Zakładki:
Lubię to!
Menu na słodko
Menu wytrawne
Prawa autorskie
Przydatne strony
Ulubione blogi kulinarne
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Top Blogi Przepisy Na - katalog Kulinarny

Przekąski, sałatki

wtorek, 19 sierpnia 2014

 

Długo nie było notki na blogu, bo pracuję wyczerpująco i długo. Dziś leje cały dzień. Dopełniam więc kolejnego obowiązku.

Sałatkę grecką zna chyba każdy, ja więc przedstawiam swoją jej wersję. Tak, tak, w tradycyjnej sałatce greckiej nie ma sałaty, i co z tego - ja ją dodałam, tak samo jak lekko miodowy, cytrynowy winegret. A żeby stanowiła bardziej wartościowy posiłek, podałam ją z czosnkowymi grzankami. Oprócz tego - tradycyjnie: pomidor, ogórek, czerwona cebula, czarne oliwki i ser feta. Oliwa z oliwek i bazylia. Polecam :).

 

Sałatka grecka z grzankami czosnkowymi

Przepis powszechnie znany, proporcje własne.

Składniki (1 nieduża miska):

  • 1/2 główki sałaty lodowej lub niecała doniczka innej sałaty świeżej
  • 2 duże pomidory
  • 1 średni ogórek wężowy
  • 1 mała czerwona cebula
  • 100 g sera feta
  • 1 wąski słoiczek czarnych oliwek (ok. 70 g)
  • sól, pieprz, bazylia

Sos winegret z miodem:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, bazylia
  • 3/4 łyżeczki miodu

Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku solą i bazylią.

Sałatę umyć, osuszyć, poszarpać na kawałki i wrzucić do miski. Pomidory umyć, pokroić w kostkę (usuwając twardy środek). Ogórka umyć, również pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w paski, oliwki poprzekrawać na połówki. Wszystko dodać do miski z sałatą i wymieszać. Fetę pokroić w kostkę (najłatwiej zrobić do, gdy będzie bardzo zimna), wmieszać delikatnie, lecz dokładnie do sałatki. Wlać sos, wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią.

Grzanki czosnkowe:

  • 1 bułka lub 1/2 bagietki
  • 2 łyżki + trochę więcej oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól

Bułkę lub bagietkę pokroić na kromeczki. 2 łyżki oliwy wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, lekko posolić. Posmarować masą kromeczki z obu stron. Na patelni rozgrzać warstwę oliwy (może być wymieszana z olejem), zmniejszyć ogień. Wrzucić kromeczki i smażyć na małym ogniu kilka minut z obu stron, aż się zrumienią i staną się chrupkie. Podawać do sałatki.



Smacznego! :)))

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

piątek, 01 sierpnia 2014

 

Staram się oddychać równo. Chciałabym być w stanie żyć z otwartymi oczami.

*********************

Dziś zapraszam na prostą i pyszną tartę wytrawną. Na cieście francuskim, z kremowym nadzieniem śmietanowym i pomidorkami koktajlowymi nadziewanymi serem feta. Do tego zioła prowansalskie oraz świeży rozmaryn. Uwaga - pomidorki w przepisie są absolutnie nie do zastąpienia zwykłymi pomidorami, a już o zgrozo - marketowymi. W całym daniu chodzi o ten cudowny kontrast między słonym serem a słodkimi pomidorkami, na tle maślanego, kruchego ciasta. Polecam serdecznie!

 

Tarta francuska z pomidorkami nadziewanymi fetą i rozmarynem

Luźna inspiracja: ten przepis, podaję własną wersję.

Składniki (4 kawałki):

  • 150 g ciasta francuskiego, surowego (około)
  • 1 kubełek pomidorków koktajlowych
  • 100 g sera feta
  • 1 jajko
  • 100 g śmietany 18 %
  • sól, cukier, zioła prowansalskie
  • świeży rozmaryn

Ciasto francuskie podzielić na prostokąty, boki lekko zawinąć do środka. Ponakłuwać widelcem i piec w 100 stopniach ok. 15 minut, co jakiś czas spłaszczając  i nakłuwając kawałki widelcem, aby się nie wybrzuszały. Śmietanę rozbełtać z jajkiem, doprawić ziołami prowansalskimi, szczyptą soli i cukru. Posmarować cienko podpieczone ciasto. Pomidorki przepołowić w poprzek, wydrążyć nasiona i 3/4 nadziać serem feta. Pomidorki rozkładać na kawałkach ciasta – zarówno te nadziane, jak i bez nadzienia. W przerwach polać lekko masę jajeczną – nie wykorzystamy jej całej! Posypać lekko pokruszoną fetą. Posypać ziołami i rozłożyć małe gałązki rozmarynu. Piec w 200 stopniach ok. 15 minut, aż masa jajeczna lekko się zetnie.



Smacznego! :)

 

poniedziałek, 21 lipca 2014

 

A wtedy zostaje tylko pustka.

***************

Te tartaletki zrobiłam jakiś czas temu na przyjęcie imieninowe Mamy. Wyszły naprawdę przepyszne. Podpieczony wcześniej spód z francuskiego ciasta wyszedł cudownie maślany i chrupiący, a kurki w śmietanie - poezja. Kremowy, delikatny sos śmietanowy, nie przyćmiewający pysznego aromatu świeżych kurek. Do tego podsmażona cebulka, tymianek i duża ilość czarnego pieprzu... Bez żadnych jajek, które psują smak każdych tartaletek, robiąc z nich nieapetyczną jajecznicę. Trochę było z nimi pracy, ale -  było warto. Niebo w gębie. Polecam gorąco!

 

Tartaletki francuskie z kurkami w śmietanie, cebulą i pieprzem

Przepis autorski.

Składniki (4 tartaletki):

  • ok. 200 g ciasta francuskiego, surowego
  • 200 g kurek
  • 100 g śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, cukier
  • tymianek

Ciasto francuskie podzielić na kwadraty i wylepić nim natłuszczone foremki do tartaletek. Następnie nałożyć folię, obciążyć np. fasolkami i piec w 200 stopniach przez ok. 15 minut, lub do lekkiego zrumienienia. Wyjąć, zdjąć obciążenie i folię.

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić posiekaną cebulkę. Kurki dokładnie oczyścić z ziemi, wrzucić na patelnię (w całości!) wraz z masłem i smażyć ok. 10 minut. Następnie odlać płyn z patelni i w razie potrzeby dodać wody, aby wyszło ok. 1/4 szklanki. Kurki doprawić lekko solą i pieprzem. Dodać śmietanę i mąkę, dobrze rozrobić. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Masę dodać na patelnię i podgrzewać do lekkiego zgęstnienia. Całość doprawić dużą ilością pieprzu, solą i tymiankiem. Kurki nakładać do podpieczonych tartaletek. Piec ok. 10 minut w 200 stopniach.



Smacznego! *_*

 

poniedziałek, 07 lipca 2014

 

Dziś zapraszam na pyszne, proste przekąski ze świeżego bobu.

Najpierw - bób zapiekany w maśle i czosnku, z tartym parmezanem. Potem - puree z bobu z czosnkiem i chrupkim bekonem. Dodatki nie dominują, zostawiając główną rolę dla pysznego smaku zielonego bobu. Polecam gorąco!

A tymczasem wybieram się na ważną misję... Kolejną...

 

 

Puree z bobu z czosnkiem i bekonem

Przepis inspirowany tym, ja jednak zrobiłam puree wg własnego uznania.

Składniki (2 porcje):

  • 500 g bobu
  • sól, pieprz, cukier
  • 2 czubate łyżki masła
  • kilka łyżek słodkiej śmietanki
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 cieniutkich plastrów boczku (ew. szynki w typie szwarcwaldzkiej)

Boczek zrumienić na suchej patelni, aby był chrupiący.

Bób ugotować w osolonym i pocukrzonym wrzątku do miękkości, następnie odcedzić i obrać. Dodać masło i rozgnieść blenderem na gładką masę (kilka ziarenek odłożyć do dekoracji). Czosnek zmiażdżyć, dodać do puree. Dodać śmietankę, tak, aby uzyskać kremową konsystencję. Doprawić do smaku odrobiną cukru, solą i pieprzem. Podgrzać i rozłożyć na talerze. Podawać z chrupiącymi plastrami boczku.

 

 

Bób zapiekany w maśle z czosnkiem i parmezanem

Przepis inspirowany tym, ja jednak dodałam więcej masła (a jakże by inaczej :)) i parmezan.

Składniki:

  • 500 g bobu
  • 2 czubate łyżki masła
  • sól, pieprz, cukier
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tartego parmezanu

Bób ugotować w osolonym i pocukrzonym wrzątku – tak, aby nie był zbyt miękki. Następnie odcedzić i wyłuskać, uważając, aby nie uszkodzić ziaren. Umieścić w naczyniu żaroodpornym. W międzyczasie czosnek obrać, zmiażdżyć i podsmażyć na maśle. Wylać całość do naczynia z bobem, obtaczając ziarenka w tłuszczu. Posypać serem, oprószyć lekko solą i pieprzem i zapiekać ok. 10 minut w 180 stopniach.



Smacznego!!! :)

 

poniedziałek, 23 czerwca 2014

 

Jest dużo rzeczy, o których chciałabym napisać, ale nie mam teraz na to czasu. Zajmując się wciąż tym, czego nienawidzę najmocniej jak się da.

Wczoraj skończyłam 20 lat :) Nie było czasu na świętowanie, tort i szampana, ale jak najszybicej muszę to nadrobić :).

A tymczasem publikuję przepis na pyszne, serowe bułeczki - ciasteczka, na proszku do pieczenia. Ekspresowa i niekłopotliwa przegryzka. W książeczce figurowały pod nazwą "serowe trójkąty", lecz jak na mój gust są to trójkątne serowe scones :). Polecam serdecznie!

 

Trójkątne bułeczki serowe

Przepis z książeczki 120 wypieków, zamieniłam jedynie gorczycę na bazylię.

Składniki (8 trójkątów):

  • 225 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g startego sera żółtego, o wyrazistym smaku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 120-150 ml mleka
  • 50 g masła
  • sól
  • pieprz

W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól do smaku – dosyć sporo, ok. 4 duże szczypty. Dodać posiekane masło i formować palcami „kruszonkę”. Następnie wsypać bazylię oraz ser, wymieszać. Dodawać stopniowo mleko, tak, aby zagnieść gładką kulę ciasta. Następnie rozwałkować ją na oprószonym mąką blacie na kształt koła ok. 2,5 cm grubości. Podzielić na 8 trójkątów. Umieścić je na natłuszczonej blasze, posmarować za pomocą pędzelka mlekiem i oprószyć solą oraz czarnym pieprzem. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Piec 10-15 minut, do zrumienienia. Podawać lekko ciepłe, przekrojone i posmarowane masłem.



Smacznego! :)

 

czwartek, 12 czerwca 2014

 

Tak, tak, wiem - jeszcze lata nie mamy (i wiem do podwójnie - bo akurat w pierwszy dzień lata przypadają moje urodziny :)), ale pogoda letnia i prezentowane przeze mnie dania zawierają bardzo letnie składniki... Lekkie, proste dania - zapewne każdy je zna, jednak publikuję, aby pamiętać własne proporcje, no i wprowadzić trochę lata na bloga :).

Pierwsze danie to klasyka - duszona młoda kapusta - w mojej wersji: z dużą ilością masła - dlatego jest taka pyszna! Żadne dietetyczne ohydztwa bez tłuszczu nie dorównają takiej potrawie :) Z dużą ilością świeżego koperku i młodą cebulką.

Kolejna propozycja - to młode ziemniaczki gotowane w mundurkach ze śmietaną, szczypiorkiem i czerwoną cebulką. Klasyka :).

I na koniec - coś bardzo intrygującego, a mianowicie prosta sałatka z młodych ziemniaczków z cytryną, cebulką, rozmarynem i sosem z oliwy, musztardy i szczypty cukru. Serdecznie polecam!

 

 

Młoda kapusta z koperkiem i masłem

Przepis własny, inspiracja - oczywiście Mamusia :).

Składniki:

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • ok. 2 szklanki lekkiego bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cebulka
  • 3 pełne łyżki masła
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1/2 pęczka koperku
  • trochę soku z cytryny

Kapustę pozbawić wierzchnich liści, przekroić na cztery części, wyciąć głąb. Pokroić na paski i włożyć do dużego garnka. Zalać bulionem, przykryć i gotować ok. 10 minut, aż kapusta zmięknie i znacznie zmniejszy objętość. W międzyczasie na 1 łyżce masła podsmażyć posiekaną cebulkę, dodać do kapusty razem z tłuszczem. Wymieszać i gotować jeszcze ok. 10 minut, aby kapusta stała się miękka. Dodać cukier, wymieszać. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Następnie dodać do niej łyżkę wazową płynu spod kapusty i mieszać na palniku, do uzyskania gęstego sosu. Dodać do kapusty, wymieszać. Dodać również posiekany koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a także odrobiną soku z cytryny, wmieszać ostatnią łyżkę masła. Podawać na ciepło, z młodymi ziemniaczkami lub puree.

 

 

 

Sałatka z młodych ziemniaków z cytryną, oliwą, musztardą i cebulką

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • ok. 340 g małych młodych ziemniaczków
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • sok wyciśnięty z 1/3 cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru (lub więcej, do smaku)
  • 1/4 łyżeczki musztardy zwykłej i 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 mała czerwona cebulka
  • sól, pieprz

Ziemniaczki umyć, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzić, pokroić na grube plastry, rozłożyć na talerzu. Oprószyć solą. W miseczce umieścić sok i skórkę z cytryny, musztardy i dolewać olej, mieszając energicznie, aż do uzyskania gładkiej emulsji. Dodać cukier, doprawić solą i pieprzem. Cebulkę drobno posiekać. Ziemniaki na talerzu polać sosem, posypać rozmarynem i cebulką.

 

 

 

Młode ziemniaki ze śmietaną, szczypiorkiem i cebulą

Chyba nie muszę komentować :).

Składniki:

  • 1 garnek małych, młodych ziemniaczków (na oko :))
  • 1 kubek kwaśnej śmietany 12 lub 18 %
  • 3 łyżki masła
  • szczypiorek
  • 1 czerwona cebulka
  • sól, pieprz

Ziemniaczki oskrobać, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać masło i wymieszać do rozpuszczenia. Doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę, posiekaną cebulę i część posiekanego szczypiorku. Rozłożyć ciepłe na talerze, posypać resztą szczypiorku.



Smacznego!!! :)

 

czwartek, 05 czerwca 2014

 

W następnych dniach dużo będzie zbiorów przepisów na błyskawiczne, proste dania - idealne na letnie dni, gdy nikomu nie chce się stać w kuchni; poza tym - zdrowe, pełne warzyw i witamin.

Dziś zapraszam na pyszny, cienki omlet ziołowy - aromatyczny, wyrazisty, ze wskazówkami, jak zrobić taki idealny omlet, nie tworząc przy tym jajecznicy :). Oraz - pyszna sałatka brokułowa, z sosem czosnkowym, prażonym słonecznikiem i fetą. Polecam serdecznie!

 

Omlet ziołowy

Przepis z książki Jajka autorstwa Jodi Liano, ja jedynie zastąpiłam świeże zioła suszonymi.

Składniki (1 duży omlet):

  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka wody
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • po 1/2 łyżeczki bazylii, oregano, czosnku
  • sól, pieprz

Jajka wbić do miski, dodać wodę i roztrzepać dokładnie trzepaczką, aż jajka się napuszą i nie będzie widocznych cząstek żółtka i białka. Dodać zioła, doprawić do smaku. Na dużej patelni rozgrzać masło. Wlać równomiernie masę (cienka warstwa) i smażyć, nie mieszając, aż omlet się zetnie.  W międzyczasie lekko podważać łopatką brzegi omletu, tak, aby surowa masa spływała na dno. Chwilę smażyć pod przykryciem. Następnie omlet złożyć na trzy części, smażyć jeszcze chwileczkę i zsunąć na talerz.

 

 

Sałatka z brokułami, fetą, słonecznikiem i sosem czosnkowym

Przepis autorski.

Składniki (1 duża porcja):

  • 1 mały brokuł (naprawdę niewielki)
  • 80 g fety
  • 100 g jogurtu naturalnego, gęstego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka cukru + więcej
  • sól
  • 2 łyżki ziaren słonecznika

Brokuły oczyścić, umyć, podzielić na różyczki. W garnku zagotować posoloną i osłodzoną wodę, wrzucić brokuły i gotować kilka minut, aż będą miękkie, lecz wciąż jędrne. Odcedzić, przestudzić.

Słonecznik uprażyć na suchej patelni, wystudzić. Fetę pokroić w kosteczkę. Wymieszać składniki sosu: majonez, jogurt, czosnek i cukier, doprawić solą (lecz sos ma być słodkawy).

Na talerzu rozłożyć brokuły, polać sosem czosnkowym. Posypać fetą i słonecznikiem.

 

Smacznego! :))

 

środa, 28 maja 2014

 

Dziś, przechodząc koło pobliskiego warzywniaka, zauważyłam, że truskawki potaniały już dwukrotnie! Tak, to właśnie ten czas, gdy można będzie jeść je na kilogramy i rozkoszować się ich słodkim zapachem i pięknym kolorem… No i oczywiście – używać ich w kuchni ;).

A ja sezon truskawkowy zaczynam bardzo nietypowo – nie ciastem, nie tartą i nie deserem, a… sałatką! I to sałatką wytrawną, na dodatek – z wątróbką ;). Brzmi egzotycznie? Zapewniam, że to pyszne i wykwintne połączenie – co prawda, nie dla każdego, dla dzieci lub osób nieotwartych na nowe smaki – niekoniecznie. Ale odważnych naprawdę zachęcam. Delikatna, smażona wątróbka drobiowa, truskawki, sos truskawkowo-balsamiczny, dużo czosnku, parmezan i prażony słonecznik – podane na sałacie. Do tego tylko czosnkowa bagietka lub domowe grzanki – i pyszny lunch gotowy. Serdecznie polecam!

 

Sałatka z wątróbką, truskawkami, sosem balsamicznym, słonecznikiem i parmezanem

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • sałata lub mieszanka sałat
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 1 łyżka oleju
  • 150 g truskawek
  • 1/3 szklanki soku truskawkowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki słonecznika
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz

Sałatę umyć, osuszyć, rozłożyć na talerzach, oprószyć solą i pieprzem. Wątróbkę oczyścić, pokroić w duże kawałki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić wątróbki i usmażyć, mieszając, przez kilka minut, aby zrobiły się miękkie. Zdjąć z patelni, doprawić solą i pieprzem.

Sok truskawkowy wymieszać z oliwą i octem balsamicznym oraz zmiażdżonym czosnkiem, doprawić lekko solą i pieprzem. Słonecznik uprażyć na suchej patelni.

Truskawki umyć, osuszyć, rozłożyć na sałacie. Polać częścią sosu. Dodać wątróbki, polać resztą sosu. Posypać parmezanem oraz ziarnami słonecznika. Podawać z domowymi grzankami czosnkowymi z białej bagietki.



Smacznego! :)

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

sobota, 24 maja 2014

 

Dziś - szybko, aby zdążyć jeszcze przed końcem Akcji Szparagowej - przepis na lekką i zdrową sałatkę. Tak - ja też czasem jem takie rzeczy, powiem więcej - sałatka naprawdę mi smakowała. A to dlatego, że uwielbiam szparagi, kocham też awokado no i oczywiście - pyszne jajko w koszulce z płynnym żółtkiem (które udało mi się wreszcie opanować - trening czyni mistrza :)), mniam. Każdy ma na to swoją metodę, osobiście próbowałam kilkakrotnie metody z wirem i nie wyszło mi ani razu, także proponuję bezpieczniejszy pomysł. Do tego lodowa sałata, podsmażona szynka parmeńska, młoda cebulka ze szczypiorem, tarty parmezan i sos miodowo-musztardowy. Świetny pomysł na lekki, letni lunch lub kolację. Polecam serdecznie!

 

Sałatka ze szparagami, awokado, jajkiem w koszulce, szynką i sosem miodowo-musztardowym

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 10 szparagów
  • 1/3 główki małej sałaty lodowej
  • 1 awokado, dojrzałe
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 plastry szynki – w typie parmeńska, szwarcwaldzka itp.
  • sól, pieprz
  • 1 mała, młoda cebulka ze szczypiorem
  • 2 łyżki tartego parmezanu

Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki, rozłożyć na talerzach, oprószyć solą i pieprzem. Awokado przepołowić, usunąć pestkę, pokroić w kostkę i wydrążyć. Skropić sokiem z cytryny i rozłożyć na sałacie. Szynkę porwać, zrumienić krótko na suchej patelni, aż stanie się chrupiąca, pokruszyć na sałatę. Szczypior z cebulką umyć, posiekać i rozłożyć na talerze.

Sos miodowo-musztardowy:

  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy zwykłej
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
  • sól, pieprz

Składniki sosu umieścić w miseczce, doprawić. Szparagi umyć, usunąć zdrewniałe końce i wymieszać z 1/3 sosu. Umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec w 225 stopniach ok. 10-12 minut, aż będą miękkie, ale nadal jędrne. Resztą sosu polać po porcjach sałatki. Gotowe szparagi wyjąć z pieca, lekko przestudzić, pokroić na kawałki i rozłożyć na talerze. Oprószyć jeszcze raz lekko solą.

Jajka w koszulkach:

  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka octu

W garnku zagotować dużą ilość wody, dodać sól i ocet. Następnie zmniejszyć ogień, tak aby woda ledwo się gotowała. Jajka kolejno wbijać do miseczki – tak, aby nie uszkodzić żółtka. Następnie wkładać ostrożnie do wody, tak, aby miseczka dotykała tafli – a następnie energicznym ruchem przechylać miseczkę. Gotować ok. 2 minuty, w trakcie można zagarniać łyżką cedzakową białko, aby ładnie okryło żółtko. Wyłowić łyżką cedzakową, poczekać, aż odcieknie z wody i rozłożyć na talerze. Podawać od razu, posypane tartym serem.



Smacznego! :)))

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

środa, 07 maja 2014

 

Dziś przedstawiam pyszną sałatkę. Pyszną - w takim stylu, jak lubię - oczywiście z majonezem ;), z białkiem w postaci mięsa kurczaka, słodkimi akcentami i dobrze doprawioną.

Jest tu wędzona pierś z kurczaka, kukurydza, marynowany seler, ananas, majonez i prażone płatki migdałów. Prosta, a taka pyszna! Wędzony kurczak dodaje jej specyficznego smaku, nie do zastąpienia przez pieczonego czy gotowanego. Polecam gorąco!

 

Sałatka z wędzonym kurczakiem, selerem, ananasem, kukurydzą i migdałami

Luźna inspiracja: stąd, ja jednak pominęłam jajka, dodałam migdały i wykonałam wg własnych proporcji. Podaję po zmianach.

Składniki:

  • 500 g wędzonej piersi z kurczaka
  • 1 niecała duża puszka kukurydzy
  • 1,5 słoika marynowanego selera
  • 1 puszka ananasa
  • 4-5 łyżek majonezu
  • sól, pieprz, cukier
  • 3 łyżki płatków migdałowych

Kurczaka porwać na kawałki, umieścić w misce. Kukurydzę, selera i ananasa odsączyć na sicie, ananasa pokroić na kawałki i wszystko dodać do miski z kurczakiem. Dodać majonez, wymieszać. Doprawić do smaku.

Płatki uprażyć na suchej patelni. Większość wmieszać do sałatki. Przełożyć sałatkę do miski, w której będziemy ją podawać, wyrównać, oprószyć resztą płatków. Schować do lodówki do przegryzienia się smaków.



Smacznego! *_*

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7