Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
piątek, 27 grudnia 2013

 

... po Świętach ;). Świętach rodzinnych, ciepłych, gwarnych. Pełnych śmiechu i blasku świeczek. Tyle słów chyba wystarczy ;).

A dziś prezentuję pierwszą z moich tegorocznych świątecznych potraw. Ściślej rzecz biorąc - będzie to bożonarodzeniowe ciasto. Całkowicie wymyślone przeze mnie! :)

Biszkoptowa rolada makowa z przepysznym, maślanym kremem - z korzennych ciasteczek! Aromatyczna, słodka, świąteczna... Naprawdę cudowna! I jak ślicznie prezentowała się na świątecznym stole ;). Polecam gorąco!

 

Rolada makowa z kremem pierniczkowym

Przepis autorski.

Ciasto na roladę:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki ciepłej wody
  • 120 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier, dalej ubijając.  Następnie kolejno wrzucać żółtka rozbełtane z wodą, wciąż miksując. Mąki przesiać z proszkiem i makiem. Dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać szpatułką, by piana nie opadła.

Szeroką płaską blachę wysmarować masłem, wyłożyć pergaminem, wylać równomiernie ciasto. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec ok. 20 minut. Wyjąć, nałożyć ściereczkę, przewrócić do góry nogami, zdjąć pergamin i zrolować na ścierce. Zostawić do przestudzenia.

Krem z korzennych ciasteczek:

  • 200 g ciasteczek korzennych (Speculoos lub w typie korzennych serduszek)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 3/4 szklanki oleju

Ciasteczka pokruszyć blenderem. Dodać pozostałe składniki i rozgnieść dokładnie na gładką masę.

Krem maślany pierniczkowy:

  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżki rumu
  • cały krem ciasteczkowy z przepisu powyżej

Żółtka ubijać z cukrem w kąpieli wodnej tak długo, aż masa zbieleje i powiększy znacznie swoją objętość. Po ubiciu odstawić do przestudzenia. Masło o temperaturze pokojowej ucierać mikserem do białości i dodawać powoli po jednej łyżce masę jajeczną. Na koniec po łyżce dodawać alkohol i krem pierniczkowy.

Ponadto:

  • świąteczne drobiazgi, np. cukrowe gwiazdki lub dekoracje z opłatka
  • cynamon

Roladę po wystygnięciu rozłożyć, posmarować kremem (zostawić trochę do przybrania), zrolować. Posmarować resztą masy. Obsypać cynamonem i ozdobić świątecznymi gadżecikami ;).

 

Smacznego!!! :))



 

Ten wpis bierze udział w akcjach:

niedziela, 22 grudnia 2013

 

Przepyszne śledzie stoją już w słoju, świąteczna szynka marynuje się w przyprawach, blaty i bezy do tortu wszystkie już upieczone. Jeszcze tyle pracy przed nami - ale to jest przecież rzecz, którą lubię najbardziej.

Jako ostatni przepis przed Świętami publikuję pyszny, przekładany piernik. Miękki, aromatyczny. Przełożony aksamitnym kremem budyniowym, śliwkowymi powidłami i oblany czekoladową masą ganache oraz posypany bakaliami. Pyszny, prosty. Gorąco polecam!

 

Piernik z powidłami, kremem budyniowym i polewą ganache

Przepis inspirowany tym, krem budyniowy i polewa – pomysł własny, podaję po modyfikacjach.

Składniki (nieduża keksówka):

  • 125 g masła
  • szczypta soli
  • 1 pełna szklanka cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 leciutko czubate szklanki mąki

W rondlu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Zminimalizować palnik i dodać miód, powidła oraz przyprawy, dobrze połączyć. Podgrzewać jeszcze chwilkę, a następnie zdjąć garnek z kuchenki i odczekać 2 minuty do przestygnięcia masy. Następnie dodać sodę, roztrzepane jajka, sól oraz mleko. Wszystko razem dokładnie wymieszać, a następnie dosypywać mąkę, energicznie mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy. Przelać ją do natłuszczonej keksówki. Piec ok. 45-50 minut w 180 stopniach. Wyjąć, przestudzić, a następnie wyjąć ciasto z formy, ułożyć na dużym talerzu i całkowicie wystudzić. Przekroić poziomo na trzy równe części.

Krem budyniowy:

  • 1 budyń śmietankowy, niesłodzony
  • 325 ml mleka
  • 3 pełne łyżki cukru
  • 125 g masła, miękkiego

Budyń przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, używając jednak podanych wyżej ilości mleka oraz cukru. Należy przygotowywać go uważnie, aby nie było żadnych grudek. Następnie całkowicie przestudzić.

Masło utrzeć mikserem na puch, a następnie po łyżce dodawać zimny budyń, wciąż miksując.

Ponadto:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 80 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 łyżki posiekanych bakalii (rodzynek, orzechów itp.)
  • 3 łyżki powideł śliwkowych

Na talerzu umieścić dolny blat ciasta, posmarować kremem budyniowym. Następnie przykryć środkowym płatem, posmarować powidłami i przykryć górną częścią ciasta.

W rondelku zagotować śmietankę wraz z połamaną czekoladą aż do jej roztopienia. Dodać bakalie i odstawić, aby masa przestygła i zgęstniała. Następnie pokryć polewą równomiernie wierzch piernika. Ciasto przechowywać w lodówce.

 

Smacznego!!! :)



 

 

Ten wpis bierze udział w akcjach:

 

 

************

Dziś też, ponieważ jest to ostatni wpis przed Świętami, chciałabym złożyć Wam wszystkim życzenia. By kolacja przy wspólnym, wigilijnym stole była pełna miłości i rodzinnego ciepła. By wszystkie ciasta, pierniki i odświętne mięsa smakowały idealnie. By pierwsza Gwiazdka rozświetlała drogę nie tylko w ten jeden, wyjątkowy wieczór. Miłości -i Kogoś, kogo kocha się najmocniej. Szczęścia - by służyło nie tylko nam, ale też wszystkim wokół. Spełnienia wszelkich marzeń.

 

Nashelly

czwartek, 19 grudnia 2013

 

Choć w głowach i kuchniach pachnie już głównie piernikiem, barszczem i kapustą z grzybami, jeszcze dziś proponuję pomysł na zupełnie nieświąteczny obiad.

W ferworze bożonarodzeniowych przygotowań każdego najść może ochota na coś niezdrowego, niepolskiego – no po prostu, na zwyczajny fast food :D.

I choć w wydaniu domowym (mimo szczerych zapewniań wielu blogerów) nie jest to absolutnie danie „fast”, to smakuje pysznie – ja raczej potraktowałam to jako swojego rodzaju „challenge” ;).

A więc: stripsy jak z KFC! Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej, grubej, dobrze doprawionej panierce

A do tego – ziemniaczane kuleczki! Pyszne, malutkie, mięciutkie i z chrupiącą skórką.

Polecam bardzo serdecznie – a następny wpis już na pewno w klimacie świątecznym! :)

 

 

 

Stripsy jak z KFC

Przepis stąd, ja jednak doprawiłam mięso wg własnego uznania. Podaję po zmianach.

Kurczak:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 500 g)
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Piersi umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż na paski o grubości ok. 0,5 cm. Przyprawy wymieszać w miseczce.

Mięso przełożyć do miski, a następnie posypać przyprawami i wymieszać rękami, aż dokładnie obtoczą każdy kawałek mięsa.

Gęste ciasto naleśnikowe:

  • 1 duże jajko
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mleka

Do miski wbić jajko, dodać mleko, przyprawy, sól oraz mąkę. Wszystko zmiksować blenderem, aż masa będzie jednolita i dobrze napowietrzona. Kawałki mięsa wrzucić do ciasta naleśnikowego i wszystko dokładnie wymieszać rękami, aby wszystkie paski były dokładnie w nim obtoczone.

Ponadto:

  • mąka
  • olej

W garnku lub frytkownicy rozgrzać olej do głębokiego smażenia.

Do zamykanego pojemnika wsypać sporą ilość mąki. Kolejno wkładać do niego po 3-4 kawałki mięsa obtoczonego w cieście. Następnie pojemnik zamykać pokrywką i potrząsać dokładnie, aż kurczak pokryje się grubą warstwą mąki. Uwaga – absolutnie nie strzepywać nadmiaru mąki! Przekładać je szczypcami do garnka z rozgrzanym olejem i smażyć po kilka minut, przewracając w połowie, aż do zezłocenia panierki. Nie należy smażyć mięsa za długo, aby pozostało miękkie i soczyste. Następnie wyjmować je szczypcami z oleju i osączać na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Mięso podawać z ketchupem lub ulubionymi dipami – moje propozycje tutaj, klik.





Kuleczki ziemniaczane

Przepis autorski.

Składniki (duży talerz kuleczek):

  • ok. 500 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • 5 czubatych łyżek mąki + więcej do podsypywania
  • bułka tarta
  • olej

Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku na bardzo miękko, następnie odcedzić, odstawić na chwilę do obeschnięcia i utłuc dokładnie praską na gładkie puree. Następnie dodać mąkę, doprawić solą, pieprzem i papryką (masa ma być raczej słona). Z masy toczyć małe kuleczki (w razie potrzeby podsypując lekko mąką), które panierować następnie dokładnie w bułce tartej. We frytkownicy lub na patelni rozgrzać dużą ilość oleju do głębokiego smażenia. Obtoczone w bułce kuleczki wrzucać po kilka na patelnię i smażyć na złoto, przewracając w trakcie smażenia cedzakiem – po kilka minut. Następnie odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku.

Podawać jako dodatek do dań lub jako samodzielną przekąskę – np. z ulubionym sosem. Moje propozycje – tutaj, klik.

 

Smacznego!!! :)

 

niedziela, 15 grudnia 2013

 

Mój ulubiony rodzaj potrawy - wytrawna tarta. Tym razem w wydaniu świątecznym.

Maślane ciasto kruche, kiszona kapusta, duszone na maśle leśne grzyby. Do tego - suszone śliwki, cebula. I przyprawy... Przepyszna propozycja na wigilijne lub przedświąteczne danie. Polecam gorąco!

 

Tarta z kiszoną kapustą, grzybami i suszonymi śliwkami

Przepis autorski.

Kruchy spód maślany (tartownica 26 cm):

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5-6 łyżek wody

W misce umieścić mąkę, sól i pokrojone na kawałki masło. Całość siekać nożem, a następnie krótko wyrabiać palcami, formując „kruszonkę”. Ciasto zagnieść w gładką kulę, dolewając wody w razie potrzeby. Rozwałkować na placek wielkości formy (najwygodniej wałkuje się między dwoma kawałkami przezroczystej folii). Do natłuszczonej tartownicy przenieść ciasto i wylepić nim formę. Całość ponakłuwać widelcem i obciążyć np. fasolkami. Podpiekać w 180 stopniach przez ok. 8 minut, następnie wyjąć obciążenie i podpiekać kolejne 7. Wyjąć z piekarnika.

Kapusta z grzybami i śliwkami:

  • 600 g kiszonej kapusty
  • 250 g leśnych grzybów, świeżych lub mrożonych (uprzednio rozmrożonych)
  • 150 g suszonych śliwek
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 cebula
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Kapustę umieścić na durszlaku, przepłukać, aby pozbyć się nadmiernej kwasowości i odcisnąć. Następnie umieścić w garnku razem z listkami laurowymi, zielem, cynamonem i kminkiem i cukrem, zalać wodą. W międzyczasie cebulkę posiekać i podsmażyć na 2 łyżkach oliwy, dodać do kapusty razem z całym tłuszczem ze smażenia. Wymieszać. Całość gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 40-50 minut, aż kapusta zmięknie. Następnie wmieszać pokrojone w kawałeczki śliwki.

Grzyby oczyścić, pokroić w kawałeczki i podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Następnie lekko posolić, dodać masło i wmieszać do kapusty. Gotować razem jeszcze ok. 10 minut. Doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem, dodać resztę oleju.

Farsz wyłożyć równomiernie na podpieczony spód. Całość piec ok. 15 minut w 180 stopniach. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.



Smacznego!!! *_*

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

środa, 11 grudnia 2013

 

Kiedy ostatni raz czekałam na Święta...

Gwiazdy błyszczały jaśniej, lampki świeciły mocniej. Choinka stała okazale niczym wielki, zielony posąg, a prezenty spadały z Nieba w darze od Świętego Mikołaja.

Chciałabym myśleć, że to dlatego, że kiedy magia przemija, trzeba samemu ją sobie wyczarować. Kiedy rzeczy przestają być piękne i cudowne same w sobie, musimy my je takimi uczynić.

Może i to prawda. Ale ja w takim razie tego nie potrafię.

***********************

Za to zostawiam Was z dwiema pysznymi propozycjami na Boże Narodzenie.

Pierwsza – to słodki dodatek do ciast lub też wspaniały pomysł na własnej roboty prezent. Syrop piernikowy – korzenny, idealny do zimowej kawy, herbaty czy też…

Jako polewa do ciasta – na przykład do przepysznego, mięciutkiego, wilgotnego ciasta gruszkowego z cynamonem i gałką muszkatołową. Tak prostego, a tak cudnego.

Gorąco, gorąco polecam na przedświąteczne wieczory!



 

Syrop piernikowy (korzenny)

Pomysł powszechnie znany, proporcje – autorskie.

Składniki (1 średni słoiczek):

  • 250 ml wody
  • 200 g cukru
  • 3/4 łyżki przyprawy do piernika (koniecznie takiej bez mąki w składzie!)
  • 1/3 łyżki cynamonu

W garnku umieścić wodę i cukier, podgrzewać aż do momentu zawrzenia. Następnie dodać przyprawy, wymieszać i gotować, mieszając, aż całość zgęstnieje i nabierze konsystencji syropu. Przelać do słoiczka. Syrop idealny jest jako dodatek do zimowej kawy, herbaty, mleka czy też polewa do ciast.

 

 

 

Ciasto gruszkowe z cynamonem i gałką

Inspiracja: ten przepis, dostosowałam do własnych wymagań, podaję własną finalną wersję.

Składniki (niewielka keksówka):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki miodu
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 małe jajka
  • 2 gruszki

W misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sodę, sól i przyprawy. W innym naczyniu wymieszać olej, miód i jajka, następnie połączyć zawartość obu naczyń i całość krótko zmiksować, do połączenia się składników. Gruszki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na plasterki.

Do natłuszczonej i wysypanej bułką keksówki wyłożyć nieco ponad połowę ciasta, na to ułożyć ciasno plasterki gruszek. Oprószyć lekko mąką, przykryć resztą masy. Na wierzchu ułożyć ładnie pozostałe owoce. Ciasto piec ok. ponad godzinę w 180 stopniach, aż patyczek wbity w nie wyjdzie suchy. Wyjąć z piekarnika. Choć to niby niezdrowe, najlepiej oczywiście smakuje na ciepło ;).

Ciasto polecam podawać polane korzennym syropem piernikowym – przepis powyżej. Pyycha!



Smacznego! *_*

 

 

Ten wpis bierze udział w akcjach:

niedziela, 08 grudnia 2013

 

Bardzo nie lubię kaszy gryczanej jako dodatku do obiadu, jest dla mnie wtedy zupełnie bez smaku, wręcz - psuje smak całego obiadu. Ale jeśli jest główną bohaterką potrawy - o tak, wtedy stanowi dla mnie nie lada smakołyk.

Dwa prezentowane dziś zestawy - to dania bardzo polskie. Proste, minimalistyczne, zdrowe, pożywne - i pyszne.

Kasza gryczana zapiekana z białym, tłustym twarogiem ze śmietaną, smażoną cebulką i dużą ilością czarnego pieprzu. Oraz...

Kasza gryczana z kremowym sosem śmietanowo-grzybowym z cebulką i tartym parmezanem.

Gorąco polecam na zimowe dni!

 

 

 

Kasza gryczana zapiekana z twarogiem i cebulką

Przepis autorski.

Składniki (3-4 porcje):

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 260 g tłustego twarogu
  • 200 g kwaśnej śmietany 18 %
  • sól, pieprz
  • 2 duże cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko

Kaszę ugotować w osolonym wrzątku na sypko, odcedzić i wymieszać z masłem. W międzyczasie cebulę posiekać i zezłocić na oleju. Twaróg wymieszać ze śmietaną i ugnieść, aby nie było grudek. Twaróg ze śmietaną wymieszać z przestudzoną cebulką (wraz z olejem), a także z rozbełtanym jajkiem.

Kaszę wymieszać z masą twarogową, doprawić solą oraz sporą porcją czarnego pieprzu. Całość przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, wyrównać i zapiekać przez ok. 20 minut w 180 stopniach. Oprószyć dużą ilością czarnego pieprzu.

 

Kasza gryczana z grzybami w śmietanie

Przepis autorski.

Składniki (1-2 porcje)

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 350 g grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki tartego parmezanu

Kaszę ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić.

W międzyczasie grzyby oczyścić, pokroić na kawałki i usmażyć na złoto na maśle. Cebulkę posiekać, usmażyć na oleju, dodać do grzybów. Następnie wlać śmietankę kremówkę i parmezan i gotować na niewielkim ogniu kilka minut, aż do zgęstnienia sosu. Doprawić solą oraz sowitą porcją pieprzu. Sos wymieszać z ugotowaną kaszą. Podawać na ciepło lub na zimno.

 

Smacznego! :)))

piątek, 06 grudnia 2013

Witam serdecznie! :) Postanowiłam przygotować listę moich propozycji kulinarnych na Wigilię oraz Święta Bożego Narodzenia. Przygotowane przeze mnie dania w latach poprzednich, ale również będę listę sukcesywnie aktualizować.

Znajdziecie tu przepisy na świątecznie mięsiwa, wykwintne przekąski, dania wigilijne, słodkie prezenty własnej roboty oraz oczywiście mnóstwo pomysłów na pyszne, bożonarodzeniowe słodkości: ciasta, torty, pierniki, serniki i wiele więcej... Mam nadzieję, że ktoś się zainspiruje - zapraszam! :)

 

 

* * * ŚWIĄTECZNY OBIAD - MIĘSA * * *

 

    Indyk faszerowany bakaliami w miodowo-korzennej marynacie i słodkim sosie

    Piersi kaczki z jabłkami, majerankiem i wiśniowo-cebulowym sosem

 

 

* * * PRZEKĄSKI * * *

 

    Sałatki na świąteczną kolację

    Tort twarogowy z niebieskiego sera z szynką, winogronami i orzechami

    Kartoflaczek z cebulą i boczkiem

    Marchewki karmelizowane w maśle i cukrze

 



* * * SŁODKIE PREZENTY * * *

 

    Domowy kajmak / dulce de leche

    Domowa masa marcepanowa / marcepan

    Syrop piernikowy (korzenny)

    Krem pralinowy z orzechów laskowych / niemiecki nugat

* * * ELEGANCKIE CIASTA I SERNIKI * * *

 

    Stefanka na miodowych plackach z kremem z kaszki manny

    Kruchy kremowiec z powidłami i polewą kakaową

    Pani Walewska

    3 Bit

    Raffaello na krakersach z kremem budyniowym

    Tarta makowo-marcepanowa z pomarańczą

    Sernik z orzechami włoskimi w miodzie

    Sernik z orzechami włoskimi i sosem butterscotch

* * * CIASTECZKA I PIERNICZKI * * *

    Ciasteczka cynamonowe z mleczną czekoladą

    Pierniczki zdobione, radością i sercem

 

 

 * * * TORTY * * *

    Tort Bakaliowy Klejnot Orientu

    Tort Waniliowo-Laskowa Pralin

    Tort Korzenno-Miodowa Kremowa Poezja

    Tort Kajmakowy Orzech Włoski

    Tort Kokosowo-Malinowa Trufla

    Tort Ferrero Rocher

    Tort Dacquoise Bakaliowy jak od Sowy

    Tort Chałwowy z Czekowiśnią

 

 

* * * PIERNIKI I CIASTA PIERNIKOWE * * *

    Kostka piernikowa z marcepanem i powidłami

    Piernik z bakaliami i polewą z czekolady

    Ciasto korzenno-czekoladowe z miodem i bakaliami

środa, 04 grudnia 2013



 

Za mało czasu, za dużo pracy. Nie, czasu nie za mało. Ale pracy za dużo zdecydowanie. Na najwyższych obrotach funkcjonować za długo się nie da...

Więc dziś, w biegu, kolejne danie.

A potrawa jest wprost przepyszna... Delikatna pierś z kurczaka w kremowym sosie curry z mleczka kokosowego... Do tego prażone nerkowce... Takie proste, a takie genialne. Delikatne, aromatyczne. Bardzo gorąco polecam na zimowe dni!

 

Kurczak w sosie curry z mlekiem kokosowym i nerkowcami

Przepis autorski.

Składniki (3 porcje):

  • 1 mała, podwójna pierś z kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 pełna łyżeczka płynnego miodu
  • sól, pieprz
  • 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
  • 2 łyżki curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 garści orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka cukru

Do podania:

  • 200 g białego ryżu (najlepszy basmati)

Piersi umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Oprószyć pieprzem i solą. W misce wymieszać składniki marynaty: miód, olej, 1 łyżeczkę curry, paprykę. Wrzucić do niej mięso i dokładnie obtoczyć. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie włożyć na patelnię kurczaka z całą marynatą i smażyć na niewielkim ogniu do zezłocenia.  Następnie dodać mleko kokosowe, resztę curry oraz cynamon i cukier, wymieszać i gotować aż do zgęstnienia sosu.

W międzyczasie orzechy podprażyć na suchej patelni, posiekać. Ryż ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić i trzymać w cieple.

Gdy sos zgęstnieje, doprawić go do smaku solą (ma być jednak lekko słodkawy), a następnie wrzucić 3/4 podprażonych orzechów. Wymieszać. Na talerze rozkładać porcje ryżu, mięsa z sosem i posypywać pozostałymi orzechami.

 

Smacznego! *_*

 

poniedziałek, 02 grudnia 2013

 

Bardzo lubię makaronowe sałatki. Treściwe, pożywne i stwarzające duże pole popisu dla wyobraźni. Tym razem połączyłam makaron ze słodką, pieczoną papryką, tartym serem, prażonymi orzechami włoskimi i podsmażonymi na maśle pieczarkami... Do tego oliwa, sól, pieprz i bazylia... Propozycja idealna do lunchboxa czy też na zimową kolację ;). Polecam serdecznie!

 

Sałatka makaronowa z pieczoną papryką, pieczarkami i serem

Przepis autorski.

Składniki:

  • 3 szklanki makaronu (krótkiego, np. penne, fusilli – objętość przed ugotowaniem)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 10 pieczarek
  • 3 łyżki oleju
  • 100 g sera żółtego w kawałku
  • sól, pieprz, bazylia
  • oliwa z oliwek
  • garść orzechów włoskich, posiekanych i podprażonych

Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, odcedzić. Wymieszać z 3 łyżkami oliwy oraz serem, wystudzić.

Papryki pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Nasmarować łyżką oleju, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni, skórką do góry. Piec ok. 10 minut pod rozgrzanym grillem, po tym czasie przewrócić i piec drugie tyle, aż skórka stanie się czarna, a warzywa zmiękną. Następnie włożyć papryki do szczelnego, foliowego woreczka i odczekać kilka minut. Po tym czasie wyjąć warzywa i obrać ze skórki (będzie łatwo odchodzić), pokroić na kawałki.

Pieczarki oczyścić, pokroić na ćwiartki lub szóstki. Wrzucić na patelnię z rozgrzaną resztą oleju i usmażyć do uzyskania złotego koloru. Lekko posolić, wystudzić.

Do makaronu z serem dodać pieczarki razem z olejem, orzechy i kawałki papryki, wymieszać delikatnie, doprawić solą, pieprzem i bazylią. Podawać polane dodatkową porcją oliwy.

 

Smacznego!!! :)

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji: