Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik tradycyjny: ciężki, z rodzynkami i kandyzowaną skórką.

 

Witam po Świętach bez zbędnych refleksji i zapraszam na pyszny sernik. Najbardziej tradycyjny jaki może być, ciężki, z masłem, żółtkami, rodzynkami i skórką pomarańczową. Słodki, wykwintny i pyszny. Mój sernik wyszedł niestety zbyt niski, bo użyłam za dużej formy, polecam Wam więc użyć formy małej. Zapraszam!

 

Sernik z rodzynkami i skórką cytrynową; ciężki i tradycyjny z masłem

Przepis stąd, podaję po zmianach.

Składniki (nieduża foremka):

  • herbatniki lub upieczone kruche ciasto na spód
  • 1 kg twarogu tłustego, trzykrotnie zmielonego
  • 200 g masła, miękkiego
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 białko
  • 1 jajko
  • 7 żółtek
  • 1,5 torebki budyniu waniliowego
  • kandyzowana skórka pomarańczowa, rodzynki

Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko i żółtka, twaróg i budyń, zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Wmieszać ubite białko oraz dowolną ilość rodzynek i skórki. Masę wylać na spód i piec w 170 stopniach ok. godzinę. Wystudzić, schłodzić.

Polewa:

  • 100 g czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 70 ml mleka

Stopić wszystko w kąpieli wodnej, polać sernik, udekorować dowolnie.

 

Smacznego!

 

wtorek, 27 grudnia 2016, nashelly
Komentarze
Gość: pola, *.internetia.net.pl
2017/01/02 18:44:24
co z tego, że niski :) ciężkie i niskie są fajne!
-
Gość: tami, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2017/01/29 16:44:28
Małe jest piękne....i dodam, że pyszne. Serniczek bardzo smaczny, rozpływał się w ustach