Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Przekąski, sałatki

niedziela, 15 maja 2016

 

Jako, że ostatnio mam dużo pracy i zapewne będzie tylko gorzej, bez żadnych komentarzy przedstawiam Wam kolejną propozycję dania z młodych warzyw - tym razem bardzo prosta sałatka z młodych ziemniaczków w skórkach z cebulą, szczypiorkiem, orzechami włoskimi i innymi przyprawami. Pyszny smak późnej wiosny! :)

 

Młode ziemniaki z orzechami włoskimi, cebulą, szczypiorkiem i przyprawami

Przepis własny.

Składniki (2-4 porcje):

  • 600 g młodych ziemniaków
  • 4 łyżki oliwy
  • 3/4 pęczka szczypiorku
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 40 g orzechów włoskich

Ziemniaki oskrobać lub umyć dokładnie, ugotować. Odcedzić, osuszyć. Pokroić na niezbyt małe kawałki i włożyć do miski. Doprawić solą i pieprzem.

Cebulę obrać, pokroić w cienkie kółka. Sparzyć wrzątkiem, odcedzić, osuszyć. Włożyć do innej miski. Dodać zmiażdżony czosnek i posiekany szczypiorek. Cytrynę wymieszać z cukrem i oliwą, wymieszać z ziemniakami w misce. Dodać cebulę ze szczypiorkiem i czosnkiem.

Orzechy grubo posiekać, podprażyć i dodać do sałatki. Jeśli trzeba, doprawić dodatkowo. Jeść po kilku godzinach, gdy smaki się przegryzą.

 

Smacznego!

 

niedziela, 17 kwietnia 2016

 

Smaczny i lekki obiad lub przekąska. Pieczone cukinie faszerowane kozim serkiem kremowym, cebulką i świeżymi ziołami. Wiosennie i smakowicie. Polecam!

 

Cukinie faszerowane serkiem kozim, cebulką i ziołami

Przepis inspirowany kilkoma znalezionymi w necie.

Składniki (2 porcje):

  • 2 nieduże cukinie (każda ok. 250 g)
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie (najlepiej świeże zioła)
  • 200 g koziego serka twarożkowego (do smarowania)

Cukinie umyć, przepołowić. Wydrążyć miąższ, mniej więcej połowę, odłożyć do miseczki. Wydrążone cukinie posmarować 2 łyżkami oliwy, oprószyć solą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 20 minut, do zmięknięcia.

W międzyczasie cebulkę posiekać dość drobno. Wrzucić na resztę oliwy i smazyć kilka minut. Następnie dodać wydrążony miąższ cukinii i zmiażdżony czosnek, dusić całość razem ok. 10 minut na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i ziołami.

Upieczone cukinie nadziać farszem, pokryć kozim serkiem. Posypać ziołami. Zapiekać w 200 stopniach ok. 10 minut.

 

Smacznego!!!

 

piątek, 01 kwietnia 2016

 

Dziś jeszcze jedna propozycja z naszego wielkanocnego stołu, która idealnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach. Dwa rodzaje faszerowanych jajek, w nieco zdrowszych i mniej sztampowych wydaniach!

Pierwsza propozycja to jajka faszerowane pastą z awokado, z zielonym pieprzem, cytryną, majonezem z trawą cytrynową, czosnkiem niedźwiedzim... Dobrze doprawione i naprawdę pyszne.

Drugie jajka nafaszerowałam pastą z suszonych pomidorów z bazylią, a ozdobiłam połówkami zielonych oliwek.

Obydwa rodzaje bardzo smakowały domownikom, dlatego też serdecznie Wam je polecam!

 

 

Jajka faszerowane awokado z czosnkiem, cytryną i zielonym pieprzem

Przepis własny.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1/2 dużego awokado, dojrzałego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 płaskie łyżki majonezu (użyłam takiego z zielonym pieprzem i trawą cytrynową)
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • sól, pieprz, zielony pieprz, natka pietruszki

Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki. Żółtka włożyć do miseczki, dodać wydrążone awokado i cytrynę, rozgnieść widelcem na gładką masę. Dodać majonez i czosnek, wymieszać. Doprawić do smaku. Nadziać masą białka. Udekorować natką pietruszki.

 

 

 

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i bazylią

Przepis własny.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 8 połówek suszonych pomidorów z oleju
  • 1 łyżeczka koncentratu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz, bazylia
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 4 oliwki zielone

Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki. Żółtka wydrążyć, włożyć do miseczki, rozetrzeć z majonezem. Pomidory pokroić drobno, dodać do masy. Dodać koncentrat i cukier, wymieszać na gładką pastę. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Nadziać białka. Udekorować połówkami oliwek.

 

Smacznego!

niedziela, 20 marca 2016

 

Prosta i minimalistyczna sałatka na ciepło - z pieczonych, glazurowanych plastrów buraczków, camemberta i prażonych pestek, z miodowo-musztardowym sosem. Świetne połączenie słodkich buraczków i słonego, roztapiającego się sera. Zapraszam :)

 

Sałatka z glazurowanymi plastrami buraków, camembertem, pestkami i sosem miodowo-musztardowym

Przepis własny.

Składniki (2 porcje):

  • 400 g buraków (waga po obraniu)
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • 30 g pestek (dyni, siemienia, słonecznika itp.)
  • 1 krążek sera camembert
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • sól, pieprz

Pestki uprażyć. Buraki obrać, pokroić w plastry, wymieszać z łyżką oliwy i miodu, oprószyć solą. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 220 stopniach ok. 20 minut, przewracając w połowie (lub mniej/więcej, zależy od grubości plastrów).

Resztę oliwy, miód, cytrynę, musztardę wymieszać. Wymieszać na blasze z pieczonymi burakami, dodać pokrojony ser i podgrzewać w piekarniku jeszcze chwilę, aż ser lekko się stopi. Dodać pestki. Posolić, popieprzyć do smaku. Jeść na ciepło.

 

Smacznego!

 

czwartek, 17 marca 2016

 

Jak już nieraz mówiłam, uwielbiam wytrawne tarty. Tym razem zdecydowałam się na klasyczne i wiosenne połączenie warzyw: zielonej cukinii, fasolki i szparagów, ze śmietaną oraz serem feta. Dodałam jednak pewną innowację: zamiast klasycznego kruchego spodu maślanego, zdecydowałam się na spód serowy z kremowego serka. Wyszedł pyszny i ciekawy, coś jak smak serowych ciasteczek kupowanych w cukierni. Polecam!

 

Tarta serowa z cukinią, fasolką, szparagami, śmietaną i fetą

Przepis autorski.

Składniki na spód serowy:

  • 200 g serka kremowego (np. philadelphia, Twój Smak)
  • 50 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki wody

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, rozwałkować dość cienko i wylepić prostokątną blachę (ok. 25x30 cm). Podpiec przez 20 minut w 180 stopniach.

Wypełnienie:

  • 200 g fasolki szparagowej (waga po obraniu końcówek)
  • 10 szparagów
  • 1 mała cukinia
  • 100 g śmietany 12 %
  • 100 g sera feta
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie

Cukinię pokroić w dość cienkie plastry, ze szparagów odciąć twarde końcówki. Szparagi ugotować przez 5 minut w wodzie, odcedzić, pokroić na kawałki. Fasolkę ugotować, aby była al dente. Spód posmarować śmietaną, posypać ziołami i gałką. Rozłożyć warzywa, posypać pokruszoną fetą. Posypać solą i pieprzem. Piec w 180 stopniach ok. 15 minut.

 

Smacznego!

 

niedziela, 13 marca 2016

 

Dzisiejsze danie może trudno określić nazwą, ale nie zmienia to faktu, że jest naprawdę pyszne. Pasztet/pieczeń/zapiekanka - z cukinii oraz jajek, z żółtym serem i pieprzem. Ze względu na wyraźny dodatek jajek świetnie wpisuje się w klimat wielkanocny, ale równie dobrze sprawdzi się na codzienny obiad albo nietypową kanapkę. Polecam!

 

Pasztet cukiniowo-jajeczny z serem i pieprzem

Przepis stąd, podaję po modyfikacjach.

Składniki (keksówka):

  • 3 szklanki startej cukinii (ok. 2 średnie sztuki)
  • 120 g oleju
  • 120 g bułki tartej
  • 1 duża cebula
  • 4 jajka
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • 100 g żółtego sera, startego

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach (razem ze skórką), zetrzeć też obraną cebulę. Dodać jajka, olej i bułkę tartą, a także starty ser. Wymieszać dokładnie – ma powstać gęsta masa. Doprawić do smaku solą, papryką i dużą ilością czarnego pieprzu. Przełożyć do natłuszczonej keksówki. Piec w 180 stopniach ok. 1-1,5 godziny.

 

Smacznego!

 

 

sobota, 12 marca 2016

 

Ulubiona sałatka mojej Siostry, przynajmniej w przeszłości. Najprostsza, jaka może być - makaron, kukurydza, tuńczyk i majonez, ot, cała filozofia. Ale naprawdę smaczna, klasyczne połączenie. Zapraszam więc!

 

Sałatka makaronowa z tuńczykiem, kukurydzą i majonezem

Przepis od mojej Mamy.

Składniki:

  • 240 g krótkiego makaronu (użyłam fusilli)
  • 2 puszki tuńczyka (260 g po odsączeniu)
  • 1 puszka kukurydzy (285 g po odsączeniu)
  • 150 g majonezu (lub do smaku)
  • sól, pieprz

Makaron ugotować, odcedzić, wystudzić. Wymieszać z odsączonym tuńczykiem i kukurydzą. Wymieszać z majonezem, doprawić do smaku.

 

Smacznego!

 

niedziela, 06 marca 2016

 

Dzisiejsze danie na pewno nie należy do typowych, ale ja podobne połączenie próbowałam już nie raz i zawsze mnie zachwyca. A więc.... wytrawna tarta na cieście francuskim, z szynką, serem żółtym, sosem pomidorowym i, uwaga, plasterkami banana. Całość posypana curry. Naprawdę, pyszności.

Czytałam ostatnio artykuł o foodpairingu w kuchni molekularnej i dowiedziałam się, że pozornie kontrowersyjne połączenia, które smakują razem genialnie, najprawdopodobniej mają podobną strukturę chemiczną. Od razu pomyślałam o szynce i bananie ;). Polecam więc gorąco!

 

Tarta francuska z szynką, bananami, curry i serem

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 300 g gotowego ciasta francuskiego (surowego)
  • 230 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 niepełna łyżka cukru
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 180 g szynki, w plastrach
  • 2 nieduże banany
  • 100 g sera żółtego
  • sól, curry

Ciasto francuskie rozłożyć na blasze, pokroić na prostokąty. W miseczce wymieszać przecier, cukier, ocet, doprawić solą i oregano. Sosem posmarować prostokąty.

Szynkę pokroić w kawałki, banany w nie za grube plastry. Ser porwać. Na cieście rozkładać równomiernie ser, szynkę i na wierzchu banany. Posypać dużą ilością curry. Piec ok. 20 minut w 190 stopniach.

 

Smacznego!!!

 

niedziela, 31 stycznia 2016

 

Może i jako dziecko miałam dość dziwne upodobania kulinarne, odróżniające się od gustów swoich rówieśników. Ale w tym aspekcie nie różniłam się od nich wcale - nie znosiłam brukselki. Nie, żeby moja mama złośliwie przyrządzała ją jakoś często, wręcz przeciwnie, brukselkę na talerzu pamiętam jak przez mgłę. Ale kiedy już była, odkładałam ją w najdalszy zakątek talerza, odrzucał mnie już sam jej zapach.

Jakiś czas temu jednak stała się rzecz dziwna - nabrałam ogromnej ochoty na ową właśnie... brukselkę! I to nie było nawet tak, że nie pamiętałam jej smaku i chciałam skonfrontować się ze swoimi uprzedzeniami. Pamiętałam jej smak dokładnie - tylko, że obecnie czułam na języku, że całkowicie by mi on odpowiadał. Tak jakby odbieranie smaku brukselki zmieniło się z okropnej na smaczną w samym mózgu, bez kontaktu z produktem! Bardzo to dziwne. W każdym razie, parę dni temu zrealizowałam wreszcie swoje pragnienie i zakupiłam pół kilo brukselki. Podgotowałam ją, a następnie usmażyłam na patelni z chrupiącym boczkiem i włoskimi orzechami. Wyszła... pyszna! Przez cały dzień podjadałam z patelni po kilka pozostałych kapustek, aż w końcu nie zostało ani jednej ;). Z pewnością będę z brukselką eksperymentować teraz częściej - choć nie z tą rozgotowaną w zupie jarzynowej, której nienawidzę nadal ;). Polecam gorąco!

 

Brukselka smażona z boczkiem i orzechami włoskimi

Przepis stąd, podaję po zmianach.

Składniki (2 porcje):

  • 500 g brukselki
  • 100 g wędzonego boczku w plastrach
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa

Brukselkę umyć, odciąć końcówki i naciąć na krzyż. Wrzucić na osolony i lekko posłodzony wrzątek i gotować ok. 10 minut od ponownego zagotowania. Odcedzić.

Orzechy uprażyć na suchej patelni. Boczek pokroić w paski, wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, smażyć do wytopienia tłuszczu. Dodać brukselkę, smażyć kilka minut. Wmieszać orzechy, doprawić do smaku.

 

Smacznego!!!

 

poniedziałek, 11 stycznia 2016

 

Ostatnio znów upiekłam domowy chleb. Z najprostszego przepisu, na drożdżach, pszenny, prawie bez żadnego wyrabiania. Z dynią, słonecznikiem i suszonymi śliwkami. Wyszedł naprawdę pyszny, wilgotny i wyrośnięty, z chrupiącą skórką. Polecam więc i zapraszam :)

 

Chleb pszenny ze słonecznikiem, dynią i suszonymi śliwkami

Inspiracja: ten przepis, podaję z własnymi dodatkami i zmianami.

Składniki (1 bochenek):

  • 385 g mąki pszennej
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 garści suszonych śliwek, posiekanych
  • 1 niepełna łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 9 g drożdży suszonych
  • 500 ml wody (dałam dużo więcej niż w przepisie i wyszło bdb)

Suche składniki wymieszać dokładnie ze sobą, następnie wlać wodę i zmiksować porządnie kilka minut – masa ma być dość rzadka. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 20 minut.

Następnie przemieszać mocno ponownie i włożyć masę do natłuszczonej keksówki. Piec w 230 stopniach około 60 minut (gdyby chleb zbyt mocno się rumienił, przykryć wierzch folią). Wyjąć z formy, ostudzić.

 

Smacznego!

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11