Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
poniedziałek, 30 maja 2016

 

Letni pyszny obiad - młode ziemniaczki i ryba w najprostszej postaci, bez przyćmiewania ich naturalnego smaku ;). Małe ziemniaki pieczone w maśle i oliwie z czosnkiem i rozmarynem, z chrupiącą skórką oraz dorsz pieczony w masełku  z koperkiem i cytryną. Pysznie! Polecam :)

 

 

Dorsz pieczony w maśle z koperkiem i cytryną

Przepis własny.

Składniki (2-4 porcje):

  • 500 g filetów z dorsza
  • 1 łyżka oliwy
  • 30 g masła
  • 1 pęczek koperku, sól, pieprz
  • sok z 1/2 małej cytryny

Rybę osuszyć, pokroić na porcje, ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (skórką do dołu). Masło stopić z oliwą, polać rybę. Posypać solą, pieprzem i koperkiem, polać sokiem z cytryny. Piec w 200 stopniach ok. 15 minut (lub mniej/więcej, zależy od grubości filetów).

 

 

 

 

Młode ziemniaki pieczone z czosnkiem, rozmarynem, masłem i oliwą

Przepis stąd, podaję po zmianach.

Składniki:

  • 750 g młodych małych ziemniaczków
  • 2 łyżki oliwy
  • 30 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, świeży lub suszony rozmaryn

Ziemniaki umyć, lekko oskrobać (ja lubię młode ziemniaczki w skórkach), osuszyć. Umieścić w naczyniu żaroodpornym lub w głębokiej blasze, na papierze do pieczenia. Masło stopić z oliwą, wymieszać z ziemniakami. Dodać obrane ząbki czosnku, posypać solą, pieprzem i rozmarynem. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Piec w 200 stopniach ok. 40 minut. Następnie odkryć, zwiększyć temperaturę do 220 stopni i piec kolejne 20 minut, aż ziemniaki się zrumienią.

 

Smacznego!!!

 

czwartek, 26 maja 2016

 

Ostatnio mało gotuję, mam nadzieję, że w najbliższych dniach się poprawię. A tymczasem zrobiłam na obiad smakowity makaron z kurczakiem, botwinką, mozzarellą, czosnkiem i płatkami migdałów. Pyszny i zdrowy. Zapraszam!

 

Tagliatelle z botwinką, kurczakiem, mozzarellą i migdałami

Przepis własny.

Składniki (3-4 porcje):

  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 2 pęczki botwinki z buraczkami
  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 1 kula mozzarelli
  • 3 łyżki płatków migdałowych, podprażonych

Makaron ugotować, odcedzić. W między czasie kurczaka oczyścić, posolić i popieprzyć. Pokroić na kawałki. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć do zrumienienia (kilka minut). Buraczki z botwinki obrać, pokroić w plasterki. Dodać na patelnię. Łodyżki i liście dokładnie umyć, pokroić i też dodać na patelnię. Wymieszać, smażyć, aż botwinka zmięknie i zmniejszy objętość. Dodać zmiażdżony czosnek, smażyć jeszcze chwilę.

Zawartość patelni wymieszać z makaronem, doprawić do smaku. Wymieszać z poszarpaną mozzarellą, podawać posypane migdałami.

 

Smacznego!

 

sobota, 21 maja 2016

 

Szybki makaron z pieczarkami, boczkiem, słodkim sosem oraz rozpływającym się camembertem. Najlepszy na świeżo, ale błyskawiczny do zrobienia! Polecam :)

 

Tagliatelle z camembertem, boczkiem, pieczarkami i słodkim sosem

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 100 g makaronu tagliatelle
  • 250 g pieczarek
  • 70 g wędzonego boczku w plastrach
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżka słodkiego sosu chili
  • 2 łyżki cukru
  • sól, pieprz, czosnek
  • 1 krążek (120 g) sera camembert

Pieczarki umyć, pozbawić ogonków, pokroić na plastry. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić pokrojony w paseczki boczek i wytopić przez kilka minut. Dodać cukier, skarmelizować. Dodać pieczarki i smażyć kilka minut, aż zwiędną. Wmieszać sos chili, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem.

W międzyczasie ugotować makaron. 100 ml wody z gotowania makaronu dodać na patelnię z dodatkami. Ugotowany makaron odcedzić. Wymieszać z zawartością patelni, zagotować i pogotować chwilę do zgęstnienia sosu. Jeśli trzeba, doprawić. Podawać gorące, z pokrojonym w trójkąty camembertem (aby ser się stopił).

 

Smacznego!

 

czwartek, 19 maja 2016

 

Dziś zapraszam na obiad w stylu azjatyckim. Pyszny kurczak w lepkim sosie z miodu, sosu sojowego, cebulki, czosnku i przypraw z sezamem, a do tego - kinpira, czyli japońska jarzynka z marchewki z sosem sojowym i sezamem również. Marchewka nie każdemu posmakuje, jest bowiem dość specyficzna, ale polecam do spróbowania. Za to pyszne mięso polecam każdemu!

 

 

Kurczak z miodem, sosem sojowym i sezamem po azjatycku

Przepis stąd, podaję po zmianach.

Składniki (2-4 porcje):

  • 550 g filetów z piersi kurczaka
  • 100 g miodu
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz, ostra papryka, imbir
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 2-4 łyżki sezamu, podprażonego

Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę. Wymieszać z olejem, solą i pieprzem, włożyć do garnka z grubym dnem.

W miseczce wymieszać miód, sos sojowy, ketchup, posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek oraz ostrą paprykę do smaku. Dodać do kurczaka w garnku. Przykryć i gotować na małym ogniu ok. 20 minut, następnie odkryć i gotować kolejne 10, aż płyn się zredukuje (czas może się nieco różnić w zależności od tego, w jak dużą kostkę pokroiliśmy mięso). Skrobię rozrobić w 1/2 szklanki wody, dodać do garnka i podgrzewać do zgęstnienia, w razie czego dolać więcej wody. Doprawić do smaku. Podawać z ryżem, posypane sezamem.

 

 

 

Kinpira, marchewka po japońsku z sosem sojowym i sezamem

Przepis stąd, po modyfikacjach.

Składniki:

  • 400 g marchewki
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki mirinu
  • 1 łyżka sezamu, podprażonego
  • ostra papryka
  • 1 łyżka oleju

Marchewki oskrobać, zetrzeć na dużych oczkach tarki lub pokroić w cienką zapałkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić marchew i smażyć metodą stir-fry dwie minuty. Dodać mirin, sos sojowy i cukier, smażyć kolejne dwie minuty do lekkiej karmelizacji. Podawać posypane ostrą papryką i sezamem.

 

Smacznego!

 

wtorek, 17 maja 2016

 

Choć oryginalnie deser ten nazwany został sernikiem, to jak sernik nie smakuje w ogóle. Co więcej, mascarpone, z którego jest w całości upieczony, również do końca nie jest serem. Pyszność ta to aksamitny, delikatny budyniowy deser waniliowy. Podałam go z plastrami bananów oraz cytrynową galaretką... Smakuje naprawdę pysznie. Polecam gorąco!

 

Aksamitny waniliowy sernik budyniowy z mascarpone z bananami i galaretką

Przepis na sernik z Moich Wypieków (klik), po zmianach; podanie – pomysł własny.

Składniki na sernik (tortownica 18 cm):

  • 500 g mascarpone
  • 2 duże jajka
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka budyniu waniliowego (proszku)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

W misie umieścić mascarpone, cukier i jajka, zmiksować krótko do połączenia. Dodać budyń i wanilię, zmiksować. Masę wylać do tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia). Piekarnik nagrzać do 170 stopni, przygotować na dnie blachę napełnioną wodą. Na poziom wyżej włożyć sernik i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Piec ok. 1,5 godziny. Wystudzić całkowicie.

Wierzch:

  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 banany

Galaretkę rozpuścić w szklance wody (połowę mniej niż na opakowaniu), odczekać, aż zacznie tężeć.

Banany pokroić w dość cienkie plastry, ułożyć na serniku. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić na całą noc do lodówki.

 

Smacznego!!!

 

niedziela, 15 maja 2016

 

Jako, że ostatnio mam dużo pracy i zapewne będzie tylko gorzej, bez żadnych komentarzy przedstawiam Wam kolejną propozycję dania z młodych warzyw - tym razem bardzo prosta sałatka z młodych ziemniaczków w skórkach z cebulą, szczypiorkiem, orzechami włoskimi i innymi przyprawami. Pyszny smak późnej wiosny! :)

 

Młode ziemniaki z orzechami włoskimi, cebulą, szczypiorkiem i przyprawami

Przepis własny.

Składniki (2-4 porcje):

  • 600 g młodych ziemniaków
  • 4 łyżki oliwy
  • 3/4 pęczka szczypiorku
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 40 g orzechów włoskich

Ziemniaki oskrobać lub umyć dokładnie, ugotować. Odcedzić, osuszyć. Pokroić na niezbyt małe kawałki i włożyć do miski. Doprawić solą i pieprzem.

Cebulę obrać, pokroić w cienkie kółka. Sparzyć wrzątkiem, odcedzić, osuszyć. Włożyć do innej miski. Dodać zmiażdżony czosnek i posiekany szczypiorek. Cytrynę wymieszać z cukrem i oliwą, wymieszać z ziemniakami w misce. Dodać cebulę ze szczypiorkiem i czosnkiem.

Orzechy grubo posiekać, podprażyć i dodać do sałatki. Jeśli trzeba, doprawić dodatkowo. Jeść po kilku godzinach, gdy smaki się przegryzą.

 

Smacznego!

 

piątek, 13 maja 2016

 

Dziś prezentuję Wam bardzo lekki deserek ;) - bezy pina colada! Kruche gniazdka bezowe z odrobiną bitej śmietany, ananasową frużeliną i wiórkami kokosowymi. Powiew tropików w polski dzień! :) Polecam serdecznie!

 

Gniazdka bezowe z bitą śmietaną, frużeliną ananasową i kokosem

Przepis na gniazdka z Moich Wypieków, frużelina i całość – pomysł autorski.

Składniki na bezy (16 małych gniazdek):

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 240 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Białka ubić na sztywno z solą, a następnie po łyżce dodawać cukier, ubijając, do uzyskania sztywnej, lśniącej masy. Wmieszać sok z cytryny. Ozdobną tylką wyciskać na papier do pieczenia nieduże gniazdka. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i suszyć ok. 1,5 godziny. Wystudzić całkowicie.

Frużelina ananasowa:

  • 1,5 puszki ananasa (waga całej puszki 540 g)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka soku z cytryny

Ananasy pokroić w kostkę. Włożyć do garnka razem z cytryną, cukrem i szklanką wody. Zagotować. Dodać skrobię rozrobioną w łyżce wody, gotować do lekkiego zgęstnienia. Żelatynę namoczyć przez 10 minut w 1 łyżce wody, dodać do garnka. Podgrzać do rozpuszczenia – nie gotować! Całkowicie wystudzić, schłodzić w lodówce.

Bita śmietana:

  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • wiórki kokosowe

Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier.

Gniazdka napełniać bitą śmietaną, na to kłaść frużelinę. Posypać wiórkami. Jeść od razu po przyrządzeniu.

 

Smacznego!!!

 

środa, 11 maja 2016

 

 

Dziś kolejne danie z młodymi warzywami - tym razem: z młodą kapustą. Kasza gryczana smażona z młodą kapustą właśnie, mielonym mięsem z indyka, cebulką, koperkiem i chili. PYSZNA! Naprawdę, w życiu bym nie przypuszczała, że tak mi będzie smakować. Zdrowe, niebanalne, pełne smaku danie. Co tu więcej mówić - zróbcie koniecznie! :)

 

Kasza gryczana z młodą kapustą, mięsem mielonym, koperkiem i chili

Przepis inspirowany przepisem na Kwestii Smaku, finalne danie - autorskie.

Składniki (4 porcje):

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 1/2 dużego pęczka koperku
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • sól, pieprz, cukier

Kaszę ugotować, odcedzić. Kapustę poszatkować, ugotować w wodzie z solą i cukrem – tak, aby była lekko al dente. Odcedzić.

Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę i mięso, smażyć do zrumienienia mięsa. Dodać kapustę, smażyć kilka minut. Dodać posiekany koperek. Doprawić solą, pieprzem i chili. Wmieszać kaszę, jeśli trzeba, doprawić dodatkowo do smaku.

 

Smacznego!!!

 

poniedziałek, 09 maja 2016

 

Dzisiejszym wpisem zaczynam na blogu tydzień młodych warzyw, jako że zaplanowałam przygotować trzy wiosenne dania z nimi właśnie w roli głównej ;). Na pierwszy ogień idzie pyszna tarta botwinkowa. Kruchy maślany spód, botwinka (liście, łodyżki, buraczki), feta, śmietana, dużo koperku, czosnek i pieprz. Pyszności! Polecam więc serdecznie :)

 

Tarta z botwinką, koperkiem, fetą i śmietaną

Przepis autorski.

Kruchy spód maślany (tartownica ok. 25 cm):

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła, zimnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • kilka łyżek zimnej wody

W misce wymieszać mąkę, sól i posiekane masło. Następnie siekać nożem, a potem krótko palcami formować „kruszonkę”. Zagnieść gładką kulę ciasta, dodając zimnej wody w razie potrzeby. Schłodzić kulę przez 30 minut w lodówce. Następnie wylepić ciastem natłuszczoną tartownicę, schłodzić kolejną godzinę. Ponakłuwać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekać przez ok. 20 minut (połowę czasu z obciążeniem).

Farsz botwinkowy:

  • 2 pęczki botwinki (z buraczkami)
  • 1 łyżka masła
  • 200 g śmietany 12 %
  • 1 jajko
  • 100 g sera feta
  • 1/2 dużego pęczka koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Buraczki cienko obrać. Pokroić w zapałkę. Wrzucić na rozgrzane masło i smażyć kilka minut na niedużym ogniu. Botwinkę umyć i pokroić w 1 cm kawałki (zarówno liście, jak i łodyżki), dorzucić na patelnię. Dodać 3 łyżki wody i podgrzewać ok. 10 minut, aż liście i łodyżki zmiękną. Odparować dokładnie. Pod koniec dodać zmiażdżony czosnek oraz pocięty nożyczkami koperek.

Jajko wymieszać ze śmietaną i pokruszoną fetą. Doprawić dużą ilością pieprzu. Wymieszać z botwinką. Farsz doprawić do smaku solą, wyłożyć na podpieczony spód i piec jeszcze ok. 30 minut.

 

Smacznego!!!

 

niedziela, 08 maja 2016

 

Ileż to razy słyszeliście od babci, koleżanki, mamy czy też sami mówiliście: "jakoś dziś mi to ciasto, co zawsze nie wyszło, nie wiem czemu, może zły dzień mam, produkty jakieś trefne albo krasnoludki weszły mi do piekarnika?" ;)

Otóż mam zamiar powiedzieć bardzo prostą rzecz. Pieczenie ciast, robienie deserów to po prostu CHEMIA. Oczywiście, jest jeszcze fantazja, kreatywność, pomysł, ale mówię w tym momencie o najbardziej podstawowych czynnościach przygotowywania, mieszania, pieczenia itp. Żeby dobrze upiec jakieś ciasto czy zrobić deser, trzeba zrozumieć, na jakiej zasadzie to wszystko się dzieje.

Np. gdy wkładamy nieschłodzoną tartę do piekarnika, zanim mąka zwiąże ciasto, roztapiające się masło "ściągnie" boki w dół i tarta skurczy się i opadnie. Lub mój ulubiony przykład - masło: gdy dodamy je do kremu, NIE MA OPCJI żeby krem ten się rozrzedził - gdy tak się stanie, wystarczy go chłodzić i na powrót się zagęści bo NIE MOŻE być inaczej - masło, chłodząc się, ZAWSZE stężeje.

Otóż to - potrzebna jest WIEDZA. Wyobraźcie sobie chemika, który konstruuje bombę, nie wiedząc, na jakiej zasadzie to robi i posługując się w ciemno jakąś instrukcją znalezioną na blogu o pirotechnice ;). Korzystając z intuicji i metody naszych babć zawsze będzie zdarzało się „coś" - dziś mi ciasto nie wyszło, a bo nie zawsze wychodzi, a bo to od pogody zależy" czy czegoś innego ;). Oczywiście, nie zawsze musimy wiedzieć, co zawiniło - czasem potrzebujemy nieźle się namyśleć, aby do tego dojść, ale przyczyna jest zawsze. Otóż to nie jest żadna magia, a chemia, więc jak zrozumie się mechanizm działania i będzie go przestrzegać, wszystko powinno wyjść ok ;).

A na deser, po długiej przerwie notabene, zapraszam na maślane ciasto drożdżowe z maślano-cukrową polewą, kruszonką i rabarbarowym sosem. Wiosennie :)

 

Drożdżowy placek maślany z kruszonką i sosem rabarbarowym

Przepis na placek z książki Cukiernia Lidla (z małymi zmianami), na sos – własny. UWAGA: przepis na b. małą keksówkę.

Składniki (keksówka ok. 21x10 cm):

  • 1 łyżeczka drożdży suszonych
  • 20 g cukru
  • 40 ml mleka, ciepłego
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 duże żółtko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 25 g masła, stopionego

Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i ciepłym (nie gorącym) mlekiem, zostawić na 15 minut, aż zaczną pracować. Żółtko utrzeć z resztą cukrów na puch.

Następnie do miski wsypać mąkę, sól, dodać gotowy rozczyn drożdżowy, utarte żółtka i roztopione masło. Zagnieść ciasto i porządnie wyrobić (10 minut). Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godziny, aż podwoi objętość.

Palone masło z cukrem:

  • 25 g masła
  • 25 g cukru

Masło i cukier umieścić w garnuszku i gotować na małym ogniu kilka minut, aż się skarmelizuje.

Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść i wylepić nim natłuszczoną blaszkę. Wstawić na 15 minut do lodówki.

Następnie ciasto wyjąć z lodówki, polać mieszanką masła i cukru. Odstawić do wyrośnięcia w blaszce na 30 minut.

Kruszonka:

  • 25 g masła
  • 25 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 40 g mąki pszennej

Z podanych składników zagnieść kruszonkę. Wyrośnięte ciasto posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ok. 30-35 minut.

Sos rabarbarowy:

  • 120 g czerwonego rabarbaru, pokrojonego w 1 cm kawałki
  • 4 łyżki cukru (lub do smaku)
  • 1 płaska łyżka skrobi

Rabarbar umieścić w garnku z cukrem i 3 łyżkami wody i gotować kilkanaście minut, aż zmięknie i częściowo się rozpadnie. Skrobię rozrobić w 1/2 szklanki wody i dodać do garnka. Gotować do zgęstnienia, w razie czego dodając nieco więcej wody. Sosem polewać ciasto.

 

Smacznego!

 

 
1 , 2