, aby zostały małe kawałki owoców. Wymieszać z cukrem, podgrzać do rozpuszczenia cukru, wystudzić. Masło ubić mikserem na puch, a następnie po łyżce dodawać wystudzone truskawki. Miksować do uzyskania puszystego kremu. Jeśli trzeba, dodać cukru pudru do smaku.

Truskawki w czekoladzie:

  • 20 g czekolady białej, roztopionej z odrobiną masła
  • 3 truskawki

Truskawki umyć, dokładnie osuszyć. Maczać do połowy w czekoladzie. Odstawić do lodówki do zastygnięcia.

Chrupka:

  • 80 g białej czekolady
  • 50 g rurek waflowych z kremem
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki śmietany kremówki

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z masłem i śmietanką, wmieszać rozdrobnione rurki.

Poncz:

  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżki spirytusu

Wymieszać.

Na dużej desce, na papierze do pieczenia umieścić pierwszy blat tortu, nasączyć. Posmarować cieniutką warstwą kremu, na to rozsmarować całą chrupkę i znów posmarować cieniutką warstwą kremu. Położyć środkowy blat, nasączyć, wyłożyć grubą warstwę kremu. Na górę położyć ostatni blat, nasączyć. Wierzch i boki posmarować kremem, wygładzić nożem. Włożyć na 15 minut do zamrażarki.

Glazura z białej czekolady:

  • 100 g białej czekolady
  • 45 ml kremówki
  • 1 g żelatyny
  • 1 łyżeczka glukozy

Glukozę, śmietankę i żelatynę umieścić w garnuszku, podgrzać do rozpuszczenia cukru i żelatyny (nie gotować!). Wmieszać pokruszoną czekoladę, odczekać chwilę, a następnie wymieszać do uzyskania gładkiej polewy. Zmrożony tort wyjąć z zamrażarki, oblać polewą, tak, aby ściekała po bokach, pomagając sobie szerokim nożem.

Ponadto:

  • 150 g rurek waflowych

Kilka rurek pokroić na kawałki. Udekorować nimi dolny brzeg tortu oraz górę. Resztę pokruszyć, obsypać boki. Na górze ułożyć truskawki w czekoladzie. Włożyć do lodówki do stężenia. Przed jedzeniem wyjąć odpowiednio wcześniej, aby krem zmiękł.

 

Smacznego!!!

 

środa, 22 czerwca 2016, nashelly
Komentarze
2016/06/22 18:47:27
Musiał być przepyszny :) super wygląda :)
-
Gość: Maryś, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/06/22 22:03:04
Happy Birthday, ten tort z tej cukierni byl na slubie mojej siostry, niebo.Troche gorszy pd drugie polowy bezowej,ale polecam.
-
Gość: tami, *.gazeta.pl
2016/06/24 23:32:14
Kiedyś to ja robiłam Ci torty.....teraz przerosłaś mnie o niebo, bo Twoje są więcej jak niebiańskie. Wygląda pięknie, uroczo i smakowicie. Oby tak różowe i słodkie było Twoje życie...częściej niż czasem