Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Przekąski, sałatki

wtorek, 16 sierpnia 2016

 

Na początku zapraszam na letnią sałatkę, podpatrzoną u Kasi Guzik, składającą się ze świeżego szpinaku, pomidorów, duszonej czerwonej cebuli i sera feta, z malinowym balsamico. A do tego - pieczone plastry batatów z przyprawami. Zapraszam...

 

 

Sałatka z pomidorami, duszoną cebulą, szpinakiem i fetą

Przepis z bloga Gotowanie cieszy, podaję po zmianach.

Składniki (2 porcje):

  • 2 duże garści liści szpinaku baby
  • 4 dobre pomidory
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu balsamicznego, u mnie malinowy
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • sól, pieprz
  • 60 g sera feta

Szpinak umyć, osuszyć. Ułożyć na talerzach lub w misce. Cebule obrać, pokroić w piórka i usmażyć na oleju do miękkości. Pomidory umyć, osuszyć, wykroić gniazda i pokroić w półplastry. Ułożyć na szpinaku. Dodać cebulę, doprawić solą i pieprzem, posypać pokruszoną fetą. Ocet wymieszać z miodem, polać sałatkę. Podawać ze świeżym pieczywem.

 

 

Plastry batatów pieczone z rozmarynem i czosnkiem

Składniki:

  • 2 dość duże bataty
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 gałązki rozmarynu, sól

Bataty obrać obieraczką, pokroić na dość cienkie plastry. Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wymieszać z oliwą i solą, obok ułożyć nieobrane ząbki czosnku i rozmaryn. Piec w 220 stopniach ok. 10 minut lub do zrumienienia i miękkości (zależy od grubości plastrów), przewracając w trakcie.

 

Smacznego!

 

środa, 10 sierpnia 2016

 

Dawno już miałam zrobić ten francuski pasztecik i wreszcie się udało. Roboty przy nim tyle co nic, a jest naprawdę przepyszny. Kremowy, wyrazisty w smaku, smarowny. No poezja. I przy okazji tani w produkcji ;). Mój zrobiłam z dodatkiem żubrówki, gruszki i rozmarynu, do tego oczywiście duża ilość masła... Polecam więc i zapraszam! 

 

Pâté z kurzych wątróbek z żubrówką i gruszką

Przepis stąd, podaję po modyfikacjach.

Składniki (nieduża miseczka):

  • 200 g wątróbek drobiowych
  • 1/2 niedużej cebulki
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 g masła + więcej do polania
  • sól, pieprz, rozmaryn
  • 2 łyżki żubrówki
  • 1/2 małej gruszki + do ozdobienia

Na patelni rozgrzać 10 g masła. Wrzucić posiekaną cebulkę, smażyć kilka minut. Dodać pokrojoną w kostkę gruszkę i posiekany czosnek, smażyć chwilę. Dodać oczyszczone wątróbki i smażyć kilka minut. Wlać żubrówkę, odparować. Wyłączyć palnik, dodać resztę masła i poczekać, aż się roztopi. Doprawić solą, pieprzem, rozmarynem. Całość zmiksować w blenderze do gładkości (masa będzie dość rzadka), doprawić do smaku solą. Przelać do miseczki, wyrównać. Na wierzch wylać odrobinę stopionego masła lub położyć kilka wiórków z masła. Włożyć do lodówki na kilka godzin do stężenia. Ozdobić plasterkami gruszki.

 

Smacznego!

 

wtorek, 09 sierpnia 2016

 

W prezencie z Cypru dostałam od Mamy prawdziwy grecki ser halloumi. Postanowiłam przygotować go jak najprościej: usmażyłam więc w posypce z sezamu i podałam ze smażoną cebulą. Poza tym przedstawiam błyskawiczny klasyk, czyli śliwki w boczku. Zapraszam!

 

 

Ser halloumi grillowany z sezamem i smażoną cebulą

Pomysł własny.

Składniki (1 porcja):

  • 1 gruby plaster sera halloumi (ok. 50 g)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 1 łyżka sezamu

Cebulę pokroić w piórka. Wrzucić na olej i usmażyć, aż będzie rumiana. Ser obsmażyć z obu stron na patelni, pod koniec smażenia obtaczając w sezamie. Podawać z cebulką.

 

 

 

Śliwki w boczku

  • 10 mięsistych, suszonych śliwek
  • 5 plastrów wędzonego boczku

Plastry boczku pokroić na połowy wzdłuż. Każdym kawałkiem owinąć śliwki, spiąć wykałaczką. Smażyć na patelni, aż boczek się zrumieni, przewracając. Gdy już boczek lekko się wytopi, wyjąć wykałaczki, aby łatwiej dało się przewracać śliwki i smażyć dalej do chrupkości boczku. Można też upiec śliwki w piekarniku.

 

Smacznego!

wtorek, 02 sierpnia 2016

 

Pyszna sałatka. Słodko-słone połączenia, ser i owoce, czyli to, co lubię najbardziej. Tym razem - karmelizowane śliwki, ser turkusowy lazur, chrupiący bekon, włoskie orzechy. Więcej dodawać nie trzeba. Lekka i pełna smaku. Gorąco polecam!

 

Sałatka z karmelizowanymi śliwkami, niebieskim serem, bekonem i orzechami włoskimi

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 330 g niedużych fioletowych śliwek
  • 3 liście sałaty
  • 40 g cukru
  • 80 g sera z niebieską pleśnią (u mnie: turkusowy lazur)
  • 90 g boczku w cienkich plastrach
  • 30 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Śliwki umyć, wypestkować, pokroić wzdłuż na połówki. Wrzucić na patelnię wraz z cukrem i skarmelizować.

Na talerzu ułożyć porwaną, umytą i osuszoną sałatę, dodać śliwki. Sos z patelni zlać do miseczki. Bekon wytopić na patelni, ułożyć na śliwkach. Tłuszcz z patelni dodać do soku ze śliwek, dodać olej. Sosem polać sałatkę. Dodać pokruszony ser i uprażone, grubo pokrojone orzechy. Doprawić do smaku.

 

Smacznego!

 

piątek, 29 lipca 2016

 

Znowu coś prostego i nie wymagającego, ale smakującego latem i obowiązkowego do wykonania w sezonie ;). Kurki z cebulką w kwaśnej śmietanie zapiekane po żółtym serem. Doprawione tylko pieprzem. Proste i pyszne, tak kurki smakują mi najlepiej :)

 

Kurki w śmietanie z pieprzem zapiekane pod żółtym serem

Składniki (1-2 porcje):

  • 200 g kurek
  • 100 g śmietany 18 %
  • 2 łyżki masła
  • 1 średnia cebula
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • 100 g żółtego sera, startego

Kurki oczyścić, osuszyć. Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle. Wrzucić kurki i smażyć kilka minut. Następnie wyłączyć palnik, kurki wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do małego naczynia żaroodpornego, przykryć serem. Zapiekać w 200 stopniach kilkanaście minut, aż ser się zrumieni.

 

Smacznego!

 

środa, 27 lipca 2016

 

Ostatnio moje życie polega głównie na gotowaniu i pieczeniu (zawodowo), dlatego też w domu nie chce mi się już nic specjalnego robić. Ostatnio jednak przygotowałam dwie smakowite i proste przekąski, które dziś Wam prezentuję.

Raz - krążki cebulowe, w panierce z bułki tartej. Klasyk. Niezdrowy, pyszny klasyk. Nie trzeba nic więcej dodawać.

Oraz - masło słonecznikowe. To już nie taki klasyk, a raczej wariacja na temat znanego wszystkim masła z orzeszków ziemnych - masło słonecznikowe jest kremowe, pyszne i świetnie smakuje na kanapkach (gorąco polecam w zestawieniu z fasolką szparagową i słodkim sosem chili!). Zapraszam więc!

  

Krążki cebulowe

Przepis inspirowany wieloma.

Składniki:

  • 2 duże cebule
  • 8 łyżek bułki tartej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • sól, pieprz, oregano, słodka papryka
  • olej do smażenia

Cebule obrać, pokroić na dość grube plastry i rozdzielić na krążki, wybierając te najładniejsze. Jajka roztrzepać z 8 łyżkami wody, lekko posolić. Mąkę wsypać do głębokiego talerza. Bułkę tartą doprawić solą, pieprzem i przyprawami.

W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Osuszone krążki cebuli panierować w mące, jajku i bułce i smażyć krótko z obu stron do zrumienienia. Usmażyć wszystkie krążki, w razie potrzeby wymieniając olej. Podawać z ulubionym sosem.

 

 

 

Masło słonecznikowe

  • 120 g ziaren słonecznika
  • 1/3 łyżeczki soli (lub do smaku)
  • ½ łyżki cukru (lub do smaku)
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego

Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Lekko przestudzić, włożyć do pojemnika blendera i rozdrobnić na pył. Dodać sól, cukier i olej. Następnie mielić wytrwale blenderem przez kilka minut, robiąc przerwy co 20 sekund, aby nie zepsuć blendera. Najpierw słonecznik zacznie przypominać mokry piasek, potem zbitą kulę, by wreszcie utworzyć gładkie masło. Jeśli trzeba, doprawić dowolnie do smaku.

 

Smacznego!

 

wtorek, 19 lipca 2016

 

Dzisiejszy wpis to nawet nie jest przepis, ale może komuś przyda się taki prosty pomysł na przekąskę: pieczarki zapiekane z mozzarellą, doprawione pieprzem i rozmarynem. Najlepsze oczywiście na gorąco, wyjadane z talerza chrupiącą bagietką (i popijane winkiem ;)). Zapraszam!

 

Pieczarki zapiekane z mozzarellą i rozmarynem

Inspiracja: tutaj.

Składniki (1-2 porcje):

  • 170 g małych pieczarek
  • 125 g mozzarelli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz, rozmaryn, bagietka

Małe naczynie żaroodporne posmarować oliwą. Pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie plastry, umieścić w naczyniu, posolić. Piec o 200 stopniach przez 10 minut. Następnie posypać porwaną mozzarellą, solą, pieprzem i rozmarynem. Zapiekać dalej, aż ser się przyrumieni. Podawać z bagietką, posypane wiórkami masła.

 

Smacznego!

 

niedziela, 03 lipca 2016

 

Zdecydowanie niebanalna sałatka, którą wymyśliłam, puszczając nieco wodze fantazji :D Raczej nie jest ona przeznaczona dla ludzi o tradycyjnych gustach, ale mi smakowała bardzo! Truskawki, zielone oliwki, kremowa ricotta, parmezan, sos miodowo-balsamiczny, pieprz... Pycha! Polecam odważnym :)

 

Sałatka z truskawkami, zielonymi oliwkami, ricottą i parmezanem

Przepis autorski.

Składniki (1 porcja):

  • 140 g truskawek
  • 70 g zielonych oliwek (ulubionych)
  • 80 g ricotty
  • 2 łyżki tartego parmezanu (lub startego w płatki)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz, pieczywo

Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, przekroić na połówki. Odsączone oliwki też przekroić na połówki. Na talerzu ułożyć truskawki i oliwki. W miseczce wymieszać oliwę, miód i ocet, polać sałatkę. Oprószyć czarnym pieprzem. Poukładać kopce z ricotty. Posypać parmezanem. Podawać z pieczywem.

 

Smacznego!!!

 

poniedziałek, 27 czerwca 2016

 

Dzisiaj mam dla Was dwa letnie przepisy, jako że czas płynie, a ja muszę zabrać się za coś bardzo ważnego - mam jednak nadzieję, że moja sytuacja życiowa niedługo się ustabilizuje i będę mogła zaplanować, jak tym razem nie zmarnować tych letnich trzech miesięcy. To by mi się bardzo przydało.

Tymczasem zapraszam na pyszne danie z bobu: bób smażony w dużej ilości masła z szalotkami, kiełbaską, majerankiem i cząbrem. Nie powiem, żeby łuskanie kilograma bobu należało do moich ulubionych czynności, no ale czego się nie robi dla smaku.

Oraz - relish pomidorowy z cebulą, curry i octem balsamicznym - również pyszny, a za beznadziejne zdjęcie przepraszam, ale próbowałam w różnych miejscach mieszkania je zrobić i za każdym razem wychodziło tak samo źle.

Zapraszam więc i korzystajcie z lata!

 

 

Bób z kiełbasą, szalotkami i masłem

Przepis stąd, podaję po zmianach.

Składniki:

  • 1 kg bobu
  • 300 g kiełbasy
  • 100 g masła
  • 250 g szalotek
  • sól, pieprz, cząber, majeranek

Bób wrzucić na osolony wrzątek i gotować 3 minuty od ponownego zawrzenia. Odcedzić, obrać z łupinek.

Kiełbasę pokroić, cebulki obrać. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić cebulki i kiełbasę i smażyć, aż kiełbasa się wytopi i zrumieni, a cebulki zmiękną. Dodać bób, dusić po przykryciem kilka minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i cząbrem.

 

 

 

Relish pomidorowy z cebulą i curry

Przepis z bloga Mirabelki (klik), podaję po niewielkich zmianach.

Składniki:

  • 500 g mięsistych, smacznych pomidorów
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 90 ml octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki musztardy, 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 80 g cukru

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Usunąć pesteczki i gniazdo nasienne, a miąższ pokroić w kostkę. Dodać do garnka. Dorzucić też posiekaną drobno cebulę i czosnek, wymieszać z olejem, octem i solą. Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu ok. 25 minut. Następnie całość rozgnieść lekko tłuczkiem. Dodać cukier, wymieszać i gotować kilkanaście minut, aż całość uzyska konsystencję ketchupu. Doprawić curry, musztardą, papryką, a jeśli trzeba, to dodatkowo solą lub cukrem – zależy od smaku naszych pomidorów. Przechowywać w lodówce lub pasteryzować.

 

Smacznego!

czwartek, 23 czerwca 2016

 

Może na początek napiszę – wybacz, że wraz z tym wpisem publikuję przepis na jakąś głupią sałatkę z ziemniaków i fasolki, ale nie mam nic innego w zanadrzu. Sałatka musi wystarczyć. Chociaż tak naprawdę wiem, że ucieszyłbyś się nawet, gdybym zrobiła dziś zapiekanki z serem.

Pamiętam, jak ostatniej jesieni odwiedziłam cię na G. i dałeś mi do ręki pięknego kasztana. Trzymałam go przez te sześć lat w pięknej szkatułce, którą kupiłam kiedyś w Krakowie, razem z twoim medalikiem od komunii, ale tych rzeczy już nie ma, zabrali je ci, co włamali je nam do domu. Jak wyjeżdżałam do Warszawy, wzięłam ze sobą twój ulubiony kubek w pszczoły, z którego zawsze piłeś zieloną herbatę. Ale jego też już nie ma, bo zbiłam go niechcący w zeszły weekend.

Mogę posklejać ten kubek, tak jak niedługo będę musiała sklejać wspomnienia, bo przez te lata zmieniło się tak wiele, że czasy, kiedy byłeś, wydają mi się tak odległe. Czasem chciałabym sobie wyobrazić, jakby to było, gdybyś odwiedzał mnie w Warszawie, co robilibyśmy razem, jak byłoby śmiesznie rozmawiać z tobą przez telefon, ale potem uzmysławiam sobie, że nawet nie wiem, jak to by było, gdybyś czasami odwoził mnie do liceum. I wtedy przestaję sobie wyobrażać, bo wiem, że nie potrafię.

Czasami myślę, że nie wiem, na co to wszystko i wtedy chciałabym, żebyś tylko mi powiedział, że jednak na coś jest, i że kiedyś wszyscy będziemy szczęśliwi.

Wszystkiego najlepszego, Tato.

 

Sałatka z ziemniakami, fasolką szparagową, suszonymi pomidorami, orzechami i sosem cezar

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 750 g młodych ziemniaków
  • 600 g fasolki szparagowej
  • 140 g suszonych pomidorów z oleju (waga po odsączeniu)
  • 50 g włoskich orzechów, podprażonych
  • sól, pieprz

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować. Fasolkę umyć, odciąć końcówki, ugotować, przekroić na połówki. Ziemniaki i fasolę osuszyć, włożyć do dużej miski. Dodać posiekane grubo pomidory i orzechy. Doprawić lekko pieprzem i solą.

Sos cezar:

  • 2 żółtka
  • 6 łyżek oleju spod suszonych pomidorów
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku, sól, pieprz

Żółtka umieścić w miseczce z musztardą, cytryną i zmiażdżonym czosnkiem. Utrzeć mikserem, a następnie po kropli dodawać olej, ucierając, do uzyskania gęstego sosu. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z sałatką. Jeśli trzeba, doprawić do smaku.

 

Smacznego!

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12