Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Przekąski, sałatki

piątek, 31 lipca 2015

 

Dziś w kolejnej przerwie wakacyjnej... Zapraszam na letni i lekki obiad, który przypomnieć może chociaż o letniej pogodzie. Sałatka z ziemniakami, pomidorami, kaparami, oliwkami i cebulą... Jak dla mnie to coś z serii: bardzo smaczna jak na coś tak mało kalorycznego ;). A do tego - najprostsza pierś kurczaka pieczona w maśle czosnkowym. Wiem, że to prawie nie przepis, ale sposób jest tak prosty i dobry, że postanowiłam go opublikować ;). Zapraszam!

 

 

Sałatka z ziemniakami, pomidorami, kaparami, cebulą i czarnymi oliwkami

Przepis Pascala, lekko zmodyfikowany.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 2 średnie pomidory
  • 1 spora cebula
  • 70 g czarnych oliwek
  • 15 g kaparów
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, bazylia, świeża mięta

Ziemniaki ugotować (młodych nie obierać), odcedzić i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w ósemki i dodać do ziemniaków. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone w kółka oliwki i kapary. Oliwę i sok z cytryny wymieszać z rozgniecionymi listkami mięty, dodać do sałatki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią.

 

 

 

Kurczak pieczony w maśle czosnkowym

Składniki (2 porcje):

  • 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • 20 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • słodka papryka, tymianek, sól

Kurczaka oczyścić, osuszyć - nie przekrawać. Oprószyć sporo solą, odrobinę słodką papryką. Obsmażyć w całości na oleju z obu stron do zrumienienia.

Umieścić w małym naczyniu żaroodpornym. Miękkie masło wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem i szczyptą soli. Masą posmarować z wierzchu kurczaka. Do naczynia nasypać tymianek. Piec w 180 stopniach ok. 40 minut, polewając często spływającym masłem, a następnie włożyć mięso pod grill, zwiększyć temperaturę i zrumienić przez 5 minut. Kroić po 10 minutach.

 

Smacznego! :)

 

wtorek, 21 lipca 2015

 

Dziś chciałam zawrzeć w jednym dwa przepisy na smakowity obiad - swoją drogą, świetnie sprawdzą się w formie jednego obiadu razem: dania i dodatku. Obie potrawy są letnie i słoneczne, chcę jak najwięcej wycisnąć smakowo z tego lata.

Pierwsza propozycja to pyszna i niebanalna sałatka z sałatą, bobem, twarogiem, czerwoną cebulką, kaparami i miodowo-cytrynowym winegretem. Skomponowałam ją trochę na "smak", trochę inspirując się innymi przepisami i wyszła naprawdę super :).

Drugi przepis to chrupiący, wielki placek ziemniaczany z żółtym serem - ja usmażyłam go na patelni, jednak polecam usmażyć go na jednej stronie, a następnie wsadzić do piekarnika aby zrumienił się z wierzchu - gdyż przewracanie takiego wielkiego placka jest dość sporym problemem. A pieczenia w piekarniku całego placka nie polecam, bo nie równa się on moim zdaniem do smażonego :). Polecam więc i zapraszam :)

 

Sałatka z bobem, twarogiem, cebulką, kaparami i miodowym winegretem

Przepis własny.

Składniki:

  • 1 mała główka sałaty masłowej
  • 350 g bobu (waga po wyłuskaniu)
  • 200 g półtłustego twarogu
  • 3 łyżki kaparów
  • 1 mała czerwona cebulka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz

Bób ugotować w osolonej wodzie, wyłuskać. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Wymieszać w misce z bobem. Dodać kapary, pokrojoną w paski cebulkę i pokruszony twaróg. Posolić. W miseczce wymieszać oliwę, sok z cytryny i miód, doprawić solą i pieprzem. Sos wymieszać z sałatką.

 

 

Prażynka ziemniaczana (placek) z serem

Składniki:

  • 500 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • 1 duże jajko
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 40 g tartego parmezanu
  • 2 plastry żółtego sera o wyrazistym smaku
  • sól, pieprz, olej

Ziemniaki zetrzeć na grubych oczkach, osączyć z nadmiaru płynu. Wymieszać z jajkiem, mąką, parmezanem i doprawić do smaku. Na dużej patelni rozgrzać olej. Wyłożyć na nią masę ziemniaczaną, dociskając. Smażyć do zrumienienia od spodu, a następnie delikatnie przewrócić na drugą stronę, pomagając sobie dużym talerzem. Na wierzchu smażyć kolejne 10 minut, następnie posypać podartym serem żółtym. Można również nie przewracać placka tylko dopiec go w piekarniku, aby zrumienił się z wierzchu. Podawać gorące, kroić na kawałki.

 

Smacznego!!!

 

piątek, 17 lipca 2015

 

Wróciłam. Nigdy nie myślałam, że będę tak dobrze czuć się w jakimś mieście. Po odwiedzeniu bardzo wielu miejsc w Polsce i mieszkaniu w trzech dużych miastach mogę powiedzieć tylko, że nie ma drugiego miasta choć trochę podobnego klimatem do Warszawy.

Tymczasem muszę się wprawić w blogowanie, dlatego dziś zapraszam Was tylko na kolejne danie. Fasolka szparagowa w zupełnie nowym wydaniu. Podana ze słodko-kwaśnym sosem cytrynowym, czosnkiem oraz tartym parmezanem. Aż byłam zaskoczona, jaka wyszła smakowita. Polecam więc serdecznie :).

 

Fasolka szparagowa z parmezanem, czosnkiem, oliwą i cytryną

Przepis autorski.

Składniki (3 porcje):

  • 500 g fasolki szparagowej
  • 2 łyżki oliwy
  • skórka otarta z 1 cytryny i sok z 1/2 cytryny
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 30 g tartego parmezanu
  • sól, pieprz

Fasolę umyć, odkroić końce, ugotować w osolonej i posłodzonej wodzie, odcedzić. W garnuszku wymieszać oliwę, cytrynę i cukier. Całość wymieszać z fasolą. Posypać parmezanem, solą i pieprzem do smaku.

 

Smacznego! :)

 

niedziela, 12 lipca 2015

 

Dawno nie było wpisu na blogu i jeszcze trochę nie będzie, bo nadal jestem poza domem na wakacjach i nie gotuję zupełnie nic. Próbuję odpocząć z marnym raczej skutkiem, ale co poradzić. Znalazłam za to na dysku jedno, samotne zdjęcie rolady szpinakowej z serkiem i wędzonym łososiem, którą moja Mama przyrządziła już dawno temu. Wyszła pyszna, lekka i wyrazista w smaku no i pięknie się prezentująca. Nie wrzuciłam jej dotychczas, bo zrobiłam jej wówczas tylko jedno zdjęcie. Ale jako że obecnie nie mam kompletnie żadnych zaległych ani obecnych przepisów, wrzucę i to smakowite danie. Jedno zdjęcie musi wystarczyć ;). Polecam więc i mam nadzieję, że do napisania niebawem!

 

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i kremowym serkiem

Przepis i wykonanie mojej Mamy, przepis dostała ona od Koleżanki i lekko zmodyfikowała.

Składniki:

  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 4 jajka
  • 400 g wędzonego łososia, pokrojonego na plasterki
  • 2 opakowania serka kremowego (np. Twój Smak lub Almette, naturalnego lub ziołowego)
  • sól, pieprz

Szpinak rozmrozić na patelni. Dodać masło, zmiażdżony czosnek i podsmażyć razem. Doprawić solą i pieprzem, odsączyć na sitku i wystudzić. Żółtka wmieszać do szpinaku

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier. Pianę wmieszać delikatnie do szpinaku, wmieszać również mąkę. Całość wylać na dużą blachę wyłożoną koniecznie papierem do pieczenia. Piec w 190 stopniach ok. 20 minut. Wyjąć, przestudzić. Usunąć papier.

Serki doprawić lekko solą i pieprzem. Posmarować nimi ciasto, zostawiając z boków nieco przerwy. Na to wyłożyć równomiernie łososia i zawinąć roladę. Zawinąć ją w folię aluminiową i schować do lodówki. Kroić na plastry.

 

Smacznego! :)

piątek, 26 czerwca 2015

 

Na początek wolności upiekłam puszyste, drożdżowe bułeczki pszenne z chrupiącą skórką, a do tego przyrządziłam kremową pastę tuńczykową z chrzanem. Na śniadanie lub kolację zestaw idealny. Póki co, to na tyle. Polecam :)

 

Bułki pszenne z chrupiącą skórką

Przepis stąd – jednak jest w nim stanowczo za mało mąki, podaję po zmianach.

Składniki (5-6 małych bułeczek):

  • 280 g mąki pszennej + sporo do podsypywania
  • 5 g soli
  • 3,5 g drożdży instant lub 7 g świeżych
  • 175 ml wody, letniej

Mąkę wymieszać z drożdżami (ze świeżych zrobić rozczyn), dodać sól, wodę i zagnieść ciasto. Wyrobić porządnie (10 minut), podsypując mąką, a następnie włożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłe miejsce do wyrastania na godzinę lub troszkę więcej. Następnie ponownie krótko wyrobić, uformować bułki i ułożyć je na natłuszczonej blasze. Przykryć i zostawić do wyrastania na kolejne 35 minut. Następnie włożyć do nagrzanego do 230 stopni piekarnika i piec ok. 12-15 minut, aż lekko się zezłocą. Na dno piekarnika postawić formę z gorącą wodą, aby para stworzyła chrupiącą skórkę.

 

 

Pasta z tuńczyka z chrzanem i pieprzem

Przepis własny.

Składniki:

  • 100 g tuńczyka z puszki, w wodzie (masa po odsączeniu)
  • 45 g masła, miękkiego
  • 1 łyżka chrzanu
  • szczypta cukru, sól, pieprz, papryka w proszku

Tuńczyka bardzo dokładnie odsączyć z zalewy. Masło i tuńczyka rozgnieść blenderem na gładką pastę, wmieszać chrzan, cukier, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do miseczki, oprószyć papryką. Wstawić do lodówki na 30 minut do stężenia.

 

Smacznego!

 

piątek, 12 czerwca 2015

 

Jako, że w poniedziałek i wtorek piszę dwa egzaminy, a nie zamierzam spędzić całego pięknego weekendu w książkach i powtarzam stopniowo (np. teraz), nie mam czasu na pisanie długich notek - lecz pragnę zaprezentować Wam bardzo pasujący do obecnej pogody przepis.

Orzeźwiający chłodnik, wariacja na temat gazpacho - pomidorowo-arbuzowy z z czosnkiem, chili, fetą i bazylią. Specyficzny w smaku, nie dla tradycjonalistów, ale jeśli lubisz eksperymenty w kuchni - mnie smakował bardzo! Polecam :)

 

Gazpacho pomidorowo-arbuzowe z czosnkiem, chili i fetą

Przepis własny.

Składniki (2-3 porcje):

  • 370 g pomidorów malinowych (waga po obraniu)
  • 350 g miąższu z arbuza
  • 1 mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka prażonych orzechów nerkowca lub migdałów
  • 3/4 kajzerki
  • sól, pieprz, ostra papryka, bazylia
  • 80 g sera feta, pokrojonego w kostkę

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Z arbuza wyciąć miąższ, wypestkować, pokroić. Cebulę i czosnek pokroić. Wszystko włożyć do garnka, dodać orzechy i zblendować na gładką masę. Dorzucić bułkę, poczekać, aż wchłonie płyn i ponownie zblendować. Dodać cukier, doprawić do smaku solą, pieprzem i sporą ilością chili. Włożyć do lodówki, aż porządnie się schłodzi. Podawać posypane fetą oraz bazylią, z grzankami lub białą bagietką.

 

Smacznego! :)

 

wtorek, 09 czerwca 2015

 

A na ciepły, letni wieczór proponuję krewetki smażone w najprostszej postaci - na maśle i oliwie, z chili, pietruszką, cytryną i odrobiną wina. Polecam :)

 

Krewetki smażone na maśle i oliwie z pietruszką, chilli i cytryną

Przepis powszechnie znany.

Składniki (2 porcje):

  • 250 g krewetek królewskich (obranych, z ogonkami, surowych lub podgotowanych)
  • 4 łyżki białego wina
  • 30 g masła
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, ostra papryka chili
  • sok z cytryny
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • bagietka

Krewetki osuszyć (mrożone wcześniej rozmrozić). Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić krewetki i i smażyć ok. półtorej minuty, aż lekko się zarumienią od spodu. Wlać wino, odparować, a następnie przewrócić krewetki na drugą stronę. Smażyć kolejną minutę, ponownie aż lekko się zarumienią. W przypadku surowych krewetek czas należy lekko wydłużyć.

Doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką, dodać posiekaną natkę. Następnie podgrzewać jeszcze chwileczkę. Wyłączyć, skropić sokiem z cytryny. Podawać w towarzystwie bagietki, wyjadając nią sos z patelni.

 

Smacznego!!!

 

 

poniedziałek, 01 czerwca 2015

 

A dziś, na zakończenie mojego sezonu szparagowego, zapraszam na klasykę. Gotowane krótko szparagi, podane z jajkiem w koszulce i obłędnym sosem holenderskim. Uwielbiam ten sos - czego tu nie kochać, tłusty, puszysty, kremowy i wyrazisty w smaku. Robiłam tę potrawę już w zeszłym roku, oczywiście, jednak pamiętam, że przy porcji wykonywanej dla kogoś innego nie zrobiłam zdjęcia, a przy mojej - rozwaliło mi się jajko. Tym razem jest ładnie, zgrabnie i co najważniejsze - smacznie. Polecam!

 

Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim

Przepis powszechnie znany.

Składniki (2 porcje):

  • 10 zielonych szparagów
  • sól, cukier
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka octu

Szparagi umyć, odłamać końcówki i ugotować – wrzucić na posolony i osłodzony wrzątek i gotować 4 minuty. Odcedzić. Rozłożyć na talerzach.

W międzyczasie w garnku zagotować sporą ilość wody, dodać ocet i sól. Jajka kolejno wbijać do miseczki, a następnie delikatnie wkładać do ledwie gotującej się wody. Gotować, aż białko się zetnie (niedługo), zagarniając jajko łyżką cedzakową. Odcedzić. Ułożyć na talerzu. Podobnie postąpić z drugim jajkiem. Podawać z sosem holenderskim.

Sos holenderski:

  • 1 żółtko
  • 25 g masła
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz, szczypta cukru

Masło roztopić w rondlu, nie studzić. Żółtko ubić z sokiem z cytryny, pieprzem, solą i malutką szczyptą cukru do uzyskania puszystej masy. Następnie dodawać stopniowo gorące masło, wciąż ubijając, aż utworzy się gęsty, jasny sos. Podawać do szparagów i jajka.

 

Smacznego!

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

wtorek, 19 maja 2015

 

Zdaję sobie sprawę z faktu, że to nawet nie jest przepis i umieszczanie na blogu sałaty ze śmietaną graniczy ze śmiesznością. Ale po pierwsze - wielu robi ją na słono, ja zaś uwielbiam w wersji na słodko i tak też prezentuję, po drugie - prezentuję Wam dość dokładne proporcje i po trzecie - blog to mój kulinarny notatnik i chcę w nim mieć sporo pomysłów na dodatki do obiadów. Dlatego też polecam serdecznie i życzę szczęśliwego dnia :).

 

Sałata ze śmietaną

Przepis powszechnie znany.

Składniki (3-4 porcje):

  • 1 główna sałaty masłowej (nieduża)
  • 180 kwaśnej śmietany 18 %
  • 5 łyżeczek cukru
  • sól

Sałatę porwać, umyć i dokładnie osuszyć. Włożyć do miski i oprószyć solą. Śmietanę dokładnie wymieszać z cukrem – ma być wyraźnie słodka. Następnie dobrze wymieszać z sałatą. Odstawić na chwilę do lodówki do przegryzienia się.

 

Smacznego!

 

piątek, 08 maja 2015

 

Teraz - jestem w domu. W domu rodzinnym. Siadam przed oknem lub na ławce pod poruszanymi wiatrem drzewami, wśród stalowych chmur i lekko kropiącego deszczu. Siadam, zamykam oczy i staram się poukładać sobie pewne rzeczy w głowie, mając nadzieję, że kiedykolwiek to, co wiem, stanie się tym, co czuję.

Parę dni temu, będąc jeszcze w Warszawie, miałam na obiad zamrożone kotlety otrzymane jeszcze od Babci. Zdecydowałam się wtedy na szczyt swoich możliwości kulinarnych i przyrządziłam sobie do nich warzywne puree z warzyw korzeniowych i ziemniaka, z masłem, rozmarynem i tymiankiem. Kremowe, smakowite. Dość słodkie, ze względu na marchew i pietruszkę, jednak po doprawieniu stanowiło pyszną odmianę dla tradycyjnych ziemniaków. Wiem, że teraz czas na wiosenne warzywa, na zielone szparagi i nowalijki, a nie zimowe korzenie, jednak nie mam zamiaru oszukiwać samej siebie, że w jakikolwiek sposób czuję wiosnę. Jeszcze nie teraz. Tymczasem zapraszam i polecam serdecznie...

 

Puree z warzyw korzeniowych i ziemniaków z tymiankiem i rozmarynem

Przepis autorski.

Składniki (1-2 porcje):

  • 1 ziemniak (waga po obraniu: ok. 130 g)
  • 1 marchew (waga po obraniu: ok. 80 g)
  • 1 pietruszka (waga po obraniu: ok. 80 g)
  • 1 mały kawałek selera (waga po obraniu: ok. 30 g)
  • 1 pełna łyżka masła
  • 3 łyżki śmietanki kremówki
  • sól, pieprz, tymianek, rozmaryn

Warzywa obrać, pokroić w kostkę, ugotować do miękkości, odcedzić i odparować. Dodać masło i ugnieść całość blenderem na gładkie puree. Dodać śmietankę i doprawić do smaku – uwaga: puree będzie dość słodkie, należy więc sporo je dosolić. Podawać ciepłe.

 

Smacznego :)

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9