Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
środa, 30 marca 2016

 

To oczywiście przepis na moją tegoroczną nietuzinkową paschę. Ale zauważyłam, że panuje wśród Polaków niezwykły konserwatyzm jedzeniowy polegający na tym, że jeśli coś np. nazywa się paschą, można to jeść jedynie na Wielkanoc. Co za smutna strata. Dlatego też nazwałam ten przepyszny deser inaczej, bo osobiście to mogłabym jeść go przez cały rok. Znacie twarogowe batoniki z makiem Magija? No to właśnie one były moją inspiracją do wykonania tego deseru. I naprawdę, smakuje on dokładnie jak te batony! Pascha  z domowego sera, kremowa, mocno maślana, słodka, bogata w smaku, lekko kwaskowa od cytryny, z chrupiącym makiem i lekko wytrawną polewą czekoladową. Pyszna. No polecam gorąco jeszcze raz, zróbcie ją koniecznie!

 

Pascha waniliowa z makiem i polewą czekoladową

Przepis autorski.

Składniki:

  • 2 l mleka
  • 500 g śmietany 18 %
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki suchego maku
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 300 g masła, miękkiego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12 %
  • 100 g gorzkiej czekolady + 1 czubata łyżka masła + 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju
  • mak, orzechy włoskie do dekoracji

Mleko zagotować z wanilią. Jajka roztrzepać ze śmietaną i dodać do mleka. Gotować 15 minut na małym ogniu, aż wytrąci się ser. Odcedzić na gazie zawieszonej nad garnkiem i zostawić na całą noc. Odcisnąć serek i zmielić blenderem. Dodać śmietanę 12, zblendować. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch i po łyżce dodawać serek. Wmiksować cytrynę i mak. Jeśli trzeba, więcej dosłodzić. Masę wyłożyć do formy babkowej wyłożonej folią przezroczystą (masa powinna być luźna) i włożyć do lodówki na kilka godzin do stężenia. Następnie wyjąć na talerz do góry nogami, usunąć folię.

Masło, olej, cukier i mleko zagotować, dodać posiekaną czekoladę i po kilku minutach wymieszać do uzyskania gładkiej, gęstej polewy. Polać nią paschę. Udekorować. Przechowywać w lodówce.

 

Smacznego!!!

 

poniedziałek, 28 marca 2016

 

Już prawie po Świętach, jedzenie na stole, pogoda piękna, nic, tylko się cieszyć... Przynajmniej tak powinno być. Jakkolwiek by nie było, ciasta w tym roku przygotowałam pyszne :D. Dziś chciałabym zaprezentować Wam dwa pyszne mazurki. Oczywiście, nie trzeba zawsze sztywno trzymać się nazw i można zrobić je równie dobrze w postaci zwykłej tarty na każdy dzień, a nie czekać do następnej Wielkanocy.

Oba wykonałam na kruchym cieście ucieranym - chciałam sprawdzić, jak smakuje. Jest nieco bardziej puszyste i miękkie niż tradycyjne, a przy tym nie zajmuje tyle czasu jego robienie - warto spróbować ;). Pierwszy mazurek posmarowałam domowym, pachnącym kajmakiem z wanilią i ozdobiłam rodzynkami oraz solonymi orzeszkami. Drugi - zrobiłam na podobieństwo krakowskich ciasteczek: z porzeczkowym dżemem oraz bezą z orzechami włoskimi i migdałami. Na szczęście jeszcze zostało kilka kawałków - polecam więc i zapraszam!

 

 

 

Mazurek z domowym kajmakiem, solonymi orzeszkami i rodzynkami

Przepis autorski.

Składniki na kruchy spód ucierany:

  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła, miękkiego
  • 2 szklanki + 1 łyżka mąki
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 

Masło i cukier utrzeć mikserem lub malakserem. Dodać resztę składników i zmiksować na gładkie ciasto. Rozsmarować w natłuszczonej blasze 25 x35 cm. Schłodzić w lodówce. Upiec na lekko rumiany kolor w 180 stopniach przez ok. 15 minut.

 

Domowy kajmak:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki kremówki 30 %
  • 2 lekko czubate szklanki cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub ziarenka wanilii
  • 1 duża łyżka masła

Składniki umieścić w garnku z grubym dnem. Zagotować i gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez ok. 1,5-2 godziny lub do uzyskania gęstego, bursztynowego kajmaku. Dodać wanilię i masło, wymieszać.

Masę rozsmarować na spodzie (gorącą, zanim zastygnie).

Ponadto:

  • 1/2 puszki solonych orzeszków, rodzynki

Udekorować orzeszkami i rodzynkami. Odstawić do stężenia kajmaku.

 

 

Mazurek z czarną porzeczką i bezą migdałowo-orzechową

Inspiracja: ten przepis, podaję własną wersję.

Składniki na kruchy spód ucierany:

  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła, miękkiego
  • 2 szklanki + 1 łyżka mąki
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Masło i cukier utrzeć mikserem lub malakserem. Dodać resztę składników i zmiksować na gładkie ciasto. Rozsmarować w natłuszczonej blasze 25 x35 cm. Schłodzić w lodówce. Upiec na lekko rumiany kolor w 180 stopniach przez ok. 15 minut.

Ponadto:

  • 6 czubatych łyżek dżemu z czarnej porzeczki
  • 6 białek
  • 2 szklanki cukru
  • 200 g mieszanki orzechów i migdałów, drobno pokrojonych
  • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Na upieczonym spodzie rozsmarować dżem.

Białka ubić na sztywno, a następnie dodawać po łyżce cukier, ubijając, do uzyskania sztywnej, lśniącej masy. Wmieszać orzechy. Masę przełożyć do garnka i podgrzewać kilka minut, aż cukier zacznie się rozpuszczać. Wmieszać mąkę. Bezę rozsmarować na mazurku (może być jej nieco za dużo). Odstawić na 30 minut, aż nieco się wysuszy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec ok. 40 minut, aż będzie z wierzchu chrupka.

 

Smacznego!

 

wtorek, 22 marca 2016

 

Dziś przepis na wyjątkowo pyszne i niebanalne danie. Kaczka w stylu azjatyckim, a konkretniej - rozpływające się w ustach mięso z kaczych udek w gęstym sosie śliwkowo-imbirowym, podane z makaronem ryżowym i azjatyckimi warzywami z imbirem i sojowym sosem. Muszę nieskromnie przyznać, że danie wyjątkowo mi się udało, dlatego też polecam serdecznie i zapraszam na przepis ;)

 

Kaczka w sosie śliwkowo-imbirowym z makaronem ryżowym i chińskimi warzywami

Przepis autorski.

Składniki na kaczkę w sosie śliwkowym (3-4 porcje):

  • 2 duże udka kacze ze skórką (ok. 650 g)
  • sól, pieprz, imbir, słodka papryka, gałka muszkatołowa, czosnek
  • 80 g powideł śliwkowych
  • 1 łyżka miodu
  • sok z 1/2 cytryny lub limonki
  • kilka łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Udka oczyścić z resztek piór, wyciąć nieco tłuszczu. Umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posolić z obu stron, natrzeć przyprawami (wg uznania – sporo imbiru). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 1 godzinę, w połowie przewracając. Następnie zlać nadmiarowy tłuszcz, a udka przełożyć do garnka wraz z resztkami zeskrobanymi z blaszki. Dodać 300 ml wody, posolić i gotować ok. 1,5 godziny, w połowie przewracając. Następnie poszarpać mięso na kawałki, kości wyrzucić, płyn z gotowania kaczki zachować w garnku.

Do płynu z gotowania dodać powidła i miód, wymieszać trzepaczką. Wymieszać z sokiem z cytryny lub limonki, dodać 3 łyżki sosu sojowego. Dodać skrobię rozrobioną w 1/2 szklanki wody. Podgrzewać, mieszając, do zgęstnienia sosu, w razie czego dolewając nieco więcej wody (nie ma być za gęsty). Doprawić solą, sosem sojowym, pieprzem, papryką, czosnkiem, gałką i dużą ilością imbiru. Dodać mięso kaczki, wymieszać.

Ponadto:

  • 150-200 g makaronu ryżowego vermicelli
  • 3 łyżki kaczego tłuszczu (wytopionego z nóżek)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sól, imbir
  • 350 g mieszanki warzyw chińskich (por, marchew, papryka, grzyby mun, bambus itp.)

Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą i osuszyć. Wymieszać z dwiema łyżkami tłuszczu i dwiema łyżkami sosu sojowego. Warzywa rozmrozić, króciutko przesmażyć na reszcie tłuszczu – mają być chrupiące. Doprawić solą, imbirem i sosem sojowym (lekko). Podawać z kaczką i sosem.

 

Smacznego!!!

 

niedziela, 20 marca 2016

 

Prosta i minimalistyczna sałatka na ciepło - z pieczonych, glazurowanych plastrów buraczków, camemberta i prażonych pestek, z miodowo-musztardowym sosem. Świetne połączenie słodkich buraczków i słonego, roztapiającego się sera. Zapraszam :)

 

Sałatka z glazurowanymi plastrami buraków, camembertem, pestkami i sosem miodowo-musztardowym

Przepis własny.

Składniki (2 porcje):

  • 400 g buraków (waga po obraniu)
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • 30 g pestek (dyni, siemienia, słonecznika itp.)
  • 1 krążek sera camembert
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • sól, pieprz

Pestki uprażyć. Buraki obrać, pokroić w plastry, wymieszać z łyżką oliwy i miodu, oprószyć solą. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 220 stopniach ok. 20 minut, przewracając w połowie (lub mniej/więcej, zależy od grubości plastrów).

Resztę oliwy, miód, cytrynę, musztardę wymieszać. Wymieszać na blasze z pieczonymi burakami, dodać pokrojony ser i podgrzewać w piekarniku jeszcze chwilę, aż ser lekko się stopi. Dodać pestki. Posolić, popieprzyć do smaku. Jeść na ciepło.

 

Smacznego!

 

piątek, 18 marca 2016

 

Zapraszam na pyszny i nie taki typowy sernik caffe latte. To połączenie delikatnie mlecznej masy serowej z serową masą kawową, z mleczno-śmietankową polewą i kakao, na kakaowym spodzie z ciastek maślanych. Ciężki, z kremową, zwartą konsystencją. Świetnie się kroi, nie jest za słodki, ale też nie zbyt wytrawny. Bardzo dobrze sprawdzi się w roli eleganckiego deseru na Wielkanoc i nie tylko :)

 

Sernik caffe latte z polewą mleczno-śmietanową

Inspiracja: ten przepis, podaję po zmianach własną wersję. Od siebie dodałam mleko w proszku dla delikatnie mlecznego smaku latte.

Składniki na spód (forma 25x35 cm):

  • 250 g herbatników maślanych kakaowych
  • 3 łyżki miękkiego masła

Składniki rozdrobnić blenderem do uzyskania konsystencji mokrego piasku, wyłożyć dno natłuszczonej formy.

Masa serowa:

  • 1 kg tłustego twarogu zmielonego 3-krotnie
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 320 g cukru + 1 łyżka
  • 250 ml kremówki 30 %
  • 5 łyżek mleka w proszku
  • 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej

Twaróg, jajka, mąkę, kremówkę, 320 g cukru i 3 łyżki mleka w proszku zmiksować na gładką masę. Następnie podzielić ją na pół.

Połowę zmiksować z resztą mleka w proszku, wylać na spód ciasteczkowy. Drugą połowę zmiksować z kawą i łyżką cukru, wylać na białą masę i porobić łyżką „wzorki”, aby masy zmieszały się w niektórych miejscach. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika (na dno ustawić formę napełnioną wodą). Piec przez ok. 50 minut, a następnie wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Polewa mleczna-śmietanowa:

  • 220 g śmietany 12 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mleka w proszku
  • kakao

Składniki wymieszać, aby nie było grudek. Pokryć wystudzony sernik. Oprószyć kakao. Wstawić do lodówki na kilkanaście godzin.

 

Smacznego!

 

czwartek, 17 marca 2016

 

Jak już nieraz mówiłam, uwielbiam wytrawne tarty. Tym razem zdecydowałam się na klasyczne i wiosenne połączenie warzyw: zielonej cukinii, fasolki i szparagów, ze śmietaną oraz serem feta. Dodałam jednak pewną innowację: zamiast klasycznego kruchego spodu maślanego, zdecydowałam się na spód serowy z kremowego serka. Wyszedł pyszny i ciekawy, coś jak smak serowych ciasteczek kupowanych w cukierni. Polecam!

 

Tarta serowa z cukinią, fasolką, szparagami, śmietaną i fetą

Przepis autorski.

Składniki na spód serowy:

  • 200 g serka kremowego (np. philadelphia, Twój Smak)
  • 50 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki wody

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, rozwałkować dość cienko i wylepić prostokątną blachę (ok. 25x30 cm). Podpiec przez 20 minut w 180 stopniach.

Wypełnienie:

  • 200 g fasolki szparagowej (waga po obraniu końcówek)
  • 10 szparagów
  • 1 mała cukinia
  • 100 g śmietany 12 %
  • 100 g sera feta
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie

Cukinię pokroić w dość cienkie plastry, ze szparagów odciąć twarde końcówki. Szparagi ugotować przez 5 minut w wodzie, odcedzić, pokroić na kawałki. Fasolkę ugotować, aby była al dente. Spód posmarować śmietaną, posypać ziołami i gałką. Rozłożyć warzywa, posypać pokruszoną fetą. Posypać solą i pieprzem. Piec w 180 stopniach ok. 15 minut.

 

Smacznego!

 

wtorek, 15 marca 2016

 

Dziś kolejny przepis na makaronowe muszle, znów w bardzo klasycznej wersji - ze szpinakiem i niebieskim serem, odrobiną beszamelu oraz posypką z bułki tartej i pestek słonecznika. Klasyczne, najlepsze na świeżo, aby nadzienie zbytnio się nie wysuszyło. Zapraszam...

 

Muszle (lumaconi) ze szpinakiem, niebieskim serem i chrupiącą posypką ze słonecznikiem

Przepis własny, inspirowany wieloma.

Składniki (4 porcje):

  • 250 g makaronu muszle
  • 450 g szpinaku, mrożonego
  • 200 g niebieskiego sera (lazur, gorgonzola)
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz

Makaron ugotować, odcedzić. Szpinak rozmrozić na patelni, dodać pokrojony drobno ser i podgrzewać, aż się stopi. Dodać zmiażdżony czosnek i majonez oraz trochę wody, podgrzewać do uzyskania niezbyt gęstej masy. Doprawić do smaku.

Ponadto:

  • 1 szklanka dość rzadkiego beszamelu
  • sól, pieprz, gałka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki pestek słonecznika

Zrobic beszamel, doprawić solą, pieprzem i gałką. Rozsmarować w natłuszczonym naczyniu. Na to poukładać muszle i nadziać farszem szpinakowym. Posypać mieszanką bułki tartej i pestek. Zapiec w 200 stopniach przez 10 minut, do zrumienienia posypki.

 

Smacznego!

 

niedziela, 13 marca 2016

 

Dzisiejsze danie może trudno określić nazwą, ale nie zmienia to faktu, że jest naprawdę pyszne. Pasztet/pieczeń/zapiekanka - z cukinii oraz jajek, z żółtym serem i pieprzem. Ze względu na wyraźny dodatek jajek świetnie wpisuje się w klimat wielkanocny, ale równie dobrze sprawdzi się na codzienny obiad albo nietypową kanapkę. Polecam!

 

Pasztet cukiniowo-jajeczny z serem i pieprzem

Przepis stąd, podaję po modyfikacjach.

Składniki (keksówka):

  • 3 szklanki startej cukinii (ok. 2 średnie sztuki)
  • 120 g oleju
  • 120 g bułki tartej
  • 1 duża cebula
  • 4 jajka
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • 100 g żółtego sera, startego

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach (razem ze skórką), zetrzeć też obraną cebulę. Dodać jajka, olej i bułkę tartą, a także starty ser. Wymieszać dokładnie – ma powstać gęsta masa. Doprawić do smaku solą, papryką i dużą ilością czarnego pieprzu. Przełożyć do natłuszczonej keksówki. Piec w 180 stopniach ok. 1-1,5 godziny.

 

Smacznego!

 

 

sobota, 12 marca 2016

 

Ulubiona sałatka mojej Siostry, przynajmniej w przeszłości. Najprostsza, jaka może być - makaron, kukurydza, tuńczyk i majonez, ot, cała filozofia. Ale naprawdę smaczna, klasyczne połączenie. Zapraszam więc!

 

Sałatka makaronowa z tuńczykiem, kukurydzą i majonezem

Przepis od mojej Mamy.

Składniki:

  • 240 g krótkiego makaronu (użyłam fusilli)
  • 2 puszki tuńczyka (260 g po odsączeniu)
  • 1 puszka kukurydzy (285 g po odsączeniu)
  • 150 g majonezu (lub do smaku)
  • sól, pieprz

Makaron ugotować, odcedzić, wystudzić. Wymieszać z odsączonym tuńczykiem i kukurydzą. Wymieszać z majonezem, doprawić do smaku.

 

Smacznego!

 

czwartek, 10 marca 2016

 

Makaron w stylu azjatyckim - gryczana soba z kurczakiem, aromatycznymi przyprawami i warzywami - porem, marchewką, papryką, pędami bambusa, grzybami mun... Do tego aromatyczny sos. I pyszne, pożywne danie gotowe. Polecam!

 

Soba z warzywami chińskimi i kurczakiem pięć smaków

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 240 g makaronu soba
  • 400 g mieszanki warzyw chińskich (papryka, marchewka, grzyby mun, por, bambus)
  • 500 g  filetów piersi z kurczaka
  • 4 łyżki oleju sezamowego (lub zwykłego)
  • sól, pieprz

Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę. Posolić, popieprzyć, usmażyć na oleju do zezłocenia. Dodać warzywa, przykryć i podgrzewać 10 minut na małym ogniu, aż się rozmrożą i lekko zmiękną – mają jednak pozostać jędrne. Odkryć, gotować do odparowania. Makaron ugotować, odcedzić, włożyć na patelnię, smażyć wszystko razem kilka minut. Oprószyć solą.

Sos:

  • 2,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków, lub po 1/2 łyżeczki anyżu, goździków, cynamonu, kozieradki i pieprzu syczuańskiego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • sól, pieprz
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 3/4 łyżki cukru
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • woda

W szklance wymieszać przyprawy, cukier i skrobię. Dodać ocet i sos sojowy oraz wodę, aby szklanka była pełna. Doprawić solą. Sos wlać na patelnię ze składnikami i podgrzewać, mieszając, do zgęstnienia. Wmieszać jeszcze nieco wody, aby całość nie była zbyt gęsta. Doprawić do smaku.

 

Smacznego!

 

 
1 , 2