Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
poniedziałek, 30 czerwca 2014

 

Chyba nie mam dzisiaj nic do powiedzenia. Ciekawa jestem tylko, kiedy przestanę wierzyć, że cokolwiek może jeszcze się zmienić.

***********

Dziś przepis na błyskawiczny, pyszny makaron - spaghetti z sosem pomidorowym, tuńczykiem i parmezanem. Szybko, pysznie i prosto. Polecam!

 

Spaghetti z tuńczykiem i sosem pomidorowym

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) dobrej jakości, polecam np. Łowicz
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1 łyżeczce suszonego oregano i bazylii
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 puszka tuńczyka w oleju, w kawałkach
  • sól, pieprz
  • 160 g makaronu spaghetti
  • tarty parmezan

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulkę. Podsmażyć. Dodać zmiażdżony czosnek, przesmażyć pół minuty. Następnie wrzucić pomidory wraz z całą zalewą, przykryć i dusić ok. 20 minut na małym ogniu. Zdjąć pokrywkę i rozgnieść pomidory tłuczkiem do ziemniaków. Dodać cukier, ocet i zioła, wymieszać. Tuńczyka odsączyć z oleju, Wmieszać do sosu. Doprawić solą i pieprzem. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie, odcedzić i rozłożyć na talerze. Nałożyć sos. Podawać z tartym parmezanem.



Smacznego! :)

 

czwartek, 26 czerwca 2014

 

Wczoraj - napisałam ostatni egzamin! Na razie jednak nie zapeszam, bowiem wszystkich wyników jeszcze nie ma... Poza tym, odpocząć muszę od myślenia, od wymyślania wpisów na bloga również :D.

Publikuję za to przepis na rozgrzewające chili con carne - tradycyjne danie meksykańskie, czyli mielone mięso w sosie z pomidorami, papryką i czerwoną fasolą, przyprawione czosnkiem i dużą ilością ostrej i słodkiej papryki. Na obecną niedorzeczną wręcz pogodę - idealne. Polecam!

 

Chili con carne

Przepis powszechnie znany, podaję własne proporcje.

Składniki (2 porcje):

  • 300 g mielonej wołowiny
  • 1 łyżka oleju
  • 1 mała cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 150 g fasoli czerwonej z puszki, waga po odsączeniu
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • 3/4 czerwonej papryki
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki chilli
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i mięso i smażyć do zrumienienia mięsa. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, i zmiażdżony czosnek, smażyć chwilę. Oprószyć lekko solą, dodać cukier i połowę papryki w proszku. Wymieszać. Dodać pomidory wraz z sokiem, wymieszać, zagotować i przykryć. Gotować na niewielkim ogniu ok. 20 minut, następnie odkryć i gotować do zredukowania płynu. Wmieszać sos sojowy. Fasolę przepłukać na sicie, dodać na patelnię. Wymieszać. Dodać resztę papryki i oregano, doprawić do smaku solą, pieprzem i jeśli trzeba papryką i czosnkiem w proszku.

Do podania:

  • nachosy
  • biały ryż, 100 g
  • guacamole

Danie podawać z nachosami i guacamole lub ugotowanym na sypko białym ryżem. Uwaga: danie smakuje najlepiej, gdy przez kilka godzin „przegryzą się” smaki, i powtórnie je podgrzejemy.



Smacznego! :)

 

poniedziałek, 23 czerwca 2014

 

Jest dużo rzeczy, o których chciałabym napisać, ale nie mam teraz na to czasu. Zajmując się wciąż tym, czego nienawidzę najmocniej jak się da.

Wczoraj skończyłam 20 lat :) Nie było czasu na świętowanie, tort i szampana, ale jak najszybicej muszę to nadrobić :).

A tymczasem publikuję przepis na pyszne, serowe bułeczki - ciasteczka, na proszku do pieczenia. Ekspresowa i niekłopotliwa przegryzka. W książeczce figurowały pod nazwą "serowe trójkąty", lecz jak na mój gust są to trójkątne serowe scones :). Polecam serdecznie!

 

Trójkątne bułeczki serowe

Przepis z książeczki 120 wypieków, zamieniłam jedynie gorczycę na bazylię.

Składniki (8 trójkątów):

  • 225 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g startego sera żółtego, o wyrazistym smaku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 120-150 ml mleka
  • 50 g masła
  • sól
  • pieprz

W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól do smaku – dosyć sporo, ok. 4 duże szczypty. Dodać posiekane masło i formować palcami „kruszonkę”. Następnie wsypać bazylię oraz ser, wymieszać. Dodawać stopniowo mleko, tak, aby zagnieść gładką kulę ciasta. Następnie rozwałkować ją na oprószonym mąką blacie na kształt koła ok. 2,5 cm grubości. Podzielić na 8 trójkątów. Umieścić je na natłuszczonej blasze, posmarować za pomocą pędzelka mlekiem i oprószyć solą oraz czarnym pieprzem. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Piec 10-15 minut, do zrumienienia. Podawać lekko ciepłe, przekrojone i posmarowane masłem.



Smacznego! :)

 

środa, 18 czerwca 2014

 

... na fali stresu, nauki i samych już egzaminów, nie mogę zapomnieć o moim blogu :). Cóż - notka sama się nie napisze. Niestety jednak muszę ograniczyć się tylko do prezentacji kolejnych dań, bez żadnych zbędnych wstępów...

A dzisiaj - pierwszy z przepisów na domową chińszczyznę. Bardzo lubię chińskie jedzenie - w postaci makaronu, co do ryżu jestem nieco mniej przekonana... Zapraszam więc na pyszny, gryczany makaron soba, z chińską mieszanką warzyw, pieczarkami, szczypiorkiem, chilli, imbirem, czosnkiem i słodko-kwaśnym sosem z sosu sojowego, octu i cukru. Pysznie, szybko... Serdecznie polecam!

 

Makaron soba z azjatyckimi warzywami, grzybami i szczypiorkiem

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 110 g makaronu soba
  • 1/2 opakowania mrożonki chińskiej (użyłam Hortex)
  • 5 dużych pieczarek
  • 4 łyżki oleju arachidowego
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • sos sojowy, kilka łyżek
  • 1/4 szklanki wody
  • 3/4 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 1 cebulka dymka
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • sól

Makaron ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić.

Na patelnię wrzucić mrożonkę, przykryć i podgrzewać do rozmrożenia. Następnie dodać olej, posiekaną dymkę i pokrojone pieczarki i smażyć, aż wszystko się zarumieni. Dodać zmiażdżony czosnek, nadal smażyć. W miseczce wymieszać ocet i cukier, doprawić do smaku sosem sojowym (kilka łyżek), dodać wodę i rozrobić w sosie skrobię. Następnie dodać na patelnię i podgrzewać do zgęstnienia. Dodać imbir i paprykę, wymieszać. Doprawić do smaku cukrem, solą i sosem sojowym. Dodać makaron, wymieszać. Smażyć całość kilka minut, następnie rozłożyć na talerze i posypać posiekanym szczypiorkiem.



Smacznego! *_*

 

sobota, 14 czerwca 2014

 

Tarta na lato idealna!

Najlepsze, maślane ciasto kruche, chrupiące i słodkie. Na to najlepszy krem mascarpone: bez ubitej śmietanki, a z dodatkiem ubitych na puch z cukrem pudrem żółtek. Naprawdę, ten krem nie ma sobie równych. Na to - świeże truskawki, pokryte truskawkową galaretką, dzięki czemu pięknie się błyszczą. Tylko tyle - i aż tyle. W sezonie truskawkowym pozycja obowiązkowa - polecam!

 

Tarta z kremem mascarpone i truskawkami

Przepis autorski.

Kruchy spód maślany z dodatkiem jajka (tartownica 26-28 cm):

  • 80 g cukru pudru
  • 160 g masła, zimnego
  • 240 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 jajko

W misce wymieszać mąkę i cukier. Dodać posiekane na kawałeczki, zimne masło i palcami krótko formować „kruszonkę”. Następnie dodać jajko i zagnieść szybko gładką kulę ciasta i włożyć ją do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować. Przenieść na wałku do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia tartownicy i wylepić formę, odkrawając wystające kawałki ciasta. Ponakłuwać widelcem i piec w 180 stopniach najpierw z obciążeniem przez ok. 10 minut, a potem bez przez ok. 12. Wystudzić całkowicie.

Krem mascarpone z żółtkami:

  • 500 g serka mascarpone
  • 4 żółtka
  • 8 płaskich łyżek cukru pudru (lub do smaku)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Żółtka ukręcić z cukrem na gęsty, puszysty krem – przez dobre kilka minut. Następnie dodawać partiami mascarpone, miksując, do uzyskania gładkiej masy. Wmieszać ekstrakt waniliowy, włożyć do lodówki do schłodzenia.

Ponadto:

  • truskawki, ok. 300-500 g, odszypułkowane
  • 1 galaretka truskawkowa

Na zimnym spodzie rozsmarować krem mascarpone, rozłożyć umyte, ususzone i przepołowione truskawki.

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody, odstawić do ostygnięcia. Gdy zacznie tężeć, posmarować nią truskawki, tak, aby ładnie błyszczały (oczywiście, wykorzystamy niewiele galaretki, nie należy wylewać jej na owoce!). Włożyć do lodówki na kilka godzin, do stężenia.



Smacznego! *__*

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

czwartek, 12 czerwca 2014

 

Tak, tak, wiem - jeszcze lata nie mamy (i wiem do podwójnie - bo akurat w pierwszy dzień lata przypadają moje urodziny :)), ale pogoda letnia i prezentowane przeze mnie dania zawierają bardzo letnie składniki... Lekkie, proste dania - zapewne każdy je zna, jednak publikuję, aby pamiętać własne proporcje, no i wprowadzić trochę lata na bloga :).

Pierwsze danie to klasyka - duszona młoda kapusta - w mojej wersji: z dużą ilością masła - dlatego jest taka pyszna! Żadne dietetyczne ohydztwa bez tłuszczu nie dorównają takiej potrawie :) Z dużą ilością świeżego koperku i młodą cebulką.

Kolejna propozycja - to młode ziemniaczki gotowane w mundurkach ze śmietaną, szczypiorkiem i czerwoną cebulką. Klasyka :).

I na koniec - coś bardzo intrygującego, a mianowicie prosta sałatka z młodych ziemniaczków z cytryną, cebulką, rozmarynem i sosem z oliwy, musztardy i szczypty cukru. Serdecznie polecam!

 

 

Młoda kapusta z koperkiem i masłem

Przepis własny, inspiracja - oczywiście Mamusia :).

Składniki:

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • ok. 2 szklanki lekkiego bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cebulka
  • 3 pełne łyżki masła
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1/2 pęczka koperku
  • trochę soku z cytryny

Kapustę pozbawić wierzchnich liści, przekroić na cztery części, wyciąć głąb. Pokroić na paski i włożyć do dużego garnka. Zalać bulionem, przykryć i gotować ok. 10 minut, aż kapusta zmięknie i znacznie zmniejszy objętość. W międzyczasie na 1 łyżce masła podsmażyć posiekaną cebulkę, dodać do kapusty razem z tłuszczem. Wymieszać i gotować jeszcze ok. 10 minut, aby kapusta stała się miękka. Dodać cukier, wymieszać. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Następnie dodać do niej łyżkę wazową płynu spod kapusty i mieszać na palniku, do uzyskania gęstego sosu. Dodać do kapusty, wymieszać. Dodać również posiekany koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a także odrobiną soku z cytryny, wmieszać ostatnią łyżkę masła. Podawać na ciepło, z młodymi ziemniaczkami lub puree.

 

 

 

Sałatka z młodych ziemniaków z cytryną, oliwą, musztardą i cebulką

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • ok. 340 g małych młodych ziemniaczków
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • sok wyciśnięty z 1/3 cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru (lub więcej, do smaku)
  • 1/4 łyżeczki musztardy zwykłej i 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 mała czerwona cebulka
  • sól, pieprz

Ziemniaczki umyć, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzić, pokroić na grube plastry, rozłożyć na talerzu. Oprószyć solą. W miseczce umieścić sok i skórkę z cytryny, musztardy i dolewać olej, mieszając energicznie, aż do uzyskania gładkiej emulsji. Dodać cukier, doprawić solą i pieprzem. Cebulkę drobno posiekać. Ziemniaki na talerzu polać sosem, posypać rozmarynem i cebulką.

 

 

 

Młode ziemniaki ze śmietaną, szczypiorkiem i cebulą

Chyba nie muszę komentować :).

Składniki:

  • 1 kg małych, młodych ziemniaczków (około)
  • 250 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 3 łyżki masła
  • szczypiorek
  • 1 cebulka
  • sól, pieprz

Ziemniaczki oskrobać, ugotować w mundurkach. Odcedzić, dodać masło i wymieszać do rozpuszczenia. Doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę, posiekaną cebulę i część posiekanego szczypiorku. Rozłożyć ciepłe na talerze, posypać resztą szczypiorku.

 

Smacznego!!! :)

 

wtorek, 10 czerwca 2014

 

Zapewne w takie gorąco nikomu nie chce się stać przy kuchni, ale polecam mimo wszystko przepis na pyszne spaghetti z sosem pomidorowym i klopsikami. Bardzo aromatyczne, ziołowe i szybkie do przygotowania. Poza tym - pyszne oczywiście :). A ja tymczasem wracam do nauki!

 

Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje) – klopsiki:

  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • olej

Mięso umieścić w misce, dodać roztrzepane jajko, zioła, zmiażdżony czosnek. Wyrobić. Dodać bułkę tartą, uformować masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować z masy niewielkie klopsiki, wielkości dużego orzecha włoskiego (wyszły mi 33). Smażyć na rozgrzanej niewielkiej ilości oleju, z każdej strony, do zrumienienia. Przełożyć na talerz.

Sos pomidorowy:

  • 2 puszki (800 g) pomidorów, krojonych
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Cebulkę posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę. Następnie dodać zmiażdżony czosnek, smażyć pół minuty. Dodać pomidory wraz z całym sokiem, zagotować, następnie przykryć i gotować ok. 15 minut. Odkryć pokrywkę, dodać cukier, ocet balsamiczny, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i ziołami. Gotować kolejne 10 minut, do zredukowania się sosu. Następnie włożyć do sosu klopsiki i podgrzewać razem, aby klopsiki przeszły smakiem sosu, a sos jeszcze zgęstniał. Jeśli trzeba, dodatkowo doprawić do smaku.

Ponadto:

  • ok. 250 g makaronu spaghetti
  • sól
  • tarty parmezan

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, odcedzić. Rozłożyć na talerze, wyłożyć porcje sosu. Podawać z tartym parmezanem.

Smacznego!!! :)

 

sobota, 07 czerwca 2014

 

Jako że nie mam na nic czasu...

Dziś zapraszam po prostu na dwie pyszne tarty wytrawne.

Pierwsza - to tarta na maślanym cieście kruchym, ze szpinakiem duszonym na maśle ze śmietaną, czosnkiem i serem feta. Duużo szpinaku - zielona i pyszna :).

Druga zaś - to quiche, również na maślanym kruchym cieście, z dużą ilością podsmażonej czerwonej i białej cebuli, z majerankiem, żółtym serem i jajeczno - śmietanowym sosem. Równie smakowita!

Pyszne, proste i szybkie potrawy, idealne na lunch czy przekąskę na piknik. Gorąco polecam!

 

 

 

Tarta ze szpinakiem na maśle z czosnkiem, śmietaną i fetą

Przepis autorski.

Kruchy spód maślany (tartownica ok. 26-28 cm):

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła, zimnego
  • sól
  • kilka łyżek zimnej wody

W misce umieścić mąkę, sól i pokrojone na kawałki masło. Całość siekać nożem, a następnie krótko wyrabiać palcami, formując „kruszonkę”. Ciasto zagnieść w gładką kulę, dolewając wody w razie potrzeby. Rozwałkować na placek wielkości formy (najwygodniej wałkuje się między dwoma kawałkami przezroczystej folii). Do natłuszczonej tartownicy przenieść ciasto i wylepić nim formę. Całość ponakłuwać widelcem i obciążyć np. fasolkami. Podpiekać w 180 stopniach przez ok. 8 minut, następnie wyjąć obciążenie i podpiekać kolejne 7. Wyjąć z piekarnika.

Farsz:

  • 2 opakowania szpinaku mrożonego (rozdrobnionego), 900 g
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18 %
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • 100 g sera feta

Ser pokroić w kosteczkę.

Szpinak włożyć na patelnię, przykryć i podgrzewać do rozmrożenia. Następnie usunąć pokrywkę, wymieszać i odparować. Dodać masło, wymieszać. Dodać również zmiażdżony czosnek. Smażyć szpinak kilka minut, a następnie dodać szczyptę cukru. Wmieszać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz wyłożyć na podpieczony spód, posypać fetą. Piec ok. 15-20 minut w 180 stopniach. Podawać na ciepło lub na chłodno, w obu wersjach smakuje pysznie.

 

 

 

Quiche z czerwoną i białą cebulą, majerankiem oraz serem

Przepis autorski.

Kruchy spód maślany (tartownica ok. 28 cm):

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła, zimnego
  • sól
  • kilka łyżek zimnej wody

W misce umieścić mąkę, sól i pokrojone na kawałki masło. Całość siekać nożem, a następnie krótko wyrabiać palcami, formując „kruszonkę”. Ciasto zagnieść w gładką kulę, dolewając wody w razie potrzeby. Rozwałkować na placek wielkości formy (najwygodniej wałkuje się między dwoma kawałkami przezroczystej folii). Do natłuszczonej tartownicy przenieść ciasto i wylepić nim formę. Całość ponakłuwać widelcem i obciążyć np. fasolkami. Podpiekać w 180 stopniach przez ok. 8 minut, następnie wyjąć obciążenie i podpiekać kolejne 7. Wyjąć z piekarnika.

Farsz:

  • 4 czerwone cebule
  • 2 białe cebule
  • 6 łyżek oleju
  • 2 jajka
  • 5 łyżek gęstej śmietany 12 %
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz, majeranek
  • 1/2 łyżeczki mielonego czosnku
  • 100 g sera żółtego o wyrazistym smaku, startego

Jajka roztrzepać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki.

Cebule obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebule i smażyć na niewielkim ogniu do zeszklenia, następnie lekko podlać wodą i smażyć  pod przykryciem przez ok. 8 minut, aż cebula zmięknie. Następnie odkryć i smażyć kolejne 10 minut na niewielkim ogniu, aby cebula stała się miękka i szklista – nie może absolutnie stać się chrupiąca! Następnie dodać ocet, cukier, czosnek, wymieszać. Smażyć, mieszając, aż cebula się lekko skarmelizuje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Na podpieczonym spodzie wysypać warstwę sera, rozłożyć cebulę i zalać farszem śmietanowo-jajecznym. Posypać resztą sera. Piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut, aż farsz się zetnie.

Smacznego!!! :)

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

czwartek, 05 czerwca 2014

 

W następnych dniach dużo będzie zbiorów przepisów na błyskawiczne, proste dania - idealne na letnie dni, gdy nikomu nie chce się stać w kuchni; poza tym - zdrowe, pełne warzyw i witamin.

Dziś zapraszam na pyszny, cienki omlet ziołowy - aromatyczny, wyrazisty, ze wskazówkami, jak zrobić taki idealny omlet, nie tworząc przy tym jajecznicy :). Oraz - pyszna sałatka brokułowa, z sosem czosnkowym, prażonym słonecznikiem i fetą. Polecam serdecznie!

 

Omlet ziołowy

Przepis z książki Jajka autorstwa Jodi Liano, ja jedynie zastąpiłam świeże zioła suszonymi.

Składniki (1 duży omlet):

  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka wody
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • po 1/2 łyżeczki bazylii, oregano, czosnku
  • sól, pieprz

Jajka wbić do miski, dodać wodę i roztrzepać dokładnie trzepaczką, aż jajka się napuszą i nie będzie widocznych cząstek żółtka i białka. Dodać zioła, doprawić do smaku. Na dużej patelni rozgrzać masło. Wlać równomiernie masę (cienka warstwa) i smażyć, nie mieszając, aż omlet się zetnie.  W międzyczasie lekko podważać łopatką brzegi omletu, tak, aby surowa masa spływała na dno. Chwilę smażyć pod przykryciem. Następnie omlet złożyć na trzy części, smażyć jeszcze chwileczkę i zsunąć na talerz.

 

 

Sałatka z brokułami, fetą, słonecznikiem i sosem czosnkowym

Przepis autorski.

Składniki (1 duża porcja):

  • 1 mały brokuł (naprawdę niewielki)
  • 80 g fety
  • 100 g jogurtu naturalnego, gęstego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka cukru + więcej
  • sól
  • 2 łyżki ziaren słonecznika

Brokuły oczyścić, umyć, podzielić na różyczki. W garnku zagotować posoloną i osłodzoną wodę, wrzucić brokuły i gotować kilka minut, aż będą miękkie, lecz wciąż jędrne. Odcedzić, przestudzić.

Słonecznik uprażyć na suchej patelni, wystudzić. Fetę pokroić w kosteczkę. Wymieszać składniki sosu: majonez, jogurt, czosnek i cukier, doprawić solą (lecz sos ma być słodkawy).

Na talerzu rozłożyć brokuły, polać sosem czosnkowym. Posypać fetą i słonecznikiem.

 

Smacznego! :))

 

wtorek, 03 czerwca 2014

 

Tym razem znów bez żadnych słów wstępu, jako że przeszłam już chyba w jakiś tryb urlopowy, a rzeczy do zrobienia dużo - także nie potrafię zorganizować sobie na nic czasu.

A dzisiejsze danie było dla mnie ogromnym wręcz zaskoczeniem. Nie przepadam bowiem specjalnie za kaszą. Raz na jakiś czas jednak wpadam na pomysł, aby ugotować coś, co raczej nie mieści się w kategorii moich ulubionych dań. Postanowiłam jednak zrobić coś lekkiego i intrygującego w smaku. Kaszę jęczmienną ugotowałam w lekkim bulionie, a następnie połączyłam z duszoną cukinią, serem feta i dużą ilością świeżej mięty. Do tego - lekko miodowy winegret. I muszę powiedzieć, że efekt zdecydowanie przerósł moje oczekiwania - danie okazało się po prostu pyszne! Zaskakujące w smaku, wyraziste, aromatyczne... Jednak - jeśli ktoś nie przepada za miętą w daniach wytrawnych, niech lepiej się na nie nie porywa, bowiem jest wyczuwalna mocno. Lecz poza tym - co tu więcej pisać, naprawdę gorąco polecam!

 

Kasza jęczmienna z cukinią, fetą, miętą i czosnkiem

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 100 g kaszy jęczmiennej, drobnej
  • 1 średnia cukinia
  • 2 + 1 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 kostki czosnkowej (użyłam Knorra), można zastąpić świeżym czosnkiem, ja jednak bardzo je lubię
  • 1 łyżka orzeszków pinii
  • ok. 1 i 1/3 szklanki bulionu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 gałązki mięty

Bulion zagotować, wsypać do niego kaszę (nie gotujemy jej w woreczku!). Następnie przykryć i gotować na niewielkim ogniu ok. 15 minut, aż kasza wchłonie cały bulion i będzie miękka, w razie potrzeby dolać odrobinę płynu. Gdy nie mamy dobrego garnka, należy co jakiś czas mieszać kaszę, aby się nie przypalała. Piniole podprażyć na suchej patelni.

Cukinię pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić cukinię i smażyć chwilkę, następnie leciutko podlać wodą, przykryć i dusić kilka minut, aż będzie al dente. Następnie odkryć pokrywkę i smażyć, aby płyn wyparował, przewrócić plasterki w trakcie, po czym dorzucić zmiażdżony ząbek czosnku i podsmażyć wszystko. Doprawić pieprzem i lekko solą, odstawić.

Fetę pokroić w kostkę, wymieszać z cukinią. W miseczce wymieszać resztę oliwy, miód i cytrynę, doprawić sos solą i pieprzem i dodać na patelnię. Wrzucić również kaszę i posiekaną miętę oraz pokruszoną kosteczkę, wymieszać i podgrzać. Doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby, rozłożyć na talerze. Posypać piniolami i udekorować listkiem mięty.

 

Smacznego! :))

 

 
1 , 2