Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Przekąski, sałatki

niedziela, 31 stycznia 2016

 

Może i jako dziecko miałam dość dziwne upodobania kulinarne, odróżniające się od gustów swoich rówieśników. Ale w tym aspekcie nie różniłam się od nich wcale - nie znosiłam brukselki. Nie, żeby moja mama złośliwie przyrządzała ją jakoś często, wręcz przeciwnie, brukselkę na talerzu pamiętam jak przez mgłę. Ale kiedy już była, odkładałam ją w najdalszy zakątek talerza, odrzucał mnie już sam jej zapach.

Jakiś czas temu jednak stała się rzecz dziwna - nabrałam ogromnej ochoty na ową właśnie... brukselkę! I to nie było nawet tak, że nie pamiętałam jej smaku i chciałam skonfrontować się ze swoimi uprzedzeniami. Pamiętałam jej smak dokładnie - tylko, że obecnie czułam na języku, że całkowicie by mi on odpowiadał. Tak jakby odbieranie smaku brukselki zmieniło się z okropnej na smaczną w samym mózgu, bez kontaktu z produktem! Bardzo to dziwne. W każdym razie, parę dni temu zrealizowałam wreszcie swoje pragnienie i zakupiłam pół kilo brukselki. Podgotowałam ją, a następnie usmażyłam na patelni z chrupiącym boczkiem i włoskimi orzechami. Wyszła... pyszna! Przez cały dzień podjadałam z patelni po kilka pozostałych kapustek, aż w końcu nie zostało ani jednej ;). Z pewnością będę z brukselką eksperymentować teraz częściej - choć nie z tą rozgotowaną w zupie jarzynowej, której nienawidzę nadal ;). Polecam gorąco!

 

Brukselka smażona z boczkiem i orzechami włoskimi

Przepis stąd, podaję po zmianach.

Składniki (2 porcje):

  • 500 g brukselki
  • 100 g wędzonego boczku w plastrach
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa

Brukselkę umyć, odciąć końcówki i naciąć na krzyż. Wrzucić na osolony i lekko posłodzony wrzątek i gotować ok. 10 minut od ponownego zagotowania. Odcedzić.

Orzechy uprażyć na suchej patelni. Boczek pokroić w paski, wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, smażyć do wytopienia tłuszczu. Dodać brukselkę, smażyć kilka minut. Wmieszać orzechy, doprawić do smaku.

 

Smacznego!!!

 

poniedziałek, 11 stycznia 2016

 

Ostatnio znów upiekłam domowy chleb. Z najprostszego przepisu, na drożdżach, pszenny, prawie bez żadnego wyrabiania. Z dynią, słonecznikiem i suszonymi śliwkami. Wyszedł naprawdę pyszny, wilgotny i wyrośnięty, z chrupiącą skórką. Polecam więc i zapraszam :)

 

Chleb pszenny ze słonecznikiem, dynią i suszonymi śliwkami

Inspiracja: ten przepis, podaję z własnymi dodatkami i zmianami.

Składniki (1 bochenek):

  • 385 g mąki pszennej
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 garści suszonych śliwek, posiekanych
  • 1 niepełna łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 9 g drożdży suszonych
  • 500 ml wody (dałam dużo więcej niż w przepisie i wyszło bdb)

Suche składniki wymieszać dokładnie ze sobą, następnie wlać wodę i zmiksować porządnie kilka minut – masa ma być dość rzadka. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 20 minut.

Następnie przemieszać mocno ponownie i włożyć masę do natłuszczonej keksówki. Piec w 230 stopniach około 60 minut (gdyby chleb zbyt mocno się rumienił, przykryć wierzch folią). Wyjąć z formy, ostudzić.

 

Smacznego!

 

poniedziałek, 04 stycznia 2016

 

Choć do walentynek jeszcze daleko, każdy dzień czy weekend jest dobrą okazją do romantycznej kolacji z ukochaną/ukochanym. Dlatego dziś prezentuję Wam elegancką sałatkę, którą przygotowałam na romantyczny Sylwester we dwoje ;). Rukola, smażone na maśle i oliwie krewetki, pomarańcza i pomidorki koktajlowe. Do tego lekki sos, bagietka, obowiązkowe wino... Minimum pracy, maksimum efektu i smaku. Polecam serdecznie!

 

Sałatka z krewetkami, pomarańczami, pomidorkami i rukolą

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 225 g krewetek (dużych)
  • 2 pomarańcze
  • 8 pomidorków koktajlowych (lub mniej/więcej w zależności od ich wielkości)
  • rukola
  • 1 czubata łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • sól, pieprz, ostra papryka

Krewetki osuszyć (mrożone rozmrozić), oderwać delikatnie ogonki i wyjąć jelita.

Rukolę i pomidorki umyć, osuszyć. Pomidorki pokroić na połówki. Pomarańcze wyfiletować – obrać skórkę i wyciąć cząstki, pozbywając się białych błonek. Na talerzach rozłożyć rukolę, połówki pomidorków i cząstki pomarańczy. Oprószyć solą, pieprzem i ostrą papryką.

Ocet i syrop klonowy wymieszać, polać porcje sałatki. Na patelni rozgrzać masło z oliwą. Wrzucić krewetki i smażyć na niedużym ogniu ok. 1,5 minuty z jednej strony i tyle samo z drugiej (gdy krewetki były surowe, a nie blanszowane, czas może ulec lekkiemu wydłużeniu). Posolić, posypać ostrą papryką i rozłożyć na talerze. Sałatkę polać mieszanką oliwy i masła z patelni, która została po smażeniu krewetek. Podawać z bagietką.

 

Smacznego!!!

 

niedziela, 27 grudnia 2015

 

Już po Świętach. Jak to zwykle bywa. Nie będę silić się na żadne refleksje, pozostawię Was za to z przepisem na ekstrawaganckie śledzie z pomysłu Wojciecha Modesta Amaro - z chutnyem cebulowo-żurawinowym i... jałowcową bitą śmietaną. Czy mi smakowały? Cóż, były dość dziwne, do moich ulubionych śledzi z pewnością należeć nie będą, ale świetnie poszerzyć mogą horyzonty smakowe. Także polecam - dla odważnych.

 

Śledzie z chutneyem żurawinowo-cebulowym i bitą śmietaną jałowcową

Inspiracja: przepis Wojciecha Modesta Amaro (klik), wykonałam wg własnego uznania.

Składniki (mała porcja):

  • 2 duże płaty matjasów
  • 2 cebule
  • 4 łyżki suszonych żurawin
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 czubata łyżka cukru
  • sól, pieprz, rozmaryn
  • 75 ml kremówki + 4 jagody jałowca
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru

Śledzie namoczyć przez noc, osuszyć.

Cebule posiekać, wrzucić na rozgrzaną oliwę. Smażyć na niewielkim ogniu przez 30 minut, aż zmiękną – dolewając w razie potrzeby odrobinę wody. Dodać cukier, skarmelizować cebule. Wmieszać żurawiny, pogotować jeszcze chwilę. Doprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Wystudzić, schłodzić.

Zimną śmietankę ubić, pod koniec dodając puder i dużą szczyptę soli. Wmieszać rozgnieciony jałowiec. Zaraz przed podaniem na talerzu umieścić konfiturę cebulową, na to śledzie, a na wierzch wyłożyć bitą śmietankę. Posypać żurawinami.

 

Smacznego!

 

piątek, 18 grudnia 2015

 

Choć u mnie w domu świąteczny stół wygląda raczej tradycyjnie (oczywiście z pewnymi wyjątkami, o które troszczę się każdego roku ;)), to wiem, że niektórzy przygotowują Wigilię w stylu fusion. Dla takich właśnie osób jest dzisiejszy przepis: sałatka caprese z buraków - z mozzarellą, oliwą, pieprzem i majerankiem. Intrygująca, niebanalna i banalnie prosta ;). Polecam!

 

Caprese z buraków z majerankiem i pieprzem

Inspiracja: stąd, doprawienie – pomysł własny.

Składniki (2 porcje):

  • 1 średni burak (170 g po obraniu)
  • 1 kula mozzarelli (125 g)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz, majeranek

Buraka upiec na miękko, ostudzić, pokroić w plastry. Mozzarellę również pokroić w plastry. Na talerzu przekładać na zmianę plaster buraka i mozzarelli. Oliwę wymieszać z miodem i sokiem z cytryny. Sałatkę mocno osolić, polać sosem, posypać pieprzem i majerankiem.

 

Smacznego!

 

poniedziałek, 14 grudnia 2015

 

Szybka przekąska w szybkim okresie, gdy na nic nie ma czasu. Quesadillas z kurczakiem, suszonymi pomidorami, szynką i roszponką. Zdrowe i smaczne zarazem. Polecam :)

 

Quesadillas z kurczakiem, suszonymi pomidorami, serem i roszponką

Inspiracja: ten przepis.

Składniki (4 porcje):

  • 4 placki pszennej tortilli
  • 450 g piersi z kurczaka
  • 150 g suszonych pomidorów z oleju
  • 200 g sera żółtego, startego
  • 2 garście roszponki lub rukoli
  • sól, pieprz, słodka papryka, ketchup

Kurczaka oczyścić, oprószyć solą, pieprzem i sporą ilością papryki. Pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju spod pomidorów i usmażyć kurczaka na złoto, lekko spłaszczając go łopatką.

Na dwóch tortillach rozsypać połowę sera, przykryć sałatą, posiekanymi pomidorami i kurczakiem. Opcjonalnie polać ketchupem i posypać resztą sera (ser sklei placki). Przykryć pozostałymi plackami. Piec w piekarniku lub w zgrzewaczu do kanapek, aż placki się zrumienią i staną się chrupiące. Kroić na trójkąty.

 

Smacznego!

 

sobota, 12 grudnia 2015

 

Ostatnio zrobiłam bardzo nietuzinkową i całkiem smaczną tartę. Z wędzoną makrelą, twarogiem i karmelizowaną cebulką. Do tego sól, pieprz, czosnek, rozmaryn.... Sprawdzi się jako oryginalna pozycja na wigilijnym stole :). Jedyne, co mi przeszkadzało, to małe ości, które zostały w rybie, gdyż, jak już mówiłam, wprost nienawidzę ości i wywołują one u mnie odruch wymiotny. Ale w takim razie wystarczy kupić porządny filet ;). Polecam!

 

Tarta z wędzoną makrelą, twarogiem i cebulą

Przepis autorski.

Kruchy spód maślany (tartownica ok. 26 cm):

  • 200 g mąki
  • 100 g masła, zimnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • trochę zimnej wody

Makę i sól wymieszać, dodać pokrojone na kawałeczki masło. Całość siekać nożem, a następnie szybko palcami wyrabiać „kruszonkę”. Zagnieść gładką kulę ciasta, w razie potrzeby dodając trochę wody. Schłodzić w lodówce przez 15 minut. Następnie rozwałkować i wylepić ciastem natłuszczoną tartownicę. Ponakłuwać widelcem. Podpiec w 180 stopniach przez 20 minut.

Farsz:

  • 280 g filetów z wędzonej makreli (waga po usunięciu skóry i ew. ości)
  • 200 g twarogu
  • 2 czerwone cebule
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • rozmaryn, sól, pieprz, czosnek 

Cebulę posiekać. Wrzucić na rozgrzany olej. Zeszklić, a następnie dodać nieco wody i dusić całość 30 minut, w razie potrzeby dolewając więcej płynu, na małym ogniu. Pod koniec nie powinno być już ani trochę płynu na patelni. Dodać cukier i skarmelizować przez kilka minut.

Makrelę porwać na kawałki, dodać do miski. Wymieszać z karmelizowaną cebulą oraz pokruszonym twarogiem, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i rozmarynem. Farsz wyłożyć na podpieczony spód. Piec jeszcze 10 minut. Podawać w towarzystwie mixu sałat.

 

Smacznego!

 

sobota, 28 listopada 2015

 

Ostatnio postanowiłam zużyć chociaż woreczek brązowego ryżu, który leży u nas w domu od bardzo długiego już czasu i nikt go nie chce jeść. Przyrządziłam faszerowane papryki z nadzieniem z owego właśnie brązowego ryżu, fety, rodzynków i cynamonu. Generalnie smak nadzienia był bardzo dobry i ciekawy, jednak brązowy ryż popsuł efekt i nie polecam go nikomu. Oczywiście, fanatycy zdrowego żywienia odezwaliby się ze słowami, jaki to brązowy ryż jest pyszny i lepszy od zwykłego, ale od dawna już wiem żeby takich opinii nie słuchać. W każdym razie, zapraszam na danie, choć zaznaczam, że smak jest dość oryginalny i nie każdemu przypadnie do gustu :).

 

Papryki faszerowane brązowym ryżem z fetą, rodzynkami i cynamonem

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 4 nieduże czerwone papryki
  • 100 g brązowego ryżu + bulion
  • 70 g sera feta
  • 50 g rodzynek
  • 1 łyżka cynamonu, 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, oregano 

Papryki umyć, osuszyć. Ściąć wierzch („kapelusz”), usunąć nasiona. Wydrążone papryki i kapelusze ułożyć na blasze. Piec 20 minut w 200 stopniach. Oprószyć lekko solą od środka.

Ryż ugotować w bulionie (25 minut), bulion zachować. Ryż odcedzić, poczekać chwilę, aż obeschnie i przełożyć do miski. Dodać pokruszoną fetę, rodzynki, koncentrat i przyprawy, dosolić do smaku. Dodać oliwę i 1/2 szklanki bulionu (lub więcej, do uzyskania wilgotnej masy). Masą nadziać papryki, przykryć czapeczkami. Piec w 200 stopniach ok. 30 minut.

 

Smacznego!

 

czwartek, 19 listopada 2015

 

Dość dawno nie było na blogu nowego wpisu, byłam na wyjeździe i nie gotowałam, co się rozumie samo przez siebie. Ale wróciłam, wracają więc nowe przepisy. Tyle...

Sałatka z polędwiczką wieprzową w pieprzu, brzoskwiniami, pieczarkami i sosem z musztardy francuskiej. Niebanalna i pyszna, taka jak lubię. Polecam!

 

Sałatka z polędwiczką, pieczarkami, brzoskwinią i musztardą francuską

Inspiracja: ten przepis.

Składniki (2 porcje):

  • 1 polędwiczka wieprzowa (400 g) + 2 łyżki oleju
  • 4 połówki brzoskwiń z puszki
  • 250 g pieczarek
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 płaskie łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz
  • opakowanie mieszanki sałat z rukolą

Polędwiczkę oczyścić, posolić. Obsmażyć z każdej strony na oleju, następnie mocno obtoczyć w świeżo mielonym pieprzu i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Wyjąć, zostawić na kilka minut, aby odpoczęła, po czym pokroić w plastry.

Pieczarki pokroić, usmażyć na tym samym oleju, co mięso. Posolić, popieprzyć. Brzoskwinie pokroić, obsmażyć krótko.

Do miski włożyć sałatę, dodać grzyby i brzoskwinie. Musztardę wymieszać z oliwą i cytryną, wymieszać sos z sałatką. Doprawić do smaku.

 

Smacznego!!!

 

niedziela, 11 października 2015

 

Ostatnio upiekłam bułki. Pomidorowe, z pastą z suszonych pomidorów. Smakowite i pięknie pomarańczowe. A do bułek proponuję klasyczny hummus, wykonany według wskazówek hummusowych autorytetów ;). Polecam!

 

 

Bułki pomidorowe z suszonymi pomidorami

Przepis z Moich Wypieków, trochę zmieniłam.

Składniki (10-12 bułek):

  • 250-350 ml wody (na MW podane jest 350 ml, ale ciasto wtedy będzie zbyt luźne, polecam dolewać stopniowo –N.)
  • 2 łyżki oliwy (ze słoiczka z pomidorami)
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 120 g suszonych pomidorów w oliwie, rozgniecionych blenderem (lub pasty z suszonych pomidorów)
  • mleko, do posmarowania

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników i wyrobić, stopniowo dodając wodę. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne (10-15 min). Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 10-12 równych części. Z każdej uformować bułeczkę i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość). Przed włożeniem do piekarnika posmarować mlekiem.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.

 

 

 

Hummus, klasyczny

Przepis z Makagigów (klik).

Składniki (duża miska hummusu):

  • 250 g suszonej ciecierzycy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki tahini
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 ząbek czosnku
  • sól, oliwa, słodka papryka

Ciecierzycę zalać zimną wodą (ok. 500 ml), dodać 1/2 łyżeczki sody i zostawić ciecierzycę na noc, by napęczniała. Po 12 godzinach zlać wodę, wrzucić do gara, zalać wodą (około 500 ml), dodać 1/2 łyżeczki sody i gotować na bardzo małym ogniu przez 1 godzinę. Gdy ciecierzyca będzie ugotowana (ma się rozpadać), zlać wodę do innego naczynia, nie wylewać. Ciecierzycę zmiksować z tahini na maksymalnie gładką pastę, jeśli masa będzie zbyt gęsta, dolać wcześniej odlanego płynu z gotowania ciecierzycy. Posolić, dodać sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek. Hummus rozsmarować na talerzyku tak, by przykrywał jego brzegi i lekko ponad nie wystawał, polać oliwą, posypać słodką papryką.

 

Smacznego!

 


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10