Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Przekąski, sałatki

sobota, 10 września 2016

 

Dziś zapraszam na pieczone pierogi z tuńczykiem, kukurydzą, pietruszką i cebulką. Dla nieliczących kalorie - można je również usmażyć w głębokim tłuszczu :). Jako, że wyjeżdżam na wakacje, nie wiem, kiedy będzie następny wpis, ale może upiekę coś w międzyczasie. Zobaczymy. Zapraszam :)

 

Pieczone pierogi z tuńczykiem, kukurydzą, cebulą i pietruszką

Inspiracja: ten przepis, jednak zmodyfikowałam go mocno – ciasto przygotowane wg oryginału nie ma prawa wyjść, jest całkowicie płynne; sypnęłam w efekcie chyba dwa razy więcej mąki, przez co pierogi były twardawe. Proponuję więc postąpić tak, jak opisałam poniżej. Zmodyfikowałam też farsz.

Składniki na ciasto:

  • 50 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 ml białego wina
  • woda

Masło roztopić, dodać wino, sól i mąkę. Następnie zagniatać, dolewając wody do tego momentu, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do miski, przykryć i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Farsz:

  • 2 małe cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 4 płaskie łyżki bułki tartej, woda, olej

Cebule posiekać, podsmażyć na oleju. Włożyć do miski. Tuńczyka i kukurydzę dokładnie odsączyć i dodać również do miski. Dodać pietruszkę i bułkę tartą, wymieszać, dolać nieco wody – tak, aby masa nie była zbyt sypka. Doprawić solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkowywać dość cienko, wycinać duże kółka (lub odrywać kawałki ciasta i rozpłaszczać w dłoniach. Na środku kłaść sporą porcję farszu, formować duże pierogi. Smarować olejem z obu stron i kłaść na natłuszczonej blasze. Piec w 200 stopniach ok. 45 minut – lub mniej/więcej, zależy od wielkości pierogów i grubości ciasta – aż ciasto się zrumieni. Można również smażyć pierogi na głębokim tłuszczu. Podawać z ulubionym sosem.

 

Smacznego!

 

niedziela, 04 września 2016

 

Jako dziecko zawsze lubiłam smażony ser z kminkiem, w okrągłych plastikowych opakowaniach w pomarańczowe paski. Zapomniałam o nim na kilka lat. Ale smażony ser przypomniał mi się kilka dni temu, gdy zobaczyłam w lodówce pół opakowania białego twarogu, który zapewne by się zepsuł. Postanowiłam więc po raz pierwszy wykonać smażony ser samodzielnie - najpierw zostawiłam twaróg do zgliwienia, następnie usmażyłam na niewielkiej ilości masła i dodałam dużo kminku, który uwielbiam :). Wyszedł taki jak sklepowy!

A ponadto prezentuję szybką, pyszną i sycącą zapiekankę z cukinią, suszonymi pomidorami, żółtym serem i słonecznikiem. Sprawdzi się zarówno jako drugie śniadanie, jak i, na ciepło z dodatkiem surówki, smakowity lunch. Zapraszam!

 

Zapiekanka z cukinii z serem żółtym, suszonymi pomidorami i słonecznikiem

Przepis stąd, podaję po zmianach.

Składniki (standardowa keksówka):

  • 250 g cukinii, startej na grubych oczkach
  • 70 ml dobrego oleju
  • 100 g suszonych pomidorów, posiekanych
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 160 g sera żółtego o wyrazistym smaku, startego
  • 100 ml mleka
  • sól, pieprz zioła prowansalskie, garść pestek słonecznika

Startą cukinię wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, dodać pomidory, ser, rozbełtane jajka, olej i mleko. Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać do masy i wymieszać dokładnie. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypać słonecznikiem. Piec w 180 stopniach ok. 1-1,5 godziny (zależy od wysokości formy). Wystudzić. Kroić wystudzone.

 

 

 

Ser smażony z kminkiem

Przepis stąd, podaję po zmianach.

Składniki (1 nieduża miseczka):

  • 250 g twarogu (nie chudego)
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka kminku (lub do smaku)
  • 1 małe jajko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, sól

Twaróg rozdrobnić, wymieszać z sodą. Przykryć niedokładnie ściereczką i odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce, aż zgliwieje – zajmie to 2-5 dni w zależności od temperatury. Gotowy twaróg stanie się gładki i będzie wyglądem przypominać ser topiony. Następnie na patelni rozpuścić masło, dodać ser i stopić go przez kilka minut, mieszając. Zdjąć z ognia, dodać jajko i dokładnie roztrzepać. Dodać kminek i sól do smaku. Poczekać do stężenia, schłodzić w lodówce.

 

Smacznego!!!

 

wtorek, 16 sierpnia 2016

 

Na początku zapraszam na letnią sałatkę, podpatrzoną u Kasi Guzik, składającą się ze świeżego szpinaku, pomidorów, duszonej czerwonej cebuli i sera feta, z malinowym balsamico. A do tego - pieczone plastry batatów z przyprawami. Zapraszam...

 

 

Sałatka z pomidorami, duszoną cebulą, szpinakiem i fetą

Przepis z bloga Gotowanie cieszy, podaję po zmianach.

Składniki (2 porcje):

  • 2 duże garści liści szpinaku baby
  • 4 dobre pomidory
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu balsamicznego, u mnie malinowy
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • sól, pieprz
  • 60 g sera feta

Szpinak umyć, osuszyć. Ułożyć na talerzach lub w misce. Cebule obrać, pokroić w piórka i usmażyć na oleju do miękkości. Pomidory umyć, osuszyć, wykroić gniazda i pokroić w półplastry. Ułożyć na szpinaku. Dodać cebulę, doprawić solą i pieprzem, posypać pokruszoną fetą. Ocet wymieszać z miodem, polać sałatkę. Podawać ze świeżym pieczywem.

 

 

Plastry batatów pieczone z rozmarynem i czosnkiem

Składniki:

  • 2 dość duże bataty
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 gałązki rozmarynu, sól

Bataty obrać obieraczką, pokroić na dość cienkie plastry. Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wymieszać z oliwą i solą, obok ułożyć nieobrane ząbki czosnku i rozmaryn. Piec w 220 stopniach ok. 10 minut lub do zrumienienia i miękkości (zależy od grubości plastrów), przewracając w trakcie.

 

Smacznego!

 

środa, 10 sierpnia 2016

 

Dawno już miałam zrobić ten francuski pasztecik i wreszcie się udało. Roboty przy nim tyle co nic, a jest naprawdę przepyszny. Kremowy, wyrazisty w smaku, smarowny. No poezja. I przy okazji tani w produkcji ;). Mój zrobiłam z dodatkiem żubrówki, gruszki i rozmarynu, do tego oczywiście duża ilość masła... Polecam więc i zapraszam! 

 

Pâté z kurzych wątróbek z żubrówką i gruszką

Przepis stąd, podaję po modyfikacjach.

Składniki (nieduża miseczka):

  • 200 g wątróbek drobiowych
  • 1/2 niedużej cebulki
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 g masła + więcej do polania
  • sól, pieprz, rozmaryn
  • 2 łyżki żubrówki
  • 1/2 małej gruszki + do ozdobienia

Na patelni rozgrzać 10 g masła. Wrzucić posiekaną cebulkę, smażyć kilka minut. Dodać pokrojoną w kostkę gruszkę i posiekany czosnek, smażyć chwilę. Dodać oczyszczone wątróbki i smażyć kilka minut. Wlać żubrówkę, odparować. Wyłączyć palnik, dodać resztę masła i poczekać, aż się roztopi. Doprawić solą, pieprzem, rozmarynem. Całość zmiksować w blenderze do gładkości (masa będzie dość rzadka), doprawić do smaku solą. Przelać do miseczki, wyrównać. Na wierzch wylać odrobinę stopionego masła lub położyć kilka wiórków z masła. Włożyć do lodówki na kilka godzin do stężenia. Ozdobić plasterkami gruszki.

 

Smacznego!

 

wtorek, 09 sierpnia 2016

 

W prezencie z Cypru dostałam od Mamy prawdziwy grecki ser halloumi. Postanowiłam przygotować go jak najprościej: usmażyłam więc w posypce z sezamu i podałam ze smażoną cebulą. Poza tym przedstawiam błyskawiczny klasyk, czyli śliwki w boczku. Zapraszam!

 

 

Ser halloumi grillowany z sezamem i smażoną cebulą

Pomysł własny.

Składniki (1 porcja):

  • 1 gruby plaster sera halloumi (ok. 50 g)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 1 łyżka sezamu

Cebulę pokroić w piórka. Wrzucić na olej i usmażyć, aż będzie rumiana. Ser obsmażyć z obu stron na patelni, pod koniec smażenia obtaczając w sezamie. Podawać z cebulką.

 

 

 

Śliwki w boczku

  • 10 mięsistych, suszonych śliwek
  • 5 plastrów wędzonego boczku

Plastry boczku pokroić na połowy wzdłuż. Każdym kawałkiem owinąć śliwki, spiąć wykałaczką. Smażyć na patelni, aż boczek się zrumieni, przewracając. Gdy już boczek lekko się wytopi, wyjąć wykałaczki, aby łatwiej dało się przewracać śliwki i smażyć dalej do chrupkości boczku. Można też upiec śliwki w piekarniku.

 

Smacznego!

wtorek, 02 sierpnia 2016

 

Pyszna sałatka. Słodko-słone połączenia, ser i owoce, czyli to, co lubię najbardziej. Tym razem - karmelizowane śliwki, ser turkusowy lazur, chrupiący bekon, włoskie orzechy. Więcej dodawać nie trzeba. Lekka i pełna smaku. Gorąco polecam!

 

Sałatka z karmelizowanymi śliwkami, niebieskim serem, bekonem i orzechami włoskimi

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 330 g niedużych fioletowych śliwek
  • 3 liście sałaty
  • 40 g cukru
  • 80 g sera z niebieską pleśnią (u mnie: turkusowy lazur)
  • 90 g boczku w cienkich plastrach
  • 30 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Śliwki umyć, wypestkować, pokroić wzdłuż na połówki. Wrzucić na patelnię wraz z cukrem i skarmelizować.

Na talerzu ułożyć porwaną, umytą i osuszoną sałatę, dodać śliwki. Sos z patelni zlać do miseczki. Bekon wytopić na patelni, ułożyć na śliwkach. Tłuszcz z patelni dodać do soku ze śliwek, dodać olej. Sosem polać sałatkę. Dodać pokruszony ser i uprażone, grubo pokrojone orzechy. Doprawić do smaku.

 

Smacznego!

 

piątek, 29 lipca 2016

 

Znowu coś prostego i nie wymagającego, ale smakującego latem i obowiązkowego do wykonania w sezonie ;). Kurki z cebulką w kwaśnej śmietanie zapiekane po żółtym serem. Doprawione tylko pieprzem. Proste i pyszne, tak kurki smakują mi najlepiej :)

 

Kurki w śmietanie z pieprzem zapiekane pod żółtym serem

Składniki (1-2 porcje):

  • 200 g kurek
  • 100 g śmietany 18 %
  • 2 łyżki masła
  • 1 średnia cebula
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • 100 g żółtego sera, startego

Kurki oczyścić, osuszyć. Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle. Wrzucić kurki i smażyć kilka minut. Następnie wyłączyć palnik, kurki wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do małego naczynia żaroodpornego, przykryć serem. Zapiekać w 200 stopniach kilkanaście minut, aż ser się zrumieni.

 

Smacznego!

 

środa, 27 lipca 2016

 

Ostatnio moje życie polega głównie na gotowaniu i pieczeniu (zawodowo), dlatego też w domu nie chce mi się już nic specjalnego robić. Ostatnio jednak przygotowałam dwie smakowite i proste przekąski, które dziś Wam prezentuję.

Raz - krążki cebulowe, w panierce z bułki tartej. Klasyk. Niezdrowy, pyszny klasyk. Nie trzeba nic więcej dodawać.

Oraz - masło słonecznikowe. To już nie taki klasyk, a raczej wariacja na temat znanego wszystkim masła z orzeszków ziemnych - masło słonecznikowe jest kremowe, pyszne i świetnie smakuje na kanapkach (gorąco polecam w zestawieniu z fasolką szparagową i słodkim sosem chili!). Zapraszam więc!

  

Krążki cebulowe

Przepis inspirowany wieloma.

Składniki:

  • 2 duże cebule
  • 8 łyżek bułki tartej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • sól, pieprz, oregano, słodka papryka
  • olej do smażenia

Cebule obrać, pokroić na dość grube plastry i rozdzielić na krążki, wybierając te najładniejsze. Jajka roztrzepać z 8 łyżkami wody, lekko posolić. Mąkę wsypać do głębokiego talerza. Bułkę tartą doprawić solą, pieprzem i przyprawami.

W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Osuszone krążki cebuli panierować w mące, jajku i bułce i smażyć krótko z obu stron do zrumienienia. Usmażyć wszystkie krążki, w razie potrzeby wymieniając olej. Podawać z ulubionym sosem.

 

 

 

Masło słonecznikowe

  • 120 g ziaren słonecznika
  • 1/3 łyżeczki soli (lub do smaku)
  • ½ łyżki cukru (lub do smaku)
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego

Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Lekko przestudzić, włożyć do pojemnika blendera i rozdrobnić na pył. Dodać sól, cukier i olej. Następnie mielić wytrwale blenderem przez kilka minut, robiąc przerwy co 20 sekund, aby nie zepsuć blendera. Najpierw słonecznik zacznie przypominać mokry piasek, potem zbitą kulę, by wreszcie utworzyć gładkie masło. Jeśli trzeba, doprawić dowolnie do smaku.

 

Smacznego!

 

wtorek, 19 lipca 2016

 

Dzisiejszy wpis to nawet nie jest przepis, ale może komuś przyda się taki prosty pomysł na przekąskę: pieczarki zapiekane z mozzarellą, doprawione pieprzem i rozmarynem. Najlepsze oczywiście na gorąco, wyjadane z talerza chrupiącą bagietką (i popijane winkiem ;)). Zapraszam!

 

Pieczarki zapiekane z mozzarellą i rozmarynem

Inspiracja: tutaj.

Składniki (1-2 porcje):

  • 170 g małych pieczarek
  • 125 g mozzarelli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz, rozmaryn, bagietka

Małe naczynie żaroodporne posmarować oliwą. Pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie plastry, umieścić w naczyniu, posolić. Piec o 200 stopniach przez 10 minut. Następnie posypać porwaną mozzarellą, solą, pieprzem i rozmarynem. Zapiekać dalej, aż ser się przyrumieni. Podawać z bagietką, posypane wiórkami masła.

 

Smacznego!

 

niedziela, 03 lipca 2016

 

Zdecydowanie niebanalna sałatka, którą wymyśliłam, puszczając nieco wodze fantazji :D Raczej nie jest ona przeznaczona dla ludzi o tradycyjnych gustach, ale mi smakowała bardzo! Truskawki, zielone oliwki, kremowa ricotta, parmezan, sos miodowo-balsamiczny, pieprz... Pycha! Polecam odważnym :)

 

Sałatka z truskawkami, zielonymi oliwkami, ricottą i parmezanem

Przepis autorski.

Składniki (1 porcja):

  • 140 g truskawek
  • 70 g zielonych oliwek (ulubionych)
  • 80 g ricotty
  • 2 łyżki tartego parmezanu (lub startego w płatki)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz, pieczywo

Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, przekroić na połówki. Odsączone oliwki też przekroić na połówki. Na talerzu ułożyć truskawki i oliwki. W miseczce wymieszać oliwę, miód i ocet, polać sałatkę. Oprószyć czarnym pieprzem. Poukładać kopce z ricotty. Posypać parmezanem. Podawać z pieczywem.

 

Smacznego!!!

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12