Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
poniedziałek, 31 sierpnia 2015

 

Parę dni temu upiekłam łososia. Nie chciałam jednak, żeby była to zwykła pieczona ryba, dlatego nasmarowałam ją papryką w proszku i podałam w towarzystwie jeżynowego chutneyu. A do tego - puree z kukurydzy i ziemniaków. Wyszło naprawdę pysznie, prosto i niebanalnie. Gorąco polecam!

 

Łosoś w papryce z chutneyem jeżynowym

Przepis inspirowany tym, wykorzystanie jeżyn i finalna wersja – autorska.

Składniki (2 porcje):

  • 260 g filetu z łososia, podzielonego na 2 równe porcje
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, słodka i ostra papryka

Łososia osuszyć, nasmarować oliwą, natrzeć solą, odrobiną ostrej papryki i sporą ilością słodkiej. Ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Piec 15-20 minut w 200 stopniach.

Chutney jeżynowy:

  • 150 g jeżyn
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej rozrobiona w 2 łyżkach wody
  • sól, ostra papryka

Jeżyny wrzucić do rondla, dodać 3 łyżki wody i dusić kilka minut, rozgniatając owoce widelcem (jednak nie do końca, mają pozostać duże kawałki jeżyn). Dodać cukier i cytrynę, podgrzewać do zgęstnienia. Dodać skrobię i gotować chwilę do uzyskania gęstego sosu. Doprawić papryką i niewielką ilością soli. Podawać do łososia.

 

 

 

Puree ziemniaczano-kukurydziane ze słodką papryką

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 120 g ziemniaków, ugotowanych
  • 200 g kukurydzy z puszki, odsączonej z zalewy
  • 1 pełna łyżka masła
  • sól, słodka papryka

Kukurydzę i ziemniaki oraz masło zblendować na puree, zostawiajać gdzieniegdzie ziarnka kukurydzy. Doprawić do smaku solą i odrobiną papryki. Podawać posypane papryką.

 

Smacznego! :)

 

sobota, 29 sierpnia 2015

 

Dziś zapraszam na kotlety mielone po tuningu. Mocno przyprawione mięso nadziewane śliwką zawiniętą w plaster boczku, obsmażone na mocno rumiano. Mięso przenika dymnym smakiem śliwki oraz boczku, nabierając zupełnie nowego aromatu. Pyszna odmiana. Polecam!

 

Kotlety mielone ze śliwką w boczku

Przepis własny.

Składniki (8 kotletów):

  • 500 g mielonego mięsa z szynki
  • 1 duże jajko
  • 3-4 łyżki tartej bułki
  • sól, pieprz
  • 8 długich plastrów boczku
  • 8 suszonych śliwek
  • olej

Mięso wyrobić z jajkiem, 2-3 łyżkami bułki tartej, dużą ilością pieprzu i soli. Podzielić na 8 części. Każdą śliwkę zawinąć w plaster boczku. Z porcji mięsa formować placki, na środek kłaść śliwkę w boczku i zawijać lekko spłaszczone kotlety.

Obtaczać je w reszcie bułki tartej. Smażyć na rumiano z obu stron na oleju, a następnie dopiekać 10 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.

 

Smacznego!!!

 

czwartek, 27 sierpnia 2015

 

Dziś zapraszam na obiad w pełnej krasie. Kurczak w pysznym sosie ze świeżych śliwek, z nutą cynamonu i papryki. Do tego - ożywcza surówka z kapusty pekińskiej, papryki, pomidora i jabłkowego winegretu. Jeszcze tylko ryż i pyszny (błyskawiczny) obiad gotowy :)

 

Kurczak w sosie śliwkowym z nutą cynamonu i papryki

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, cynamon
  • 500 g śliwek
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru

Kurczaka oczyścić, pokroić w duże kawałki. Oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć mięso z obu stron. Następnie kawałki kurczaka przełożyć do miski – na patelni zostawić wszystkie soki. Wrzucić na nią umyte i pokrojone śliwki, smażyć chwilę. Następnie dodać wodę, przykryć i dusić kilka minut. Odkryć, dodać sok z cytryny, cukier i sos sojowy i redukować chwilę. Dodać kurczaka, doprawić do smaku solą, cynamonem i papryką (sporo). Zagęścić skrobią rozrobioną w łyżce wody. Podawać z ryżem i ulubioną surówką.

 

 

 

Surówka z kapusty pekińskiej z papryką i pomidorem

Przepis własny.

Składniki (duża miska):

  • 1/2 główki dużej kapusty pekińskiej
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duży pomidor
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 1 czubata łyżka cukru
  • sól, pieprz

Kapustę umyć, osuszyć, poszatkować. Pomidora i paprykę pokroić w małą kostkę, wymieszać z kapustą, solą i pieprzem. Olej, ocet i cukier wymieszać w miseczce, doprawić solą i pieprzem. Sos wymieszać z sałatką.

 

Smacznego!

 

wtorek, 25 sierpnia 2015

 

Rzadko kiedy robię domowe lody, bo jako smakoszka lodowa wiem, że nie wyjdą one nigdy tak dobre jak te z porządnej lodziarni, głównie dlatego, że oprócz profesjonalnych maszyn kluczowa dla lodów jest temperatura, której nie da się idealnie ustawić w domowej zamrażarce.

Ale tym razem miałam ochotę wypróbować wypatrzony dawno temu przepis u Basi z Makagigów. Lody z koglem-moglem - czyli na kremie jajecznym z kremówką i dużą ilością żółtek. Od siebie dodałam zamoczone w rumie rodzynki oraz różne orzechy. Wyszły naprawdę pyszne, żółciutkie i kaloryczne. Lody w wersji lux. Polecam więc serdecznie!

 

Lody kogel-mogel z bakaliami

Przepis na lody z bloga Makagigi, dodatek bakalii – własny pomysł. Zmieniłam również nieco proporcje.

Składniki:

  • 8 żółtek
  • 400 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 120 g cukru
  • ziarenka z laski wanilii
  • 100 g rodzynek
  • 3 łyżki rumu
  • 70 g mieszanki orzechów (nerkowce, włoskie, migdały)

Rodzynki zalać rumem, zostawić do wchłonięcia płynu. Orzechy podprażyć, wystudzić i posiekać niezbyt drobno.

Żółtka ukręcić z cukrem na gęsty kogel-mogel. Śmietankę zagotować z wanilią, a następnie powoli wlewać do żółtek, miksując. Mieszankę położyć z powrotem na gaz i podgrzewać, mieszając, aż całość wyraźnie zgęstnieje – należy jednak bardzo uważać, aby nie zrobiła się jajecznica. Wystudzić.

Jeśli robimy lody w maszynce, postępować zgodnie z instrukcją, pod koniec dodając dodatki.

Gdy nie mamy maszynki, należy włożyć lody do zamrażarki i zamrażać kilkanaście godzin, przez pierwsze 4 godziny miksując dokładnie blenderem co pół godziny, aby usunąć kryształki lodu. Po tych 4 godzinach wmieszać dodatki. Przed konsumpcją wyjąć lody z zamrażarki pół godziny wcześniej, aby zmiękły.

 

Smacznego!!!

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

poniedziałek, 24 sierpnia 2015

 

Podejrzewałam, że to danie będzie bardzo mi smakować, jako że uwielbiam słodko-słone i niebanalne połączenia. Nie myliłam się. Wyszło naprawdę przepyszne. Mogę śmiało powiedzieć, że banany zyskały dla mnie zupełnie nowy wymiar. Mączyste, słodkie banany, słony, roztopiony, a miejscami chrupki ser, chrupiąca i słona szynka, tłuste, aromatyczne orzechy oraz pachnąca natka pietruszki. Naprawdę, świetna potrawa. Dla niebojących się eksperymentować - polecam gorąco!

 

Banany pieczone z szynką, serem, orzechami i natką pietruszki

Przepis podpatrzony w jakiejś gazetce.

Składniki (2-4 porcje):

  • 4 niezbyt duże banany
  • 4 spore plastry szynki (najlepiej w typie szwarcwaldzkiej)
  • 6 dużych plastrów żółtego sera o wyrazistym smaku
  • 40 g orzechów (ziemnych zmieszanych z laskowymi)
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 1/3 pęczka natki pietruszki

Banany obrać, umieścić w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Owinąć każdy 1 plastrem sera – przekrawając go wzdłuż na pół i owijając połówkami dwa boki. Pośrodku owinąć każdy banan plastrem szynki. Posypać resztą sera. Oprószyć solą i dużą ilością pieprzu oraz posiekanymi orzechami. Skropić olejem. Piec 20 minut w 200 stopniach lub do czasu gdy banany staną się miękkie, a szynka się zrumieni. Podawać posypane natką.

 

Smacznego!!!

 

czwartek, 20 sierpnia 2015

 

Jestem w trakcie przeprowadzki. W trakcie przenoszenia i porządkowania. Chciałabym, żeby udało mi się uporządkować też swoją głowę. Bo czas płynie.

A dziś zapraszam na dwa pyszne dodatki do dania głównego. Pomidory faszerowane bułką tartą z ziołami i oliwą - pyszne, niesamowicie aromatyczne i pachnące, koniecznie ze świeżymi letnimi pomidorami. I fasolka szparagowa w miodowo-musztardowym sosie z prażonymi płatkami migdałowymi. Równie pyszna i niebanalna. Polecam!

 

 

Fasolka szparagowa w sosie miodowo-musztardowym z migdałami

Inspiracja: przepis Gordona Ramsaya, finalna wersja – własna.

Składniki (2 porcje):

  • 250 g zielonej fasolki szparagowej
  • 3 łyżki oleju o łagodnym smaku
  • 1 pełna łyżeczka miodu
  • 1 czubata łyżeczka musztardy
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz, cukier
  • 30 g płatków migdałowych, podprażonych

Fasolkę umyć, odciąć końcówki, ugotować w osolonej i posłodzone wodzie, odcedzić. Oprószyć solą i pieprzem.

W miseczce wymieszać na gładki sos olej, musztardę, miód, dobrze zmiażdżony czosnek i trochę soli. Sos wymieszać z osuszoną fasolą. Posypać migdałami.

 

 

 

Pomidory pieczone faszerowane bułką tartą i ziołami

Przepis autorski.

Składniki:

  • 2 duże pomidory
  • 2 czubate łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki suszonego czosnku, 1 łyżeczka oregano

Pomidory umyć, osuszyć, przekroić w poprzek na pół. Wydrążyć nasiona i sok. Wnętrze osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. Pomidory umieścić w natłuszczonym naczyniu i natłuścić je od środka (zużyć na to łyżkę oliwy). Bułkę tartą wymieszać z ziołami, solą i resztą oliwy. Nadziać pomidory. Piec w 200 stopniach przez ok. 35 minut, aż bułka się zrumieni.

 

Smacznego!!!

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

wtorek, 18 sierpnia 2015

 

Pierwszy raz piekłam całego kurczaka. Czytałam, dowiadywałam się, chciałam bowiem, żeby wyszedł idealny. W końcu połączyłam w jedno wiele znalezionych przepisów i... kurczak wyszedł przepyszny. Soczysty, dobrze doprawiony, nie suchy, z chrupiącą skórką... Kurczak pieczony idealny. Tym razem doprawiłam go rozmarynem, tymiankiem, cytryną, słodką papryką i czosnkiem. Gorąco więc polecam!

 

Kurczak pieczony w całości z rozmarynem, cytryną, papryką i tymiankiem

Przepis jest wypadkową wielu znalezionych w sieci, wersja finalna – autorska.

Składniki:

  • 1 kurczak o wadze ok. 1,6 kg
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka słodkiej papryki, po 1 łyżeczce suszonego rozmarynu, tymianku i czosnku do środka (i dużo więcej do obsypania)

Kurczaka osuszyć, umieścić na natłuszczonej blasze. Natrzeć porządnie solą i pieprzem i wstawić na kilka godzin do lodówki. Godzinę przed pieczeniem ptaka wyjąć, aby ocieplił się w temperaturze pokojowej.

Natrzeć go oliwą, obsypać tymiankiem, rozmarynem i czosnkiem – również wewnątrz i od spodu. Następnie natrzeć dokładnie słodką papryką. Uwaga: przypraw ma być dużo. Cytrynę ponakłuwać nożem w wielu miejscach i zatkać nią otwór w kurczaku.

Kurczaka położyć na boku. Piec w 190 stopniach 20 minut, następnie przewrócić na drugi bok i piec kolejne 20 minut. Po tym czasie położyć go piersiami do góry i piec 50 minut. Na ostatnie 20 minut podnieść temperaturę do 210 stopni, aby skórka się zrumieniła. Podczas pieczenia polewać kurczaka wytapiającym się tłuszczem. Wyjąć z piekarnika. Kroić po 10 minutach.

 

Smacznego! *__*

 

niedziela, 16 sierpnia 2015

 

Dziś na szybko prezentuję sposób na błyskawiczny i lekki deser bez pieczenia, na wciąż trwające upały jak znalazł. Tęczowa pianka z galaretek i ubitego mleczka skondensowanego, w ślicznych pastelowych kolorach. Jako, że wyjątkowo źle już znoszę panujące temperatury, pożegnam się tylko i serdecznie polecam :)

 

Tęczowa pianka

Przepis stąd.

Składniki (tortownica 23 cm):

  • 400 g (1 puszka) mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 galaretki w różnych kolorach (u mnie: niebieska, czerwona, żółta)

Mleko bardzo mocno schłodzić. Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wody. Gdy zaczną lekko tężeć, ubić mleko wraz z cukrem na wysokich obrotach do otrzymania gęstej piany (3 minuty).

Pianę podzielić na 3 części. Każdą zmiksować z jedną z galaretek. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową. Na środek formy kolejno wlewać po 3 łyżki każdego koloru pianki. Rozlewające się masy utworzą śliczną tęczową zeberkę. Postępować tak do skończenia mas. Schłodzić kilka godzin w lodówce do stężenia.

 

Smacznego!

 

czwartek, 13 sierpnia 2015

 

Naleśniki z serem. Smak dzieciństwa, prościej już być nie może. Obowiązkowo z kremowym farszem z dodatkiem żółtka, nie z żadną śmietaną czy mlekiem. Bo na takie właśnie miałam ochotę. Polecam!

 

Naleśniki z serem na słodko

Przepis powszechnie znany, proporcje własne i mojej Mamy.

Składniki na naleśniki (8 sztuk):

  • 320 ml mleka (lub mleka wymieszanego z wodą)
  • 130 g mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju + nieco więcej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka

Wszystkie składniki zmiksować blenderem na gładką masę. Odstawić na pół godziny. Następnie przemieszać. Smażyć cienkie naleśniki na patelni, za każdym razem lekko natłuszczając ją papierkiem.

Nadzienie serowe:

  • 520 g (dwie kostki) tłustego twarogu
  • 2 duże cukry waniliowe
  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżka cukru pudru (lub do smaku)

Wszystkie składniki dokładnie rozgnieść blenderem na gładką, kremową masę, dosłodzić do smaku.

Ponadto:

  • kwaśna śmietana 18 % + 1 łyżka cukru pudru
  • masło

Naleśniki smarować na połowie nadzieniem, a następnie składać w trójkąty. Odsmażać na maśle. Podawać z kleksem osłodzonej śmietany.

 

Smacznego ! :)

 

wtorek, 11 sierpnia 2015

 

Kiedy masło w maselniczce roztapia się na płyn, to znaczy, że już jest bardzo źle. A ja czekam do weekendu, zastanawiając się, czy całe życie będę wegetować cały tydzień oczekując tylko na to. Może przynajmniej uda mi się coś poukładać. 

Dzisiejsze danie jest niesamowicie wielofunkcyjne. Zimą, podane jako gorący kociołek, zapewne świetnie rozgrzeje po mroźnym spacerze - latem zaś smakuje wyśmienicie jedzone na zimno. Czerwona soczewica, ziemniaki, fasolka szparagowa, pomidory i feta. Pyszny i niebanalny jednogarnkowiec, a przy tym jaki zdrowy. Polecam serdecznie!

 

Soczewica w pomidorach z fasolką szparagową, ziemniakami i fetą

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 240 g czerwonej soczewicy
  • 2 puszki (800 g) pomidorów w kawałkach
  • 500 g fasolki szparagowej
  • 2 średnie ziemniaki
  • 200 g sera feta
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, 3/4 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 1/4 szklanki bulionu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Fasolę umyć, odciąć końcówki. Ziemniaki i fasolkę ugotować w osolonej wodzie, aby nie były za miękkie. Pomidory rozgnieść tłuczkiem.

W garnku rozgrzać olej, dodać zmiażdżony czosnek i soczewicę i smażyć minutę. Zalać bulionem, przykryć i gotować 13 minut do zmięknięcia soczewicy. Następnie dodać pomidory i odrobinkę wody, zagotować i gotować pod przykryciem 10 minut. Odkryć, dodać cukier i przyprawy, jeśli trzeba to odparować. Dodać ziemniaki i fasolę, wymieszać. Doprawić do smaku – jednak nie za mocno, gdyż ser jest słony. Na koniec dodać fetę pokrojoną w kostkę.

Danie najlepsze jest następnego dnia, gdy smaki się przegryzą.

 

Smacznego!!!

 

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

 
1 , 2