Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
niedziela, 28 sierpnia 2016

 

Dziś zapraszam na rybę w panierce cebulowej z musztardą jako odmianę dla zwykłej panierowanej ryby. Tak gdyby ktoś miał ochotę gotować w takie upały :) Ja użyłam makreli, która ma dość specyficzny smak, ale można użyć każdej innej białej ryby. A do tego można przygotować pieczone frytki z batatów ;). Zapraszam!

 

Makrela w panierce cebulowej z musztardą

Przepis z Palce lizać, podaję po zmianach.

Składniki (3 porcje):

  • 400 g filetów z makreli lub innej białej ryby
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 średnia cebula
  • 25 g bułki tartej
  • sól, pieprz, rozmaryn

Rybę oczyścić, osuszyć, ułożyć na blasze, oprószyć solą i pieprzem. Jajko roztrzepać, wymieszać z drobniutko posiekaną cebulą, olejem, bułką tartą, musztardą, cukrem, doprawić do smaku. Ułożyć grubą warstwą na filetach. Piec w 190 stopniach ok. 30 minut lub do czasu, aż panierka się zrumieni.

  

 

 

Frytki z batatów, pieczone

Składniki:

  • 2 dość duże bataty
  • 3 łyżki oliwy
  • sól

Bataty obrać, pokroić na dość równe, grube frytki. Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wymieszać z oliwą i solą. Piec w 180 stopniach ok. 20 minut lub do miękkości i chrupiącej skórki, co jakis czas przewracając.

 

Smacznego!

czwartek, 25 sierpnia 2016

 

Dziś prezentuję przepyszne naleśniki, które nadziałam pulled pork pieczonym w sosie pomidorowym z papryczką chili i czosnkiem oraz kukurydzą, żółtym wyrazistym serem i świeżym szczypiorkiem. Nie trzeba ich reklamować, wyszły naprawdę przepyszne. Polecam, polecam!

 

Naleśniki z pulled pork, sosem pomidorowym z chili, kukurydzą i żółtym serem

Przepis autorski.

Składniki na naleśniki (10 sztuk):

  • 3 duże jajka
  • 195 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 480 ml mleka wymieszanego z wodą (dowolnie)
  • olej

Wszystkie składniki prócz oleju zmiksować blenderem na gładką masę. Zostawić na 30 minut, następnie przemieszać. Patelnię do naleśników natłuszczać papierkiem zwilżonym olejem i smażyć cienkie naleśniki z obu stron.

Pulled pork w sosie pomidorowym z chili:

  • 500 g mięsa wieprzowego, np. łopatki (ale z szynki również wychodzi)
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki dobrego ketchupu
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 ostrej papryczki chili (bez pestek lub z pestkami, jeśli lubimy bardzo ostre)
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, słodka papryka w proszku, pieprz

Mięso pokroić w kostkę, umieścić w naczyniu żaroodpornym (niedużym). Passatę wymieszać z wodą, ketchupem, cukrem, drobno posiekanym chili i czosnkiem, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Wymieszać z mięsem w naczyniu. Nakryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zmniejszyć od razu do 160. Piec godzinę, następnie odkryć i piec następnie 4 godziny bez przykrycia, aż mięso będzie bardzo miękkie. Następnie porozdzielać włókna mięsa widelcami i włożyć z powrotem do wytworzonego sosu.

Ponadto:

  • 150 g żółtego sera o wyrazistym smaku, np. cheddar
  • 200 g kukurydzy (waga po odsączeniu)
  • szczypiorek, ostra papryka

Naleśniki smarować na środku porcją mięsa, sypać kukurydzą, serem, posiekanym szczypiorkiem i ostrą papryką. Zawijać w rulony.

 

Smacznego!!!

 

wtorek, 23 sierpnia 2016

 

Aż dziwne, że na blogu dotychczas nie pojawiły się klasyczne placki ziemniaczane, które przecieżuwielbiam. Ostatnio usmażyłam więc placki, a żeby nie było nudno, podałam je z nie tak bardzo typowymi dodatkami: gęstym jogurtem greckim, łososiem wędzonym na gorąco i świeżym koperkiem. Wszystko komponowało się pysznie i smakowało świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mmm, polecam!

 

Placki ziemniaczane, klasyczne

Przepis własny.

Składniki (ok. 10 placków):

  • 500 g ziemniaków
  • ew. 1 mała cebula
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz, olej do smażenia

Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć na durszlak. Zostawić na kilkanaście minut, aż woda wydzieli się z ziemniaków i odcieknie. Odcisnąć, aby uzyskać jak najbardziej suchą masę. Przełożyć ją do miski, dodać roztrzepane jajko, mąkę, startą cebulę jeśli używamy. Doprawić solą i pieprzem. Z masy formować nie za duże i dość płaskie placki i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia (kilka minut). Odsączać z tłuszczu na papierowym ręczniczku. Podawać z ulubionymi dodatkami, na słodko lub na słono.

 

 

 

Placki ziemniaczane z jogurtem greckim, wędzonym łososiem i koperkiem

Przepis własny.

Składniki na placki (ok. 10 placków):

  • 500 g ziemniaków
  • ew. 1 mała cebula
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz, olej do smażenia

Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć na durszlak. Zostawić na kilkanaście minut, aż woda wydzieli się z ziemniaków i odcieknie. Odcisnąć, aby uzyskać jak najbardziej suchą masę. Przełożyć ją do miski, dodać roztrzepane jajko, mąkę, startą cebulę jeśli używamy. Doprawić solą i pieprzem. Z masy formować nie za duże i dość płaskie placki i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia (kilka minut). Odsączać z tłuszczu na papierowym ręczniczku.

Podanie:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 100 g wędzonego łososia (lub dowolna ilość, użyłam wędzonego na gorąco)
  • szczypta soli, świeży koperek

Placki podawać z jogurtem, kawałkami łososia i koperkiem.

 

Smacznego!!!

 

niedziela, 21 sierpnia 2016

 

Zapraszam na tartę z kruchego ciasta z pieczonym kremem karmelowym i świeżymi, letnimi brzoskwiniami. Szybka do zrobienia, pyszna do zjedzenia. I miłej niedzieli życzę!

 

Tarta z brzoskwiniami pieczonymi w karmelowym kremie

Przepis z White Plate, podaję po zmianach. Szczególnie polecam zwrócić uwagę na spód, bo z podanego przepisu nie wychodzi moim zdaniem zadowalający, podaję więc swój.

Kruchy spód (tartownica ok. 26 cm):

  • 120 g masła, zimnego w kawałeczkach
  • 2 żółtka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1-2 łyżki śmietany 18

Z podanych składników zagnieść szybko gładką kulę ciasta, w razie potrzeby dodając śmietany. Następnie rozwałkować i wylepić nim natłuszczoną tartownicę. Ponakłuwać i schłodzić przez 30 minut w lodówce. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ok. 15 minut.

Nadzienie:

  • 430 g brzoskwiń (niezbyt miękkich)
  • 100 g masła
  • 170 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g śmietany 18 %
  • 2 jajka

Owoce umyć, osuszyć, wypestkować, pokroić w plasterki.

Na patelni umieścić cukier i masło i karmelizować przez kilkanaście minut, następnie wrzucić owoce i trzymać chwilę na gazie. Jajka rozbełtać z wanilią i śmietaną. Wmieszać delikatnie do lekko przestudzonego karmelu. Masę z owocami wylać na podpieczony spód i piec jeszcze ok. 30 minut, aż masa się zetnie. Wystudzić, schłodzić, posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego!

 

czwartek, 18 sierpnia 2016

 

Dziś makaron. Muszę przyznać, że wyjątkowo mi się udał, bo bardzo lubię pieczoną paprykę i pieczony czosnek. Do tego trochę świeżego szpinaku, który akurat miałam w lodówce, pokruszona feta i prażony słonecznik. Choć sos wygląda jak pomidorowy, nie ma w nim żadnych pomidorów, to tylko słodki smak papryki i aromat czosnku i dlatego uważam, że jest nietypowy - bo w większości podobnych sosów pomidory jednak się dodaje. A tutaj wyszło super i bez nich, dlatego polecam serdecznie wielbicielom pieczonej papryki i nie tylko!

 

Mafaldine corte z sosem z pieczonej papryki i czosnku, szpinakiem, fetą i słonecznikiem

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 280 g makaronu krótkiego, np. mafaldine corte
  • 1,1 kg czerwonych papryk
  • 1,5 małej główki czosnku lub 1 duża
  • 2 łyżki dobrego oleju
  • 2 garści liści świeżego szpinaku
  • sól, pieprz, ostra papryka w proszku
  • 100 g sera feta
  • 3 łyżki pestek słonecznika

Papryki umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na duże kawałki. Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do góry. Z główek czosnku odciąć wierzch, ułożyć na blasze w łupinkach. Całość wstawić na górę piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 30 minut, przewracając raz, aż skórka na paprykach zmięknie i zrobi się lekko czarna. Następnie wyjąć, papryki włożyć do foliowego woreczka. Gdy ostygną, usunąć skórki (będą łatwo odchodzić). Przełożyć do miski. Wycisnąć też upieczony czosnek. Dodać olej i zmiksować całość na gładki sos. Doprawić solą, papryką i pieprzem do smaku.

Makaron ugotować, odcedzić, wymieszać z sosem. Dodać porwane listki szpinaku. Podgrzać, rozłożyć na talerze. Podawać posypane fetą i uprażonym słonecznikiem.

 

Smacznego!

 

wtorek, 16 sierpnia 2016

 

Na początku zapraszam na letnią sałatkę, podpatrzoną u Kasi Guzik, składającą się ze świeżego szpinaku, pomidorów, duszonej czerwonej cebuli i sera feta, z malinowym balsamico. A do tego - pieczone plastry batatów z przyprawami. Zapraszam...

 

 

Sałatka z pomidorami, duszoną cebulą, szpinakiem i fetą

Przepis z bloga Gotowanie cieszy, podaję po zmianach.

Składniki (2 porcje):

  • 2 duże garści liści szpinaku baby
  • 4 dobre pomidory
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu balsamicznego, u mnie malinowy
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • sól, pieprz
  • 60 g sera feta

Szpinak umyć, osuszyć. Ułożyć na talerzach lub w misce. Cebule obrać, pokroić w piórka i usmażyć na oleju do miękkości. Pomidory umyć, osuszyć, wykroić gniazda i pokroić w półplastry. Ułożyć na szpinaku. Dodać cebulę, doprawić solą i pieprzem, posypać pokruszoną fetą. Ocet wymieszać z miodem, polać sałatkę. Podawać ze świeżym pieczywem.

 

 

Plastry batatów pieczone z rozmarynem i czosnkiem

Składniki:

  • 2 dość duże bataty
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 gałązki rozmarynu, sól

Bataty obrać obieraczką, pokroić na dość cienkie plastry. Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wymieszać z oliwą i solą, obok ułożyć nieobrane ząbki czosnku i rozmaryn. Piec w 220 stopniach ok. 10 minut lub do zrumienienia i miękkości (zależy od grubości plastrów), przewracając w trakcie.

 

Smacznego!

 

sobota, 13 sierpnia 2016

 

Naleśniki z nadzieniem z awokado, sera białego i pestek słonecznika. Przyprawione bazylią i pieprzem. Dobre i zdrowe, jako że awokado to chyba najsmaczniejsza dla mnie rzecz z gatunku zdrowych. To tyle na razie. Zapraszam na obiad!

 

Naleśniki z awokado, twarogiem i pestkami słonecznika

Przepis stąd, podaję po zmianach.

Składniki na naleśniki (2 porcje):

  • 160 ml wody wymieszanej z mlekiem
  • 65 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 duże jajko
  • olej

Składniki wymieszać blenderem. Odstawić masę na 30 minut. Następnie smażyć cienkie naleśniki na patelni lekko natłuszczonej papierem. Powinny wyjść 4 naleśniki.

Farsz:

  • 1 duże awokado
  • 100 g twarogu
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 łyżki pestek słonecznika, podprażonych
  • sól, pieprz, bazylia, sok z cytryny 

Awokado pokroić, wydrążyć, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z oliwą, pokruszonym twarogiem i słonecznikiem, doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią. Naleśniki zawijać z nadzieniem. Jeść na ciepło lub zimno.

 

Smacznego!

 

środa, 10 sierpnia 2016

 

Dawno już miałam zrobić ten francuski pasztecik i wreszcie się udało. Roboty przy nim tyle co nic, a jest naprawdę przepyszny. Kremowy, wyrazisty w smaku, smarowny. No poezja. I przy okazji tani w produkcji ;). Mój zrobiłam z dodatkiem żubrówki, gruszki i rozmarynu, do tego oczywiście duża ilość masła... Polecam więc i zapraszam! 

 

Pâté z kurzych wątróbek z żubrówką i gruszką

Przepis stąd, podaję po modyfikacjach.

Składniki (nieduża miseczka):

  • 200 g wątróbek drobiowych
  • 1/2 niedużej cebulki
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 g masła + więcej do polania
  • sól, pieprz, rozmaryn
  • 2 łyżki żubrówki
  • 1/2 małej gruszki + do ozdobienia

Na patelni rozgrzać 10 g masła. Wrzucić posiekaną cebulkę, smażyć kilka minut. Dodać pokrojoną w kostkę gruszkę i posiekany czosnek, smażyć chwilę. Dodać oczyszczone wątróbki i smażyć kilka minut. Wlać żubrówkę, odparować. Wyłączyć palnik, dodać resztę masła i poczekać, aż się roztopi. Doprawić solą, pieprzem, rozmarynem. Całość zmiksować w blenderze do gładkości (masa będzie dość rzadka), doprawić do smaku solą. Przelać do miseczki, wyrównać. Na wierzch wylać odrobinę stopionego masła lub położyć kilka wiórków z masła. Włożyć do lodówki na kilka godzin do stężenia. Ozdobić plasterkami gruszki.

 

Smacznego!

 

wtorek, 09 sierpnia 2016

 

W prezencie z Cypru dostałam od Mamy prawdziwy grecki ser halloumi. Postanowiłam przygotować go jak najprościej: usmażyłam więc w posypce z sezamu i podałam ze smażoną cebulą. Poza tym przedstawiam błyskawiczny klasyk, czyli śliwki w boczku. Zapraszam!

 

 

Ser halloumi grillowany z sezamem i smażoną cebulą

Pomysł własny.

Składniki (1 porcja):

  • 1 gruby plaster sera halloumi (ok. 50 g)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 1 łyżka sezamu

Cebulę pokroić w piórka. Wrzucić na olej i usmażyć, aż będzie rumiana. Ser obsmażyć z obu stron na patelni, pod koniec smażenia obtaczając w sezamie. Podawać z cebulką.

 

 

 

Śliwki w boczku

  • 10 mięsistych, suszonych śliwek
  • 5 plastrów wędzonego boczku

Plastry boczku pokroić na połowy wzdłuż. Każdym kawałkiem owinąć śliwki, spiąć wykałaczką. Smażyć na patelni, aż boczek się zrumieni, przewracając. Gdy już boczek lekko się wytopi, wyjąć wykałaczki, aby łatwiej dało się przewracać śliwki i smażyć dalej do chrupkości boczku. Można też upiec śliwki w piekarniku.

 

Smacznego!

niedziela, 07 sierpnia 2016

 

Dziś na blogu wreszcie coś bardziej skomplikowanego i wysublimowanego niż krążki cebulowe, ale nadal prosto i szybko: puszysty jogurtowy mus z sosem brzoskwiniowym. Do wykonania tego deseru zainspirował mnie jogurt Fantassia Mousse. Oczywiście, nie wyszło identycznie, bo tamten deser spulchniany jest azotem czy Bóg wie czym, w każdym razie czymś, do czego ja nie mam dostępu, ale miało być po prostu podobnie i smakowicie - i tak właśnie wyszło. Polecam na leniwy niedzielny deser :)

 

Mus jogurtowy z sosem brzoskwiniowym

Przepis na mus z MW, pomysł podania deseru – własny.

Składniki na mus jogurtowy (ok. 4 pucharki):

  • 250 g jogurtu greckiego
  • 250 g kremówki 30 lub 36 %
  • 9 g żelatyny + 3 łyżki wody
  • 40 g cukru pudru, wanilia

Żelatynę namoczyć w wodzie. 100 g jogurtu podgrzać, dodać namoczoną żelatynę i podgrzewać do rozpuszczenia (nie gotować). Przestudzić. Następnie wymieszać z resztą jogurtu. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając puder i wanilię. Wymieszać w trzech turach z jogurtem. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Następnie rozłożyć do pucharków.

Sos brzoskwiniowy:

  • 300 g puree z brzoskwiń
  • 2 łyżki cukru pudru lub do smaku
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody. Puree z brzoskwiń zagotować, dodać cukier. Do gorącego puree dodać żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia (nie gotować). Wystudzić całkowicie. Gdy sos zacznie tężeć, wyłożyć na jogurtowy mus.

 

Smacznego!

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 67