Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotkowy przekładaniec: kruche blaty, cynamonowe jabłka i beza.

 

Tak jak mówiłam, na blogu będę publikować jak na razie tylko wtedy, kiedy mi się zachce, a że ostatnio zrobiłam całkiem pyszną szarlotkę, to wstawiam ją i tutaj. To półkruche, delikatne blaty przekładane cynamonowym musem jabłkowym i przykryte chrupką bezą. Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto. Zapraszam!

 

Szarlotka warstwowa z cynamonem, kruchymi blatami i bezą

Przepis własny.

Składniki na ciasto (tortownica 18 cm):

  • 110 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wyjdzie nieco więcej ciasta, niż potrzeba.

Ze wszystkich składników zagnieść gładką kulę ciasta.

Ponadto:

  • 1 słoik słodkiego musu jabłkowego do szarlotki (lub ok. 2 szklanki przygotowanego na bieżąco) - ilość musu wg uznania, ale raczej nie za dużo
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 białko
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
  • bułka tarta

Mus wymieszać z cynamonem.

Natłuszczoną tortownicę wylepić niezbyt grubo częścią ciasta, schłodzić chwilę w lodówce. Posypać niewielką ilością bułki tartej, przykryć połową musu i piec w 180 stopniach ok. 20 minut. Wyjąć z piekarnika, przełożyć delikatnie na duży talerz.

W międzyczasie białko ubić na sztywno z solą, a następnie po łyżce dodawać cukier, ubijając, do otrzymania gęstej, lśniącej masy.

Tortownicę oczyścić, ponownie natłuścić i wylepić dno (resztę ciasta zamrozić lub upiec ciasteczka). Posypać bułką, pokryć jabłkami i wyłożyć na wierzch bezę. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach, aż beza będzie z wierzchu chrupka. Wyjąć, wystudzić. Wyjąć z formy i położyć na wcześniej upieczony spód. Ciasto wystudzić i schłodzić - wtedy najlepiej będzie się kroić. Oczywiście można jeść na ciepło, jednak wtedy może się rozpadać.

 

Smacznego!

 

niedziela, 22 stycznia 2017, nashelly
Komentarze
Gość: pola, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2017/01/28 13:01:02
mmm musi sie rozplywac w ustach
-
Gość: tami, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2017/01/29 16:29:08
To ciasteczko wygląda pysznie....zwłaszcza, że zbliża się pora popołudniowej kawy i chętnie zjadłabym co nieco
-
2017/02/09 18:44:39
Wygląda Mega i tak pewnie smakuje.
Na pewno zrobię w najbliższym czasie.

Zapraszam również do siebie dopiero w temacie raczkuję ale myślę, że warto:)

Pozdrawiam,
Kamila
aptekapanaboga.blogspot.com/
-
2017/02/14 16:19:56
to musi być świetne połączenie
-
2017/02/19 23:13:53
Interesujacy sam post jak i blog,dodaje do ulubionych i bede sledzil...
-
2017/02/20 10:49:45
na pewno jest pyszna
-
2017/02/20 14:22:16
uwielbiam to ciasto
-
2017/02/21 21:45:49
rewelacja
-
2017/03/13 14:21:00
moje ulubione
-
2017/03/13 18:07:24
mega ! kocham to ciasto !
-
2017/03/14 10:43:29
' niebo w gębie ' !
-
2017/04/18 09:50:31
obłędne słodkości
-
2017/04/18 10:30:21
ale pychotka
-
2017/04/19 12:39:21
no pyszne jest
-
2017/04/19 13:17:06
pychota
-
2017/04/25 19:34:18
cudo
-
2017/04/25 19:55:46
na zdjęciu wygląda bajecznie
-
2017/05/10 09:54:17
kocham szarlotkę, a to wygląda cudownie
-
2017/05/10 15:25:15
świetna sprawa
-
2017/05/15 10:30:42
moje ulubione ciasto :)
-
2017/05/22 22:44:46
Wiem, że jest późno, ale chętnie bym taki kawałeczek wciągnął ;)
-
2017/05/23 11:43:18
nienawidzę szarlotki