Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
niedziela, 24 sierpnia 2014

 

A ja - nadal smażę naleśniki na Rynku w Krakowie. Świetna praca mi się trafiła :). Nie mam więc czasu na gotowanie w ogóle - ani ochoty, robiąc niezliczoną ilość naleśników dziennie - uzupełniam więc bloga archiwalnymi przepisami.

Dziś, jako że pogoda jest po prostu koszmarna, chciałam zaproponować Wam pocieszycielski pudding waniliowy - kremowy, prosty i domowy, ze świeżymi bananami i bitą śmietaną. Budyń jest pysznie waniliowy i maślano-kremowy, a słodkie banany jeszcze dopełniają przyjemności... Do tego garść płatków migdałowych... Comfort food, po prostu :). Polecam!

 

Pudding waniliowy  z bananami i bitą śmietaną

Przepis pochodzi z książeczki Desery wyd. Olimp Media, podaję po niewielkich zmianach.

Składniki (3 porcje):

  • 2 banany
  • 2 żółtka
  • 100 g masła
  • 2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki + 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 lub 36 %
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżki płatków migdałowych

Żółtka utrzeć z 1/2 szklanki cukru pudru, mąką i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z masłem i wanilią, a następnie wlewać do masy żółtkowej, miksując. Całość postawić na ogniu i podgrzewać, nieustannie mieszając trzepaczką, aż do uzyskania gęstego kremu. Przykryć folią i całkowicie wystudzić.

Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając resztę cukru pudru. Banany pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny.

W pucharkach umieszczać kolejno: krem, banany i śmietanę, na wierzchu umieszczając owoce. Posypać prażonymi płatkami. Wstawić do lodówki do lekkiego schłodzenia.



Smacznego! :)

 

wtorek, 19 sierpnia 2014

 

Długo nie było notki na blogu, bo pracuję wyczerpująco i długo. Dziś leje cały dzień. Dopełniam więc kolejnego obowiązku.

Sałatkę grecką zna chyba każdy, ja więc przedstawiam swoją jej wersję. Tak, tak, w tradycyjnej sałatce greckiej nie ma sałaty, i co z tego - ja ją dodałam, tak samo jak lekko miodowy, cytrynowy winegret. A żeby stanowiła bardziej wartościowy posiłek, podałam ją z czosnkowymi grzankami. Oprócz tego - tradycyjnie: pomidor, ogórek, czerwona cebula, czarne oliwki i ser feta. Oliwa z oliwek i bazylia. Polecam :).

 

Sałatka grecka z grzankami czosnkowymi

Przepis powszechnie znany, proporcje własne.

Składniki (1 nieduża miska):

  • 1/2 główki sałaty lodowej lub niecała doniczka innej sałaty świeżej
  • 2 duże pomidory
  • 1 średni ogórek wężowy
  • 1 mała czerwona cebula
  • 100 g sera feta
  • 1 wąski słoiczek czarnych oliwek (ok. 70 g)
  • sól, pieprz, bazylia

Sos winegret z miodem:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, bazylia
  • 3/4 łyżeczki miodu

Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku solą i bazylią.

Sałatę umyć, osuszyć, poszarpać na kawałki i wrzucić do miski. Pomidory umyć, pokroić w kostkę (usuwając twardy środek). Ogórka umyć, również pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w paski, oliwki poprzekrawać na połówki. Wszystko dodać do miski z sałatą i wymieszać. Fetę pokroić w kostkę (najłatwiej zrobić do, gdy będzie bardzo zimna), wmieszać delikatnie, lecz dokładnie do sałatki. Wlać sos, wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią.

Grzanki czosnkowe:

  • 1 bułka lub 1/2 bagietki
  • 2 łyżki + trochę więcej oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól

Bułkę lub bagietkę pokroić na kromeczki. 2 łyżki oliwy wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, lekko posolić. Posmarować masą kromeczki z obu stron. Na patelni rozgrzać warstwę oliwy (może być wymieszana z olejem), zmniejszyć ogień. Wrzucić kromeczki i smażyć na małym ogniu kilka minut z obu stron, aż się zrumienią i staną się chrupkie. Podawać do sałatki.



Smacznego! :)))

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

czwartek, 07 sierpnia 2014

 

A kiedy wszystko się skończy...

****************

Dziś zapraszam na danie wytrawne - szybki i lekki makaron. Bez kremowego sosu, z pysznymi i aromatycznymi składnikami. Makaron penne połączyłam z podsmażaną szynką, do tego dużo posiekanego, zrumienionego czosnku, oliwa, kilka zielonych oliwek... I składnik najważniejszy: serca karczochów z zalewy! UWIELBIAM karczochy. A gdy wyjeżdżałam z domu, zostałam obdarowana przez Mamę słoiczkiem. Do pasty tej wpasował się idealnie. Jeszcze tylko tarty parmezan - i pyszny obiad gotowy! Polecam gorąco :)

 

Penne z karczochami, szynką, czosnkiem i parmezanem

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 140 g makaronu penne
  • 1 puszka serc karczochów w zalewie (240 g po odsączeniu)
  • 2 łyżki zielonych oliwek, przekrojonych na pół
  • 100 g szynki w plastrach
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól, pieprz

Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Oliwę rozgrzać na patelni, dodać drobniutko pokrojony czosnek i przesmażyć pół minuty. Wrzucić pokrojoną w paseczki szynkę, wymieszać i smażyć kilka minut, aż szynka lekko się zrumieni. Karczochy delikatnie pokroić na spore części, wrzucić na patelnię do podsmażonej szynki i smażyć 3 minuty. Dodać oliwki i makaron, wymieszać i smażyć chwilę (można do lekkiego podsmażenia makaronu). Dodać parmezan, doprawić solą, pieprzem i bazylią. Wymieszać. Rozkładać na talerze, posypując w razie potrzeby serem.



Smacznego! :))

 

niedziela, 03 sierpnia 2014

 

W dzisiejszym upale - zapraszam na pyszny sernik. Co prawda, do jego przygotowania należy użyć piekarnika :), ale przyrządzenie masy ogranicza się do krótkiego zmiksowania składników, później zaś deser piecze się sam. Zaś przed podaniem konieczne jest jego porządne schłodzenie, dzięki czemu idealnie sprawdza się w gorący dzień.

Nie lubię zbytnio serników, lecz muszę stwierdzić, że wyszedł wyśmienity. I uwaga: najważniejszym punktem robienia sernika jest... zakup dobrego sera. Musi to być ser porządnie zmielony, koniecznie tłusty! Miłośnicy wiecznego odchudzania niech po prostu pożegnają się z dobrym smakiem :). Do swojego sernika użyłam mielonego twarogu śmietankowego 11 % tłuszczu pół na pół z serkiem mascarpone. Do tego troszkę śmietany kremówki, jajka (bez ubijania białek, dzięki czemu sernik jest idealnie równy), cukier.... Pieczony w kąpieli wodnej, długo i w niskiej temperaturze, dzięki czemu nie rumieni się. Po prostu: sernik idealny. Jeszcze tylko kremowa polewa z kwaśnej śmietany i cukru pudru, a na wierzch świeże borówki... Całość zaś przygotowana na spodzie z kruszonych herbatników z masłem. I wyszło bosko. Gorąco (w przenośni i dosłownie :)) polecam!

 

Sernik waniliowy z mascarpone z polewą śmietanową i borówkami

Przepis na masę: stąd, spód, polewa i sposób podania – autorskie.

Spód z ciasteczek (średnia prostokątna forma):

  • 150 g maślanych herbatników
  • 3 łyżki masła

Masło stopić. Herbatniki zmielić w blenderze i wymieszać z roztopionym masłem. Blachę natłuścić, w spód wcisnąć okruszki. Podpiec przez 5 minut w 175 stopniach.

Masa serowa:

  • 500 g tłustego sera twarogowego zmielonego trzykrotnie (użyłam twarogu Pacynka, 11 % tłuszczu)
  • 500 g sera mascarpone
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 80 ml śmietanki kremówki 36% lub 30%
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Do misy miksera włożyć ser twarogowy razem z serem mascarpone i mąką. Ucierać mieszadłem miksera przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach, aż masa będzie gładka. Wmiksować cukier. Następnie wbić jajka i zmiksować krótko, do połączenia się masy. Na koniec zmiksować ze śmietanką i ekstraktem z wanilii. Wszystko należy robić możliwe szybko, lecz dokładnie. Masę wylać na spód ciasteczkowy. Piec ok. 10 minut w 175, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec ok. 90 minut. Wyłączyć piekarnik, zostawić sernik na 10 minut. Następnie uchylić drzwiczki i wystudzić przez ok. godzinę. Wyjąć z piekarnika i wystudzić całkowicie na blacie.

Ponadto:

  • 1,5 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany
  • 2 bardzo czubate łyżki cukru pudru
  • 1 spore opakowanie borówek

Śmietanę dokładnie rozmieszać z cukrem, rozprowadzić polewę na wystudzonym serniku. Borówki umyć, dokładnie osuszyć i rozłożyć delikatnie na polewie. Sernik włożyć do lodówki na całą noc, aby się schłodził i nabrał odpowiedniej konsystencji (ważne).



Smacznego! :)

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

piątek, 01 sierpnia 2014

 

Staram się oddychać równo. Chciałabym być w stanie żyć z otwartymi oczami.

*********************

Dziś zapraszam na prostą i pyszną tartę wytrawną. Na cieście francuskim, z kremowym nadzieniem śmietanowym i pomidorkami koktajlowymi nadziewanymi serem feta. Do tego zioła prowansalskie oraz świeży rozmaryn. Uwaga - pomidorki w przepisie są absolutnie nie do zastąpienia zwykłymi pomidorami, a już o zgrozo - marketowymi. W całym daniu chodzi o ten cudowny kontrast między słonym serem a słodkimi pomidorkami, na tle maślanego, kruchego ciasta. Polecam serdecznie!

 

Tarta francuska z pomidorkami nadziewanymi fetą i rozmarynem

Luźna inspiracja: ten przepis, podaję własną wersję.

Składniki (4 kawałki):

  • 150 g ciasta francuskiego, surowego (około)
  • 1 kubełek pomidorków koktajlowych
  • 100 g sera feta
  • 1 jajko
  • 100 g śmietany 18 %
  • sól, cukier, zioła prowansalskie
  • świeży rozmaryn

Ciasto francuskie podzielić na prostokąty, boki lekko zawinąć do środka. Ponakłuwać widelcem i piec w 100 stopniach ok. 15 minut, co jakiś czas spłaszczając  i nakłuwając kawałki widelcem, aby się nie wybrzuszały. Śmietanę rozbełtać z jajkiem, doprawić ziołami prowansalskimi, szczyptą soli i cukru. Posmarować cienko podpieczone ciasto. Pomidorki przepołowić w poprzek, wydrążyć nasiona i 3/4 nadziać serem feta. Pomidorki rozkładać na kawałkach ciasta – zarówno te nadziane, jak i bez nadzienia. W przerwach polać lekko masę jajeczną – nie wykorzystamy jej całej! Posypać lekko pokruszoną fetą. Posypać ziołami i rozłożyć małe gałązki rozmarynu. Piec w 200 stopniach ok. 15 minut, aż masa jajeczna lekko się zetnie.

Smacznego! :)