Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
wtorek, 15 listopada 2011

 

Krótko i zwięźle (na dłuższe komentarze przyjdzie jeszcze czas:)) witam wszystkich na moim blogu :) Po męczących zmaganiach z edycją css`a (ale udało się, jestem z siebie dumna!), wreszcie mogę rozpocząć pisanie. Jak się nietrudno domyślić, notki poświęcać będę gotowaniu, pieczeniu, jedzeniu..., umieszczać przepisy na swoje ulubione, ale nie tylko ulubione dania. Głównie skupię się na deserach i słodkościach, jednak na coś wytrawnego również znajdzie się miejsce :) A więc, serdecznie zapraszam do czytania!

Choć bloga założyłam dopiero teraz, moja kuchenna pasja trwa już znacznie dłuższy czas. W związku z tym, na dysku czeka już sporo zdjęć moich wytworów z niedalekiej przeszłości. Długo zastanawiałam się, jaki przepis umieścić w pierwszym wpisie. W końcu zdecydowałam się na ten niebiański sernik na zimno, z przepisu jednej z moich największych idolek kulinarnej blogosfery, Cukrowej Wróżki. Sernik jest przepyszny, kremowy i słodki, z pokruszonymi Oreo i cudownym aromatem mleka w proszku. Przepis podaję z bloga ciasteczkowepotwory.blox.pl, z moimi drobniutkimi modyfikacjami.

 

Składniki na spód:

  • 170 g ciasteczek digestive
  • 4 łyżki masła

Tortownicę 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka przerabiamy na okruchy i mieszamy z roztopionym masłem, wciskamy w formę i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

 

Składniki na masę serową:

  • 500 g twarożku śmietankowego ("wiaderkowy" będzie odpowiedni)
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • 16 ciasteczek Oreo, pokruszonych

Żelatynę podgrzewamy w wodzie do rozpuszczenia, odstawiamy.

Masło ucieramy z cukrem, a następnie stopniowo wbijamy jajko i żółtka. Do masy dodajemy ser i przesiane mleko w proszku, wciąż miksując. Łączymy z żelatyną i Oreo, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do tortownicy i chowamy do lodówki minimum na dwie godziny.

 

Smacznego!



1 ... 71 , 72