Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
sobota, 27 września 2014

 

Tak. Stało się. Od dwóch dni... mieszkam w Warszawie. Opuściłam Kraków, na, mam nadzieję, zawsze. 

A tymczasem - prezentuję pyszny sernik - bardzo już jesienny. Na kakaowo-cynamonowym spodzie ciasteczkowym znajduje się kremowa masa serowa z zatopionymi w niej kawałkami duszonych w cynamonie śliwek. Na wierzchu zaś - boska polewa ganache zrobiona z czekolady i... soku z duszonych śliwek. Jeszcze trochę cynamonu... I było pysznie :) Polecam serdecznie!

 

Sernik ze śliwkami, cynamonem i czekoladowo-śliwkowym ganache

Przepis autorski.

Kakaowy spód ciasteczkowy (tortownica 18-20 cm):

  • 70 g maślanych ciasteczek kakaowych
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Ciasteczka pokruszyć w blenderze na pył, wymieszać z cynamonem i roztopionym masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Masą wyłożyć spód natłuszczonej tortownicy.

Śliwki duszone z cynamonem:

  • 300 g śliwek węgierek
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Śliwki wypestkować, pokroić na ćwiartki. Włożyć do rondla, dodać cukier i podgrzewać pod przykryciem, aż owoce puszczą sok. Następnie odkryć, dodać cynamon i dusić, aż owoce zmiękną. Przełożyć na sito umieszczone nad miską i odcedzić śliwki z soku – sok zachować.

Masa serowa:

  • 500 g tłustego twarogu 3-krotnie zmielonego
  • 190 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 3 małe jajka
  • 1 3/4 łyżki mąki
  • 170 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

W misce umieścić ser, jajka, cukier, cynamon, mąkę i śmietanę, całość krótko, lecz dokładnie zmiksować do połączenia się składników. Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy. Gdzieniegdzie w masę powkładać odcedzone duszone śliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Piec ok. 1,5 godziny. Wystudzić całkowicie.

Czekoladowo-śliwkowy ganache:

  • 100 mlecznej czekolady
  • 80 ml gęstego soku, który odciekł z duszonych śliwek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sok podgrzać, dodać posiekaną czekoladę i podgrzewać, mieszając, do otrzymania gładkiej polewy. Wmieszać cynamon. Ganache rozsmarować dokładnie na wystudzonym serniku. Można udekorować kawałkami śliwek. Wstawić do lodówki na całą noc do otrzymania odpowiedniej konsystencji.

 

Smacznego! *_*

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

poniedziałek, 22 września 2014

 

Czasem jednak lubię przygotować coś w stylu totalnie comfort food - np. tartę z pysznym kremem z surowego ciasta - cookie dough. Maślane ciasto kruche, na to masa z surowego ciasta - bez zbędnych dodatków w postaci czekolady, tylko kremowa masa. Na to - warstwa ubitej śmietany. Prosto - bez zbędnych udziwnień. Ale przepysznie. Zapraszam na moje własne comfort food :).

 

Tarta z cookie dough i bitą śmietaną

Luźna inspiracja: ten przepis, wykonanie poszczególnych warstw – autorskie.

Kruchy spód maślany (tartownica ok. 26 cm):

  • 70 g cukru pudru
  • 140 g masła, zimnego
  • 210 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżeczki zimnej wody

Mąkę, cukier puder i sól wymieszać w misce. Następnie dodać pokrojone na kawałki masło i siekać nożem, a następnie rozdrabniać krótko palcami do otrzymania "kruszonki". Zagnieść szybko gładką kulę z ciasta, w razie potrzeby dodając trochę wody. Schłodzić przez 30 minut w lodówce. Formę do tarty natłuścić. Schłodzone ciasto rozwałkować, a następnie wylepić nim formę. Ponakłuwać widelcem. Piec ok. 15-20 minut w 180 stopniach, pierwsze ok. 8 minut z obciążeniem, następnie bez obciążenia. Wystudzić.

Warstwa cookie dough:

  • 110 g mąki
  • 140 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 90 g miękkiego masła
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36 %
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • spora szczypta soli

Masło utrzeć dokładnie z połową cukru. Żółtka ukręcić z resztą cukru na puszysty krem, a następnie dodać całość do masła po łyżce, uważając, aby masa się nie zwarzyła. Wsypać mąkę, dodać ekstrakt waniliowy, sól i utrzeć całość na gładki krem. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, wmieszać do kremu. Na końcu dodać posiekaną mleczną czekoladę.

Na wystudzonym kruchym spodzie rozsmarować równomiernie masę cookie dough.

Ponadto:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %, bardzo zimnej
  • 1-2 łyżki cukru pudru

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Wyłożyć na masę ciasteczkową na tarcie. Schłodzić całość w lodówce.

 

Smacznego! :))

 

czwartek, 18 września 2014

 

Dziś prezentuję Wam dwa oddzielne przepisy. Pierwszy z nich to szybki i smakowity sposób na chrupiące, lepkie skrzydełka - w marynacie z majonezu i brzoskwiniowego dżemu. Idealne na imprezę lub podjadanie przed telewizorem.

Drugi przepis natomiast był dla mnie ogromnym zaskoczeniem. To jedno z tych dań, po których nie spodziewałam się niczego wielkiego, a zasmakowały mi ogromnie. Groszek po florencku - czyli zielony groszek ze smażonym boczkiem, czosnkiem i oliwą z oliwek. Aromat tego dania jest po prostu cudowny, a smak - bogaty, kojący i krzepiący. Choć może służyć jako dodatek do obiadu, jest tak pyszny sam w sobie, że spokojnie posłuży za oddzielne danie. Polecam gorąco!

 

 

 

Skrzydełka w glazurze brzoskwiniowo-majonezowej

Przepis autorski.

Składniki:

  • 8 skrzydełek z kurczaka (ok. 600 g)
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki dżemu brzoskwiniowego
  • sól
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki + szczypta ostrej papryki

Skrzydełka umyć, osuszyć. W miseczce wymieszać składniki glazury: majonez, dżem i papryki, doprawić do smaku solą – glazura ma jednak być słodkawa. Naczynie żaroodporne natłuścić, przełożyć do niego skrzydełka. Dokładnie obtoczyć je w glazurze i zostawić do zamarynowania na kilka godzin, do lodówki.

Po tym czasie naczynie przykryć folią aluminiową i całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec 20 minut, następnie zdjąć folię i piec jeszcze ok. 40-50 minut, przewracając od czasu do czasu i polewając skrzydełka marynatą, do zrumienienia skrzydełek.

 

 

 

Groszek po florencku z boczkiem i oliwą

Przepis powszechnie znany, podaję własne proporcje.

Składniki:

  • 250 g groszku, świeżego lub mrożonego
  • 60 g wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • natka pietruszki (nie dodałam, bo nie lubię)

Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić posiekany czosnek i smażyć krótko. Dodać pokrojony na paseczki boczek i podsmażać, aż tłuszcz się wytopi. Dodać groszek, wymieszać. Wlać tyle wody, aby lekko przykryć groszek, lekko posolić. Gotować, aż groszek będzie miękki, w połowie bez przykrycia, aby odparować wodę. Doprawić solą i posiekaną natką pietruszki.

 

Smacznego!!! :)

 

niedziela, 14 września 2014

 

Dziś kolejne danie, które przygotowałam tylko dla siebie. Moje ulubione kopytka - zapiekane w kremowym, gęstym i wyrazistym sosie z sera gorgonzola i śmietany... Kaloryczne i boskie, oj jak ja uwielbiam takie dania. Do tego dużo czarnego pieprzu i pestki słonecznika. Wszystko zapiekane, aż na kremowym sosie i kluskach zrobi się apetyczna, rumiana skorupka. Rozpusta do kwadratu. Polecam gorąco!

 

Kopytka zapiekane w sosie z gorgonzoli

Przepis własny.

Składniki na kopytka (będzie potrzebne mniej niż połowa):

  • 1 kg ugotowanych poprzedniego dnia, ostudzonych i dokładnie rozgniecionych praską ziemniaków, odmiany mączystej
  • ok. 300-400 g mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • sól

Ziemniaki wyłożyć na stolnicę, dodać do nich jajko, sól do smaku oraz 200 g mąki. Następnie zagnieść ciasto, podsypując resztą mąki, tak, aby utworzyć zwarte, dające się pokroić na kawałki wałki. Następnie każdy wałek kroić na kopytka. Wrzucać je partiami na osolony wrzątek i gotować ok. 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.

Sos z gorgonzoli:

  • 200 g śmietany 18 %
  • 100 g sera gorgonzola
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Ponadto:

  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 3 łyżki pestek słonecznika

Ser umieścić w rondelku, aż zacznie się roztapiać. Następnie dodać śmietanę i masło i podgrzewać, mieszając, aż do uzyskania gładkiego sosu. Doprawić lekko solą i pieprzem.

W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułożyć porcję kopytek. Polać sosem i posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz słonecznikiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać kilkanaście minut, aż wierzch się zrumieni.

Smacznego! *__*

 

czwartek, 11 września 2014

 

Jestem sama, mogę więc gotować całkowicie pod siebie. Na pierwszy ogień poszły delikatne krokiety z farszem jajecznym - pyszne. Z dużą ilością czarnego pieprzu... Kremowym farszem z ugotowanych jajek, w panierce z bułki tartej. Nie są mocno słone ani wyraziste, tylko bardzo delikatne w smaku - i takie uwielbiam.

A do tego - przygotowane wcześniej zasmażane buraczki, na gęsto. Jak u Babci ;) Pyszne. Polecam wszystko gorąco!

 

Krokiety z farszem jajecznym

Przepis własny.

Ciasto naleśnikowe (przepis bazowy):

  • 300 ml mleka
  • 125 g mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju + trochę więcej do smażenia
  • szczypta soli

Wszystkie składniki razem zmiksować blenderem na gładką masę, a następnie odstawić ciasto na pół godziny. Patelnię do smażenia naleśników rozgrzać i lekko natłuścić (mój sposób: przed każdym naleśnikiem kropię patelnię tłuszczem i przejeżdżam po patelni kawałkiem papieru). Nakładać na patelnię porcje masy (ja robię to łyżką wazową), szybko równomiernie rozprowadzać po całej patelni i smażyć naleśniki z dwóch stron.

Farsz jajeczny (4-5 naleśników):

  • 5 jajek ugotowanych na twardo + 1 surowe
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • 1 czubata łyżka bułki tartej
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: posiekany szczypiorek

Ugotowane jajka rozgnieść widelcem, wymieszać z resztą składników. Doprawić do smaku solą i dużą ilością czarnego pieprzu. Farsz nakładać równomiernie na usmażone naleśniki i zwijać krokiety, najpierw zawijając boki do środka, a następnie zwijając roladkę.

Ponadto:

  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej

Jajko roztrzepać z łyżką wody. Zwinięte krokiety kolejno maczać w jajku i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia.

Podawać solo lub z wybranym sosem, np. grzybowym (klik) lub musztardowym (klik).

 

 



Buraczki zasmażane

Przepis powszechnie znany, podaję własne proporcje.

Składniki:

  • 500 g ugotowanych lub upieczonych buraków, waga po umyciu i obraniu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i zasmażyć na lekko rumiano. Następnie dodać buraki, wymieszać, aby wszystko równomiernie pokryło się zasmażką. Wlać wodę i mieszać do zgęstnienia, aby nie było żadnych grudek. Podsmażyć. Dodać ocet i cukier, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na ciepło.

 

Smacznego! :)

 

Tagi: buraki jajka
16:50, nashelly , Obiadowe
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 08 września 2014

 

Dziś zapraszam na pyszną rybkę. Uwielbiam ryby; szkoda, że będąc studentką, tak rzadko mam okazję je jeść. Choć najbardziej lubię te przyrządzone saute, tym razem zdecydowałam się na nieco tańszy gatunek - mintaja - i za to przygotowałam go, smażąc na maśle, a potem zapiekając w pysznym, kremowym sosie musztardowo-chrzanowym z koperkiem. Delikatna ryba świetnie skomponowała się z wyrazistym sosem. Polecam serdecznie!

... A tymczasem wracam do pławienia się w niebycie.

 

Mintaj w kremowym sosie musztardowo-chrzanowym z koperkiem

Przepis od członka naszej rodziny :), podaję po niewielkich zmianach proporcji.

Składniki (3-4 porcje):

  • 450 g filetów z mintaja, około
  • 1 łyżka masła
  • 200 g śmietanki kremówki 30 %
  • 1 łyżka chrzanu
  • 4 łyżeczki musztardy, lub więcej do smaku (zależy od użytej musztardy)
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz

Filety oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć na maśle z obu stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego.

W misce wymieszać śmietankę z chrzanem i musztardą, dodać posiekany koperek. Sosem zalać rybę w naczyniu i piec ok. 15-20 minut w 180 stopniach.



Smacznego! :)

 

czwartek, 04 września 2014

 

Po powrocie z pracy, mam ochotę na gotowanie obiadów. I to takich bardziej złożonych, takich, których nie miałam okazji jeść przez ostatni miesiąc. Szkoda, że nie mam ochoty na nic innego, ale to już inna sprawa.

Dziś więc przedstawiam przepyszne, swojskie danie: smażone ziemniaczki z cebulką, suszonymi śliwkami i boczkiem. Do tego mnóstwo przypraw: słodka papryka, majeranek, czosnek... Pyszne! Ziemniaczki obowiązkowo muszą być tłuściutkie, oprócz oleju zapewnia to tłuszcz wytopiony z boczku :). A do tego - coś, na co ochotę miałam od daawna... Potrawa, którą robi moja Babcia, którą bardzo lubił mój Tato. Pomidory w śmietanie, z cebulką. Pyszności! Polecam gorąco!

 

 

 

Ziemniaki smażone z boczkiem, cebulką i suszonymi śliwkami

Przepis autorski.

Składniki (2-3 porcje):

  • 600 g ziemniaków, waga po obraniu
  • 1 czerwona + 1 biała cebula
  • 90 g wędzonego boczku
  • 8 suszonych śliwek
  • 2 łyżki oleju
  • majeranek, słodka papryka, czosnek
  • sól, pieprz

Obrane ziemniaki pokroić w niezbyt małą kostkę, ugotować w osolonej wodzie tak, aby nie były zanadto miękkie. Odcedzić.

Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i smażyć, aż tłuszcz się wytopi, a boczek zarumieni. Dodać pokrojoną cebulkę, wymieszać i smażyć do lekkiego zrumienienia cebuli.

Dodać olej, wrzucić ziemniaki. Smażyć całość, mieszając, aż ziemniaki dobrze się zrumienią. Następnie dodać pokrojone śliwki, wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, słodką papryką i czosnkiem. Podawać gorące.

 

 

Pomidory z cebulką w śmietanie

Przepis powszechnie znany, proporcje własne.

Składniki:

  • 3 pomidory, letnie i świeże
  • 150 g kwaśnej śmietany 12 lub 18 %
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • 1 cebula

Cebulkę posiekać, włożyć do miski. Pomidory przekroić, usunąć środkową, twardą część i pokroić w niezbyt małe kawałki, dodać do cebuli. Wymieszać, dodać szczyptę soli, doprawić pieprzem. Śmietanę wymieszać z cukrem, doprawić solą do smaku. Dodać do pomidorów, wymieszać. Jeśli trzeba, dodatkowo doprawić. Odstawić do lodówki do przegryzienia się smaków.

Smacznego!!! :)

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

wtorek, 02 września 2014

 

Teraz, gdy wreszcie mam wolne... Nie mam ochoty na nic. Siedzę. Przynajmniej trochę gotuję. Nie myślę. Nic.

A dziś zapraszam Was na znaną i lubianą tartę - Key Lime Pie. Najlepszy, maślany spód z ciasteczek zbożowych - mojego autorstwa, do tego pysznie słodko-kwaśna masa z limonek i mleka skondensowanego słodzonego, która smakuje jak bardzo delikatny sernik. Ja uwielbiam takie cytrusowe desery, więc smakowało mi bardzo. Polecam gorąco:).

 

Key Lime Pie

Przepis stąd, ja jednak zmieniłam spód – wykonany z tych proporcji nie starczyłby na formę i przede wszystkim byłby zbyt sypki i suchy. Taki wyszedł idealny. Podaję po zmianach.

Spód ciasteczkowy (forma ok. 26 cm):

  • 200 g ciasteczek digestive lub innych zbożowych o lekko słonym smaku
  • 100 g masła

Masło roztopić. Ciasteczka pokruszyć w malakserze lub blenderze, wymieszać z masłem. Tartownicę natłuścić i wyłożyć masą ciasteczkową, zarówno spód, jak i boki. Podpiec w 160 stopniach ok. 8 minut.

Wypełnienie:

  • 400 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 1/2 szklanki soku wyciśniętego z limonek (3-5 owoców, zależnie od wielkości)
  • 1 łyżka startej skórki z limonki + 2 łyżki
  • 4 żółtka

Żółtka ubić mikserem n a puch, następnie dodać mleko, sok i skórkę, zmiksować do uzyskania puszystej masy. Wyłożyć ją równomiernie na podpieczony spód. Piec w 170 stopniach ok. 15 minut. Upieczona tarta będzie lekko ścięta z wierzchu masy. Wyjąć, wystudzić. Schłodzić w lodówce przez całą noc.

Opcjonalnie:

  • bita śmietana, cukier puder

Tartę można udekorować śmietaną ubitą z niewielką ilością cukru pudru. Posypać resztą startej skórki z limonki. Przechowywać w lodówce.

Smacznego! :)