Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
sobota, 29 listopada 2014

 

Ta potrawa jest tak prosta i tania, że aż trochę zabawne jest podawanie na nią przepisu. Ale któregoś zimnego dnia, wracając z zajęć, zapragnęłam nagle właśnie zapiekanego kalafiora. Z kremowym beszamelem, dużą ilością ciągnącego się sera oraz zrumienioną skórką. Na szare i mroźne dni, jakie mamy obecnie - jak znalazł. Podaję więc swój przepis i polecam serdecznie!

 

Kalafior zapiekany z serem i beszamelem

Przepis rodzinny, proporcje i wykonanie - własne.

Składniki (2 porcje):

  • 1 duży kalafior (ok. 880 g po sprawieniu)
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 300 ml mleka
  • 1/2 szklanki wywaru z gotowania kalafiora
  • 160 g sera żółtego, startego (o wyrazistym smaku, np. emmentaler)
  • 1-2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sól, cukier, pieprz
  • wybrane zioła - ewentualnie

Kalafiora podzielić na różyczki, ugotować w osolonej i posłodzonej wodzie z odrobiną mleka, tak, aby nie był zbyt miękki. Odcedzić. Umieścić w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, oprószyć lekko solą.

Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i krótko zasmażyć. Następnie wlewać stopniowo mleko i wywar, wciąż mieszając trzepaczką, aby nie utworzyły się grudki – do otrzymania gładkiego sosu.  Dodać dużą garść startego sera, wymieszać, podgrzewając, aż się stopi. Dodać musztardę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Sos wylać na kalafior w naczyniu, posypać resztą sera oraz tartą bułką. Zapiekać w 200 stopniach przez ok. 20 minut, pod koniec podkręcając nieco temperaturę, aż ser i bułka tarta się zrumienią. Posypać ulubionymi ziołami - jeśli chcemy, tym razem tego nie zrobiłam.

 

Smacznego! :)

 

środa, 26 listopada 2014

 

Dziś zapraszam na przepyszny, a jednocześnie prosty i szybki makaron: fusilli z kremowym sosem ze śmietanki i tartego parmezanu, do tego podsmażona, dobrze przyprawiona pierś kurczaka, smażona cebulka oraz suszone pomidory. Całość posypana dodatkową porcją sera... Jak ja uwielbiam takie dania... Comfort food w wersji lux :) Polecam gorąco!

 

Fusilli z kurczakiem w sosie parmezanowym, cebulą i suszonymi pomidorami

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 150 g makaronu fusilli
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 250 g)
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 5 suszonych pomidorów
  • 40 g tartego parmezanu
  • 200 ml słodkiej śmietanki 18 %
  • sól, pieprz

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, odcedzić.

Kurczaka oczyścić, pokroić w kosteczkę, umieścić w misce, wymieszać z łyżką oleju, dodać sól oraz przyprawę do kurczaka. Odstawić. Cebulkę posiekać niezbyt drobno. Na patelni rozgrzać resztę oleju, wrzucić cebulę oraz mięso z marynatą. Smażyć aż do zrumienienia kurczaka i cebuli. Dodać śmietankę oraz 3/4 sera, wymieszać i gotować chwilę do zgęstnienia. Dorzucić pokrojone w paseczki pomidory, doprawić solą i pieprzem do smaku – jeśli trzeba, rozcieńczyć odrobiną wody z gotowania makaronu. Wymieszać z makaronem, podgrzać, rozłożyć na talerze. Podawać posypane resztą parmezanu.

 

Smacznego!!!

 

poniedziałek, 24 listopada 2014

 

Zapraszam na pyszne, absolutnie nie bezglutenowe naleśniki: z farszem ze szpinaku, sera ricotta i czosnku, zapieczone z beszamelem i warstwą żółtego sera. Smakowite - oraz zdrowe. Polecam serdecznie!

 

Naleśniki ze szpinakiem i ricottą pod beszamelem i serem

Inspiracja: ten przepis, proporcje i wykonanie potrawy – przepisy własne.

Naleśniki (8 sztuk):

  • 300 ml mleka
  • 130 g mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 2 jajka

Wszystkie składniki zmiksować blenderem na gładką masę. Odstawić na pół godziny. Następnie przemieszać. Smażyć cienkie naleśniki na patelni, za każdym razem lekko naoliwiając ją papierkiem.

Farsz szpinakowo-serowy:

  • 400 g szpinaku, świeżego lub mrożonego
  • 450 g serka ricotta
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Szpinak umieścić na patelni – jeśli jest mrożony, podgrzewać do rozmrożenia pod przykryciem, następnie dodać masło i pokrojony w plasterki czosnek. Smażyć całość kilka minut, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody, aż czosnek zmięknie, a szpinak straci smak surowizny. Następnie wymieszać z ricottą, doprawić solą i pieprzem.

Naleśniki kolejno zawijać z nadzieniem w rulony i układać w naczyniu żaroodpornym.

Kołderka beszamelowo-serowa:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 270 ml mleka
  • sól, gałka muszkatołowa
  • 80-100 g tartego sera żółtego

W rondelku roztopić masło, następnie dosypać mąkę i energicznie mieszając, połączyć składniki. Potem stopniowo dolewać mleko, wciąż mieszając - do zgęstnienia sosu. Doprawić gałką muszkatołową i solą. Sosem polać naleśniki w naczyniu, posypać tartym serem. Zapiekać 10 minut w 180 stopniach, do roztopienia sera.

 

Smacznego! :)

 

 

piątek, 21 listopada 2014

 

Dziś - zupełnie bez wstępów. Zapraszam na tradycyjne, pyszne, słodko-słone skrzydełka buffalo w lepkiej, pikantnej glazurze, z domowym sosem śliwkowym barbecue. Do tego - smakowita surówka z ogórka kiszonego, cebuli i jabłka - taką pamiętam z domu. A ja wracam do pracy -.-`.

 

Skrzydełka Buffalo ze śliwkowym sosem barbecue

Inspiracja: ten przepis – ja jednak znacznie zwiększyłam ilość marynaty, w oryginale jest jej o wiele za mało, wykonanie sosu bbq- autorskie.

Składniki (6 skrzydełek):

  • 6 całych skrzydełek z kurczaka, podwójnych (ok. 500 g)
  • 30 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 4 łyżki dobrego ketchupu lub sosu pomidorowego, u mnie domowy ketchup
  • 1 łyżeczka tabasco
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne lub ostrej papryki w proszku
  • sól

Skrzydełka umyć, osuszyć. Można podzielić je na dwie części, odcinając lotkę – ja jednak tylko odcięłam lotkę, nie przedzielając ich. Posolić z obu stron.

Do rondelka włożyć masło i drobniutko posiekany czosnek, chwileczkę przesmażyć. Dodać ketchup lub sos, miód, cukier, całość zagotować i krótko podgrzewać, do połączenia składników. Dodać przyprawy, lekko doprawić solą. Skrzydełka dokładnie obtoczyć w marynacie, ułożyć na blasze. Piec w 200 stopniach, najlepiej z funkcją grilla (góra-dół) ok. 20 minut, następnie przewrócić skrzydełka na drugą stronę i piec kolejne 20 minut. Lekko podkręcić temperaturę w piekarniku i piec jeszcze ok. 20 minut, przewracając skrzydełka w trakcie i polewając marynatą, aby ładnie się zrumieniły. Podawać z sosem barbecue.

 

 

Sos barbecue BBQ śliwkowy (mała miseczka):

Przepis autorski.

  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki dobrego ketchupu lub sosu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku, starty na tarce
  • 2 łyżki startej na tarce cebuli
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • 1 łyżka miodu (lub ciut więcej – zależy od kwaśności powideł)
  • kilka kropel sosu sojowego
  • 0,5-1 łyżeczka ostrej papryki w proszku lub pieprzu cayenne

Masło roztopić, dodać cebulę i czosnek i krótko przesmażyć. Dodać powidła oraz ketchup lub sos, wymieszać i zagotować. Dodać miód, sos sojowy, ostrą paprykę i sól do smaku, a następnie gotować kilka minut, aż sos będzie gęsty. Można zmiksować go blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji, ja tego nie robiłam.

 

  

Surówka z ogórków kiszonych, jabłka i cebuli

Przepis rodzinny.

Składniki (średnia miska):

  • 4 duże ogórki kiszone
  • 2 jabłka
  • 1 nieduża cebula
  • 4 łyżki oleju
  • sól, cukier, majeranek

Jabłka ładnie obrać, usunąć ogryzek. Ogórki i jabłka pokroić w niezbyt małą kostkę, włożyć do miski. Cebulkę posiekać drobniutko, dodać do miski, wymieszać. Dodać olej, jeśli trzeba, doprawić do smaku cukrem i solą – zależy to od kwaśności ogórków/słodkości jabłek. Doprawić majerankiem, wymieszać. Podawać.

 

wtorek, 18 listopada 2014

 

Jeść coś trzeba zawsze. Czasem ważne tylko, żeby było to szybkie i bezproblemowe. Dlatego zapraszam na smakowitą zapiekankę makaronową, ze znanym z któregoś poprzedniego wpisu makaronem szpinakowym foglie d`ulivo: z wędzonym łososiem, żółtym serem i śmietanką, podaną z kawałkami pomidorów. Wbrew pozorom - lekką. Polecam :)

 

Foglie d'ulivo zapiekane z wędzonym łososiem i serem oraz pomidorami

Inspiracja: ten przepis, jednak nie polecam oryginału, zapiekanka wyszłaby sucha i niesmaczna. Ja dodałam od siebie więcej śmietankowego sosu, żółty ser zamiast mozzarelli oraz pomidorki dla złamania smaku i swoją wersję podaję.

Składniki (3-4 porcje):

  • 300 g makaronu szpinakowego foglie d'ulivo (lub zwykłego)
  • 150 g wędzonego łososia
  • 180 g sera żółtego, startego na tarce o grubych oczkach
  • 150 śmietanki kremówki 30 %
  • sól, pieprz, bazylia
  • 2 ładne pomidory

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, odcedzić. Łososia pokroić na kawałki. Śmietankę wymieszać z serem. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę makaronu, oprószyć lekko solą, wyłożyć kawałki łososia i posypać niewielką ilością sera. Na to wyłożyć resztę makaronu, oprószyć solą i pieprzem oraz bazylią, przemieszać, przykryć mieszanką śmietankowo-serową. Zapiekać w 180 stopniach przez 10 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 220 stopni i piec jeszcze 5-10 minut, aż ser się zarumieni. Rozłożyć na talerze. Pomidory pokroić w kostkę, wycinając środek. Oprószyć solą i bazylią, rozłożyć na makaronie.

 

Smacznego! :)

 

piątek, 14 listopada 2014

 

`Cause when everything is grey, it`s better just to close your eyes.

***************

Dziś zapraszam na prawdziwie domowy obiad - pyszny gulasz! Taki, jak robi moja Mama - użyłam tylko innego rodzaju mięsa. Wieprzowina, marchewka, papryka, trochę suszonych grzybków, cebulka... Choć wiadomo, że zawsze Mamy będzie najlepszy, mój gulasz również wyszedł smakowity :). Gulasz podałam zaś w towarzystwie prościutkich, rwanych klusek z mąki i jajka. Danie na weekend idealne :) Polecam gorąco!

 

Gulasz wieprzowy z marchewką i papryką oraz kluseczkami

Przepis autorski.

Składniki (3-4 porcje):

  • 500 g mięsa wieprzowego (u mnie: szynka)
  • 1 spora marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 nieduża cebula
  • kilka suszonych grzybków
  • 2 łyżki oleju
  • 750 ml bulionu wołowego
  • sól, pieprz, słodka papryka, kilka ziarenek kminku
  • 1 łyżka mąki pszennej

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę. Mięso oczyścić, pokroić w kostkę i dodać na patelnię. Smażyć do zrumienienia mięsa, a następnie całą zawartość patelni przełożyć do garnka (zostawiając jednak na patelni resztki tłuszczu). Dodać również pokrojone grzybki oraz kminek. Do garnka dodać bulion, przykryć i gotować na niewielkim ogniu ok. 1 godziny.

Marchew oskrobać, pokroić w plasterki. Z papryki usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Warzywa podsmażyć krótko na pozostałym tłuszczu. Po upływie godziny dorzucić do garnka z mięsem i gotować jeszcze ok. 30 minut, aż mięso będzie miękkie i kruche. W razie potrzeby uzupełniać braki płynu. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Z garnka odlać trochę płynu i rozrobić w nim mąkę. Dodać z powrotem do garnka, wymieszać i gotować do zgęstnienia. Jeśli trzeba, doprawić do smaku. Podawać z ulubioną surówką i puree ziemniaczanym lub kluseczkami.

Proste kluseczki do mięsa:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • sól
  • 2 łyżeczki oleju
  • woda

Jajko rozkłócić z oliwą, dodać mąkę i połączyć. Wyrobić gładkie ciasto, dolewając trochę wody w razie potrzeby. Z masy odrywać małe kawałki, formować wałeczki i odkładać na deskę. W garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucać kluseczki i gotować kilkanaście minut od wypłynięcia, aż staną się miękkie.

 

Smacznego! :)

 

wtorek, 11 listopada 2014

 

 

Dziś zapraszam wreszcie na coś słodkiego - a mianowicie: elegancki Torcik Gruszkowo-Czekoladowe Muśnięcie :).

Tort idealnie nadaje się na niespodziewaną wizytę gości. Dlaczego? Dlatego, że robi się go bardzo szybko - wystarczy upiec czekoladowy biszkopt, przygotować błyskawiczny krem (to tylko kremówka i czekolada) oraz przyrządzić gotowane w syropie cynamonowym gruszki. Po drugie - prezentuje się naprawdę świetnie - kawałki gruszek schowane między dwoma blatami czekoladowego ciasta, otulone dwoma kolorami kremu, pokruszone orzechy laskowe na boki, a na wierzchu tafla mlecznej czekolady... Jest również lekki i nieprzesłodzony - krem bazuje na ubitej śmietance, a w biszkopcie, jak to w biszkopcie - nie ma tłuszczu :). Biszkopt jednak nie jest suchy, nasączamy go bowiem pysznym ponczem z orzechówki i syropu pozostałego z gotowania gruszek - nic się nie marnuje :). Zasmakuje zarówno dorosłym, szukającym eleganckich połączeń, jak i dzieciom - lubiącym lekkie ciacha i mleczną czekoladę (wystarczy pominąć alkohol w ponczu). Co więcej - pysznie pachnie cynamonowymi gruszkami, sprawiając, że ciasto idealnie nadaje się na jesienne dni. No i nareszcie - torcik jest po prostu pyszny! Dlatego bardzo gorąco go polecam i zapraszam :)

 

Tort Gruszkowo-Czekoladowe Muśnięcie

Przepis autorski.

Biszkopt kakaowy (tortownica 18 cm):

  • 3 jajka
  • 65 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 95 g cukru
  • szczypta soli

Żółtka oddzielić od białek, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec wsypywać cukier, wciąż ubijając, aż do uzyskania gęstej, lśniącej masy. Żółtka dodać do białek i krótko, lecz dokładnie zmiksować. Następnie wymieszać i przesiać mąkę z kakao, partiami dodawać do jajek, delikatnie mieszając szpatułką. Dno tortownicy natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia, do środka wlać równomiernie masę. Piec ok 30 minut w 180 stopniach. Następnie wyjąć z formy, ostudzić i przekroić na 2 części.

Gruszki w syropie cynamonowym:

  • 2 gruszki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cynamonu

Gruszki cienko obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Umieścić w rondelku, dodać cukier, cytrynę i cynamon oraz zalać wodą do poziomu owoców. Wymieszać. Zagotować i gotować na niewielkim ogniu kilkanaście minut, aż owoce zmiękną, ale będą nadal jędrne (należy pilnować czasu, zależy od wielkości gruszek). Odcedzić, zachowując syrop. Wystudzić. Pokroić w dość grube plastry.

Lekki krem z mlecznej czekolady i śmietanki:

  • 250 ml śmietanki kremówki 36 %
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cukru pudru

Poprzedniego dnia czekoladę połamać na kawałki, włożyć do rondla i dodać śmietankę. Całość zagotować i podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się rozpuści i utworzy się jednolita masa. Przestudzić, włożyć do lodówki na kilkanaście godzin (najlepiej na noc), aby masa mocno się schłodziła. Następnego dnia ubić mikserem, tak jakbyśmy ubijali śmietankę, pod koniec dodając kakao i cukier puder. Należy uważać, aby masa się nie zwarzyła. Wstawić do lodówki.

Bita śmietana:

  • 150 ml śmietanki kremówki 36 %, schłodzonej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody, przestudzić lekko. Śmietankę ubić, pod koniec dodając cukier puder. Wmieszać delikatnie żelatynę. Włożyć na chwilę do lodówki.

Poncz gruszkowo-cynamonowo-orzechowy:

  • 5 łyżek syropu cynamonowo-gruszkowego pozostałego po gotowaniu owoców
  • 5 łyżek nalewki z orzechów laskowych
  • 4 łyżki wody

Składniki ponczu wymieszać.

Ponadto:

  • 50 g orzechów laskowych bez skórek
  • 1/4 gruszki

Orzechy podprażyć, obrać ze skórek. Dobrze wystudzić i posiekać. Gruszkę pokroić w ładne, dość cienkie plastry, skropić lekko sokiem z cytryny.

Na talerzu lub paterze umieścić pierwszy blat ciasta (ten górny – dolny, o równym spodzie, zachować na wierzch). Nasączyć połową ponczu, na to ułożyć gruszki, tworząc koło. Pokryć kremem czekoladowym, a na to delikatnie wyłożyć ubitą śmietankę. Przykryć drugim blatem (równą częścią do góry). Nasączyć resztą ponczu i wstawić do lodówki.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietanki kremówki

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z masłem i śmietanką, lekko przestudzić.

Tort pokryć z wierzchu roztopioną czekoladą. Ułożyć dekoracyjnie plasterki gruszek. Boki i obręcz tortu udekorować orzeszkami. Przechowywać w lodówce.



Smacznego! :)

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

*************************

 

Przepis ten bierze udział w konkursie "Moje wypieki i desery na każdą okazję", w którym wygrać można książki autorki bloga Moje Wypieki. O książkach Doroty Świątkowskiej możecie poczytać tutaj: http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki

środa, 05 listopada 2014

 

W ostatniej paczce od Mamy dostałam niecodzienny makaron - szpinakowe liście oliwne - foglie d`ulivo :). Zastanawiałam się, co przyrządzić, aby wizualnie i smakowo podkreślić, a nie przyćmić ten interesujący składnik. Zdecydowałam się więc na prosty makaron: sos ze śmietanki i sera z niebieską pleśnią, a do tego posmażony boczek, czosnek i zielony groszek. Szybko, aromatycznie, pysznie. Polecam serdecznie!

 

Foglie d'ulivo szpinakowe z niebieskim serem, boczkiem i groszkiem

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 150 g makaronu szpinakowego foglie d'ulivo (lub zwykłego)
  • 60 g wędzonego boczku, pancetty lub w cienkich plastrach
  • 70 g sera z niebieską pleśnią, np. gorgonzola, lazur
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 100 g groszku konserwowego (lub świeżego ugotowanego)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz

Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente, odcedzić, zachowując kilka łyżek z gotowania.

W międzyczasie boczek pokroić w paski, włożyć na patelnię i smażyć, aż się zrumieni, a część tłuszczu wytopi. Dodać oliwę, wrzucić posiekany czosnek i krótko podsmażyć. Włożyć pokrojony na kawałki ser i wlać śmietankę oraz kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Podgrzewać, aż ser się rozpuści (choć nie całkowicie) i utworzy się kremowy sos. W razie potrzeby – dodać odrobinkę więcej wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wmieszać groszek. Sos połączyć w garnku z makaronem i podgrzać. Rozłożyć na talerze.



Smacznego! :))

 

niedziela, 02 listopada 2014

 

Po weekendzie spędzonym w domu, wracam do Warszawy bardzo dobrze nakarmiona ;). Zanim jednak wsiądę do pociągu, w biegu publikuję przepis na kolejne danie.

Może to być propozycja na niedzielny obiad trochę w stylu fusion - proponuję bowiem kotleciki z tuńczyka i ziemniaków z czerwoną cebulą. Smakowite, niecodzienne - a do tego już bardzo tradycyjna marchewka z groszkiem. Takie dania lubię :). Polecam serdecznie!

 

Kotlety z tuńczyka i ziemniaków z czerwoną cebulą

Przepis stąd, ja jednak dodałam do masy troszkę bułki tartej, aby kotlety się bardzo nie rozpadały. Podaję po zmianach.

Składniki (ok. 16 małych kotlecików):

  • 500 g ugotowanych wcześniej ziemniaków
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (masa ryby ok. 260 g)
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Ugotowane wcześniej ziemniaki ugnieść tłuczkiem na puree – muszą one jednak być całkowicie suche. Tuńczyka bardzo dokładnie odsączyć na sitku, po czym wmieszać do ziemniaków. Dodać drobno posiekaną cebulkę i natkę, wbić jajko i dobrze połączyć. Dodać bułkę tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem (sporo).

Na patelni rozgrzać olej. Z masy formować małe, spłaszczone kotleciki i smażyć z obu stron na rumiano. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ulubioną jarzynką.

 

 

Marchewka z groszkiem na gęsto

Przepis powszechnie znany :).

Składniki:

  • 450 g marchewki z groszkiem, mrożonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 pełna łyżka masła
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietanki

Marchewkę z groszkiem wrzucić do garnka i zalać niewielką ilością wody. Przykryć, zagotować i gotować do miękkości warzyw. Następnie odkryć i jeśli trzeba, odlać trochę płynu, aby nie było go zbyt wiele. Dodać masło i cukier, wymieszać i podgrzać do rozpuszczenia. Doprawić lekko solą, danie jednak ma być słodkie. Do kubka wlać śmietankę, dobrze rozrobić w niej mąkę i wlać z powrotem do garnka. Wymieszać i gotować na małym ogniu, aż całość zgęstnieje.

Można również nie dodawać masła do garnka, tylko rozpuścić je na patelni, dodać mąkę i zrobić zasmażkę, którą później zaprawić płynem i dodać do warzyw. Dalej postępować podobnie.



Smacznego!!! :)