Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Przekąski, sałatki

wtorek, 19 lipca 2016

 

Dzisiejszy wpis to nawet nie jest przepis, ale może komuś przyda się taki prosty pomysł na przekąskę: pieczarki zapiekane z mozzarellą, doprawione pieprzem i rozmarynem. Najlepsze oczywiście na gorąco, wyjadane z talerza chrupiącą bagietką (i popijane winkiem ;)). Zapraszam!

 

Pieczarki zapiekane z mozzarellą i rozmarynem

Inspiracja: tutaj.

Składniki (1-2 porcje):

  • 170 g małych pieczarek
  • 125 g mozzarelli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz, rozmaryn, bagietka

Małe naczynie żaroodporne posmarować oliwą. Pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie plastry, umieścić w naczyniu, posolić. Piec o 200 stopniach przez 10 minut. Następnie posypać porwaną mozzarellą, solą, pieprzem i rozmarynem. Zapiekać dalej, aż ser się przyrumieni. Podawać z bagietką, posypane wiórkami masła.

 

Smacznego!

 

niedziela, 03 lipca 2016

 

Zdecydowanie niebanalna sałatka, którą wymyśliłam, puszczając nieco wodze fantazji :D Raczej nie jest ona przeznaczona dla ludzi o tradycyjnych gustach, ale mi smakowała bardzo! Truskawki, zielone oliwki, kremowa ricotta, parmezan, sos miodowo-balsamiczny, pieprz... Pycha! Polecam odważnym :)

 

Sałatka z truskawkami, zielonymi oliwkami, ricottą i parmezanem

Przepis autorski.

Składniki (1 porcja):

  • 140 g truskawek
  • 70 g zielonych oliwek (ulubionych)
  • 80 g ricotty
  • 2 łyżki tartego parmezanu (lub startego w płatki)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz, pieczywo

Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, przekroić na połówki. Odsączone oliwki też przekroić na połówki. Na talerzu ułożyć truskawki i oliwki. W miseczce wymieszać oliwę, miód i ocet, polać sałatkę. Oprószyć czarnym pieprzem. Poukładać kopce z ricotty. Posypać parmezanem. Podawać z pieczywem.

 

Smacznego!!!

 

poniedziałek, 27 czerwca 2016

 

Dzisiaj mam dla Was dwa letnie przepisy, jako że czas płynie, a ja muszę zabrać się za coś bardzo ważnego - mam jednak nadzieję, że moja sytuacja życiowa niedługo się ustabilizuje i będę mogła zaplanować, jak tym razem nie zmarnować tych letnich trzech miesięcy. To by mi się bardzo przydało.

Tymczasem zapraszam na pyszne danie z bobu: bób smażony w dużej ilości masła z szalotkami, kiełbaską, majerankiem i cząbrem. Nie powiem, żeby łuskanie kilograma bobu należało do moich ulubionych czynności, no ale czego się nie robi dla smaku.

Oraz - relish pomidorowy z cebulą, curry i octem balsamicznym - również pyszny, a za beznadziejne zdjęcie przepraszam, ale próbowałam w różnych miejscach mieszkania je zrobić i za każdym razem wychodziło tak samo źle.

Zapraszam więc i korzystajcie z lata!

 

 

Bób z kiełbasą, szalotkami i masłem

Przepis stąd, podaję po zmianach.

Składniki:

  • 1 kg bobu
  • 300 g kiełbasy
  • 100 g masła
  • 250 g szalotek
  • sól, pieprz, cząber, majeranek

Bób wrzucić na osolony wrzątek i gotować 3 minuty od ponownego zawrzenia. Odcedzić, obrać z łupinek.

Kiełbasę pokroić, cebulki obrać. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić cebulki i kiełbasę i smażyć, aż kiełbasa się wytopi i zrumieni, a cebulki zmiękną. Dodać bób, dusić po przykryciem kilka minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i cząbrem.

 

 

 

Relish pomidorowy z cebulą i curry

Przepis z bloga Mirabelki (klik), podaję po niewielkich zmianach.

Składniki:

  • 500 g mięsistych, smacznych pomidorów
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 90 ml octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki musztardy, 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 80 g cukru

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Usunąć pesteczki i gniazdo nasienne, a miąższ pokroić w kostkę. Dodać do garnka. Dorzucić też posiekaną drobno cebulę i czosnek, wymieszać z olejem, octem i solą. Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu ok. 25 minut. Następnie całość rozgnieść lekko tłuczkiem. Dodać cukier, wymieszać i gotować kilkanaście minut, aż całość uzyska konsystencję ketchupu. Doprawić curry, musztardą, papryką, a jeśli trzeba, to dodatkowo solą lub cukrem – zależy od smaku naszych pomidorów. Przechowywać w lodówce lub pasteryzować.

 

Smacznego!

czwartek, 23 czerwca 2016

 

Może na początek napiszę – wybacz, że wraz z tym wpisem publikuję przepis na jakąś głupią sałatkę z ziemniaków i fasolki, ale nie mam nic innego w zanadrzu. Sałatka musi wystarczyć. Chociaż tak naprawdę wiem, że ucieszyłbyś się nawet, gdybym zrobiła dziś zapiekanki z serem.

Pamiętam, jak ostatniej jesieni odwiedziłam cię na G. i dałeś mi do ręki pięknego kasztana. Trzymałam go przez te sześć lat w pięknej szkatułce, którą kupiłam kiedyś w Krakowie, razem z twoim medalikiem od komunii, ale tych rzeczy już nie ma, zabrali je ci, co włamali je nam do domu. Jak wyjeżdżałam do Warszawy, wzięłam ze sobą twój ulubiony kubek w pszczoły, z którego zawsze piłeś zieloną herbatę. Ale jego też już nie ma, bo zbiłam go niechcący w zeszły weekend.

Mogę posklejać ten kubek, tak jak niedługo będę musiała sklejać wspomnienia, bo przez te lata zmieniło się tak wiele, że czasy, kiedy byłeś, wydają mi się tak odległe. Czasem chciałabym sobie wyobrazić, jakby to było, gdybyś odwiedzał mnie w Warszawie, co robilibyśmy razem, jak byłoby śmiesznie rozmawiać z tobą przez telefon, ale potem uzmysławiam sobie, że nawet nie wiem, jak to by było, gdybyś czasami odwoził mnie do liceum. I wtedy przestaję sobie wyobrażać, bo wiem, że nie potrafię.

Czasami myślę, że nie wiem, na co to wszystko i wtedy chciałabym, żebyś tylko mi powiedział, że jednak na coś jest, i że kiedyś wszyscy będziemy szczęśliwi.

Wszystkiego najlepszego, Tato.

 

Sałatka z ziemniakami, fasolką szparagową, suszonymi pomidorami, orzechami i sosem cezar

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 750 g młodych ziemniaków
  • 600 g fasolki szparagowej
  • 140 g suszonych pomidorów z oleju (waga po odsączeniu)
  • 50 g włoskich orzechów, podprażonych
  • sól, pieprz

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować. Fasolkę umyć, odciąć końcówki, ugotować, przekroić na połówki. Ziemniaki i fasolę osuszyć, włożyć do dużej miski. Dodać posiekane grubo pomidory i orzechy. Doprawić lekko pieprzem i solą.

Sos cezar:

  • 2 żółtka
  • 6 łyżek oleju spod suszonych pomidorów
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku, sól, pieprz

Żółtka umieścić w miseczce z musztardą, cytryną i zmiażdżonym czosnkiem. Utrzeć mikserem, a następnie po kropli dodawać olej, ucierając, do uzyskania gęstego sosu. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z sałatką. Jeśli trzeba, doprawić do smaku.

 

Smacznego!

 

poniedziałek, 13 czerwca 2016

 

Lekki letni obiad - cukinie faszerowane bazyliowym pesto i smażonymi w słodkiej papryce krewetkami. Do tego świeża bagietka - i jest pysznie. A do tego light ;). Polecam więc!

 

Cukinie faszerowane pesto bazyliowym i krewetkami smażonymi w czosnku i papryce

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 2 nieduże cukinie (razem ok. 400 g)
  • 250 g krewetek (dużych)
  • 3 łyżki oliwy
  • 60 g bazyliowego pesto
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • sól, pieprz, ostra papryka

Cukinie umyć, osuszyć, przekroić na połowy wzdłuż. Posypać solą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 30 minut. Następnie wyjąć, wydrążyć środek i włożyć do miseczki. Wydrążone cukinie osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Miąższ odcedzić z wody, wymieszać z pesto. Napełnić nim cukinie i wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut.

Krewetki obrać, usunąć jelita. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić zmiażdżony czosnek, podsmażyć krótko i wrzucić krewetki. Smażyć po minucie z każdej strony, wymieszać ze słodką papryką i smażyć jeszcze 2 minuty. Wyłączyć palnik, doprawić lekko solą i ostrą papryką.

Cukinie wyjąć z piekarnika, na wierzch położyć krewetki. Zapiekać 5 minut. Podawać z bagietką.

 

Smacznego!

 

czwartek, 09 czerwca 2016

 

Tarte flambee to alzacki specjał, przypominający nieco pizzę, na wierzchu której znajduje się kwaśna, gęsta śmietana, dużo cebuli oraz boczku. W mojej wersji dodałam jeszcze sól, pieprz i nieco tartego sera. Od pizzy jednak różni tarte flambee to, że do ciasta nie dodaje się drożdży (choć niektórzy tak robią). Jest to bardzo cienko rozwałkowane ciasto - bystrzejsi zauważą, że jest to klasyczne ciasto pierogowe ;). A poza tym to cóż, zapiekanka smakuje pysznie, jest prosta do wykonania i bardzo tania. Zapraszam więc :)

 

Tarte flambee z boczkiem, cebulą, śmietaną i serem

Przepis stąd, podaję po niewielkich zmianach.

Składniki na spód:

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 120 ml wody
  • 1/3 łyżeczki soli

Piekarnik nagrzać do 250 stopni.

Ze składników zagnieść kulę ciasta (może być lekko klejąca), rozwałkować cienko i wylepić dużą formę lub dwie tartownice.

Nadzienie:

  • 2 cebule
  • 200 g boczku
  • 100 g sera żółtego
  • 200 g śmietany 18 % lub creme fraiche
  • sól, pieprz

Boczek pokroić w kostkę lub paski, cebule w cienkie półplasterki. Wymieszać. Spód posmarować śmietaną, na to wyłożyć cebulę z boczkiem. Posypać serem, solą i pieprzem. Piec w 250 stopniach na dolnym poziomie piekarnika ok. 20 minut, aż spód zrobi się chrupiący, a wierzch rumiany.

 

Smacznego!!!

 

czwartek, 02 czerwca 2016

 

Niebanalny chłodnik dla wielbicieli awokado - i tylko dla nich, bo awokado gra tu zdecydowanie pierwsze skrzypce ;). Ja za awokado przepadam, także bardzo mi smakował - choć ważne, aby awokado, które wybierzemy, było naprawdę smaczne. Do tego czosnek, śmietanka, lekki bulion i limonka. Polecam :)

 

Chłodnik z awokado ze śmietanką, limonką i czosnkiem

Inspiracja: przepis z KS (klik), podaję własną wersję.

Składniki (2-3 porcje):

  • 2 duże awokado, dojrzałe
  • 440 ml lekkiego bulionu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 200 ml śmietanki 12 %
  • sok z 1 sporej limonki
  • sól, pieprz, cukier

Bulion wlać do garnka, ostudzić. Czosnek podsmażyć na oliwie, wymieszać z bulionem. Całość ochłodzić. Awokado wydrążyć, dodać do garnka. Dodać śmietankę i sok z limonki, zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem, cukrem. Schłodzić przez 30 minut w lodówce. Podawać z bagietką lub innym wybranym dodatkiem.

 

Smacznego!

 

niedziela, 15 maja 2016

 

Jako, że ostatnio mam dużo pracy i zapewne będzie tylko gorzej, bez żadnych komentarzy przedstawiam Wam kolejną propozycję dania z młodych warzyw - tym razem bardzo prosta sałatka z młodych ziemniaczków w skórkach z cebulą, szczypiorkiem, orzechami włoskimi i innymi przyprawami. Pyszny smak późnej wiosny! :)

 

Młode ziemniaki z orzechami włoskimi, cebulą, szczypiorkiem i przyprawami

Przepis własny.

Składniki (2-4 porcje):

  • 600 g młodych ziemniaków
  • 4 łyżki oliwy
  • 3/4 pęczka szczypiorku
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 40 g orzechów włoskich

Ziemniaki oskrobać lub umyć dokładnie, ugotować. Odcedzić, osuszyć. Pokroić na niezbyt małe kawałki i włożyć do miski. Doprawić solą i pieprzem.

Cebulę obrać, pokroić w cienkie kółka. Sparzyć wrzątkiem, odcedzić, osuszyć. Włożyć do innej miski. Dodać zmiażdżony czosnek i posiekany szczypiorek. Cytrynę wymieszać z cukrem i oliwą, wymieszać z ziemniakami w misce. Dodać cebulę ze szczypiorkiem i czosnkiem.

Orzechy grubo posiekać, podprażyć i dodać do sałatki. Jeśli trzeba, doprawić dodatkowo. Jeść po kilku godzinach, gdy smaki się przegryzą.

 

Smacznego!

 

niedziela, 17 kwietnia 2016

 

Smaczny i lekki obiad lub przekąska. Pieczone cukinie faszerowane kozim serkiem kremowym, cebulką i świeżymi ziołami. Wiosennie i smakowicie. Polecam!

 

Cukinie faszerowane serkiem kozim, cebulką i ziołami

Przepis inspirowany kilkoma znalezionymi w necie.

Składniki (2 porcje):

  • 2 nieduże cukinie (każda ok. 250 g)
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie (najlepiej świeże zioła)
  • 200 g koziego serka twarożkowego (do smarowania)

Cukinie umyć, przepołowić. Wydrążyć miąższ, mniej więcej połowę, odłożyć do miseczki. Wydrążone cukinie posmarować 2 łyżkami oliwy, oprószyć solą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 20 minut, do zmięknięcia.

W międzyczasie cebulkę posiekać dość drobno. Wrzucić na resztę oliwy i smazyć kilka minut. Następnie dodać wydrążony miąższ cukinii i zmiażdżony czosnek, dusić całość razem ok. 10 minut na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i ziołami.

Upieczone cukinie nadziać farszem, pokryć kozim serkiem. Posypać ziołami. Zapiekać w 200 stopniach ok. 10 minut.

 

Smacznego!!!

 

piątek, 01 kwietnia 2016

 

Dziś jeszcze jedna propozycja z naszego wielkanocnego stołu, która idealnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach. Dwa rodzaje faszerowanych jajek, w nieco zdrowszych i mniej sztampowych wydaniach!

Pierwsza propozycja to jajka faszerowane pastą z awokado, z zielonym pieprzem, cytryną, majonezem z trawą cytrynową, czosnkiem niedźwiedzim... Dobrze doprawione i naprawdę pyszne.

Drugie jajka nafaszerowałam pastą z suszonych pomidorów z bazylią, a ozdobiłam połówkami zielonych oliwek.

Obydwa rodzaje bardzo smakowały domownikom, dlatego też serdecznie Wam je polecam!

 

 

Jajka faszerowane awokado z czosnkiem, cytryną i zielonym pieprzem

Przepis własny.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1/2 dużego awokado, dojrzałego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 płaskie łyżki majonezu (użyłam takiego z zielonym pieprzem i trawą cytrynową)
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • sól, pieprz, zielony pieprz, natka pietruszki

Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki. Żółtka włożyć do miseczki, dodać wydrążone awokado i cytrynę, rozgnieść widelcem na gładką masę. Dodać majonez i czosnek, wymieszać. Doprawić do smaku. Nadziać masą białka. Udekorować natką pietruszki.

 

 

 

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i bazylią

Przepis własny.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 8 połówek suszonych pomidorów z oleju
  • 1 łyżeczka koncentratu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz, bazylia
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 4 oliwki zielone

Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki. Żółtka wydrążyć, włożyć do miseczki, rozetrzeć z majonezem. Pomidory pokroić drobno, dodać do masy. Dodać koncentrat i cukier, wymieszać na gładką pastę. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Nadziać białka. Udekorować połówkami oliwek.

 

Smacznego!

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12