Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
piątek, 30 października 2015

 

Najprostsze ciasteczka. Kokosanki. Aż dziw, że jeszcze nie znalazły się na blogu, zwłaszcza, że uwielbiam kokosa :). Lekko maślane, na samych białkach. Chrupiące z wierzchu i ciągnące w środku. Pyszne. Polecam :)

 

Kokosanki I, maślane

Przepis stąd.

Składniki (28 ciastek):

  • 2 białka
  • 120 g cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 50 g masła

Masło roztopić, połączyć z wiórkami, wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodając po łyżce cukier i ubijając do uzyskania gęstej, lśniącej masy. Wymieszać dokładnie z wiórkami i masłem (masa ma być bardzo gęsta). Masę wykładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 15 minut.

 

Smacznego!

 

środa, 28 października 2015

 

Przepyszna tarta obiadowa. Naprawdę. Treściwa i pełna smaku. Już dawno miałam taką zrobić - moje ulubione kruche ciasto maślane, smażone kawałki mięsa, pyszna, duszona cebula - wszystko doprawione sosem sojowym oraz ciemnym bulionem dla pogłębienia smaku. Oraz - kawałki suszonych śliwek. Pyszne. Polecam gorąco!

 

Tarta z mięsem, cebulą i suszonymi śliwkami

Przepis autorski.

Składniki na kruchy spód maślany (tartownica ok. 25 cm):

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła, zimnego
  • kilka łyżek zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

W misce umieścić mąkę, sól i pokrojone na kawałki masło. Całość siekać nożem, a następnie krótko zagniatać palcami do uzyskania „kruszonki”. Zagnieść gładką kulę ciasta, dodając potrzebną ilość wody. Kulę schłodzić przez 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkować i wylepić ciastem natłuszczoną tartownicę. Ponakłuwać widelcem. Piec w 180 stopniach przez 10 minut z obciążeniem, a następnie ok. 10 minut bez (do zrumienienia).

Farsz:

  • 500 g mięsa (wieprzowiny, ew. kurczaka)
  • 3 łyżki oleju
  • 2 duże cebule
  • 100 g suszonych śliwek
  • 1/2 szklanki bulionu wołowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz, majeranek

Mięso pokroić w kostkę, posolić lekko; cebule pokroić w plastry i podzielić na kółka. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić mięso i cebule i podsmażyć całość, aż cebula zmięknie, a mięso się zrumieni. Następnie wlać pół szklanki bulionu, dodać sos sojowy. Gotować, aż część płynu odparuje (nadzienie ma jednak pozostać wilgotne, w razie czego dodać ciut wody). Dodać posiekane śliwki. Popieprzyć, dodać majeranek i ewentualnie sól do smaku.

Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie. Piec 10 minut w 180 stopniach.

 

Smacznego!!!

 

poniedziałek, 26 października 2015

 

Uwielbiam dynię. A jej połączenie z niebieskim serem pleśniowym i oliwą wypróbowałam wiele lat temu, jeszcze mieszkając w domu i chodząc do liceum. Teraz, po latach, postanowiłam odświeżyć ten smak w pysznej zapiekance. Dodałam jeszcze pieczone grzyby oraz prażone orzechy włoskie. I polecam, naprawdę gorąco!

 

Dynia pieczona z grzybami, gorgonzolą, orzechami włoskimi i rozmarynem

Przepis własny.

Składniki (2-3 porcje):

  • 1 1/2 małej dyni hokkaido
  • 4 łyżki oliwy
  • 300 g grzybów lub pieczarek
  • 100 g sera gorgonzola
  • 40 g orzechów włoskich, grubo posiekanych i podprażonych
  • sól, pieprz, 1 łyżka rozmarynu, 1/4 łyżeczki gałki

Dynię umyć, wypestkować, usunąć ogonki i pokroić w dużą kostkę (dyni hokkaido nie trzeba obierać). Pieczarki oczyścić, usunąć ogonki, pokroić na ćwiartki. Dynię i grzyby wymieszać z oliwą, przyprawami, doprawić solą. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. 30 minut lub do miękkości. Wymieszać z serem i orzechami. Podawać ciepłe.

 

Smacznego!!!

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

sobota, 24 października 2015

 

To brownie jest naprawdę obłędnie czekoladowe. Najbardziej gęste i gliniaste, jakie w życiu jadłam i robiłam. Dodałam do niego skórkę pomarańczową, która dodała naprawdę mocno pomarańczowy smak i aromat. Polecam gorąco!

 

Brownie ze skórką pomarańczową

Przepis stąd, ja jednak dodałam zwykły cukier; dodatek pomarańczy – pomysł własny.

Składniki (foremka do brownie ok. 20x20 cm):

  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 300 g cukru
  • 250 g masła
  • 4 jajka
  • 90 g mąki pszennej
  • skórka otarta z 2 pomarańczy

Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Jajka ukręcić z cukrem na puch, a następnie wmiksować masę czekoladową i mąkę. Na koniec dodać startą skórkę z pomarańczy. Przelać do natłuszczonej formy. Piec w 165 stopniach ok. 40 minut (lub trochę dłużej, nie wolno jednak przepiec ciasta). Całkowicie wystudzić. Schłodzić w lodówce.

 

Smacznego!!!

 

środa, 21 października 2015

 

Przygotowałam  przepyszny gulasz wieprzowy z dynią i suszoną żurawiną. Naprawdę, pyszny - rozpływające się w ustach mięso, dobrze doprawiony sos, mięsista, kremowa dynia i słodka żurawina. Do tego - pieczone, mocno rumiane ziemniaczki w parmezanowej skórce. I tyle... Polecam gorąco :)

 

 

Gulasz wieprzowy z dynią i żurawiną

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 600 g mięsa wieprzowego na gulasz, pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki oleju
  • 1 mała dynia hokkaido
  • 90 g suszonej żurawiny
  • 1 l bulionu drobiowo-wołowego
  • sól, pieprz, majeranek, rozmaryn
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej

Z dyni usunąć pestki, pokroić w kostkę. Uwaga: dyni hokkaido nie trzeba obierać, gdy używamy innej odmiany, należy to zrobić.

Mięso posolić, podsmażyć na oleju, wrzucić do dużego garnka. Zalać bulionem, dodać przyprawy, zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu 1,5 godziny. Po tym czasie dodać pokrojoną dynię, wymieszać i gotować kolejne 30 minut. Następnie wrzucić żurawinę, wymieszać. Jeśli trzeba, dodać nieco płynu (jeśli zbyt dużo odparowało). Do szklanki dodać kilka łyżek gulaszu, rozrobić w nich mąkę. Dodać do garnka, wymieszać i podgrzewać do zgęstnienia. Doprawić do smaku. Najlepiej smakuje z ziemniakami, bułką czy też kaszą gryczaną.

 

 

 

Ziemniaczki pieczone w parmezanowej skórce

Przepis własny.

Składniki (3-4 porcje):

  • 700 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • 5 łyżek oleju
  • 70 g tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz

Ziemniaki pokroić w małą kostkę. Umieścić w blasze. Wymieszać dokładnie z olejem, serem i przyprawami. Piec w 220 stopniach przez ok. 45 minut (do miękkości – różnie w zależności od wielkości kawałków).

 

Smacznego!!!

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

poniedziałek, 19 października 2015

 

Smakowita zapiekanka ziemniaczana z niebieskim serem, karmelizowaną cebulą, pieczarkami i śmietanką. Treściwa i niebanalna. Ważne, żeby cienko pokroić ziemniaki i dobrze skarmelizować cebulę. A reszta robi się sama. Polecam :)

 

Ziemniaki zapiekane z niebieskim serem, karmelizowaną cebulą i pieczarkami

Przepis inspirowany tym, pieczarki – mój dodatek, finalna wersja – własna.

Składniki (4 porcje):

  • 750 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • 500 ml śmietanki 18 %
  • 250 g gorgonzoli, rokpola, lazura itp.
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 300 g pieczarek
  • sól, pieprz

Cebule obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebule. Smażyć na bardzo małym ogniu ok. 30 minut, aż cebula się skarmelizuje, w razie czego podlewając odrobiną wody. Następnie dodać pieczarki, przesmażyć, aż zwiędną. Dodać cukier, wymieszać i smażyć jeszcze parę minut aż zacznie się karmelizować. Posolić, popieprzyć.

Obrane ziemniaki pokroić w cienkie plastry. Wymieszać ze śmietanką, doprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne natłuścić, wyłożyć 1/3 ziemniaków. Pokryć połową mieszanki cebulowej, posypać 1/3 sera. Powtórzyć czynność. Ostatnią warstwę ziemniaków zalać resztą śmietany, posypać serem, solą i pieprzem. Piec ok. godzinę w 200 stopniach.

 

Smacznego!!

 

niedziela, 18 października 2015

 

Nieforemne, ciężkie w przygotowaniu, mało urocze - ale takie pyszne. Dla takiego miłośnika masła jak ja - idealne. Bardzo kruche, rozpływające się w ustach ciasteczka, słodkie i maślane, z dużą ilością żółtek. Ważne tylko, aby dokładnie trzymać się przepisu, a wyjdą tak jak mi. Polecam!

 

Bretońskie ciasteczka maślane

Przepis z bloga Strawberries from Poland, zmieniłam nieco sposób przyrządzenia.

Składniki (2 blachy ciastek):

  • 5 żółtek
  • 200 g masła, zimnego
  • 250 g mąki pszennej
  • 175 g cukru pudru
  • spora szczypta soli
  • mleko + gruby cukier do posypania ciastek

Masło pokroić w kawałeczki, połączyć z mąką, cukrem pudrem, solą i żółtkami i szybko zagnieść gładką kulę ciasta. Uformować z niej dwa wałeczki, schłodzić je w lodówce przez godzinę. Następnie kroić wałeczki na grubsze plastry i układać na natłuszczonej blasze. Schłodzić przez 20 minut w zamrażarniku. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Blachę z zimnymi ciastkami włożyć do piekarnika i piec ok. 15 minut, do zezłocenia. Wystudzić. Zimne ciastka zdejmować z blachy.

 

Smacznego!

 

piątek, 16 października 2015

   

 

Dziś zapraszam na naprawdę pyszny, błyskawiczny makaron z azjatycką nutą. Smażone mięso mielone z posiekaną cebulką i papryką, sos sojowy, cukier, dużo soku z cytryny, imbir, czosnek, chili... Pyszne i bogate w smak. Bez zbędnych wstępów, polecam gorąco!

 

Spaghetti ze smażonym mięsem mielonym z cytryną, imbirem, czosnkiem i chili

Przepis autorski.

Składniki (3-4 porcje):

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 5 łyżek oleju
  • 1 cebula
  • 1/2 papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka imbiru, 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • 240 g makaronu spaghetti lub grubego makaronu azjatyckiego (np. chow mein, udon)

Makaron ugotować, odcedzić.

Olej rozgrzać na patelni, wrzucić drobno posiekane cebulę i paprykę, smażyć chwilę. Dodać zmiażdżony czosnek i mięso i smażyć razem, mieszając, do zrumienienia. Dodać cukier, sok z cytryny i przyprawy oraz sos sojowy. Wymieszać, podgrzać. Dodać odcedzony makaron i dobrze wymieszać całość. Doprawić do smaku, jeśli trzeba dodając też więcej sosu sojowego.

 

Smacznego!!!

 

środa, 14 października 2015

 

Lasagne dyniowa. Chciałam ją zrobić już dawno, jednak udało mi się to dopiero w tym dyniowym sezonie. Płaty makaronu przekładane kremowym nadzieniem dyniowym z gałką muszkatołową, imbirem i szałwią, do tego pestki dyni, kremowy beszamel, parmezan i feta. Pyszna, delikatna i wyrazista zarazem potrawa. Dla miłośników dyni - idealna. Uwaga: do przygotowania potrawy użyłam dyni odmiany delicata, która ma żółtozielony miąższ, tylko dlatego danie nie ma pomarańczowego koloru :). Polecam serdecznie!

 

Lasagne z dynią, pestkami dyni, beszamelem i fetą

Przepis autorski

Składniki na nadzienie:

  • 700 g miąższu z pieczonej dyni*
  • 80 ml śmietanki kremówki
  • sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, szałwia

*Dynię przekroić, wydrążyć nasiona. Pokroić na części i piec w 200 stopniach ok. godzinę, do miękkości dyni. Wydrążyć miąższ łyżką.

Miąższ dyni wymieszać ze śmietanką, rozgnieść blenderem na gładką masę. Doprawić imbirem, gałką, szałwią, solą i pieprzem. Dodać 2 łyżki wody.

Beszamel:

  • 2 łyżki masła
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 280 ml mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Masło roztopić, dodać mąkę, zasmażyć, mieszając trzepaczką. Następnie stopniowo dolewać mleko, mieszając trzepaczką i podgrzewając, do uzyskania gęstego sosu. Doprawić lekko.

Ponadto:

  • 170 g płatów lasagne (około)
  • 100 g sera feta
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 3 łyżki pestek dyni

Płaty lasagne podgotować kilka minut, rozłożyć oddzielnie na talerzu, by się nie posklejały. Naczynie żaroodporne natłuścić. Posmarować cienką warstwą nadzienia dyniowego. Na to rozłożyć płaty lasagne. Przykryć połową nadzienia, posypać łyżką pestek dyni. Czynność powtórzyć. Trzeci płat pokryć beszamelem, posypać parmezanem i pokruszoną fetą oraz pestkami. Piec ok. 30 minut w 190 stopniach.

 

Smacznego!!!

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

wtorek, 13 października 2015

 

Uwielbiam mleczną czekoladę, uwielbiam cynamon. I kremowe, aksamitne słodkości. Dlatego ostatnio wykonałam proste, cynamonowe trufelki-pralinki na bazie mlecznej czekolady. Gładkie, kremowe, bez zbędnego dodatku w postaci pokruszonych wafli czy ciastek. Pyszne. Polecam!

 

Pralinki cynamonowe z mleczną czekoladą

Przepis własny.

Składniki (11 pralinek):

  • 100 g mlecznej czekolady + 80 g do oblewania + 1 łyżeczka oleju
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka cynamonu

Śmietankę zagotować, wymieszać z cynamonem na gładką masę. Dodać posiekaną czekoladę i roztopić w kąpieli wodnej. Przestudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Następnie zimnymi rękami szybko turlać niewielkie kuleczki i odkładać na talerz. Resztę czekolady roztopić z olejem w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Za pomocą widelca oblewać pralinki czekoladą, odkładać do stężenia.

 

Smacznego!!!

 

 
1 , 2