Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
wtorek, 27 września 2016

 

Powoli wracam do zwyczajnego życia, czy mi się to podoba czy nie. Ostatni tydzień spędziłam na greckiej wyspie Rodos. Na początku miałam plan, żeby napisać kulinarne sprawozdanie z tego wyjazdu ze zdjęciami i opisami tradycyjnych potraw, ale stwierdziłam, że mi się nie chce. I nie będę tego robić.

Zaraz po powrocie upiekłam ciasto - roladę. Kakaowy biszkopt, w który zawinięty jest przepyszny kawowy krem maślany z drobinkami kawy - jeden z moich ulubionych, tradycyjnych kremów. Całość posypana pokruszonymi orzechami włoskimi i herbatnikami. Pyszne i nie takie trudne ciasto. Zapraszam.

 

Rolada czekoladowa z maślanym kremem kawowym i orzechami

Przepis autorski.

Składniki na biszkopt kakaowy (blaszka ok. 35 x 40 cm):

  • 4 duże jajka
  • 120 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 płaskie łyżki kakao
  • szczypta soli

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, a następnie po łyżce dodawać cukier, ubijając, do uzyskania sztywnej, lśniącej piany. Wmiksować żółtka. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. W trzech turach dodawać do masy, delikatnie, lecz bardzo dokładnie mieszając szpatułką.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarować masę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec ok. 15-20 minut (do suchego patyczka).

Następnie gorący biszkopt przełożyć na czystą ściereczkę papierem do góry. Delikatnie zdjąć papier, a biszkopt wraz ze ściereczką zawinąć na kształt rolady. Pozostawić tak do ostygnięcia.

Krem maślany z mieloną kawą:

  • 400 g masła, miękkiego
  • 4 łyżki cukru pudru + więcej
  • 2 średnie jajka
  • 2 lekko czubate łyżki kawy mielonej
  • 2 łyżki wybranego alkoholu

Jajka ubić na parze z 4 łyżkami cukru pudru, aż zbieleją. Przestudzić całkowicie. Kawę zalać 40 ml wrzątku, przykryć, zaparzyć, a następnie przestudzić całkowicie i wymieszać z alkoholem.

Masło utrzeć na puch, a następnie po łyżce dodawać krem jajeczny oraz kawę wraz z całymi fusami, wciąż miksując. Należy uważać, aby masa się nie zwarzyła. Następnie dodać cukru pudru do smaku, ponownie utrzeć.

Poncz:

  • 4 łyżki wody
  • 3 łyżki alkoholu

Wymieszać. Biszkopt odwinąć, usunąć ściereczkę i lekko nasączyć. Posmarować kremem, zostawiając niewielką ilość na posmarowanie góry. Zawinąć roladę. Ustawić na półmisku złączeniem do dołu i posmarować górę oraz boki kremem.

Ponadto:

  • 50 g orzechów włoskich
  • 2 herbatniki maślane

Całość pokruszyć wałkiem, ozdobić roladę. Wstawić do lodówki do stężenia kremu. Najlepiej kroi się wyjęta prosto z lodówki, lecz najlepiej smakuje, gdy krem nieco zmięknie.

 

Smacznego!!!

 

sobota, 10 września 2016

 

Dziś zapraszam na pieczone pierogi z tuńczykiem, kukurydzą, pietruszką i cebulką. Dla nieliczących kalorie - można je również usmażyć w głębokim tłuszczu :). Jako, że wyjeżdżam na wakacje, nie wiem, kiedy będzie następny wpis, ale może upiekę coś w międzyczasie. Zobaczymy. Zapraszam :)

 

Pieczone pierogi z tuńczykiem, kukurydzą, cebulą i pietruszką

Inspiracja: ten przepis, jednak zmodyfikowałam go mocno – ciasto przygotowane wg oryginału nie ma prawa wyjść, jest całkowicie płynne; sypnęłam w efekcie chyba dwa razy więcej mąki, przez co pierogi były twardawe. Proponuję więc postąpić tak, jak opisałam poniżej. Zmodyfikowałam też farsz.

Składniki na ciasto:

  • 50 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 ml białego wina
  • woda

Masło roztopić, dodać wino, sól i mąkę. Następnie zagniatać, dolewając wody do tego momentu, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do miski, przykryć i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Farsz:

  • 2 małe cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 4 płaskie łyżki bułki tartej, woda, olej

Cebule posiekać, podsmażyć na oleju. Włożyć do miski. Tuńczyka i kukurydzę dokładnie odsączyć i dodać również do miski. Dodać pietruszkę i bułkę tartą, wymieszać, dolać nieco wody – tak, aby masa nie była zbyt sypka. Doprawić solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkowywać dość cienko, wycinać duże kółka (lub odrywać kawałki ciasta i rozpłaszczać w dłoniach. Na środku kłaść sporą porcję farszu, formować duże pierogi. Smarować olejem z obu stron i kłaść na natłuszczonej blasze. Piec w 200 stopniach ok. 45 minut – lub mniej/więcej, zależy od wielkości pierogów i grubości ciasta – aż ciasto się zrumieni. Można również smażyć pierogi na głębokim tłuszczu. Podawać z ulubionym sosem.

 

Smacznego!

 

wtorek, 06 września 2016

 

Jaki jest jeden z moich ulubionych produktów spożywczych? Oczywiście - masło orzechowe. Dlatego parę dni temu ukręciłam w blenderze własne masło i zrobiłam z niego pyszne, pożywne batoniki z pokruszonymi herbatnikami, polane mleczną czekoladą. Mało roboty, a tyle smaku. Polecam więc i zapraszam! P.S. Dosólcie je odpowiednio, słodko-słone są najlepsze :)

 

Batoniki z masłem orzechowym i ciasteczkami oblane mleczną czekoladą

Inspiracja: przepis z Kuchni Lidla, podaję po zmianach.

Składniki (zwykła keksówka, 10 małych batoników):

  • 150 g prażonych orzeszków ziemnych + 1 łyżka oleju lub 160 g masła orzechowego
  • 80 g masła, miękkiego
  • 60 g cukru pudru
  • 100 g herbatników maślanych lub kruchych ciasteczek z czekoladą
  • sól
  • 90 g mlecznej czekolady + 1 łyżka oleju

Jeśli używamy orzeszków, najpierw należy zrobić z nich masło orzechowe – zmielić orzeszki w blenderze wraz z łyżką oleju na gładkie masło. Następnie do masła orzechowego dodać zwykłe masło i cukier puder, zmiksować dokładnie. Dodać herbatniki i rozdrobnić (nie na proszek, ale tak, aby zostały małe chrupiące kawałki). Dodać sól do smaku – batoniki mają być słodko-słone. Masą wyłożyć formę wyściełaną folią spożywczą, wyrównać. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z łyżką oleju, polać batonik w formie. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Następnie wyjąć z formy, usunąć folię i pokroić na batony.

 

Smacznego!

 

niedziela, 04 września 2016

 

Jako dziecko zawsze lubiłam smażony ser z kminkiem, w okrągłych plastikowych opakowaniach w pomarańczowe paski. Zapomniałam o nim na kilka lat. Ale smażony ser przypomniał mi się kilka dni temu, gdy zobaczyłam w lodówce pół opakowania białego twarogu, który zapewne by się zepsuł. Postanowiłam więc po raz pierwszy wykonać smażony ser samodzielnie - najpierw zostawiłam twaróg do zgliwienia, następnie usmażyłam na niewielkiej ilości masła i dodałam dużo kminku, który uwielbiam :). Wyszedł taki jak sklepowy!

A ponadto prezentuję szybką, pyszną i sycącą zapiekankę z cukinią, suszonymi pomidorami, żółtym serem i słonecznikiem. Sprawdzi się zarówno jako drugie śniadanie, jak i, na ciepło z dodatkiem surówki, smakowity lunch. Zapraszam!

 

Zapiekanka z cukinii z serem żółtym, suszonymi pomidorami i słonecznikiem

Przepis stąd, podaję po zmianach.

Składniki (standardowa keksówka):

  • 250 g cukinii, startej na grubych oczkach
  • 70 ml dobrego oleju
  • 100 g suszonych pomidorów, posiekanych
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 160 g sera żółtego o wyrazistym smaku, startego
  • 100 ml mleka
  • sól, pieprz zioła prowansalskie, garść pestek słonecznika

Startą cukinię wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, dodać pomidory, ser, rozbełtane jajka, olej i mleko. Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać do masy i wymieszać dokładnie. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypać słonecznikiem. Piec w 180 stopniach ok. 1-1,5 godziny (zależy od wysokości formy). Wystudzić. Kroić wystudzone.

 

 

 

Ser smażony z kminkiem

Przepis stąd, podaję po zmianach.

Składniki (1 nieduża miseczka):

  • 250 g twarogu (nie chudego)
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka kminku (lub do smaku)
  • 1 małe jajko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, sól

Twaróg rozdrobnić, wymieszać z sodą. Przykryć niedokładnie ściereczką i odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce, aż zgliwieje – zajmie to 2-5 dni w zależności od temperatury. Gotowy twaróg stanie się gładki i będzie wyglądem przypominać ser topiony. Następnie na patelni rozpuścić masło, dodać ser i stopić go przez kilka minut, mieszając. Zdjąć z ognia, dodać jajko i dokładnie roztrzepać. Dodać kminek i sól do smaku. Poczekać do stężenia, schłodzić w lodówce.

 

Smacznego!!!

 

czwartek, 01 września 2016

 

Pad Thai to jedno z moich ulubionych dań. Prawie zawsze zamawiam je w azjatyckich knajpach, z różnym skutkiem, aż wreszcie postanowiłam wykonać to danie w domu. Może nie wyszło idealne, ale nadal bardzo dobre. Może będę ćwiczyć aż dopracuję je do perfekcji :). Uwaga: pasta z tamaryndu i sos rybny to dwa chyba najważniejsze składniki Pad Thaia, decydujące o jego charakterystycznym smaku. Jak je pominiecie, to już absolutnie nie będzie to danie. Zapraszam!

 

Pad thai z kurczakiem, klasyczny

Posiłkowałam się tym przepisem, podaję po modyfikacjach.

Składniki (3-4 porcje):

  • 200 g makaronu ryżowego wstążki
  • 4 łyżki oleju
  • 500 g filetów z piersi kurczaka (lub tofu lub krewetek)
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 2 dymki, sól, pieprz

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, przepłukać zimną wodą.

Kurczaka pokroić w paski, nieco popieprzyć i posolić. Cebulki z dymek posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i dymki i smażyć, aż kurczak przestanie być surowy. Dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek, smażyć 30 sekund. Wbić rozbełtane jajka i smażyć chwilę, aż się zetną. Dodać makaron, dobrze wymieszać, smażyć chwilę.

Sos:

  • 10 łyżek sosu rybnego
  • 5 łyżek soku z limonki
  • 5 łyżek pasty z tamaryndu
  • 7 łyżek cukru
  • 1/2-1 łyżki płatków chili

Składniki wymieszać, dodać na patelnię, wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Smażyć kilka minut. Dodać garść posiekanego szczypiorku z dymki, posolić do smaku, wymieszać.

Do podania:

  • 1 limonka pokrojona w cząstki
  • 1 miseczka orzeszków ziemnych, utłuczonych grubo w moździerzu
  • 1 miseczka posiekanego szczypiorku z dymki
  • płatki chili, kiełki fasoli mung

Makaron nakładać na talerze. Podawać z dodatkami (nie miałam kiełków).

 

Smacznego!