Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Pulpeciki, klasyczne. W koperkowym sosie.

 

Dziś szybko. Ostatnio dawno nic nie było na blogu i nie wiem jeszcze, co nadal z tym blogiem będzie. Ale w międzyczasie zapraszam na pyszne, klasyczne pulpeciki w sosie koperkowym, bo w ostatnim czasie takie właśnie rzeczy smakują mi najbardziej. 

 

Pulpeciki w sosie koperkowym, klasyczne

Przepis powszechnie znany, moja wersja.

Składniki na klopsiki (4 porcje):

  • 500 g mięsa mielonego z indyka (lub kurczaka, cielęciny)
  • 1 jajko
  • 1 nieduża cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • olej

Mięso wymieszać z posiekaną drobniutko (np. w blenderze) cebulą, jajkiem, solą, pieprzem. Dodać bułkę tartą tak, aby uzyskać gęstą masę, z której da się formować pulpeciki. Wyrobić masę. Lepić niezbyt duże pulpety i odkładać na deskę (mi wyszło 20 kulek). Następnie obsmażać  z obu stron na oleju (tylko z wierzchu, w środku nadal mogą pozostać surowe), zdejmować z patelni. Patelnię oczyścić ręcznikiem papierowym.

Sos koperkowy:

  • 600 ml wody
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 małe garści (lub na oko) pokrojonej w słupki mieszanki marchewki i pietruszki (użyłam mrożonej mieszanki)
  • sól, pieprz, lubczyk, ew. 1/2 kostki rosołowej
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka mąki pszennej + mleko

Wodę zagotować, posolić, ewentualnie dodać kostkę do rozpuszczenia. Wrzucić warzywa i gotować 10 minut do miękkości (lub krócej, gdy nie są mrożone). Dodać masło. Na patelnię z powrotem włożyć pulpety, zalać wywarem z warzywami, doprawić solą, pieprzem i lubczykiem. Przykryć i gotować na małym ogniu ok. 20 minut lub do czasu, aż klopsiki się ugotują. Wmieszać posiekany koperek (bez łodyżki). Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości mleka, dodać do sosu. Mieszać do zgęstnienia. Jeśli trzeba, ponownie doprawić. Podawać z puree ziemniaczanym i ulubioną jarzynką.

 

Smacznego!

 

czwartek, 12 stycznia 2017, nashelly
Komentarze
Gość: Jaglusia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2017/01/12 21:34:19
Pyszny obiad. Z wielką chęcią bym jutro taki zjadła. :)
jaglusia.wordpress.com/
-
2017/01/16 08:52:33
pysznościii
-
2017/01/16 18:17:47
super obiad
-
2017/01/17 18:14:15
Uwielbiam pulpeciki w sosie koperkowym <3
-
2017/01/19 17:38:45
Pulpeciki super! Dobra inspiracja na kolejny obiadek :)
-
2017/01/22 17:36:44
proste i najlepsze
-
Gość: pola, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2017/01/28 13:00:26
jak u mamy :)
-
Gość: tami, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2017/01/29 16:33:39
obiadek zdrowy, domowy.....taki jedz najczęściej
-
2017/02/21 11:23:52
super przepis