Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Tekst z przepisem w tle.

 

Może na początek napiszę – wybacz, że wraz z tym wpisem publikuję przepis na jakąś głupią sałatkę z ziemniaków i fasolki, ale nie mam nic innego w zanadrzu. Sałatka musi wystarczyć. Chociaż tak naprawdę wiem, że ucieszyłbyś się nawet, gdybym zrobiła dziś zapiekanki z serem.

Pamiętam, jak ostatniej jesieni odwiedziłam cię na G. i dałeś mi do ręki pięknego kasztana. Trzymałam go przez te sześć lat w pięknej szkatułce, którą kupiłam kiedyś w Krakowie, razem z twoim medalikiem od komunii, ale tych rzeczy już nie ma, zabrali je ci, co włamali je nam do domu. Jak wyjeżdżałam do Warszawy, wzięłam ze sobą twój ulubiony kubek w pszczoły, z którego zawsze piłeś zieloną herbatę. Ale jego też już nie ma, bo zbiłam go niechcący w zeszły weekend.

Mogę posklejać ten kubek, tak jak niedługo będę musiała sklejać wspomnienia, bo przez te lata zmieniło się tak wiele, że czasy, kiedy byłeś, wydają mi się tak odległe. Czasem chciałabym sobie wyobrazić, jakby to było, gdybyś odwiedzał mnie w Warszawie, co robilibyśmy razem, jak byłoby śmiesznie rozmawiać z tobą przez telefon, ale potem uzmysławiam sobie, że nawet nie wiem, jak to by było, gdybyś czasami odwoził mnie do liceum. I wtedy przestaję sobie wyobrażać, bo wiem, że nie potrafię.

Czasami myślę, że nie wiem, na co to wszystko i wtedy chciałabym, żebyś tylko mi powiedział, że jednak na coś jest, i że kiedyś wszyscy będziemy szczęśliwi.

Wszystkiego najlepszego, Tato.

 

Sałatka z ziemniakami, fasolką szparagową, suszonymi pomidorami, orzechami i sosem cezar

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 750 g młodych ziemniaków
  • 600 g fasolki szparagowej
  • 140 g suszonych pomidorów z oleju (waga po odsączeniu)
  • 50 g włoskich orzechów, podprażonych
  • sól, pieprz

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować. Fasolkę umyć, odciąć końcówki, ugotować, przekroić na połówki. Ziemniaki i fasolę osuszyć, włożyć do dużej miski. Dodać posiekane grubo pomidory i orzechy. Doprawić lekko pieprzem i solą.

Sos cezar:

  • 2 żółtka
  • 6 łyżek oleju spod suszonych pomidorów
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku, sól, pieprz

Żółtka umieścić w miseczce z musztardą, cytryną i zmiażdżonym czosnkiem. Utrzeć mikserem, a następnie po kropli dodawać olej, ucierając, do uzyskania gęstego sosu. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z sałatką. Jeśli trzeba, doprawić do smaku.

 

Smacznego!

 

czwartek, 23 czerwca 2016, nashelly
Komentarze
Gość: tami, *.gazeta.pl
2016/06/24 23:24:37
...nie mogłam powstrzymać łez..tak żałuję, że pozostały tylko wspomnienia...