Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
piątek, 29 lipca 2016

 

Znowu coś prostego i nie wymagającego, ale smakującego latem i obowiązkowego do wykonania w sezonie ;). Kurki z cebulką w kwaśnej śmietanie zapiekane po żółtym serem. Doprawione tylko pieprzem. Proste i pyszne, tak kurki smakują mi najlepiej :)

 

Kurki w śmietanie z pieprzem zapiekane pod żółtym serem

Składniki (1-2 porcje):

  • 200 g kurek
  • 100 g śmietany 18 %
  • 2 łyżki masła
  • 1 średnia cebula
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • 100 g żółtego sera, startego

Kurki oczyścić, osuszyć. Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle. Wrzucić kurki i smażyć kilka minut. Następnie wyłączyć palnik, kurki wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do małego naczynia żaroodpornego, przykryć serem. Zapiekać w 200 stopniach kilkanaście minut, aż ser się zrumieni.

 

Smacznego!

 

środa, 27 lipca 2016

 

Ostatnio moje życie polega głównie na gotowaniu i pieczeniu (zawodowo), dlatego też w domu nie chce mi się już nic specjalnego robić. Ostatnio jednak przygotowałam dwie smakowite i proste przekąski, które dziś Wam prezentuję.

Raz - krążki cebulowe, w panierce z bułki tartej. Klasyk. Niezdrowy, pyszny klasyk. Nie trzeba nic więcej dodawać.

Oraz - masło słonecznikowe. To już nie taki klasyk, a raczej wariacja na temat znanego wszystkim masła z orzeszków ziemnych - masło słonecznikowe jest kremowe, pyszne i świetnie smakuje na kanapkach (gorąco polecam w zestawieniu z fasolką szparagową i słodkim sosem chili!). Zapraszam więc!

  

Krążki cebulowe

Przepis inspirowany wieloma.

Składniki:

  • 2 duże cebule
  • 8 łyżek bułki tartej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • sól, pieprz, oregano, słodka papryka
  • olej do smażenia

Cebule obrać, pokroić na dość grube plastry i rozdzielić na krążki, wybierając te najładniejsze. Jajka roztrzepać z 8 łyżkami wody, lekko posolić. Mąkę wsypać do głębokiego talerza. Bułkę tartą doprawić solą, pieprzem i przyprawami.

W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Osuszone krążki cebuli panierować w mące, jajku i bułce i smażyć krótko z obu stron do zrumienienia. Usmażyć wszystkie krążki, w razie potrzeby wymieniając olej. Podawać z ulubionym sosem.

 

 

 

Masło słonecznikowe

  • 120 g ziaren słonecznika
  • 1/3 łyżeczki soli (lub do smaku)
  • ½ łyżki cukru (lub do smaku)
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego

Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Lekko przestudzić, włożyć do pojemnika blendera i rozdrobnić na pył. Dodać sól, cukier i olej. Następnie mielić wytrwale blenderem przez kilka minut, robiąc przerwy co 20 sekund, aby nie zepsuć blendera. Najpierw słonecznik zacznie przypominać mokry piasek, potem zbitą kulę, by wreszcie utworzyć gładkie masło. Jeśli trzeba, doprawić dowolnie do smaku.

 

Smacznego!

 

poniedziałek, 25 lipca 2016

 

Dziś przepis na zdrowy i wegański deser! Który jest tak zdrowy, że bez wyrzutów sumienia możecie jeść go na śniadanie ;). To najprawdziwsze jagody z kruszonką z płatków owsianych, migdałów i kokosa, z olejem kokosowym. Robi się błyskawicznie i bezproblemowo, a najlepiej smakuje z lodami lub gęstym słodkim jogurtem :)

 

Crumble z płatków owsianych, kokosa i migdałów z olejem kokosowym i jagodami

Przepis z książki Kingi Paruzel Fit słodkości, podaję po zmianach.

Składniki (okrągła forma ok. 24 cm):

  • 3 niepełne szklanki jagód (lub mieszanych owoców leśnych)
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego nierafinowanego
  • 1/4 szklanki płatków migdałowych
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki cukru, cukru brązowego lub ksylitolu (lub do smaku, zależy od owoców)
  • wanilia (np. ekstrakt)

Owoce umyć, osuszyć. Olej kokosowy roztopić. Dodać do niego migdały, kokos, wanilię i płatki owsiane. Wmieszać też miód i cukier/słodzik. Na koniec wmieszać owoce. Przełożyć do natłuszczonej foremki. Piec w 180 stopniach ok. 20 minut, aż wierzch się zrumieni. Podawać z gęstym jogurtem lub gałką lodów.

 

Smacznego!

 

piątek, 22 lipca 2016

 

Zdrowy obiad w moim ulubionym w ostatnich miesiącach stylu - kasza z różnymi pysznymi dodatkami. Tym razem jaglana, z mielonym mięsem, naciowym selerem, cukinią, serem żółtym i kurkumą. Super zdrowy i odchudzający seler naciowy, chude mięso, super zdrowa kurkuma, letnia polska cukinia. Zapraszam :)

 

Kasza jaglana z cukinią, selerem naciowym, mięsem mielonym i żółtym serem

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 2 nieduże cukinie
  • 1 seler naciowy
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki kurkumy, chili w proszku, oregano, sól, pieprz
  • 500 g mięsa mielonego (użyłam chudego z szynki)
  • 150 g żółtego sera, startego grubo

Kaszę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i usmażyć, rozdrabniając. Dodać pokrojoną na półplasterki cukinię i umytego, pokrojonego selera. Wymieszać, przykryć i dusić 10-15 minut, do miękkości warzyw. Odkryć, odparować i lekko zrumienić.

Kaszę wymieszać z zawartością patelni. Wmieszać kurkumę i chili, doprawić pieprzem, oregano, solą. Wmieszać żółty ser, aby się stopił. Podawać ciepłe.

 

Smacznego!

 

wtorek, 19 lipca 2016

 

Dzisiejszy wpis to nawet nie jest przepis, ale może komuś przyda się taki prosty pomysł na przekąskę: pieczarki zapiekane z mozzarellą, doprawione pieprzem i rozmarynem. Najlepsze oczywiście na gorąco, wyjadane z talerza chrupiącą bagietką (i popijane winkiem ;)). Zapraszam!

 

Pieczarki zapiekane z mozzarellą i rozmarynem

Inspiracja: tutaj.

Składniki (1-2 porcje):

  • 170 g małych pieczarek
  • 125 g mozzarelli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz, rozmaryn, bagietka

Małe naczynie żaroodporne posmarować oliwą. Pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie plastry, umieścić w naczyniu, posolić. Piec o 200 stopniach przez 10 minut. Następnie posypać porwaną mozzarellą, solą, pieprzem i rozmarynem. Zapiekać dalej, aż ser się przyrumieni. Podawać z bagietką, posypane wiórkami masła.

 

Smacznego!

 

niedziela, 17 lipca 2016

 

Ostatnio miałam dość długą przerwę w blogowaniu, jako że byłam w rozjazdach i nie gotowałam nic zupełnie. Teraz zapewne będzie musiało się to zmienić. Ale póki co - prezentuję Wam pyszny tort, który przygotowałam na okrągłe urodziny mojej Mamy! Klasyka z lekkim urozmaiceniem: biszkopt, krem mascarpone, maliny, truskawki, a w środku migdałowa beza. Pysznie i letnio.

Poza tym, w ostatnich dniach na fanpage`u stuknęło mi 500 fanów! Bardzo, bardzo dziękuję wszystkim. Mam nadzieję, że przyniesie mi to wenę.

 

Tort Truskawkowo-Malinowy Ogródek

Przepis autorski.

Składniki na biszkopt (tortownica ok. 28 cm):

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z solą na sztywno, a następnie po łyżce dodawać cukier, ubijając, do uzyskania gęstej, lśniącej masy. Wmiksować żółtka. Mąki przesiać. Szybko, lecz dokładnie wmieszać w trzech turach szpatułką do masy. Masę wylać do tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia). Piec w 160 stopniach ok. 45 minut. Zrzucić z wysokości 0,5 metra na ziemię, wystudzić całkowicie. Wyjąć z formy, przekroić na dwa blaty.

Blat migdałowy:

  • 3 białka, szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 100 g płatków migdałowych, z grubsza pokruszonych

Białka ubić z solą, a następnie po łyżce dodawać cukier, ubijając, do uzyskania gęstej, sztywnej, lśniącej masy. Wmieszać migdały. Masę wyłożyć do tortownicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia, rozsmarować. Suszyć w temperaturze 160 stopni ok. 30 minut, a następnie w 140 ok. 40 minut lub do uzyskania suchej bezy (zależy od piekarnika). Wystudzić, oddzielić od papieru.

Nasączenie:

  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/4 szklanki wódki

Wymieszać.

Krem mascarpone:

  • 1 kg sera mascarpone
  • 330 ml kremówki 30 %
  • 10 łyżek cukru pudru (lub do smaku)

Mascarpone ubić z kremówką na sztywny krem, pod koniec dodając cukier puder do smaku.

Owoce:

  • 200 g malin
  • 200 g truskawek

Maliny oczyścić delikatnie, jeśli trzeba; truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć, pokroić w plasterki.

Ponadto:

  • owoce, kolorowe kuleczki do ozdoby
  • 2 opakowania biszkoptów ladyfingers
  • wstążeczka

Na paterze umieścić jeden blat biszkoptu. Ponakłuwać i nasączyć połową ponczu. Wyłożyć cienką warstwę kremu, na to wyłożyć truskawki (ile chcemy) i pokryć sporą ilością kremu. Przykryć blatem bezowym. Posmarować cienką warstwą kremu, ułożyć przekrojone na pół maliny, przykryć kremem i ostatnim blatem biszkoptowym. Ponakłuwać, nasączyć. Górę i boki tortu pokryć resztą kremu. Górę przyozdobić. Boki tortu obłożyć biszkoptami. Przewiązać wstążeczką. Podawać od razu po przyrządzeniu, aby beza nie zmiękła.

 

Smacznego!

 

środa, 06 lipca 2016

 

Dziś zapraszam na smażone na maśle kurki - z cebulką, zrumienioną bułką tartą, czarnym pieprzem oraz kopytkami. Pyszne. I takie proste. Polecam gorąco!

 

Kopytka ze smażonymi kurkami, cebulką i bułką tartą

Inspiracja: tutaj, podaję własną wersję.

Składniki (2 porcje):

  • 400 g kopytek (domowych lub kupnych)
  • 300 g kurek
  • 1 nieduża cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 40 g masła
  • sól, pieprz

Kurki oczyścić. Na patelnię wrzucić bułkę tartą i zrumienić, odłożyć do miseczki. Na patelnię wrzucić masło, roztopić. Dorzucić posiekaną cebulkę i pokrojone na duże kawałki kurki. Smażyć do zrumienienia. Dodać bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem.

Kopytka w międzyczasie ugotować, odcedzić, osuszyć, wymieszać z kurkami.

 

Smacznego!

 

niedziela, 03 lipca 2016

 

Zdecydowanie niebanalna sałatka, którą wymyśliłam, puszczając nieco wodze fantazji :D Raczej nie jest ona przeznaczona dla ludzi o tradycyjnych gustach, ale mi smakowała bardzo! Truskawki, zielone oliwki, kremowa ricotta, parmezan, sos miodowo-balsamiczny, pieprz... Pycha! Polecam odważnym :)

 

Sałatka z truskawkami, zielonymi oliwkami, ricottą i parmezanem

Przepis autorski.

Składniki (1 porcja):

  • 140 g truskawek
  • 70 g zielonych oliwek (ulubionych)
  • 80 g ricotty
  • 2 łyżki tartego parmezanu (lub startego w płatki)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz, pieczywo

Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, przekroić na połówki. Odsączone oliwki też przekroić na połówki. Na talerzu ułożyć truskawki i oliwki. W miseczce wymieszać oliwę, miód i ocet, polać sałatkę. Oprószyć czarnym pieprzem. Poukładać kopce z ricotty. Posypać parmezanem. Podawać z pieczywem.

 

Smacznego!!!

 

piątek, 01 lipca 2016

 

Mój ulubiony rodzaj makaronu - czyli makaron w domowym sosie pomidorowym, tym razem z czarnymi oliwkami, czosnkiem i cebulką. Pyszny, lekko, dobry zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam!

 

Penne z Apulii z sosem pomidorowym i czarnymi oliwkami

Przepis stąd, podaję po zmianach.

Składniki (4 porcje):

  • 340 g makaronu penne
  • 800 g pomidorów z puszki krojonych lub 1 kg świeżych
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 słoiczek czarnych oliwek (ok. 75 g po odsączeniu)
  • sól, pieprz, oregano

Makaron ugotować, odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulkę i zeszklić. Dorzucić czosnek, smażyć minutę. Dodać pomidory z puszki z całym sokiem (lub świeże pomidory: obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone). Przykryć i dusić 20 minut. Następnie odkryć, rozgnieść nieco tłuczkiem i  gotować kilka minut, aż całość lekko zgęstnieje. Dodać cukier, doprawić oregano i solą. Wmieszać makaron, gotować, aż oblepi się sosem. Wmieszać odsączone i pokrojone oliwki. Doprawić do smaku.

 

Smacznego!