Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Serniki

wtorek, 27 grudnia 2016

 

Witam po Świętach bez zbędnych refleksji i zapraszam na pyszny sernik. Najbardziej tradycyjny jaki może być, ciężki, z masłem, żółtkami, rodzynkami i skórką pomarańczową. Słodki, wykwintny i pyszny. Mój sernik wyszedł niestety zbyt niski, bo użyłam za dużej formy, polecam Wam więc użyć formy małej. Zapraszam!

 

Sernik z rodzynkami i skórką cytrynową; ciężki i tradycyjny z masłem

Przepis stąd, podaję po zmianach.

Składniki (nieduża foremka):

  • herbatniki lub upieczone kruche ciasto na spód
  • 1 kg twarogu tłustego, trzykrotnie zmielonego
  • 200 g masła, miękkiego
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 białko
  • 1 jajko
  • 7 żółtek
  • 1,5 torebki budyniu waniliowego
  • kandyzowana skórka pomarańczowa, rodzynki

Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko i żółtka, twaróg i budyń, zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Wmieszać ubite białko oraz dowolną ilość rodzynek i skórki. Masę wylać na spód i piec w 170 stopniach ok. godzinę. Wystudzić, schłodzić.

Polewa:

  • 100 g czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 70 ml mleka

Stopić wszystko w kąpieli wodnej, polać sernik, udekorować dowolnie.

 

Smacznego!

 

piątek, 25 listopada 2016

 

Zapraszam na pierwszą w tym roku świąteczną propozycję. Sernik cynamonowy, na korzennym ciasteczkowym spodzie. Z suszonymi śliwkami namoczonymi w alkoholu, nadziewanymi pierniczkami oraz warstwą cynamonu na górze. Pyszny. Kremowy i treściowy. Na zbliżające się mikołajki idealny :)

 

Sernik cynamonowy z suszonymi śliwkami i pierniczkami

Przepis własny. Proporcje masy: z Moich Wypieków.

Składniki na spód (tortownica 18 cm):

  • 60 g ciasteczek korzennych
  • 1 łyżka miękkiego masła

Ciastka pokruszyć, wymieszać dokładnie z masłem w blenderze. Całość wgnieść w dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

  • 40 g suszonych śliwek
  • 40 ml wódki lub rumu (około)
  • 500 g tłustego twarogu, zmielonego 3-krotnie
  • 250 g śmietany 18 %
  • 3 jajka
  • 180 g cukru (lub mniej/więcej)
  • 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka cynamonu
  • 5 pierniczków w czekoladzie z nadzieniem śliwkowym (klasycznych, jak alpejskie)

Śliwki włożyć do małego garnuszka, dodać alkohol, aby lekko je pokrywał, zagotować i zostawić do wystudzenia. Odsączyć z masy i posiekać.

Twaróg, jajka, śmietanę, cukier (można dać na początek nieco mniej) i mąki wymieszać krótko, lecz dokładnie mikserem. Wmiksować cynamon. Jeśli trzeba, dodać więcej cukru (zależy to od kwaśności twarogu). Wmieszać posiekane śliwki. Masę wylać na spód ciasteczkowy. Na masie ułożyć pierniczki – tak, aby zajmowały całą powierzchnię sernika (może ich być 5 lub więcej/mniej, zależy od wielkości pierniczków). Lekko wdusić je w masę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (na dnie piekarnika postawić blachę wypełnioną wodą). Piec ok. 60 minut. Wyjąć, wystudzić dokładnie i włożyć na kilka godzin do lodówki.

Ponadto:

  • cynamon, pierniczki do ozdoby

Gotowy sernik oddzielić nożem od formy, oprószyć cały wierzch cynamonem. Przełożyć na duży talerz lub paterę. Udekorować dowolnie, np. pierniczkami.

 

Smacznego!

 

wtorek, 07 czerwca 2016

 

Po świetnym weekendzie wrócić trzeba do rzeczywistości, niestety. Może ten serniczek choć trochę umili mi nastrój, może umili go i Wam - dwukolorowy kremowy sernik na zimno z truskawkami - jedna warstwa jest mocno truskawkowa, druga bardziej śmietankowa, obie pyszne. Do tego polewa z kwaśnej śmietany i ciasteczkowy spód. Smak lata - polecam!

 

Sernik na zimno truskawkowy dwukolorowy z białą czekoladą i kremówką

Przepis stąd, podaję po zmianach.

Składniki na spód (tortownica 18 cm):

  • 50 g herbatników maślanych
  • 40 g masła

Herbatniki pokruszyć w blenderze, wymieszać z miękkim masłem. Masą wyłożyć dno tortownicy. Schładzać przez 30 minut w lodówce.

Masa serowa:

  • 250 g twarogu 3-krotnie zmielonego
  • 150 ml kremówki 30 %
  • 300 g truskawek
  • 4 lekko czubate łyżki cukru pudru (lub do smaku)
  • 75 g białej czekolady
  • 2,5 łyżeczki żelatyny

Twaróg umieścić w misie miksera razem ze śmietanką, ubić na sztywną masę. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić. 2 łyżeczki żelatyny zalać 3 łyżkami wody, odstawić na 10 minut. Następnie pogrzać do rozpuszczenia – nie gotować. Czekoladę zahartować łyżką masy, zmiksować do masy. Tak samo postąpić z żelatyną.

Pozostałe 1/2 łyżeczki żelatyny zalać łyżką wody, odstawić na kilka minut, rozpuścić, nie gotować. Truskawki rozgnieść na mus. Masę serową podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3/4 musu truskawkowego, do drugiej 1/4. Następnie dodać do każdej z części cukru pudru do smaku. Pozostałą żelatynę zahartować łyżką masy z większą ilością truskawek, zmiksować razem. Na spód herbatnikowy wyłożyć jaśniejszą masę, a na nią ciemniejszą. Odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.

Polewa śmietanowa:

  • 3 czubate łyżki śmietany 18 % (kwaśnej)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • truskawki

Wymieszać, rozprowadzić po serniku. Udekorować truskawkami.

 

Smacznego!

 

wtorek, 17 maja 2016

 

Choć oryginalnie deser ten nazwany został sernikiem, to jak sernik nie smakuje w ogóle. Co więcej, mascarpone, z którego jest w całości upieczony, również do końca nie jest serem. Pyszność ta to aksamitny, delikatny budyniowy deser waniliowy. Podałam go z plastrami bananów oraz cytrynową galaretką... Smakuje naprawdę pysznie. Polecam gorąco!

 

Aksamitny waniliowy sernik budyniowy z mascarpone z bananami i galaretką

Przepis na sernik z Moich Wypieków (klik), po zmianach; podanie – pomysł własny.

Składniki na sernik (tortownica 18 cm):

  • 500 g mascarpone
  • 2 duże jajka
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka budyniu waniliowego (proszku)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

W misie umieścić mascarpone, cukier i jajka, zmiksować krótko do połączenia. Dodać budyń i wanilię, zmiksować. Masę wylać do tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia). Piekarnik nagrzać do 170 stopni, przygotować na dnie blachę napełnioną wodą. Na poziom wyżej włożyć sernik i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Piec ok. 1,5 godziny. Wystudzić całkowicie.

Wierzch:

  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 banany

Galaretkę rozpuścić w szklance wody (połowę mniej niż na opakowaniu), odczekać, aż zacznie tężeć.

Banany pokroić w dość cienkie plastry, ułożyć na serniku. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić na całą noc do lodówki.

 

Smacznego!!!

 

poniedziałek, 11 kwietnia 2016

 

Jak już nieraz pisałam, czasem zdarza mi się czytać komentarze na kulinarnych blogach - to chyba jakiś objaw masochizmu, bo doprowadzają mnie czasem do takich nerwów, że szkoda słów. Ale skoro już tak czytam, od czasu do czasu podzielę się jakąś refleksją. Na przykład stosunkowo często zdarza się, że ktoś, kto komentuje, że przepis jest beznadziejny i do niczego, pisze, że całe "ciasto wylądowało w koszu". Moje pytanie więc: czy na serio niektórzy wyrzucają nie do końca udane jedzenie do kosza? Czasem nie wyjdzie mi coś w kuchni, sernik na zimno się nie zsądzie, ciasto trochę przypali czy cokolwiek. Ale nigdy nie wyrzucam jedzenia do kosza. Nie wyobrażam sobie takiego marnotrawstwa - zresztą, zawsze da się coś uratować, nie wiem naprawdę, co trzeba by zrobić, żeby sprawić, że ciasto czy danie naprawdę nadaje się jedynie do wyrzucenia. Bardziej prawdopodobna opcja jest taka, że dana osoba chce tak bardzo podkreślić, że to ten przepis jest beznadziejny, a nie ona popełniła błędy, że napisze każde najśmieszniejsze przejaskrawienie :).

Podsumowując - nie wyrzucajmy jedzenia. Wiele nieudanych wyrobów da się odratować, wystarczy tylko odrobina chęci. A tymczasem zapraszam na pyszny i kremowy sernik na zimno - a raczej serowy deser z białą czekoladą, bitą śmietaną, musli, chrupkami i chrupiącym maślanym musli spodem. Delikatny, puszysty, pyszny. Polecam gorąco!

 

Sernik na zimno z musli i białą czekoladą na chrupiącym spodzie, puszysty i kremowy

Przepis autorski.

Składniki na chrupiący spód z musli (tortownica 18 cm):

  • 100 g musli bakaliowego (z małymi kawałkami crunchy)
  • 80 g masła, stopionego

Musli lekko rozgnieść widelcem, wymieszać ze stopionym masłem. Masą wyłożyć spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i schować do lodówki na kilka godzin, aby masło stężało.

Masa serowa z białą czekoladą:

  • 200 g serka kremowego lub na serniki, zmielonego 3-krotnie, zimnego
  • 330 ml kremówki 36 %, zimnej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 140 g czekolady białej z chrupkami
  • 70 g musli (jak w spodzie)

Czekoladę roztopić na parze, przestudzić lekko. Kremówkę i serek umieścić w misie i ubić razem na sztywny krem. Dodać lekko przestudzoną, lecz płynną czekoladę i cukier puder, zmiksować. Wmieszać pokruszone musli. Gęstą masę wyłożyć na stężały spód i wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.

 

Smacznego!

 

piątek, 18 marca 2016

 

Zapraszam na pyszny i nie taki typowy sernik caffe latte. To połączenie delikatnie mlecznej masy serowej z serową masą kawową, z mleczno-śmietankową polewą i kakao, na kakaowym spodzie z ciastek maślanych. Ciężki, z kremową, zwartą konsystencją. Świetnie się kroi, nie jest za słodki, ale też nie zbyt wytrawny. Bardzo dobrze sprawdzi się w roli eleganckiego deseru na Wielkanoc i nie tylko :)

 

Sernik caffe latte z polewą mleczno-śmietanową

Inspiracja: ten przepis, podaję po zmianach własną wersję. Od siebie dodałam mleko w proszku dla delikatnie mlecznego smaku latte.

Składniki na spód (forma 25x35 cm):

  • 250 g herbatników maślanych kakaowych
  • 3 łyżki miękkiego masła

Składniki rozdrobnić blenderem do uzyskania konsystencji mokrego piasku, wyłożyć dno natłuszczonej formy.

Masa serowa:

  • 1 kg tłustego twarogu zmielonego 3-krotnie
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 320 g cukru + 1 łyżka
  • 250 ml kremówki 30 %
  • 5 łyżek mleka w proszku
  • 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej

Twaróg, jajka, mąkę, kremówkę, 320 g cukru i 3 łyżki mleka w proszku zmiksować na gładką masę. Następnie podzielić ją na pół.

Połowę zmiksować z resztą mleka w proszku, wylać na spód ciasteczkowy. Drugą połowę zmiksować z kawą i łyżką cukru, wylać na białą masę i porobić łyżką „wzorki”, aby masy zmieszały się w niektórych miejscach. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika (na dno ustawić formę napełnioną wodą). Piec przez ok. 50 minut, a następnie wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Polewa mleczna-śmietanowa:

  • 220 g śmietany 12 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mleka w proszku
  • kakao

Składniki wymieszać, aby nie było grudek. Pokryć wystudzony sernik. Oprószyć kakao. Wstawić do lodówki na kilkanaście godzin.

 

Smacznego!

 

poniedziałek, 28 grudnia 2015

 

Dziś zapraszam na pyszny, kremowy, rozpływający się w ustach sernik, który również gościł na naszym świątecznym stole. Śnieżnobiały, równy jak stół i obłędnie smakujący. Choć ja wykonałam go bez spodu, polecam upiec chociażby dobrą kruchą podstawę, gdyż sernik jest naprawdę bardzo delikatny i ciężko się go kroiło. Do tego - żurawinowa polewa. Pyszny smak zimy :)

 

Sernik kremowy waniliowy z polewą żurawinową

Przepis na sernik: z MW (klik), reszta – własna kompozycja.

Składniki (duża blacha):

  • 1200 g twarogu tłustego trzykrotnie zmielonego (użyłam Pacynki)
  • 600 g kremówki 30 %
  • 7 jajek
  • 400 g cukru
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 7 łyżek mąki pszennej

Wszystkie składniki dokładnie, lecz niezbyt długo zmiksować. Wylać do wyłożonej papierem formy. Wstawić do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i piec ok. 90 minut (lub krócej, w zależności od głębokości formy). Wystudzić, schłodzić w lodówce.

Polewa:

  • 2 słoiki dżemu żurawinowego
  • 1 łyżka cukru pudru, sok z cytryny

Dżem zagotować, przetrzeć przez sito, doprawić cytryną i cukrem do smaku. Wylać na sernik. Ozdobić dowolnie. Przechowywać w lodówce.

 

Smacznego!!!

 

środa, 11 listopada 2015

 

Miałam ochotę na sernik czekoladowy. Jak to mówiłam nieraz, nie przepadam za pieczonymi sernikami, także po zaspokojeniu chętki stwierdziłam, że wcale mi aż tak nie smakuje. Ale mojemu chłopakowi, który serniki bardzo lubi, chyba zasmakował, dlatego też podaję przepis i polecam sernikomaniakom :).

Uwaga: dodałam do ciasta sporo truskawek, jednak ściemniały one i zagubiły się całkowicie w masie. Można więc dodać ich jeszcze więcej lub zamienić na bardziej wyraziste maliny.

 

Sernik czekoladowy z truskawkami, ganache i bitą śmietaną

Inspiracja: ten przepis, podaję po zmianach – zmieniłam maliny na truskawki i dodałam znacznie więcej cukru (masa wg przepisu była kwaśna i niesmaczna).

Spód ciasteczkowy (tortownica 18 cm):

  • 50 g herbatników maślanych
  • 40 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Składniki rozgnieść blenderem do otrzymania konsystencji mokrego piasku, wyłożyć masą spód natłuszczonej tortownicy. Wstawić do lodówki. 

Masa serowa:

  • 500 g tłustego twarogu, 3-krotnie zmielonego
  • 3 jajka
  • 4 łyżki kremówki
  • 210 g cukru (lub mniej, w zależności od kwaśności sera)
  • 160 g gorzkiej czekolady
  • 20 dużych truskawek, pokrojonych w kawałki (lub maliny)

Składniki masy krótko, lecz dokładnie zmiksować, wmieszać owoce. Masę wyłożyć na ciasteczkowy spód. Piec w kąpieli wodnej, w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 90 minut. Wystudzić dokładnie i schłodzić mocno w lodówce.

Dodatkowo:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml kremówki
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml kremówki, ubitej z 1 łyżką cukru pudru

Czekoladę roztopić z masłem i śmietanką do uzyskania gładkiego ganache. Pokryć polewą sernik. Gdy zastygnie, udekorować bitą śmietanką.

 

Smacznego!

 

wtorek, 12 maja 2015

 

Są smaki dzieciństwa, które pamiętam do dzisiaj. Co dziwne, kiedy o tym pomyślę, dość sporo z nich było przyrządzanych przez moją Babcię. Należał do nich właśnie Sernik Domek. Pyszny, kremowy, słodki - no i przeuroczo wyglądający. Wnuki i wnuczki, czyli my, uwielbiałyśmy ten deser, a Babcia, aby sprawić nam radość, przygotowywała go często.

Nigdy nie robiłam sama tego sernika. Robiła go kiedyś moja Mama, ale akurat nie było mnie wtedy w domu. Babcia nie żyje już 10 lat, lata biegną zostawiając w nas przerażenie, jak "tak szybko" w ogóle jest możliwe.

W zeszłym tygodniu jednak, gdy byłam w domu, skosztowałyśmy z Mamą pewnego twarogowego batonika w czekoladzie, który przypomniał nam o Serniku Domku. Tego samego dnia przyrządziłyśmy go same. Wyszedł pyszny, kaloryczny, kremowy, słodki i pełen wspomnień. Koniecznie z tradycyjną kakaową polewą. I Wam serdecznie go polecam :).

 

Sernik Domek

Przepis mojej Babci, z zapisków Mamy.

Składniki:

  • 28 herbatników (maślanych, petit beurre)
  • 500 g twarogu, trzykrotnie zmielonego (lub sera na serniki)
  • 150 g masła, miękkiego
  • 1 szklanka cukru pudru (lub więcej – zależy od kwaśności twarogu)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 żółtka (w temperaturze pokojowej)

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, a następnie dodawać po jednym żółtku, miksując, do uzyskania puszystej masy. Następnie dodać twaróg i zmiksować wszystko do uzyskania gładkiej masy. Jeśli trzeba, dosłodzić do smaku. Masę podzielić na dwie części – jedna nieco większa. Do tej mniejszej wmieszać dokładnie kakao.

Na blaszce rozłożyć folię aluminiową i rozłożyć 21 herbatników w 3 rzędach po 7 (krótszym bokiem do siebie). Następnie na herbatnikach równomiernie rozsmarować białą masę. Na środku ułożyć kolejne 7 herbatników (idealnie nad środkowym rzędem). Posmarować ciemnym kremem. Następnie trzymając za folię złożyć całość w „domek” – tak, aby boczne herbatniki tworzyły ze środkowymi trójkąt. Należy robić to delikatnie, aby nie połamać ciastek. Całość włożyć do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

Polewa:

  • 75 g masła
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 5-6 płaskich łyżek cukru pudru
  • 5 łyżek mleka

W rondlu umieścić masło i mleko, podgrzewać do roztopienia masła. Dodać cukier puder i podgrzewać, mieszając, aż się rozpuści. Wmieszać kakao. Podgrzewać jeszcze chwilę, dokładnie mieszając, aż do uzyskania gładkiego sosu. Następnie przestudzić nieco. Ze schłodzonego domku odwinąć folię. Polać go dokładnie polewą kakaową. Odstawić do stężenia. Przechowywać w lodówce.

 

Smacznego!!!

 

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

sobota, 27 września 2014

 

Tak. Stało się. Od dwóch dni... mieszkam w Warszawie. Opuściłam Kraków, na, mam nadzieję, zawsze. 

A tymczasem - prezentuję pyszny sernik - bardzo już jesienny. Na kakaowo-cynamonowym spodzie ciasteczkowym znajduje się kremowa masa serowa z zatopionymi w niej kawałkami duszonych w cynamonie śliwek. Na wierzchu zaś - boska polewa ganache zrobiona z czekolady i... soku z duszonych śliwek. Jeszcze trochę cynamonu... I było pysznie :) Polecam serdecznie!

 

Sernik ze śliwkami, cynamonem i czekoladowo-śliwkowym ganache

Przepis autorski.

Kakaowy spód ciasteczkowy (tortownica 18-20 cm):

  • 70 g maślanych ciasteczek kakaowych
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Ciasteczka pokruszyć w blenderze na pył, wymieszać z cynamonem i roztopionym masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Masą wyłożyć spód natłuszczonej tortownicy.

Śliwki duszone z cynamonem:

  • 300 g śliwek węgierek
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Śliwki wypestkować, pokroić na ćwiartki. Włożyć do rondla, dodać cukier i podgrzewać pod przykryciem, aż owoce puszczą sok. Następnie odkryć, dodać cynamon i dusić, aż owoce zmiękną. Przełożyć na sito umieszczone nad miską i odcedzić śliwki z soku – sok zachować.

Masa serowa:

  • 500 g tłustego twarogu 3-krotnie zmielonego
  • 190 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 3 małe jajka
  • 1 3/4 łyżki mąki
  • 170 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

W misce umieścić ser, jajka, cukier, cynamon, mąkę i śmietanę, całość krótko, lecz dokładnie zmiksować do połączenia się składników. Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy. Gdzieniegdzie w masę powkładać odcedzone duszone śliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Piec ok. 1,5 godziny. Wystudzić całkowicie.

Czekoladowo-śliwkowy ganache:

  • 100 mlecznej czekolady
  • 80 ml gęstego soku, który odciekł z duszonych śliwek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sok podgrzać, dodać posiekaną czekoladę i podgrzewać, mieszając, do otrzymania gładkiej polewy. Wmieszać cynamon. Ganache rozsmarować dokładnie na wystudzonym serniku. Można udekorować kawałkami śliwek. Wstawić do lodówki na całą noc do otrzymania odpowiedniej konsystencji.

 

Smacznego! *_*

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

 
1 , 2 , 3