Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
czwartek, 17 listopada 2011

 

Witam ponownie ;) Dzisiaj zaprezentuję ciasto Słonecznikowiec - czyli kakaowy biszkopt przekładany prze-pysz-ną masą kajmakową z uprażonym w słodkim mleku słonecznikiem. Do tego jeszcze miękka polewa kakaowa... Ciasto piekłam jakiś czas temu na "dzień ciast" i rozeszło się w dwadzieścia minut :) Niebo w gębie! Przepis pochodzi od koleżanki mojej Mamy.

 

Składniki na ciasto:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wody
  • cukier waniliowy
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywno, dodać cukry i żółtka roztrzepane w zimnej wodzie. Wlać do piany, cały czas ubijając. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko dodać do piany i dokładnie wymieszać. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu przekroić na pół.

 

Składniki na masę:

  • mleko w puszce słodzone, gotowane 2,5 h lub gotowa masa krówkowa
  • 200 g łuskanego, niesolonego słonecznika
  • 200 + 50 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mleka
  • 50 ml rumu
  • dwie gotowe polewy kakaowe, niezastygające (może być również roztopiona czekolada, ale w tym wypadku polecam polewę)
  • słodka, mocna herbata z 2 łyżkami spirytusu do nasączenia

50 g masła, słonecznik, mleko i cukier gotować, mieszając do zagotowania. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć zagotowany słonecznik i piec w 180 stopniach na złoto. Po wyjęciu pokruszyć.

Kostkę masła ucierać z masą kajmakową, spirytusem oraz pokruszonym, uprażonym słonecznikiem, zostawiając trochę do posypania ciasta. Gotowy biszkopt nasączyć ponczem, a następnie przełożyć masą. Na wierzch polać przygotowaną wcześniej polewę lub czekoladę i posypać resztą uprażonego słonecznika. Schłodzić lekko w lodówce. Pyszności!

 

Smacznego!

 

 

środa, 16 listopada 2011

 

Drugi przepis dodaję szybko, bo zaczynać trzeba szybko i zdecydowanie :). Poza tym, poprzedni wpis był całkowicie inspirowany przepisem z innego bloga. Tym razem - coś wytrawnego, poza tym przepis częściowo mojego autorstwa. Oczywiście nie wymyśliłam samej idei rogalików z sera, mąki i masła :D, jednak nie przypominam sobie, żebym widziała gdzieś wersję wytrawną (a przynajmniej nie jest ich wiele). A rogaliki są naprawdę dobre - aromatyczne, lekko doprawione, w sam raz na ciekawą przekąskę.

 

Składniki na ciasto:

  • 120 g kremowego twarogu (może być "wiaderkowy")
  • 120 g mąki
  • 120 g masła

Masło rozetrzeć mikserem, zmiksować z twarogiem. Następnie dodać mąkę, zagnieść i włożyć do lodówki na ok. pół godziny.

 

Składniki na nadzienie:

  • 80 g chudej wędliny (około)
  • 50 g sera żółtego, startego lub pokrojonego drobno
  • kilka łyżek ketchupu
  • oregano
  • odrobina oliwy

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto podzielić na dwie części. Kolejno cienko je rozwałkować, podzielić na cztery części i każdą jeszcze na dwa, aby powstały trójkąty ciasta. Każdy z nich posmarować ketchupem (starać się smarować bardziej z szerszej strony, aby ketchup nie wyleciał), następnie posypać szynką i serem (niezbyt dużo, żeby rogaliki ładnie się zwinęły). Zwijać od szerszego do węższego brzegu, formując rogaliki. Zakleić dobrze, aby farsz nie wyleciał. Przełożyć rogaliki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie lekko posmarować je oliwą i oprószyć oregano. Piec ok. 25-35 minut (w zależności od wielkości naszych rogalików).

 

Smacznego :))



wtorek, 15 listopada 2011

 

Krótko i zwięźle (na dłuższe komentarze przyjdzie jeszcze czas:)) witam wszystkich na moim blogu :) Po męczących zmaganiach z edycją css`a (ale udało się, jestem z siebie dumna!), wreszcie mogę rozpocząć pisanie. Jak się nietrudno domyślić, notki poświęcać będę gotowaniu, pieczeniu, jedzeniu..., umieszczać przepisy na swoje ulubione, ale nie tylko ulubione dania. Głównie skupię się na deserach i słodkościach, jednak na coś wytrawnego również znajdzie się miejsce :) A więc, serdecznie zapraszam do czytania!

Choć bloga założyłam dopiero teraz, moja kuchenna pasja trwa już znacznie dłuższy czas. W związku z tym, na dysku czeka już sporo zdjęć moich wytworów z niedalekiej przeszłości. Długo zastanawiałam się, jaki przepis umieścić w pierwszym wpisie. W końcu zdecydowałam się na ten niebiański sernik na zimno, z przepisu jednej z moich największych idolek kulinarnej blogosfery, Cukrowej Wróżki. Sernik jest przepyszny, kremowy i słodki, z pokruszonymi Oreo i cudownym aromatem mleka w proszku. Przepis podaję z bloga ciasteczkowepotwory.blox.pl, z moimi drobniutkimi modyfikacjami.

 

Składniki na spód:

  • 170 g ciasteczek digestive
  • 4 łyżki masła

Tortownicę 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka przerabiamy na okruchy i mieszamy z roztopionym masłem, wciskamy w formę i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

 

Składniki na masę serową:

  • 500 g twarożku śmietankowego ("wiaderkowy" będzie odpowiedni)
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • 16 ciasteczek Oreo, pokruszonych

Żelatynę podgrzewamy w wodzie do rozpuszczenia, odstawiamy.

Masło ucieramy z cukrem, a następnie stopniowo wbijamy jajko i żółtka. Do masy dodajemy ser i przesiane mleko w proszku, wciąż miksując. Łączymy z żelatyną i Oreo, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do tortownicy i chowamy do lodówki minimum na dwie godziny.

 

Smacznego!



1 ... 71 , 72