Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
czwartek, 29 grudnia 2016

 

Dziś naprędce zapraszam na kolejne ciasto, które gościło na naszym świątecznym stole. Ciasto niezwykłe, bo wegańskie! Moja siostra jest na diecie roślinnej, także musieliśmy zrobić coś słodkiego, co ona również mogłaby jeść.

Jest to ciasto czekoladowe z burakami. Bez jajek, bez nabiału. I muszę przyznać bez bicia, że ciasto wyszło naprawdę obłędne. Nie kłamię, to jedno z najlepszych czekoladowych ciast, jakie w życiu jadłam. Intensywne, wilgotne, do tego świetnie komponowało się z bakaliami i buraczanym, różowym lukrem. Polecam na każdą okazję!

 

Ciasto czekoladowe z burakami i lukrem, wegańskie

Przepis z Jadłonomii, podaję po niewielkich zmianach.

Składniki (2 keksówki):

Mokre:

  • 1,5 szklanki puree z ugotowanych lub upieczonych buraków (ok. 3 nieduże buraki)
  • 1,5 szklanki mleka (użyłam kokosowego z kartonu i sojowego)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki syropu  agawy lub miodu (tak, wiem, że jest niewegański.)
  • cukier do smaku
  • 150 g gorzkiej czekolady, roztopionej
  • 3 łyżeczki octu

Suche:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: wybrane dodatki (dodałam posiekane orzechy włoskie, cynamon, skórkę pomarańczową)

Wszystkie mokre składniki roztrzepać w misce. Suche składniki przesiać, wmiksować do składników mokrych. Następnie wmieszać wybrane dodatki. Przelać do natłuszczonych keksówek i piec w 175 stopnach ok. godziny (zależy od wysokości formy), do suchego patyczka. Ostudzone ciasto wyjąć z formy.

Lukier buraczany:

  • cukier puder
  • koncentrat buraczany dla koloru
  • sok z cytryny

Z podanych składników utrzeć gęsty różowy lukier, polukrować ciasto. Ozdobić dowolnie.

 

Smacznego!

 

wtorek, 27 grudnia 2016

 

Witam po Świętach bez zbędnych refleksji i zapraszam na pyszny sernik. Najbardziej tradycyjny jaki może być, ciężki, z masłem, żółtkami, rodzynkami i skórką pomarańczową. Słodki, wykwintny i pyszny. Mój sernik wyszedł niestety zbyt niski, bo użyłam za dużej formy, polecam Wam więc użyć formy małej. Zapraszam!

 

Sernik z rodzynkami i skórką cytrynową; ciężki i tradycyjny z masłem

Przepis stąd, podaję po zmianach.

Składniki (nieduża foremka):

  • herbatniki lub upieczone kruche ciasto na spód
  • 1 kg twarogu tłustego, trzykrotnie zmielonego
  • 200 g masła, miękkiego
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 białko
  • 1 jajko
  • 7 żółtek
  • 1,5 torebki budyniu waniliowego
  • kandyzowana skórka pomarańczowa, rodzynki

Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko i żółtka, twaróg i budyń, zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Wmieszać ubite białko oraz dowolną ilość rodzynek i skórki. Masę wylać na spód i piec w 170 stopniach ok. godzinę. Wystudzić, schłodzić.

Polewa:

  • 100 g czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 70 ml mleka

Stopić wszystko w kąpieli wodnej, polać sernik, udekorować dowolnie.

 

Smacznego!

 

piątek, 23 grudnia 2016

 

Na ostatnią chwilę przed Wigilią zapraszam na dwa rodzaje smakowitych kruchych ciasteczek - limonkowe ze skórką i sokiem z limonki oraz kawowe z kawą rozpuszczalną.

A wszystkim Wam życzę wesołych, udanych Świąt :)

 

Ciasteczka kruche kawowe

Przepis własny.

Składniki (2 blachy ciastek):

  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 230 g mąki pszennej
  • 1 lekko czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 jajko

Cukier wymieszać z mąką i kawą. Dodać pokrojone na kawałeczki masło i formować w palcach kruszonkę, a następnie dodać jajko i szybko zagnieść gładką kulę ciasta. Włożyć do lodówki do schłodzenia. Następnie między dwoma kawałkami folii przezroczystej wałkować ciasto. Wycinać foremkami ciasteczka. Układać na dużej blasze i piec w 180 stopniach ok. 15 minut.

 

 

Ciasteczka kruche limonkowe

Przepis własny.

Składniki (2 blachy ciastek):

  • 125 g masła
  • 140 g cukru
  • 240 g mąki pszennej
  • sok z 1 małej limonki
  • skórka otarta z 2 limonek

Cukier wymieszać z mąką i skórką z limonki. Dodać pokrojone na kawałeczki masło i formować w palcach kruszonkę, a następnie dodać sok z limonki i szybko zagnieść gładką kulę ciasta, w razie potrzeby dodając nieco wody lub mąki. Włożyć do lodówki do schłodzenia. Następnie między dwoma kawałkami folii przezroczystej wałkować ciasto. Wycinać foremkami ciasteczka. Układać na dużej blasze i piec w 180 stopniach ok. 15 minut.

 

Smacznego!

niedziela, 18 grudnia 2016

 

Chłopska zapiekanka ziemniaczana, na zimowe dni idealna: ziemniaki, kiełbaska, żółty ser, dużo cebuli i śmietana. No i pomidory, żeby było trochę zdrowiej. Zapraszam :)

 

Zapiekanka z ziemniakami, cebulą, kiełbasą, pomidorami i żółtym serem

Inspiracja: ten przepis, podaję własną wersję.

Składniki (forma ok. 35x25cm):

  • 9 średnich ziemniaków
  • 270 g ulubionych kiełbasek
  • 4 cebule
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 nieduże pomidory
  • sól, pieprz
  • 200 g sera żółtego, startego
  • 200 g śmietany 12 %
  • 1 jajko

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w nie za cienkie plastry i ugotować w osolonej wodzie przez kilka minut, aby zmiękły. Odcedzić.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekane cebule i pokrojone w plastry kiełbaski. Usmażyć, aż kiełbasa lekko się zrumieni, a cebula zmięknie. Pod koniec dodać zmiażdżony czosnek.

Na dnie natłuszczonej formy ułożyć 1/3 plastrów ziemniaków, oprószyć solą i pieprzem i pokryć połową mieszanki kiełbasiano-cebulowej. Pokryć kolejną warstwą ziemniaków, znów oprószyć solą i pieprzem i pokryć resztą mieszanki. Pokryć resztą ziemniaków.

Pomidory umyć, pokroić w plastry (bez twardej „końcówki” na górze), położyć między ostatnią warstwę ziemniaków.

Śmietanę roztrzepać z jajkiem, wmieszać żółty ser, doprawić solą i pieprzem. Mieszanką pokryć wierzch zapiekanki. Piec w 190 stopniach ok. 40 minut.

 

Smacznego!

 

piątek, 16 grudnia 2016

 

Dziś, tak jak zapowiadałam przedwczoraj na fanpejdżu, zapraszam na pyszne, zimowe ciasto - cynamonowiec. Bogaty warstwowiec pełen świątecznych smaków, świetnie sprawdzi się na świątecznym stole również tradycjonalistów :). Dwa blaty ciasta cynamonowego, blat ciasta makowego na białkach, powidła i lekko kawowy krem budyniowy. I cynamon na wierzch. Pycha! Najlepiej smakuje na drugi dzień :)

 

Cynamonowiec z makiem, kremem budyniowym i powidłami

Przepis stąd, podaję po niewielkich zmianach. Zmieniłam nieco sposób przygotowania kremu i polecam (będzie go więcej i będzie smaczniejszy).

Składniki na ciasto cynamonowe (blacha 25x35cm):

  • 4 jajka
  • 300 g cukru
  • 200 g masła, miękkiego
  • 40 g cynamonu
  • 250 ml mleka, letniego
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło utrzeć z cukrem na puch, a następnie dodawać po jednym jajku, ucierając. Dodać mleko i wszystkie składniki suche (przesiane i wymieszane). Całość przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec w 180 stopniach około godziny. Wystudzić, przekroić na dwa blaty.

Ciasto makowe:

  • 8 białek
  • 10 łyżek cukru
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 3/4 szklanki suchego maku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki mąki

Białka ubić na sztywno, a następnie po łyżce dodawać cukier, ubijając, do uzyskania gęstej, lśniącej piany. Wszystkie suche składniki połączyć i stopniowo dodawać do masy, delikatnie, lecz dokładnie mieszając. Przelać do tej samej formy wyłożonej papierem i piec 30 minut w 180 stopniach. Wystudzić, oddzielić od papieru.

Krem budyniowy:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 170 g cukru
  • 300 g masła
  • 1 niecała płaska łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki spirytusu

Szklankę mleka zagotować z cukrem. Resztę mleka rozbełtać z mąką i budyniem. Wlać masę na gorące mleko i ugotować budyń, mieszając trzepaczką. Wystudzić całkowicie budyń przykryty folią tak, aby dotykała budyniu. Masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce wystudzony budyń, ucierając. Na koniec wmieszać kawę i spirytus. Jeśli trzeba, dosłodzić cukrem pudrem.

Ponadto:

  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • cynamon

Jeden blat cynamonowy posmarować warstwą powideł, przykryć nieco mniej niż 1/2 kremu. Przykryć blatem makowym, posmarować powidłami i kremem (zostawić 3 łyżki kremu na wierzch). Przykryć drugim blatem cynamonowym i posmarować cienko resztą kremu. Posypać przez sitko cynamonem. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia. Najlepsze jest na drugi dzień, gdy blaty zmiękną.

 

Smacznego!!!

 

środa, 14 grudnia 2016

 

Dziś zapraszam na pyszny makaron z kurczakiem, liśćmi szpinaku, pomidorem i kremowym sosem curry. Bardzo smaczne, aromatyczne i pożywne :)

 

Farfalle z kurczakiem w kremowym sosie curry, szpinakiem i pomidorami

Przepis własny.

Składniki (3-4 porcje):

  • 250 g makaronu farfalle lub innego krótkiego
  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 1 pełna łyżka oleju kokosowego
  • 1/2 cebuli
  • 1 pomidor
  • 3 garści świeżego szpinaku
  • 200 ml kremówki 30 %
  • 1,5 łyżki curry
  • sól, pieprz, chili w płatkach, płatki migdałów

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Kurczaka oczyścić, pokroić, oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na oleju kokosowym – nie ma się rumienić, jedynie przestać być surowy. W połowie smażenia dorzucić posiekaną cebulę, a następnie pokrojonego drobno pomidora (bez gniazda) oraz umyty, porwany szpinak. Smażyć, aż szpinak zwiędnie, a płyn odparuje.

Kremówkę rozrobić w szklance z curry, dodać na patelnię. Do szklanki dodać wodę do 1/3 objętości, aby wypłukać resztki sosu i dodać na patelnię. Zagotować. Wrzucić makaron, wymieszać i gotować do zgęstnienia sosu.

Doprawić do smaku solą i płatkami chili. Podawać posypane uprażonymi migdałami.

 

Smacznego!

 

sobota, 10 grudnia 2016

 

Zapraszam na deser w klimacie świątecznym - czyli bożonarodzeniowe trifle! Pokruszone nadziewane pierniczki wymieszane z suszonymi owocami i cynamonem, waniliowy krem angielski na śmietance kremówce, bita śmietana... Pyszny i aromatyczny. I prosty do zrobienia! Polecam :)

 

Trifle: pierniczki, custard, suszone owoce, bita śmietana, cynamon

Przepis autorski.

Składniki na custard waniliowy ze śmietanką:

  • 400 ml kremówki 30 %
  • 100 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Kremówkę u mleko zagotować z cukrem i wanilią. Żółtka i jajko ubić na puch. Wlewać do nich strumieniem gorącą śmietankę z mlekiem, ubijając. Następnie całość przelać znów do garnka i podgrzewać, mieszając trzepaczką, do zgęstnienia kremu. Uwaga: należy być ostrożnym, aby nie zrobiła się jajecznica. Przelać do miski, nakryć folią i ostudzić całkowicie, a następnie schłodzić w lodówce.

Warstwa pierniczkowo-bakaliowa:

  • 150 g pierniczków czekoladowych nadziewanych
  • 50 g suszonych śliwek, posiekanych
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki rumu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki kawy (płynu, nie proszku)
  • cynamon

Śliwki i rodzynki zalać rumem, cytryną i kawą, zagotować i zostawić do ostudzenia, aby napęczniały. Odlać nadmiar płynu. Wymieszać z kawałkami pierniczków. Umieścić na dnie szklanej miski lub pucharków, oprószyć cynamonem.

Na to wyłożyć krem jajeczny.

Ponadto:

  • 250 ml kremówki 30 %
  • 1 łyżka cukru pudru
  • pierniczki i cynamon do dekoracji

Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wyłożyć na krem w pucharkach lub misce. Oprószyć cynamonem i udekorować pierniczkami. Przechowywać w lodówce.

 

Smacznego!!!

 

czwartek, 08 grudnia 2016

 

Szybkie danie z kaszy kuskus z cytryną, kurczakiem, rodzynkami, migdałami i liśćmi szpinaku. Ważne aby a) nie przesuszyć mięsa podczas smażenia b) przygotować odpowiednio kuskus, aby nie był bez smaku. Zapraszam!

 

Kuskus cytrynowy z kurczakiem, rodzynkami, migdałami i świeżym szpinakiem

Przepis inspirowany tym.

Składniki (4 porcje):

  • 250 g kuskusu
  • 450 ml bulionu drobiowego
  • sok z 1/2 niedużej cytryny
  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 2 garści świeżego szpinaku, umytego
  • sól, pieprz, słodka papryka

Bulion zagotować z sokiem z cytryny, zalać nim kuskus, przykryć i odstawić na 5 minut. Następnie przemieszać widelcem i dodać oliwę. Kurczaka oczyścić z błonek, pokroić, oprószyć solą i usmażyć na oleju. Następnie wymieszać ze słodką papryką i dodać do kuskusu.

Rodzynki sparzyć, odcedzić i wmieszać do dania. Dodać porwany szpinak, doprawić do smaku. Podawać posypane uprażonymi migdałami.

 

Smacznego!

 

wtorek, 06 grudnia 2016

 

Z lekkim opóźnieniem publikuję przepis na smakowitą tartę wytrawną. Na cieście francuskim, z mięsem mielonym w lekkim beszamelu i papryką. Do tego oregano, lekka sałatka... Pyszna propozycja na obiad, kolację lub przekąskę :)

 

Tarta francuska z mielonym mięsem w lekkim beszamelu, papryką i oregano

Przepis własny.

Składniki (8 kawałków):

  • 1 duży płat ciasta francuskiego z lodówki (ok. 300 g)
  • 450 g mielonego mięsa
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 pomarańczowej papryki
  • sól, pieprz, oregano, nieco parmezanu
  • 3/4 płaskiej łyżki mąki pszennej (ja użyłam mielonego siemienia lnianego)
  • niecałe 1/2 szklanki mleka

Na olej wrzucić mięso mielone oraz posiekaną drobno cebulkę. Mięso smażyć na niewielkim ogniu, rozdrabniając drewnianą łyżką, aż przestanie być surowe, ale nie będzie się jeszcze rumienić. Mąkę lub siemię wrzucić do szklanki, dolać mleka do połowy szklanki i dokładnie rozrobić. Doprawić solą i pieprzem. Dodać na patelnię i podgrzewać, mieszając, aż sosik zgęstnieje i pokryje mięso.

Ciasto francuskie rozwinąć, ułożyć na papierze do pieczenia na blasze. Pokroić na 8 prostokątów. Na ciasto równomiernie wyłożyć mięso.

W międzyczasie papryki umyć, usunąć gniazda. Pokroić na paski i poukładać je równomiernie na kawałkach ciasta francuskiego. Wszystko oprószyć solą. Posypać sporą ilością oregano oraz parmezanem (niedużo). Piec w 200 stopniach ok. 30 minut lub do czasu, aż boki ciasta będą rumiane.

 

Smacznego!

 

piątek, 02 grudnia 2016

 

Te ciasteczka nie wyglądają i nie smakują identycznie jak sklepowe Jeżyki, nie taki zresztą był cel. To jakby luźna inspiracja popularnymi ciasteczkami - bo jest ciągnąca czekolada, przypominająca nieco czekoladowy karmel, są chrupiące herbatniki jako ekwiwalent kruchego ciastka na spodzie oraz - zatopione w masie bakalie: nerkowce, migdały czy żurawiny. Błyskawiczne do zrobienia, smakowite i nie takie niezdrowe :) Polecam!

 

Ciasteczka jak Jeżyki

Przepis stąd, dodałam dodatki wg własnego uznania.

Składniki (2 talerze ciastek):

  • 150 g mleczka skondensowanego słodzonego
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g masła
  • 150 g bakalii (użyłam mieszanki żurawin, migdałów i nerkowców)
  • 100 g herbatników, pokruszonych na kawałeczki

Mleczko, masło i czekoladę roztopić w garnku na małym ogniu (nie przypalić!). Dodać pokrojone bakalie i herbatniki. Wymieszać dokładnie. Z masy formować kopczyki na blasze wyłożonej folią spożywczą. Wstawić na kilka godzin do lodówki do stężenia. Oddzielić od folii.

 

Smacznego!