Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
poniedziałek, 29 lutego 2016

 

Dziś zostajemy w klimacie zdrowego żywienia ;). Zapraszam na kaszę gryczaną z kurczakiem, smażonymi pieczarkami, szpinakiem i pestkami dyni. Szybko, smacznie. Idealne danie, aby zabrać do pracy czy na uczelnię. Polecam!

 

Kasza gryczana z kurczakiem, pieczarkami i szpinakiem

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 4 łyżki oleju
  • 550 g mięsa z kurczaka (z piersi lub udek)
  • 200 g szpinaku
  • 500 g pieczarek
  • sól, pieprz, czosnek, majeranek
  • 4 łyżki pestek dyni, uprażonych

Kaszę ugotować, odcedzić. Doprawić lekko solą, pieprzem i majerankiem, wymieszać z łyżką tłuszczu. Mięso oczyścić, pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć i usmażyć na oleju. Dodać pokrojone pieczarki, smażyć, aż zmiękną i się zrumienią. Dodać szpinak, smażyć do zwiędnięcia. Wymieszać z kaszą, wmieszać pestki. Doprawić całość do smaku.

 

Smacznego!

 

sobota, 27 lutego 2016

 

Dziś zapraszam na danie jednogarnkowe a`la bigos - z jarmużu, pomidorów i kiełbaski. Powiem tylko jedno - pyszny. A do tego błyskawiczny do zrobienia i zdrowy. Polecam więc serdecznie :)

 

Bigos z jarmużu z pomidorami i kiełbaską

Przepis inspirowany tym, jednak użyłam normalnej kiełbaski. Podaję własną wersję.

Składniki (1-2 porcje):

  • 100 g jarmużu (waga po obraniu liści)
  • 150 g kiełbaski (ulubionej, nie chudej)
  • 1 puszka (400 g) pomidorów
  • sól, pieprz, szczypta cukru, czosnek, oregano

Jarmuż porwać, usuwając środkowy gruby nerw. Wrzucić na wrzątek i gotować 5 minut. Odcedzić. Na patelni wytopić pokrojoną w plasterki kiełbaskę. Dodać pomidory i jarmuż, gotować 10 minut. Doprawić do smaku.

 

Smacznego!

 

czwartek, 25 lutego 2016

 

Cokolwiek by nie było, nigdy nie zaniedbuję swoich obowiązków i nie zamierzam również zaniedbać bloga. Dlatego dziś, po krótkiej przerwie, zapraszam na przepis...

Połączenia tego nie wymyśliłam sama - zainspirowała mnie dawno temu pozycja z menu zakopiańskiej knajpki Pstrąg Górski ;). Pamiętałam, że była to ryba z musem jabłkowym, od siebie dodałam majeranek i cały sposób wykonania. Choć brzmi to nieco nietypowo, zapewniam, że smakuje bardzo dobrze. Zapraszam więc na pysznego pstrąga :)

 

Pstrąg pieczony w maśle z majerankiem i musem jabłkowym

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 400 g płatów pstrąga (2 płaty)
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, majeranek
  • 2 duże jabłka
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka cukru

Pstrąga oczyścić, wyjąć ości. Nasmarować masłem, oprószyć solą, pieprzem i majerankiem. Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. 15-20 minut (w zależności od grubości).

W międzyczasie przygotować mus. Jabłka obrać, usunąć gniazda, miąższ pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, dodać odrobinę wody i dusić kilka minut. Dodać cukier i gotować chwilę do lekkiego skarmelizowania. Zmiksować na gładki mus. Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i majerankiem. Podawać do ryby.

 

Smacznego!

 

Tagi: jabłka ryby
17:18, nashelly , Obiadowe
Link Komentarze (1) »
sobota, 20 lutego 2016

 

Przepyszne danie z jarmużu, idealnie skomponowane, pełne smaku i aromatu. Co tu więcej pisać - jarmuż, mleko kokosowe, masło orzechowe, pomidory, ziemniaki, bataty, przyprawy... To mówi samo za siebie. Polecam gorąco!

 

Jarmuż z ziemniakami, batatami, pomidorami i masłem orzechowym w mleku kokosowym

Przepis inspirowany tym, finalna wersja – własna.

Składniki (4 porcje):

  • 200 g jarmużu
  • 500 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • 1 duży batat
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 2 lekko czubate łyżki masła orzechowego
  • 3 małe pomidory
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz, curry, słodka papryka, ostra papryka, odrobina cynamonu

Ziemniaki i batata obrać, pokroić w dość dużą kostkę. Ugotować w osolonej wodzie – tak, aby nie były zbyt miękkie, odcedzić. Jarmuż umyć, porwać listki (usunąć gruby środkowy nerw). Wrzucić na gotującą się wodę i blanszować ok. 4 minuty. Odcedzić.

Pomidory obrać, usunąć nasiona, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić pomidora i smażyć chwilę. Zalać mlekiem kokosowym, dodać orzechowe masło i wymieszać do uzyskania gładkiego sosu. Gotować pod przykryciem 10 minut, a następnie odkryć i rozgnieść zgrubsza pomidory praską. Dodać przyprawy (sporo), wrzucić ugotowane wcześniej warzywa. Wymieszać delikatnie, doprawić jeszcze do smaku. Jeśli trzeba, pogotować chwilę, aby sos się zagęścił. Podawać solo lub z pitą czy białym ryżem.

 

Smacznego!!!

 

środa, 17 lutego 2016

 

Pisałam nieraz o tym, że zdarza mi się czytać komentarze czytelników na blogach - podnosząc sobie ciśnienie do granic możliwości; może to wyraz jakiegoś masochizmu, nie wiem. Dziś, przy okazji publikowanego ciacha, chciałabym wyprostować kilka głupot na temat przyrządzania kremu maślanego. Ale najpierw jeszcze jedno: otóż natykam się czasem na totalne bzdury pisane przez samych... blogerów, np. w odpowiedzi na komentarze czytelników. Oczywiście nie jest to nagminne, ale znalazłam parę takich kwiatków nawet na jednym z popularniejszych polskich kulinarnych serwisów. Jako, że stosunkowo często robię kremy maślane, bo bardzo je lubię, "poprawię" kilka "porad", na które natknęłam się kiedyś w sieci.

A więc wyczytałam gdzieś, że krem mógł się zwarzyć z takiego powodu, że... dodało się zbyt mało cukru pudru. Tego nawet nie skomentuję, bo nie potrafię sobie wyobrazić, w jaki sposób coś takiego mogło przyjść komuś do głowy. Otóż - nie, to nie może być powód zwarzenia się kremu ;). Dalej - podaniu budyniu do masła należy mieszać całość mikserem bardzo krótko, ok. minuty, bo inaczej krem się zwarzy - znów: nie=. Po pierwsze - budyń do kremu należy dodawać po łyżce, stopniowo, wciąż miksując, i wynika z tego: po drugie - trwa do sporo czasu. Jak wrzucimy wszystko na raz i zaczniemy miksować przez minutę czy ilekolwiek, krem zwarzy się prawie na pewno. Dalej - "do kremu lepiej dodać margarynę, bo masło rozwodni krem" i podobne: "krem budyniowy po dodaniu masła stał się rzadki", "masło rozrzedziło krem budyniowy - przedtem budyń był bardzo gęsty" - otóż to kolejna bzdura, wyjaśniana najprostszymi zasadami fizyki. A więc od początku: masło jest tłuszczem STAŁYM. Jeśli nawet go rozpuścimy i dodamy do jakiegoś kremu, to po ponownym schłodzeniu krem zestali się, bo masło na powrót STWARDNIEJE - na logikę, przecież nie może być inaczej.

A więc - masło NIGDY nie rozrzedza kremu, zawsze go zagęści, bo chłodząc się, robi się po prostu stałe. Jeśli dodałaś/eś masło do kremu i zrobić się rzadki, to albo a)krem był za ciepły i rozpuścił masło - należy go schłodzić, a mocno zgęstnieje, b)źle przygotowałaś/eś budyń czy krem jajeczny. Kolejna rzecz - rada pisana przez blogera: jeśli krem ci się zwarzy, podgrzej masę na parze do usunięcia grudek i schłodź ponownie. Otóż - może i zlikwiduje to grudki w kremie, ale rozpuszczony i schłodzony krem maślany nigdy nie będzie nawet w połowie taki dobry jak dobrze zrobiony krem z utartego na puch masła - który jest lekki i puszysty. Aby sprawdzić o co chodzi, możecie roztopić, a potem schłodzić masło - i zobaczcie, jak zmieni się jego konsystencja. Jedynym dobrym sposobem na zwarzenie kremu, jaki znam, jest utrzeć w innym naczyniu małą ilość masła i dodawać do niego po łyżce, miksując, zwarzoną masę.

No i ostatnia rzecz na koniec - jak mogłabym tego nie dodać ;) - nigdy nie używajcie margaryny do maślanego kremu. Dla mnie coś takiego jest w ogóle niezjadliwe, jedno jest pewne - zepsuje smak kremu bardzo ;).

A więc po tym długim wstępie, zapraszam na proste i smakowite ciacho przekładane: biszkopt, powidła, krem toffi i bita śmietana. Polecam!

 

Ciasto z kremem toffi, powidłami i bitą śmietaną

Przepis autorski.

Składniki na biszkopt (forma 25x35 cm):

  • 8 jajek
  • 260 g cukru
  • 190 g mąki pszennej
  • 70 g skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno z solą, a następnie dodawać po łyżce cukier, ubijając, do uzyskania sztywnej i lśniącej masy. Wmieszać żółtka. Mąki przesiać i wmieszać delikatnie, lecz dokładnie w trzech turach do masy. Całość wylać do formy (spód wyłożony papierem do pieczenia) i piec ok. 45 minut w 170 stopniach. Wystudzić. Wyjąć z formy, przekroić na dwa blaty (jeden grubszy, drugi cieńszy).

Poncz:

  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki likieru

Wymieszać.

Krem maślany toffi:

  • 100 g masła, miękkiego
  • 350 g kremu toffi (użyłam kremu z Lidla, może być kajmak)

Masło utrzeć na puch, a następnie po łyżce dodawać krem toffi.

Bita śmietana:

  • 250 g śmietanki kremówki 30 %
  • 1 łyżka cukru pudru

Bardzo zimną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.

Ponadto:

  • 1 słoik powideł śliwkowych

Grubszy blat biszkoptu położyć w blaszce, nasączyć. Pokryć powidłami i kremem toffi. Przykryć drugim blatem, nasączyć i pokryć bitą śmietaną. Przechowywać w lodówce. Przed konsumpcją wyjąć odpowiednio wcześniej, aby krem toffi zmiękł.

 

Smacznego!

 

poniedziałek, 15 lutego 2016

 

Pyszne danie w meksykańskim stylu - chili z mięsa mielonego z salami, czerwoną fasolą, pomidorami, oregano i... kakao! Nadaje ono nie tylko pięknego, ciemnego koloru, ale też ciekawego smaku - choć ja za nic nie poznałabym, że to kakao. Bardzo wyraziste w smaku danie potrzebuje dla zrównoważenia jakiegoś delikatnego akcentu, jak biały ryż czy też pszenna tortilla. Polecam więc i zapraszam!

 

Chili z salami, pomidorami, kakao i fasolą

Inspiracja: ten przepis, podaję po zmianach.

Składniki (4 porcje):

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 100 g salami
  • 1 łyżka oleju
  • 400 g pomidorów z puszki, krojonych
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 1 łyżka oregano, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej
  • sól, pieprz, cukier
  • 200 g mozzarelli

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w półplasterki salami i wytopić. Dodać mięso, rozdrobnić i smażyć do zrumienienia. Zalać pomidorami i 1/2 szklanki wody. Przykryć i dusić 20 minut. Dodać ketchup i sos sojowy i gotować bez przykrycia, aż płyn się zredukuje. Wmieszać kakao. Następnie dodać przyprawy – papryki i oregano oraz z grubsza odsączoną fasolę. Wymieszać, jeśli trzeba, nieco rozcieńczyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawać z ryżem lub w tortilli, posypane oregano i porwaną mozzarellą.

 

Smacznego!

 

sobota, 13 lutego 2016

 

W tym roku propozycji walentynkowych nie będzie. Jeśli ktoś chce poszukać na blogu inspiracji - zapraszam do zakładki Walentynki, ja natomiast chcę spędzić ten dzień bez gotowania ;).

Tymczasem zapraszam na najprostszy i najmniej romantyczny obiad, jaki można sobie wyobrazić - kotlety ziemniaczane z majerankiem, podane z pieczarkowym sosem. A co tam, bądźmy kontrowersyjni ;). Zapraszam!

 

Kotlety ziemniaczane z majerankiem i sosem pieczarkowym

Przepis własny.

Składniki (2 porcje):

  • 500 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka majeranku, czosnek, sól, pieprz
  • olej

Ziemniaki poprzedniego dnia ugotować, osuszyć i rozgnieść dokładnie praską na puree.

Następnego dnia wymieszać z jajkiem i mąką do uzyskania gęstej masy (ilość mąki zależeć może od odmiany ziemniaków). Doprawić do smaku. Formować spłaszczone kotleciki i lekko obtaczać w mące. Smażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju.

Sos pieczarkowy:

  • 250 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 5 łyżek kremówki
  • sól, pieprz

Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry. Wrzucić na rozgrzane masło i smażyć kilka minut. Następnie podlać lekko wodą i dusić kolejne kilka minut. Gdy woda odparuje, dodać kremówkę i gotować chwilę. Doprawić do smaku. Podawać do kotletów.

 

Smacznego!

 

czwartek, 11 lutego 2016

 

Ostatni tydzień spędziłam w domu rodzinnym, dlatego tez nie gotowałam i nie wstawiałam nic na bloga, ale już dziś wracam z nowym przepisem :). Kremowa zupa z pieczarek - z dużą ilością kremówki, pieprzem i gałką, baardzo kremowa i delikatna. Pyszna :) Polecam!

 

Krem pieczarkowy po parysku

 

Przepis Pascala, stąd. Podaję po niewielkich zmianach.

Składniki (4 porcje):

  • 500 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 340 ml kremówki 30 %
  • 400 ml lekkiego bulionu
  • 4 łyżki białego wina
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • do podania: grzanki, bagietka

Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry. Wrzucić na rozgrzane masło i smażyć kilka minut do zrumienienia. Następnie przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować 10 minut na małym ogniu. Dodać kremówkę i wino i zmiksować całość na gładki krem (można zostawić kilka pieczarek do dekoracji). Doprawić solą, pieprzem i gałką. Podawać w towarzystwie grzanek lub świeżej bagietki.

 

Smacznego!

 

czwartek, 04 lutego 2016

 

Żeby nie było - uwielbiam pączki i zjadłam już dziś najlepszego na świecie, rozpływającego się w ustach pączka. Ale może nie wszyscy je lubią, dlatego też prezentuję przepis na pyszne, kruche, maślane ciasteczka wycinane, które upiekłam parę dni temu. W trzech smakach, do wyboru: waniliowe, mocno kakaowe i herbaciane z cytryną. Pyszne! Mojej mamie przynajmniej smakowały bardzo. Polecam więc, zapraszam i życzę wesołego tłustego czwartku ;).

 

 

 

Ciasteczka kruche waniliowe

Przepis autorski.

Składniki (3 blaszki ciastek):

  • 30 g cukru pudru
  • 80 g drobnego cukru z wanilią lub cukru + ziarenka wanilii
  • 200 g masła, zimnego
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • duża szczypta soli

Mąkę, cukry i sól wymieszać w misce, dodać pokrojone na kawałki masło i siekać nożem, a następnie krótko wyrabiać palcami do uzyskania „kruszonki”. Dodać jajko, zagnieść gładką kulę ciasta. Schłodzić 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkowywać (nie za cienko) i foremkami wycinać ciasteczka. Uwaga: wałkować ciasto należy między dwoma kawałkami folii spożywczej, bez podsypywania mąką – niszczy ona smak ciastek. Przekładać je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Schłodzić ponownie. Piec w 180 stopniach przez ok. 12 minut, do leciutkiego zrumienienia.

 

 

 

Ciasteczka kruche mocno kakaowe

Przepis autorski.

Składniki (3 blaszki ciastek):

  • 140 g cukru pudru
  • 200 g masła, zimnego
  • 260 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 1 duże jajko
  • duża szczypta soli

Mąkę, cukier, kakao i sól wymieszać w misce, dodać pokrojone na kawałki masło i siekać nożem, a następnie krótko wyrabiać palcami do uzyskania „kruszonki”. Dodać jajko, zagnieść gładką kulę ciasta. Schłodzić 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkowywać (nie za cienko) i foremkami wycinać ciasteczka. Uwaga: wałkować ciasto należy między dwoma kawałkami folii spożywczej, bez podsypywania mąką – niszczy ona smak ciastek. Przekładać je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Schłodzić ponownie. Piec w 180 stopniach przez ok. 12 minut.

 

 

Ciasteczka kruche herbata z cytryną

Przepis autorski.

Składniki (3 blaszki ciastek):

  • 110 g cukru pudru
  • 200 g masła, zimnego
  • 290 g mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • duża szczypta soli
  • skórka starta z 1 dużej cytryny
  • 3-4 torebki herbaty czarnej (użyłam lipton)

Mąkę, cukier, herbatę i sól wymieszać w misce, dodać pokrojone na kawałki masło i siekać nożem, a następnie krótko wyrabiać palcami do uzyskania „kruszonki”. Dodać jajko i cytrynę, zagnieść gładką kulę ciasta. Schłodzić 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkowywać (nie za cienko) i foremkami wycinać ciasteczka. Uwaga: wałkować ciasto należy między dwoma kawałkami folii spożywczej, bez podsypywania mąką – niszczy ona smak ciastek. Przekładać je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Schłodzić ponownie. Piec w 180 stopniach przez ok. 12 minut, do leciutkiego zrumienienia.

 

Smacznego!

 

wtorek, 02 lutego 2016

 

Bardzo lubię tofu, choć tak rzadko je przyrządzam, głównie z braku dostępności i wysokiej ceny w specjalistycznych sklepach. Ale ostatnio udało mi się tanio je upolować, zaopatrzyłam się też w chiński makaron chow mein, sos sojowy i sezam. Tofu zaś zamarynowałam i usmażyłam w marynacie, dzięki czemu nabrało wyrazistego smaku. Do tego pieczarki i czerwona papryka - i pyszny domowy makaron w stylu azjatyckim gotowy. Polecam i zapraszam!

 

Chow mein z marynowanym tofu, pieczarkami, papryką i sezamem

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 240 g makaronu chow mein
  • 400 g tofu naturalnego
  • 500 g małych pieczarek
  • 1 nieduża czerwona papryka
  • 5 łyżek oleju (lub pół na pół z sezamowym)
  • 4 łyżki sezamu, uprażonego
  • 1,5 łyżki cukru, słodka papryka, czosnek w proszku, ostra papryka, imbir, sól, pieprz
  • sos sojowy

Tofu odsączyć dokładnie, osuszyć, pokroić w dużą kostkę. W misce wymieszać łyżkę oleju, 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczkę cukru, po 1/2 łyżeczki słodkiej papryki i czosnku i po dużej szczypcie ostrej papryki i imbiru. Tofu zanurzyć w marynacie i pokryć nią dokładnie, odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie usmażyć przez kilka minut wraz z całą marynatą, aż się zrumieni, nie odwracając często, aby się nie rozpadło. Przełożyć na talerz, umyć patelnię z resztek spalenizny.

Pieczarki pokroić w ćwiartki, wrzucić na patelnię z łyżką oleju. Posolić, zrumienić, a następnie dolać nieco wody i dusić. Dodać pokrojoną w paseczki paprykę, dusić razem do odparowania wody, a następnie zrumienić krótko. Przełożyć na talerzyk.

Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzić. Wrzucić na patelnię z resztą oleju, podsmażyć, mieszając. Dodać kilka łyżek sosu sojowego, cukier i nieco wody, wymieszać. Doprawić do smaku.  Gotować chwilę aż płyn się zredukuje i zgęstnieje. Wmieszać tofu, pieczarki i paprykę, podgrzać. Doprawić raz jeszcze, jeśli trzeba. Podawać posypane sezamem.

 

Smacznego!