Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
sobota, 28 listopada 2015

 

Ostatnio postanowiłam zużyć chociaż woreczek brązowego ryżu, który leży u nas w domu od bardzo długiego już czasu i nikt go nie chce jeść. Przyrządziłam faszerowane papryki z nadzieniem z owego właśnie brązowego ryżu, fety, rodzynków i cynamonu. Generalnie smak nadzienia był bardzo dobry i ciekawy, jednak brązowy ryż popsuł efekt i nie polecam go nikomu. Oczywiście, fanatycy zdrowego żywienia odezwaliby się ze słowami, jaki to brązowy ryż jest pyszny i lepszy od zwykłego, ale od dawna już wiem żeby takich opinii nie słuchać. W każdym razie, zapraszam na danie, choć zaznaczam, że smak jest dość oryginalny i nie każdemu przypadnie do gustu :).

 

Papryki faszerowane brązowym ryżem z fetą, rodzynkami i cynamonem

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 4 nieduże czerwone papryki
  • 100 g brązowego ryżu + bulion
  • 70 g sera feta
  • 50 g rodzynek
  • 1 łyżka cynamonu, 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, oregano 

Papryki umyć, osuszyć. Ściąć wierzch („kapelusz”), usunąć nasiona. Wydrążone papryki i kapelusze ułożyć na blasze. Piec 20 minut w 200 stopniach. Oprószyć lekko solą od środka.

Ryż ugotować w bulionie (25 minut), bulion zachować. Ryż odcedzić, poczekać chwilę, aż obeschnie i przełożyć do miski. Dodać pokruszoną fetę, rodzynki, koncentrat i przyprawy, dosolić do smaku. Dodać oliwę i 1/2 szklanki bulionu (lub więcej, do uzyskania wilgotnej masy). Masą nadziać papryki, przykryć czapeczkami. Piec w 200 stopniach ok. 30 minut.

 

Smacznego!

 

czwartek, 26 listopada 2015

 

Znana grecka zapiekanka makaronowa - czyli pastisio. Coś jak połączenie musaki i bolognese ;). Sos mięsno-pomidorowy z dominującą nutą cynamonu, makaron, beszamel i tarty ser. Pyszna, sycąca potrawa. Polecam serdecznie!

 

Pastisio

Przepis powszechnie znany, podaję własną wersję.

Składniki:

  • 230 g makaronu (krótkiego)
  • 100 g tartego sera żółtego
  • masło

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, odcedzić. Formę żaroodporną nasmarować lekko masłem.

Mięso cynamonowe:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu, oregano, sól, pieprz

Tłuszcz rozgrzać na patelni, zeszklić posiekaną cebulę. Następnie dodać mięso. Smażyć, mieszając i rozdrabniając mięso, do lekkiego zrumienienia. Wlać przecier i 1/4 szklanki wody, wymieszać, zagotować. Dodać cukier i przyprawy, dosolić porządnie do smaku.

Beszamel:

  • 2 łyżki masła
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 400 ml mleka
  • sól, pieprz, gałka

W rondlu roztopić masło, zasmażyć krótko mąkę. Następnie stopniowo wlewać mleko, mieszając trzepaczką i podgrzewając, do uzyskania lekko gęstego sosu (utrzymującego się na powierzchni łyżki). Doprawić.

Na dnie naczynia rozsmarować cienko 2 łyżki beszamelu. Wyłożyć połowę makaronu i cały sos mięsny. Przykryć resztą makaronu. Wierzch polać beszamelem i posypać serem. Zapiekać 15 minut w 180 stopniach.

 

Smacznego!

 

poniedziałek, 23 listopada 2015

 

Tort ten wymyśliłam sobie już dawno temu, a że jest idealny na obecny przełom jesieni i zimy/Bożego Narodzenia, postanowiłam wreszcie go wykonać :). Wyszedł dokładnie taki, jak sobie zaplanowałam. Półkruche blaty korzenne, jabłkowa frużelina i cynamonowy krem mascarpone. Mocno korzenny, kremowy i delikatny. Pyszny! Gorąco polecam - zarówno jako słodkość umilającą obecne, zimowe dni, jak i jako pierwszą moją propozycję na tegoroczne Święta :).

Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy blaty zmiękną od kremu, a całość się przegryzie.

 

Tort Pierniczkowe Jabłko

Przepis autorski.

Składniki na kruche blaty piernikowe (tortownica 18 cm):

  • 150 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 100 g zimnego masła, w kawałkach
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 małe jajko

Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem i przyprawą. Dodać jajko i masło. Całość siekać nożem, a następnie formować palcami kruszonkę. Zagnieść szybko gładką kulę ciasta, schłodzić w lodówce. Następnie podzielić na trzy równe części. Jedną część rozwałkować i wylepić dno natłuszczonej tortownicy. Ponakłuwać widelcem. Piec 15 minut w 180 stopniach, do lekkiego zrumienienia. Postępować tak samo z resztą blatów. Wszystkie całkowicie wystudzić, schłodzić.

Frużelina jabłkowa:

  • 250 g jabłek (waga po obraniu i wypestkowaniu)
  • 2 łyżki cukru (lub więcej, zależy od kwaśności jabłek)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej, rozpuszczona w 1 łyżce wody
  • 1 łyżeczka żelatyny, namoczona w 2 łyżkach wody
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cynamonu

Obrane i wypestkowane jabłka pokroić w małą kostkę. Umieścić w rondlu z cukrem, wymieszać i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać skrobię rozrobioną w wodzie, podgrzewać, mieszając, do zgęstnienia. Wmieszać wodę. Dodać namoczoną żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Wyłączyć palnik. Frużelina nie ma być zbyt gęsta – w razie potrzeby dodać więcej wody. Wmieszać sok z cytryny i cynamon. Odstawić do całkowitego wystudzenia, schłodzić w lodówce.

Krem cynamonowy mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Mascarpone i śmietankę (mocno schłodzone) umieścić w naczyniu, ubić do uzyskania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodać przyprawy i cukier puder.

Ponadto:

  • pierniczki korzenne
  • cynamon

Na paterze bądź talerzu umieścić pierwszy blat. Posmarować go 1/3 kremu, wyłożyć frużelinę. Postępować podobnie z resztą blatów. Górę ozdobić pierniczkiem i cynamonem. Wstawić tort do lodówki do stężenia.

 

Smacznego! *-*

 

sobota, 21 listopada 2015

 

Kiedy byłam młodsza i mieszkałam w domu rodzinnym, bardzo rzadko jadaliśmy z rodziną "na mieście". Jednak czasem zdarzyło się wyjść lub zamówić coś z jednej z miejscowych pizzerii. I miałam tam swoje ulubione danie - penne chili chicken, czyli makaron w kremowym słodko-pikantnym sosie chili z kurczakiem i pieczarkami (o ile dobrze pamiętam), zapieczony pod warstwą sera. Ostatnio przypomniał mi się ten smak i postanowiłam odwzorować go w domu. Zmieniłam nieco danie, ale sam motyw pozostał ten sam. Wyszło bardzo pysznie, a przy tym prosto i szybko. Gorąco polecam!

 

Makaron cavatippi z kurczakiem, pieczarkami i kremowym sosem chili

Przepis autorski.

Składniki (3-4 porcje):

  • 225 g makaronu cavatippi lub innego krótkiego
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 150 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 375 g słodkiego sosu chili
  • 150 g sera, startego

Makaron ugotować, odcedzić. Kurczaka oczyścić, pokroić, posolić i popieprzyć. Usmażyć na 2 łyżkach oleju. Pieczarki oczyścić, pokroić, posolić i usmażyć na reszcie tłuszczu. Popieprzyć.

Makaron umieścić w natłuszczonym naczyniu, posolić i wymieszać z kurczakiem i grzybami.

Kremówkę wymieszać dobrze z sosem chili. Sos wymieszać z makaronem. Posypać serem. Zapiekać w 200 stopniach ok. 10-15 minut, do lekkiego zrumienienia.

 

Smacznego!!!

 

czwartek, 19 listopada 2015

 

Dość dawno nie było na blogu nowego wpisu, byłam na wyjeździe i nie gotowałam, co się rozumie samo przez siebie. Ale wróciłam, wracają więc nowe przepisy. Tyle...

Sałatka z polędwiczką wieprzową w pieprzu, brzoskwiniami, pieczarkami i sosem z musztardy francuskiej. Niebanalna i pyszna, taka jak lubię. Polecam!

 

Sałatka z polędwiczką, pieczarkami, brzoskwinią i musztardą francuską

Inspiracja: ten przepis.

Składniki (2 porcje):

  • 1 polędwiczka wieprzowa (400 g) + 2 łyżki oleju
  • 4 połówki brzoskwiń z puszki
  • 250 g pieczarek
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 płaskie łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz
  • opakowanie mieszanki sałat z rukolą

Polędwiczkę oczyścić, posolić. Obsmażyć z każdej strony na oleju, następnie mocno obtoczyć w świeżo mielonym pieprzu i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Wyjąć, zostawić na kilka minut, aby odpoczęła, po czym pokroić w plastry.

Pieczarki pokroić, usmażyć na tym samym oleju, co mięso. Posolić, popieprzyć. Brzoskwinie pokroić, obsmażyć krótko.

Do miski włożyć sałatę, dodać grzyby i brzoskwinie. Musztardę wymieszać z oliwą i cytryną, wymieszać sos z sałatką. Doprawić do smaku.

 

Smacznego!!!

 

piątek, 13 listopada 2015

 

Kolejny sposób na cannelloni, tym razem zupełnie nieklasyczny. Makaron faszerowany mieszanką tuńczyka i sera ricotta, zapieczony pod warstwą śmietanki i mozzarelli. Dużo czarnego pieprzu i inne przyprawy... Szybko i smacznie. Polecam...

 

Cannelloni z tuńczykiem, ricottą i mozzarellą

Przepis stąd, podaję po zmianach.

Składniki (4 porcje):

  • 20 rurek cannelloni
  • 2 puszki tuńczyka w zalewie (240 g po odsączeniu)
  • 500 g ricotty
  • 4 ząbki czosnku, oregano, sól, pieprz
  • 200 ml śmietanki 18 % + 100 ml wody
  • 125 g mozzarelli

Tuńczyka odsączyć, wymieszać z ricottą, doprawić zmiażdżonym czosnkiem, oregano, solą i dużą ilością pieprzu. Makaron nadziewać masą i układać w natłuszczonym naczyniu. Całość polać mieszanką wody i śmietanki, pokryć plastrami sera, posypać solą i dużą ilością pieprzu. Przykryć folią i piec w 200 stopniach 30 minut, następnie odkryć i piec kolejne 20 minut – lub dopóki makaron będzie miękki, a płyn nieco się zredukuje.

 

Smacznego!

 

środa, 11 listopada 2015

 

Miałam ochotę na sernik czekoladowy. Jak to mówiłam nieraz, nie przepadam za pieczonymi sernikami, także po zaspokojeniu chętki stwierdziłam, że wcale mi aż tak nie smakuje. Ale mojemu chłopakowi, który serniki bardzo lubi, chyba zasmakował, dlatego też podaję przepis i polecam sernikomaniakom :).

Uwaga: dodałam do ciasta sporo truskawek, jednak ściemniały one i zagubiły się całkowicie w masie. Można więc dodać ich jeszcze więcej lub zamienić na bardziej wyraziste maliny.

 

Sernik czekoladowy z truskawkami, ganache i bitą śmietaną

Inspiracja: ten przepis, podaję po zmianach – zmieniłam maliny na truskawki i dodałam znacznie więcej cukru (masa wg przepisu była kwaśna i niesmaczna).

Spód ciasteczkowy (tortownica 18 cm):

  • 50 g herbatników maślanych
  • 40 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Składniki rozgnieść blenderem do otrzymania konsystencji mokrego piasku, wyłożyć masą spód natłuszczonej tortownicy. Wstawić do lodówki. 

Masa serowa:

  • 500 g tłustego twarogu, 3-krotnie zmielonego
  • 3 jajka
  • 4 łyżki kremówki
  • 210 g cukru (lub mniej, w zależności od kwaśności sera)
  • 160 g gorzkiej czekolady
  • 20 dużych truskawek, pokrojonych w kawałki (lub maliny)

Składniki masy krótko, lecz dokładnie zmiksować, wmieszać owoce. Masę wyłożyć na ciasteczkowy spód. Piec w kąpieli wodnej, w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 90 minut. Wystudzić dokładnie i schłodzić mocno w lodówce.

Dodatkowo:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml kremówki
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml kremówki, ubitej z 1 łyżką cukru pudru

Czekoladę roztopić z masłem i śmietanką do uzyskania gładkiego ganache. Pokryć polewą sernik. Gdy zastygnie, udekorować bitą śmietanką.

 

Smacznego!

 

poniedziałek, 09 listopada 2015

 

Przez cały zeszły tydzień nic nie ugotowałam, obdarzona w mamine zapasy. Całkowicie skłamałabym, gdybym powiedziała, że z radością wróciłam do garów, ale cóż, jeść coś trzeba. Dlatego zapraszam na jedną z wielu wersji angielskiego klasyka z indyjskimi korzeniami: kurczaka tikka masala. Mocno aromatyczny, dobrze przyprawiony. Ta wersja nie zawiera w sobie kremowej śmietanki, być może kiedyś spróbuję potrawy i z nią. Naprawdę smakowita. Polecam!

 

Kurczak tikka masala

Przepis stąd, zmiany i doprawienie – własne (podane w przepisie jest zdecydowanie za mało wyraziste).

Składniki na mięso (4 porcje):

  • 550 g filetów z kurczaka
  • 160 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy
  • po 1 łyżeczce cynamonu, kuminu, garam masali, po ½ łyżeczki imbiru, gałki, ostrej papryki, sól, pieprz

Mięso oczyścić, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Jogurt wymieszać z przyprawami i obtoczyć mięso w marynacie. Wstawić na kilka godzin do lodówki, następnie wraz z całą marynatą przełożyć na patelnię z oliwą i podsmażyć.

Sos tikka masala:

  • 500 g passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki kremówki
  • po 1 łyżeczce cynamonu, kuminu, garam masali, po ½ łyżeczki imbiru, gałki, ostrej papryki, sól, pieprz

Na patelni rozgrzać masło, zeszklić zmiażdżony czosnek, dodać przyprawy i krótko przesmażyć. Dodać pomidory i cukier, zagotować, włożyć mięso. Dolać trochę wody, przykryć patelnię i dusić 20 minut. Następnie odkryć, wmieszać jogurt i kremówkę, pogotować trochę do zredukowania sosu (lecz ma pozostać niemocno gęsty). Jeśli trzeba, doprawić do smaku. Podawać z ryżą lub chlebkiem pita.

 

Smacznego!

 

czwartek, 05 listopada 2015

 

Ten Tort miałam w planach już od dawna. Ale jak to zwykle bywa, wolałam zawsze wymyślić coś autorskiego niż wykonać całkowicie z przepisu. Tym razem jednak wróciłam do domu zaledwie na kilka dni, nie miałabym czasu więc kombinować bardzo skomplikowanych wypieków - padło więc na ten oto właśnie tradycyjny węgierski Tort Esterhazy. Bezowe blaty laskowo-migdałowe przełożone waniliowym kremem budyniowym, całość ozdobiona prażonymi płatkami migdałowymi oraz tradycyjną lukrową pajęczynką. Tort wyszedł obłędny, taki jakie uwielbiam. Chrupkie blaty, maślany krem, świetny wygląd. Bardzo smakował również mojej Mamie. Dlatego gorąco polecam i zapraszam!

 

Tort Esterhazy

Bazowałam na tym przepisie, podaję po zmianach.

Składniki na blaty bezowe (tortownica 23 cm):

  • 8 białek, szczypta soli
  • 240 g cukru
  • 200 g orzechów laskowych
  • 40 g migdałów, obranych

Orzechy i migdały zmielić na proszek. Białka ubić ze szczyptą soli, a gdy zacznie formować się sztywna piana, łyżka po łyżce dodawać cukier, miksując, do uzyskania gęstej, lśniącej masy. Następnie delikatnie, lecz dokładnie wmieszać orzechy i migdały. Masę podzielić na 5 równych części. Nakładać masę do tortownic (dno wyłożone papierem) lub wykładać łyżką na odrysowane na papierze do pieczenia okręgi o średnicy 23 cm. Każdy blat suszyć w 190 stopniach przez około 20 minut lub do zrumienienia się ciasta. Wystudzić całkowicie, oddzielić od papieru do pieczenia. Uwaga: masa bezowa nie może czekać, także jeśli blaty nie zmieszczą się w piekarniku naraz, należy przygotowywac masę stopniowo – ewentualnie piec w dwóch partiach, ale nie więcej.

Krem budyniowy waniliowy:

  • 1/2 laski wanilii lub ekstrakt
  • 16 g skrobi ziemniaczanej
  • 160 ml mleka
  • 160 ml śmietanki 30 %
  • 2 małe żółtka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki wódki smakowej (u mnie porzeczkowa)
  • 250 g masła, w temperaturze pokojowej

Mąkę i żółtka rozkłócić dokładnie z niewielką ilością mleka. Resztę mleka, śmietankę, cukier i wanilię zagotować. Zmniejszyć ogień. Masę mączną dodać do gotującej się mikstury i podgrzewać, mieszając trzepaczką, do uzyskania gęstego budyniu. Wystudzić całkowicie, przykrywając wierzch budyniu folią.

Miękkie masło utrzeć na puch. Następnie po łyżce dodawać chłodny budyń, ucierając. Na koniec wmieszać alkohol. Masę odstawić do lodówki na chwilę do stężenia.

Ponadto:

  • 50 g płatków migdałowych, podprażonych i dokładnie wystudzonych

Na paterze umieścić pierwszy blat, pokryć cienką warstwą kremu. Postępować tak do wyczerpania blatów, ostatniego jednak nie smarować kremem – pokryć tylko boki i obsypać migdałami.

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kakao

Cukier puder rozrobić z sokiem na bardzo gęsty lukier. 2 łyżki wymieszać z kakao. Białym lukrem pokryć wierzch tortu. Ciemną część przełożyć do worka cukierniczego i narysować cienką spiralę. Następnie przejeżdżać wykałaczką od środka do boków tortu, aby uformować charakterystyczną pajęczynkę. Odstawić do stężenia. Tort przechowywać w lodówce, wyjmując go przed konsumpcją pół godziny wcześniej, aby krem zmiękł.

 

Smacznego *__*

 

niedziela, 01 listopada 2015

 

Chyba nie da się zrobić prostszego obiadu. Wymieszać kluski z oliwą, doprawić porządnie przecier pomidorowy, zapiec do uzyskania gęstego sosu. A na koniec - przykryć plastrami mozzarelli. Kilka minut roboty, reszta robi się sama. A sos wyszedł naprawdę przepyszny. Polecam więc serdecznie...

 

Gnocchi zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą

Przepis własny.

Składniki (2-3 porcje):

  • 500 g gnocchi lub kopytek, kupnych lub domowych
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz, bazylia, oregano, słodka papryka, czosnek w proszku
  • 1 kulka mozzarelli
  • 2 łyżki oliwy 

Naczynie żaroodporne wysmarować porządnie oliwą, wyłożyć do niego kopytka. Passatę doprawić mocno do smaku. Wyłożyć do naczynia i wymieszać z kopytkami. Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 30 minut lub do czasu, aż sos znacznie zgęstnieje. Następnie wyjąć, położyć na wierzchu plastry mozzarelli i piec kolejne 10 minut do stopienia sera.

 

Smacznego!