Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
środa, 30 grudnia 2015

 

Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na coś słodkiego na sylwestrową imprezę lub powitanie Nowego Roku, mam propozycję genialną. Przepyszny i wykwintny tort, który gościł na naszym świątecznym stole. Mięsiste, wilgotne, mocno czekoladowe ciasto i maślane kremy: czekoladowo-karmelowy oraz karmelowy. Do tego chrupiące płatki i karmelowa dekoracja... Nie trzeba nic więcej dodawać, tort broni się sam. Gorąco polecam!

 

Tort Czekoladowo-Karmelowa Chrupka

Przepis autorski.

Ciasto czekoladowe (tortownica 23 cm), przepis z MW (klik):

  • 6 jajek
  • 300 ml mleka
  • 250 ml oleju o neutralnym smaku
  • 2,25 szklanki cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 szklanka kakao
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • wanilia

Jajka, mleko, cukier, olej i wanilię zmiksować. W drugim naczyniu wymieszać mąkę, kakao, sodę i proszek. Składniki wsypać do składników mokrych i wymieszać do dokładnego połączenia. Masę wylać do tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia, boki natłuszczone). Piec w 175 stopniach ok. 90 minut (tyle piekłam, choć przepis podaje krócej – do suchego patyczka). Wystudzić. Ściąć górkę (nie wyrzucać), a ciasto przekroić na trzy blaty.

Sos karmelowy:

  • 220 g cukru
  • 50 g masła
  • 180 ml kremówki

W małym garnuszku z grubszym dnem umieścić cukier. Garnek umieścić na palniku ustawionym na dużą moc. Gotować, nie mieszając, aż cukier skarmelizuje się na bursztynowo-złoty kolor. Dodać gorącą kremówkę wymieszaną z masłem – reakcja będzie gwałtowna. Mieszać energicznie, podgrzewając, do rozpuszczenia grudek karmelu. Zdjąć z palnika. Przestudzić dokładnie.

Krem maślany karmelowy:

  • 200 g masła, miękkiego
  • trochę ponad połowa sosu karmelowego z przepisu powyżej
  • 2 łyżki rumu

Masło utrzeć na puch, a następnie po łyżce dodawać wystudzony sos, miksując. Na koniec wmieszać rum.

Krem maślany karmelowo-czekoladowy:

  • 100 g masła, miękkiego
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki rumu
  • 5 łyżek mleka
  • reszta sosu z przepisu powyżej

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Masło utrzeć, a następnie po łyżce dodawać sos karmelowy, miksując. Następnie podobnie postąpić z czekoladą. Wmieszać też alkohol i masło.

Chrupka czekoladowa:

  • 2 garści prażynek (np. płatków kukurydzianych, wafelków itp.)
  • 3 łyżki kremu czekoladowego z przepisu powyżej

Chrupki rozgnieść w dłoni, wymieszać z kremem do otrzymania gęstej masy.

Chrupka karmelowa:

  • 2 garści prażynek (np. płatków kukurydzianych, wafelków itp.)
  • 3 łyżki kremu karmelowego z przepisu powyżej

Postąpić tak samo, jak z kremem czekoladowym.

Poncz:

  • 1/3 szklanki rumu
  • kilka łyżek wody

Wymieszać, aby otrzymać pół szklanki ponczu.

Na paterze lub talerzu umieścić pierwszy blat ciasta, lekko nasączyć. Pokryć chrupką czekoladową i kremem czekoladowym, zostawiając 2 łyżki kremu do pokrycia boków. Przykryć drugim blatem, nasączyć, wyłożyć chrupkę karmelową i cały krem karmelowy. Przykryć trzecim blatem, lekko nasączyć.

Boki tortu obłożyć resztą kremu czekoladowego, obsypać pokruszoną „górką” ściętą z ciasta.

Polewa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki masła

Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej, polewą pokryć wierzch tortu.

Dekoracja karmelowa:

  • 3/4 szklanki cukru

Na patelni skarmelizować cukier, a następnie za pomocą łyżki i widelca tworzyć na papierze do pieczenia dekoracje. Zostawić do całkowitego wystygnięcia i udekorować tort. Przechowywać w lodówce. Przed konsumpcją godzinę wcześniej wyjąć ciasto z lodówki, aby kremy zmiękły.

 

Smacznego!!!

 

poniedziałek, 28 grudnia 2015

 

Dziś zapraszam na pyszny, kremowy, rozpływający się w ustach sernik, który również gościł na naszym świątecznym stole. Śnieżnobiały, równy jak stół i obłędnie smakujący. Choć ja wykonałam go bez spodu, polecam upiec chociażby dobrą kruchą podstawę, gdyż sernik jest naprawdę bardzo delikatny i ciężko się go kroiło. Do tego - żurawinowa polewa. Pyszny smak zimy :)

 

Sernik kremowy waniliowy z polewą żurawinową

Przepis na sernik: z MW (klik), reszta – własna kompozycja.

Składniki (duża blacha):

  • 1200 g twarogu tłustego trzykrotnie zmielonego (użyłam Pacynki)
  • 600 g kremówki 30 %
  • 7 jajek
  • 400 g cukru
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 7 łyżek mąki pszennej

Wszystkie składniki dokładnie, lecz niezbyt długo zmiksować. Wylać do wyłożonej papierem formy. Wstawić do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i piec ok. 90 minut (lub krócej, w zależności od głębokości formy). Wystudzić, schłodzić w lodówce.

Polewa:

  • 2 słoiki dżemu żurawinowego
  • 1 łyżka cukru pudru, sok z cytryny

Dżem zagotować, przetrzeć przez sito, doprawić cytryną i cukrem do smaku. Wylać na sernik. Ozdobić dowolnie. Przechowywać w lodówce.

 

Smacznego!!!

 

niedziela, 27 grudnia 2015

 

Już po Świętach. Jak to zwykle bywa. Nie będę silić się na żadne refleksje, pozostawię Was za to z przepisem na ekstrawaganckie śledzie z pomysłu Wojciecha Modesta Amaro - z chutnyem cebulowo-żurawinowym i... jałowcową bitą śmietaną. Czy mi smakowały? Cóż, były dość dziwne, do moich ulubionych śledzi z pewnością należeć nie będą, ale świetnie poszerzyć mogą horyzonty smakowe. Także polecam - dla odważnych.

 

Śledzie z chutneyem żurawinowo-cebulowym i bitą śmietaną jałowcową

Inspiracja: przepis Wojciecha Modesta Amaro (klik), wykonałam wg własnego uznania.

Składniki (mała porcja):

  • 2 duże płaty matjasów
  • 2 cebule
  • 4 łyżki suszonych żurawin
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 czubata łyżka cukru
  • sól, pieprz, rozmaryn
  • 75 ml kremówki + 4 jagody jałowca
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru

Śledzie namoczyć przez noc, osuszyć.

Cebule posiekać, wrzucić na rozgrzaną oliwę. Smażyć na niewielkim ogniu przez 30 minut, aż zmiękną – dolewając w razie potrzeby odrobinę wody. Dodać cukier, skarmelizować cebule. Wmieszać żurawiny, pogotować jeszcze chwilę. Doprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Wystudzić, schłodzić.

Zimną śmietankę ubić, pod koniec dodając puder i dużą szczyptę soli. Wmieszać rozgnieciony jałowiec. Zaraz przed podaniem na talerzu umieścić konfiturę cebulową, na to śledzie, a na wierzch wyłożyć bitą śmietankę. Posypać żurawinami.

 

Smacznego!

 

środa, 23 grudnia 2015

 

Szybko przed Wigilią wrzucam przepis na przepyszny keks. Nie taki typowy i suchy, ale wilgotny, pełen bakalii, mocno rumowy i lekko korzenny, z odrobiną miodu. Co tu dużo mówić. Pyszny. Polecam!

 

Keks rumowy z bakaliami i orzechami (wilgotny)

Inspiracja: ten przepis, wykonałam wg własnego uznania.

Składniki (2 keksówki):

  • 225 g suszonych owoców (żurawin, rodzynek, fig itp.)
  • 150 g mieszanki migdałów i orzechów (laskowych, włoskich itp.)
  • 150 ml rumu
  • 3 łyżki nalewki z orzechów
  • 5 małych jajek
  • 225 g masła
  • 220 g cukru
  • 1 czubata łyżka miodu
  • 375 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki imbiru, 3/4 łyżeczki cynamonu

Suszone owoce posiekać grubo. Zalać w rondelku 100 ml rumu i odrobiną wody do pokrycia. Zagotować i ostudzić. Następnie odsączyć na sicie, zachowując rumowy płyn. Uzupełnić go likierem i rumem, aby było go 150 ml.

Orzechy podprażyć, pozbawić zgrubnie skórek i grubo posiekać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Masło roztopić, przestudzić.

Jajka ubić z cukrem i miodem na gęstą pianę (dobre kilkanaście minut), a następnie naprzemiennie dodawać roztopione masło i suche składniki. Wlać rum, zmiksować. Wmiksować orzechy i odsączone bakalie (obtoczone w łyżce mąki).

Ciasto przelać do natłuszczonych keksówek. Piec w 180 stopniach ok. godzinę, do suchego patyczka. Gdyby ciasto zbyt rumieniło się od góry, przykryć folią. Po upieczeniu wystudzić.

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru, sok z cytryny, ozdoby

Ukręcić mocno gęsty lukier i pokryć nim ostudzone keksy. Ozdobić dowolnie.

 

Smacznego!!!

 

poniedziałek, 21 grudnia 2015

 

Zapraszam na marcepanowe ciasteczka z pysznym, kakaowym kremem. Przepis na ciasteczka wzięłam ze strony Magazynu Kuchnia i po raz kolejny się zawiodłam, przepisy na tej witrynie i w gazecie są beznadziejne i niedopracowane, jakby ktoś ad hoc je sobie napisał i nawet nie wypróbował. W notce postaram się dać wskazówki, jak zrobić te ciastka mimo wszystko. Zapraszam!

 

Ciastka marcepanowe z kremem kakaowym

Przepis na ciastka stąd, jednak bardzo go musiałam zmienić – przepisy z Magazynu Kuchnia często naprawdę beznadziejne. Krem – własny.

Składniki (ok. 10 podwójnych ciastek):

  • 200 g masy marcepanowej
  • 200 g cukru pudru
  • 35 g białka

Składniki wyrobić, a następnie podgrzewać w kąpieli wodnej, mieszając, do uzyskania gładkiej masy. Ostudzić, schłodzić. Ze schłodzonej masy formować małe kulki (ok. 20, ważne, żeby była parzysta liczba). Rozkładać je na papierze do pieczenia. Piec w 180 stopniach kilka minut do lekkiego (!) zrumienienia. Uwaga: ciastka mogą się całkowicie rozlać na blasze. Należy wtedy po wyjęciu z piekarnika, gdy lekko przestygną, ale wciąż będą mocno ciepłe, formować kształty w palcach. Można również zostawić płaskie ciastka, jak kto woli. Wystudzić, schłodzić. Zdjąć z papieru.

Krem:

  • 50 g masła, miękkiego
  • 25 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka mleka, w temp. pokojowej

Wszystko rozetrzeć na gładki krem. Przekładać kremem ciastka.

 

Smacznego!

 

piątek, 18 grudnia 2015

 

Choć u mnie w domu świąteczny stół wygląda raczej tradycyjnie (oczywiście z pewnymi wyjątkami, o które troszczę się każdego roku ;)), to wiem, że niektórzy przygotowują Wigilię w stylu fusion. Dla takich właśnie osób jest dzisiejszy przepis: sałatka caprese z buraków - z mozzarellą, oliwą, pieprzem i majerankiem. Intrygująca, niebanalna i banalnie prosta ;). Polecam!

 

Caprese z buraków z majerankiem i pieprzem

Inspiracja: stąd, doprawienie – pomysł własny.

Składniki (2 porcje):

  • 1 średni burak (170 g po obraniu)
  • 1 kula mozzarelli (125 g)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz, majeranek

Buraka upiec na miękko, ostudzić, pokroić w plastry. Mozzarellę również pokroić w plastry. Na talerzu przekładać na zmianę plaster buraka i mozzarelli. Oliwę wymieszać z miodem i sokiem z cytryny. Sałatkę mocno osolić, polać sosem, posypać pieprzem i majerankiem.

 

Smacznego!

 

czwartek, 17 grudnia 2015

 

Pomysł na zimowy, szybki i rozgrzewający obiad lub kolację. Kasza gryczana ze smażonym na chrupko boczkiem, smażoną cebulką i suszonymi śliwkami. Do tego - dużo pieprzu, ciut soli... Chłopskie jadło, jednym słowem :). Dla chętnych - do podania kwaśna śmietana lub sos czosnkowy. Polecam!

 

Kasza gryczana z boczkiem, suszonymi śliwkami i cebulą

Przepis własny.

Składniki (3-4 porcje):

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 200 g wędzonego boczku w plastrach
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 150 g mięsistych, suszonych śliwek
  • sól, świeżo mielony pieprz

Kaszę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i poczekać, aż obeschnie. Boczek pokroić i wrzucić na nagrzaną patelnię. Smażyć na małym ogniu, aż tłuszcz się wytopi, a boczek stanie się chrupki. Dodać do kaszy.

Cebule posiekać. Na patelnię z pozostałościami tłuszczu z boczku dolać olej, rozgrzać, zmniejszyć ogień i usmażyć cebule na rumiano. Dodać do kaszy wraz z całym tłuszczem. Dodać też posiekane grubo śliwki. Doprawić solą i dużą ilością pieprzu.

 

Smacznego!

 

poniedziałek, 14 grudnia 2015

 

Szybka przekąska w szybkim okresie, gdy na nic nie ma czasu. Quesadillas z kurczakiem, suszonymi pomidorami, szynką i roszponką. Zdrowe i smaczne zarazem. Polecam :)

 

Quesadillas z kurczakiem, suszonymi pomidorami, serem i roszponką

Inspiracja: ten przepis.

Składniki (4 porcje):

  • 4 placki pszennej tortilli
  • 450 g piersi z kurczaka
  • 150 g suszonych pomidorów z oleju
  • 200 g sera żółtego, startego
  • 2 garście roszponki lub rukoli
  • sól, pieprz, słodka papryka, ketchup

Kurczaka oczyścić, oprószyć solą, pieprzem i sporą ilością papryki. Pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju spod pomidorów i usmażyć kurczaka na złoto, lekko spłaszczając go łopatką.

Na dwóch tortillach rozsypać połowę sera, przykryć sałatą, posiekanymi pomidorami i kurczakiem. Opcjonalnie polać ketchupem i posypać resztą sera (ser sklei placki). Przykryć pozostałymi plackami. Piec w piekarniku lub w zgrzewaczu do kanapek, aż placki się zrumienią i staną się chrupiące. Kroić na trójkąty.

 

Smacznego!

 

sobota, 12 grudnia 2015

 

Ostatnio zrobiłam bardzo nietuzinkową i całkiem smaczną tartę. Z wędzoną makrelą, twarogiem i karmelizowaną cebulką. Do tego sól, pieprz, czosnek, rozmaryn.... Sprawdzi się jako oryginalna pozycja na wigilijnym stole :). Jedyne, co mi przeszkadzało, to małe ości, które zostały w rybie, gdyż, jak już mówiłam, wprost nienawidzę ości i wywołują one u mnie odruch wymiotny. Ale w takim razie wystarczy kupić porządny filet ;). Polecam!

 

Tarta z wędzoną makrelą, twarogiem i cebulą

Przepis autorski.

Kruchy spód maślany (tartownica ok. 26 cm):

  • 200 g mąki
  • 100 g masła, zimnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • trochę zimnej wody

Makę i sól wymieszać, dodać pokrojone na kawałeczki masło. Całość siekać nożem, a następnie szybko palcami wyrabiać „kruszonkę”. Zagnieść gładką kulę ciasta, w razie potrzeby dodając trochę wody. Schłodzić w lodówce przez 15 minut. Następnie rozwałkować i wylepić ciastem natłuszczoną tartownicę. Ponakłuwać widelcem. Podpiec w 180 stopniach przez 20 minut.

Farsz:

  • 280 g filetów z wędzonej makreli (waga po usunięciu skóry i ew. ości)
  • 200 g twarogu
  • 2 czerwone cebule
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • rozmaryn, sól, pieprz, czosnek 

Cebulę posiekać. Wrzucić na rozgrzany olej. Zeszklić, a następnie dodać nieco wody i dusić całość 30 minut, w razie potrzeby dolewając więcej płynu, na małym ogniu. Pod koniec nie powinno być już ani trochę płynu na patelni. Dodać cukier i skarmelizować przez kilka minut.

Makrelę porwać na kawałki, dodać do miski. Wymieszać z karmelizowaną cebulą oraz pokruszonym twarogiem, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i rozmarynem. Farsz wyłożyć na podpieczony spód. Piec jeszcze 10 minut. Podawać w towarzystwie mixu sałat.

 

Smacznego!

 

czwartek, 10 grudnia 2015

 

Marlenkę jadłam kiedyś w jakimś słowackim schronisku górskim. Pamiętam to jak przez mgłę, jednak smakowała mi wtedy niezmiernie. Dawno chciałam wykonać ją w domu. Jako, że zbliżają się Święta, a jest to ciasto idealnie wpisujące się w klimat świąteczny, postanowiłam zrobić to teraz.

Kruche, pachnące blaty karmelowo-miodowe, rum i kajmakowy krem maślany... Dużo warstw i pysznego smaku. Wyszła idealna. Gorąco polecam!

 

Marlenka

Przepis na ciasto powszechnie znane, bazowałam na tym i tym, ale wprowadziłam własne zmiany. Podaję finalnie swoją wersję.

Składniki na blaty karmelowo-miodowe (tortownica 18 cm):

  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 1 pełna łyżka miodu
  • 1/2 łyżki sody
  • 1/2 łyżki octu
  • 125 g cukru pudru
  • 1 jajko

Masło i miód roztopić w rondlu, dodać cukier puder i podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się roztopi i całość zacznie bulgotać. Sodę i ocet wymieszać w szklance. Pieniącą się miksturę dodać do garnka i podgrzewać, mieszając trzepaczką. Dodać też jajka. Teraz całość podgrzewać, intensywnie mieszając trzepaczką, aby nie zrobiła się jajecznica. Gotować, aż masa się skarmelizuje i nabierze jasnobrązowej barwy. Zdjąć z palnika. Dodać mąkę, wymieszać i zagnieść gładką kulę ciasta. Przykryć ściereczką i zostawić na kilka minut do przestygnięcia. Uwaga: oryginalne przepisy podają, żeby zaczekać godzinę, ale lekko ciepła masa jest znacznie łatwa do formowania i tak też polecam zrobić. Masę podzielić na 6 równych części. Każdy kolejno rozwałkowywać i wylepiać natłuszczone dno tortownicy. Każdy placek piec ok. 7 minut w 175 stopniach. Wszystkie całkowicie wystudzić. Po wyjęciu z piekarnika będą bardzo miękkie i należy uważać, aby się nie rozpadły. Po schłodzeniu znacznie twardnieją. Jeden z blatów pokruszyć.

Poncz:

  • 1/4 szklanki esencjonalnej herbaty (dodałam czekoladową)
  • 3 łyżki rumu

Wymieszać.

Krem maślany kajmakowy:

  • 190 g masła, miękkiego
  • 300 g masy kajmakowej, w temp. pokojowej

Masło utrzeć mikserem na puch, a następnie po łyżce dodawać kajmak, ucierając.

Ponadto:

  • pokruszone orzechy włoskie
  • 100 g masy kajmakowej

Na talerzu ułożyć pierwszy blat, lekko nasączyć. Posmarować warstwą kremu. Podobnie postępować z resztą blatów. Ostatni blat położyć do góry nogami – aby równa część była na górze. Posmarować wierzch i boki kremem. Boki i krawędzie góry obsypać wymieszanymi okruszkami i orzechami włoskimi. Górę ozdobić dekoracyjnie wyciśniętą masą kajmakową. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny, po tym czasie blaty zmiękną i smaki się połączą. Przed konsumpcją wyjąć wcześniej z lodówki, aby krem zmiękł.

 

Smacznego! *_*

 

 
1 , 2