Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
piątek, 31 lipca 2015

 

Dziś w kolejnej przerwie wakacyjnej... Zapraszam na letni i lekki obiad, który przypomnieć może chociaż o letniej pogodzie. Sałatka z ziemniakami, pomidorami, kaparami, oliwkami i cebulą... Jak dla mnie to coś z serii: bardzo smaczna jak na coś tak mało kalorycznego ;). A do tego - najprostsza pierś kurczaka pieczona w maśle czosnkowym. Wiem, że to prawie nie przepis, ale sposób jest tak prosty i dobry, że postanowiłam go opublikować ;). Zapraszam!

 

 

Sałatka z ziemniakami, pomidorami, kaparami, cebulą i czarnymi oliwkami

Przepis Pascala, lekko zmodyfikowany.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 2 średnie pomidory
  • 1 spora cebula
  • 70 g czarnych oliwek
  • 15 g kaparów
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, bazylia, świeża mięta

Ziemniaki ugotować (młodych nie obierać), odcedzić i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w ósemki i dodać do ziemniaków. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone w kółka oliwki i kapary. Oliwę i sok z cytryny wymieszać z rozgniecionymi listkami mięty, dodać do sałatki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią.

 

 

 

Kurczak pieczony w maśle czosnkowym

Składniki (2 porcje):

  • 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • 20 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • słodka papryka, tymianek, sól

Kurczaka oczyścić, osuszyć - nie przekrawać. Oprószyć sporo solą, odrobinę słodką papryką. Obsmażyć w całości na oleju z obu stron do zrumienienia.

Umieścić w małym naczyniu żaroodpornym. Miękkie masło wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem i szczyptą soli. Masą posmarować z wierzchu kurczaka. Do naczynia nasypać tymianek. Piec w 180 stopniach ok. 40 minut, polewając często spływającym masłem, a następnie włożyć mięso pod grill, zwiększyć temperaturę i zrumienić przez 5 minut. Kroić po 10 minutach.

 

Smacznego! :)

 

czwartek, 23 lipca 2015

 

Tak. Gorące dni lata mijają, a ja mijam razem z nimi. Jutro znów wyjeżdżam, tym razem na ponad tydzień, dziś więc chciałam zaprosić Was na kruchy placek wiśniowy - coś jak cherry pie, kruche maślane ciasto, masa wiśniowa z wanilią oraz kratka na wierzchu. Chciałabym się łudzić, że lada dzień nie zerwie się burza z ulewnymi deszczami po której pogoda zniszczy się akurat na mój wyjazd, ale nie jestem już taka naiwna. Taki jest tutejszy świat. No ale koniec już gadania, zapraszam wszystkich na ciasto :). 

 

Kruchy placek (paj) z wiśniami i kratką

Przepis autorski.

Składniki na ciasto (okrągła forma 18 cm):

  • 70 g cukru pudru
  • 150 g masła, w kawałeczkach
  • 225 g mąki
  • szczypta soli 

Z podanych składników szybko zagnieść gładką kulę ciasta, w razie potrzeby dodając kropelkę wody. Podzielić na dwie części – dużą i małą, i schłodzić w lodówce. Następnie większą część rozwałkować i wylepić nią formę, formując wysoki brzeg. Ponakłuwać i podpiec przez 15 minut w 180 stopniach, do leciutkiego zezłocenia (jednak spód ma pozostać blady).

Wiśnie:

  • 500 g wiśni
  • 90 g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka bułki tartej
  • cukier puder

Wiśnie umyć, wydrylować i połączyć w misce z cukrem, wanilią i skrobią. Masę wyłożyć na podpieczony i oprószony tartą bułką spód. Mniejszą część ciasta rozwałkować i wyciąć paski, z których następnie zrobić na wierzchu kratkę. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach, aż kratka lekko się zrumieni. Wystudzić. Posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego!!!

 

 

Ten wpis bierze udział w akcjach:

 

wtorek, 21 lipca 2015

 

Dziś chciałam zawrzeć w jednym dwa przepisy na smakowity obiad - swoją drogą, świetnie sprawdzą się w formie jednego obiadu razem: dania i dodatku. Obie potrawy są letnie i słoneczne, chcę jak najwięcej wycisnąć smakowo z tego lata.

Pierwsza propozycja to pyszna i niebanalna sałatka z sałatą, bobem, twarogiem, czerwoną cebulką, kaparami i miodowo-cytrynowym winegretem. Skomponowałam ją trochę na "smak", trochę inspirując się innymi przepisami i wyszła naprawdę super :).

Drugi przepis to chrupiący, wielki placek ziemniaczany z żółtym serem - ja usmażyłam go na patelni, jednak polecam usmażyć go na jednej stronie, a następnie wsadzić do piekarnika aby zrumienił się z wierzchu - gdyż przewracanie takiego wielkiego placka jest dość sporym problemem. A pieczenia w piekarniku całego placka nie polecam, bo nie równa się on moim zdaniem do smażonego :). Polecam więc i zapraszam :)

 

Sałatka z bobem, twarogiem, cebulką, kaparami i miodowym winegretem

Przepis własny.

Składniki:

  • 1 mała główka sałaty masłowej
  • 350 g bobu (waga po wyłuskaniu)
  • 200 g półtłustego twarogu
  • 3 łyżki kaparów
  • 1 mała czerwona cebulka

Miodowy sos winegret:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Bób ugotować w osolonej wodzie, wyłuskać. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Wymieszać w misce z bobem. Dodać kapary, pokrojoną w paski cebulkę i pokruszony twaróg. Posolić. W miseczce wymieszać oliwę, sok z cytryny i miód, doprawić solą i pieprzem. Sos wymieszać z sałatką.

 

 

Prażynka ziemniaczana (placek) z serem

Składniki:

  • 500 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • 1 duże jajko
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 40 g tartego parmezanu
  • 2 plastry żółtego sera o wyrazistym smaku
  • sól, pieprz, olej

Ziemniaki zetrzeć na grubych oczkach, osączyć z nadmiaru płynu. Wymieszać z jajkiem, mąką, parmezanem i doprawić do smaku. Na dużej patelni rozgrzać olej. Wyłożyć na nią masę ziemniaczaną, dociskając. Smażyć do zrumienienia od spodu, a następnie delikatnie przewrócić na drugą stronę, pomagając sobie dużym talerzem. Na wierzchu smażyć kolejne 10 minut, następnie posypać podartym serem żółtym. Można również nie przewracać placka tylko dopiec go w piekarniku, aby zrumienił się z wierzchu. Podawać gorące, kroić na kawałki.

 

Smacznego!!!

 

niedziela, 19 lipca 2015

 

W taki upał jak dziś zapewne nikomu nie chce stać się przy kuchni, ale mimo wszystko zachęcam do zrobienia poniższych warzywnych placuszków, bo są naprawdę pyszne. Kolorowe, lekkie, idealne na letni obiad. Użyłam do nich ziemniaków, marchewki, cukinii i cebulki, dzięki czemu są miękkie i delikatne. Smakują świetnie same, lecz równie dobrze pasować będzie do nich np. sos czosnkowy czy pomidorowy. Polecam :)

 

Placki warzywne, z ziemniaków, marchewki, cukinii i cebulki

Przepis autorski.

Składniki (12 placków):

  • 300 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • 1 mała marchewka (80 g po oskrobaniu)
  • 1 mała cukinia (140 g)
  • 1 mała czerwona cebulka
  • 2 małe jajka
  • 3 lekko czubate łyżki mąki
  • sól, pieprz, tymianek, olej

Sprawione i umyte warzywa zetrzeć na grubych oczkach tarki, odcedzić na durszlaku. Wymieszać z jajkiem i mąką, doprawić do smaku (sporo). Smażyć na rozgrzanym oleju niewielkie placuszki.

 

Smacznego!

 

piątek, 17 lipca 2015

 

Wróciłam. Nigdy nie myślałam, że będę tak dobrze czuć się w jakimś mieście. Po odwiedzeniu bardzo wielu miejsc w Polsce i mieszkaniu w trzech dużych miastach mogę powiedzieć tylko, że nie ma drugiego miasta choć trochę podobnego klimatem do Warszawy.

Tymczasem muszę się wprawić w blogowanie, dlatego dziś zapraszam Was tylko na kolejne danie. Fasolka szparagowa w zupełnie nowym wydaniu. Podana ze słodko-kwaśnym sosem cytrynowym, czosnkiem oraz tartym parmezanem. Aż byłam zaskoczona, jaka wyszła smakowita. Polecam więc serdecznie :).

 

Fasolka szparagowa z parmezanem, czosnkiem, oliwą i cytryną

Przepis autorski.

Składniki (3 porcje):

  • 500 g fasolki szparagowej
  • 4 łyżki oliwy
  • skórka otarta z 1 cytryny i sok z 1/2 cytryny
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 30 g tartego parmezanu
  • sól, pieprz

Fasolę umyć, odkroić końce, ugotować w osolonej i posłodzonej wodzie, odcedzić. W garnuszku wymieszać oliwę, cytrynę i cukier. Całość wymieszać z fasolą. Posypać parmezanem, solą i pieprzem do smaku.

 

Smacznego! :)

 

niedziela, 12 lipca 2015

 

Dawno nie było wpisu na blogu i jeszcze trochę nie będzie, bo nadal jestem poza domem na wakacjach i nie gotuję zupełnie nic. Próbuję odpocząć z marnym raczej skutkiem, ale co poradzić. Znalazłam za to na dysku jedno, samotne zdjęcie rolady szpinakowej z serkiem i wędzonym łososiem, którą moja Mama przyrządziła już dawno temu. Wyszła pyszna, lekka i wyrazista w smaku no i pięknie się prezentująca. Nie wrzuciłam jej dotychczas, bo zrobiłam jej wówczas tylko jedno zdjęcie. Ale jako że obecnie nie mam kompletnie żadnych zaległych ani obecnych przepisów, wrzucę i to smakowite danie. Jedno zdjęcie musi wystarczyć ;). Polecam więc i mam nadzieję, że do napisania niebawem!

 

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i kremowym serkiem

Przepis i wykonanie mojej Mamy, przepis dostała ona od Koleżanki i lekko zmodyfikowała.

Składniki:

  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 4 jajka
  • 400 g wędzonego łososia, pokrojonego na plasterki
  • 2 opakowania serka kremowego (np. Twój Smak lub Almette, naturalnego lub ziołowego)
  • sól, pieprz

Szpinak rozmrozić na patelni. Dodać masło, zmiażdżony czosnek i podsmażyć razem. Doprawić solą i pieprzem, odsączyć na sitku i wystudzić. Żółtka wmieszać do szpinaku

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier. Pianę wmieszać delikatnie do szpinaku, wmieszać również mąkę. Całość wylać na dużą blachę wyłożoną koniecznie papierem do pieczenia. Piec w 190 stopniach ok. 20 minut. Wyjąć, przestudzić. Usunąć papier.

Serki doprawić lekko solą i pieprzem. Posmarować nimi ciasto, zostawiając z boków nieco przerwy. Na to wyłożyć równomiernie łososia i zawinąć roladę. Zawinąć ją w folię aluminiową i schować do lodówki. Kroić na plastry.

 

Smacznego! :)

środa, 01 lipca 2015

 

W najbliższym czasie nie będzie na blogu zbyt wiele postów, jako że jestem na wakacjach i odpoczywam również od robót kuchennych. Ponadto odpoczywam od uczelni, od nauki, od Warszawy i generalnie od wszystkiego. Przynajmniej próbuję.

Jednak obecnie, podczas kilku dni spędzanych w domu, naszła mnie ochota na przygotowanie czegoś słodkiego. Zrobiłam więc kruche, maślane tartaletki z kremem z białej czekolady i kremówki, świeżymi malinami i malinowym sosem. Wyszły pyszne, lekkie i letnie. Polecam serdecznie!

A poza tym, życzę miłego urlopu (sobie) i Wam wszystkim :)

 

Tartaletki z kremem z białej czekolady, malinami i sosem malinowym

Przepis autorski.

Składniki (6 średnich tartaletek):

  • 1 pełna szklanka mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła, w kawałeczkach
  • 50 g cukru
  • 1 szczypta soli

Z podanych składników szybko uformować palcami kruszonkę, a następnie zagnieść gładką kulę ciasta (w razie potrzeby dodając odrobinkę wody). Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Następnie podzielić ciasto na 6 części. Kolejno rozwałkowywać i wylepiać ciastem formy do tartaletek wyłożone folią aluminiową. Ponakłuwać. Piec w 180 stopniach, 6 minut z obciążeniem i następnie 10 bez. Wystudzić. Następnie wyjąć z foremek, delikatnie usunąć folię i schłodzić.

Krem z białej czekolady:

  • 100 g białej czekolady
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Śmietankę zagotować, dodać połamaną czekoladę i mieszać do uzyskania gładkiej polewy. Następnie wystudzić i schłodzić przez noc w lodówce. Kolejnego dnia bardzo zimną masę ubić mikserem na sztywny krem, dodając cukru pudru do smaku. Należy uważać, aby nie przebić kremu. Schłodzić w lodówce.

Sos malinowy:

  • 1 szklanka malin
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki skrobi rozpuszczonej w łyżce wody

Maliny rozgnieść, umieścić w garnuszku z cukrem i cytryną i zagotować. Następnie przetrzeć przez sito. Całość pogotować jeszcze chwilę, dodać rozpuszczoną skrobię i mieszając podgrzewać do zgęstnienia sosu. Całkowicie wystudzić.

Ponadto:

  • 1 małe opakowanie malin

Wystudzone korpusy napełniać kremem czekoladowym. W krem wciskać maliny i polewać sosem malinowym. Przechowywać w lodówce.

 

Smacznego! :)