Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Kategorie: Wszystkie | Ciasta | Ciasteczka i małe słodkości | Desery | Muffinki i babeczki | Obiadowe | Poza kuchnią | Przekąski, sałatki | Przetwory | Serniki
RSS

Ciasteczka i małe słodkości

piątek, 23 grudnia 2016

 

Na ostatnią chwilę przed Wigilią zapraszam na dwa rodzaje smakowitych kruchych ciasteczek - limonkowe ze skórką i sokiem z limonki oraz kawowe z kawą rozpuszczalną.

A wszystkim Wam życzę wesołych, udanych Świąt :)

 

Ciasteczka kruche kawowe

Przepis własny.

Składniki (2 blachy ciastek):

  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 230 g mąki pszennej
  • 1 lekko czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 jajko

Cukier wymieszać z mąką i kawą. Dodać pokrojone na kawałeczki masło i formować w palcach kruszonkę, a następnie dodać jajko i szybko zagnieść gładką kulę ciasta. Włożyć do lodówki do schłodzenia. Następnie między dwoma kawałkami folii przezroczystej wałkować ciasto. Wycinać foremkami ciasteczka. Układać na dużej blasze i piec w 180 stopniach ok. 15 minut.

 

 

Ciasteczka kruche limonkowe

Przepis własny.

Składniki (2 blachy ciastek):

  • 125 g masła
  • 140 g cukru
  • 240 g mąki pszennej
  • sok z 1 małej limonki
  • skórka otarta z 2 limonek

Cukier wymieszać z mąką i skórką z limonki. Dodać pokrojone na kawałeczki masło i formować w palcach kruszonkę, a następnie dodać sok z limonki i szybko zagnieść gładką kulę ciasta, w razie potrzeby dodając nieco wody lub mąki. Włożyć do lodówki do schłodzenia. Następnie między dwoma kawałkami folii przezroczystej wałkować ciasto. Wycinać foremkami ciasteczka. Układać na dużej blasze i piec w 180 stopniach ok. 15 minut.

 

Smacznego!

piątek, 02 grudnia 2016

 

Te ciasteczka nie wyglądają i nie smakują identycznie jak sklepowe Jeżyki, nie taki zresztą był cel. To jakby luźna inspiracja popularnymi ciasteczkami - bo jest ciągnąca czekolada, przypominająca nieco czekoladowy karmel, są chrupiące herbatniki jako ekwiwalent kruchego ciastka na spodzie oraz - zatopione w masie bakalie: nerkowce, migdały czy żurawiny. Błyskawiczne do zrobienia, smakowite i nie takie niezdrowe :) Polecam!

 

Ciasteczka jak Jeżyki

Przepis stąd, dodałam dodatki wg własnego uznania.

Składniki (2 talerze ciastek):

  • 150 g mleczka skondensowanego słodzonego
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g masła
  • 150 g bakalii (użyłam mieszanki żurawin, migdałów i nerkowców)
  • 100 g herbatników, pokruszonych na kawałeczki

Mleczko, masło i czekoladę roztopić w garnku na małym ogniu (nie przypalić!). Dodać pokrojone bakalie i herbatniki. Wymieszać dokładnie. Z masy formować kopczyki na blasze wyłożonej folią spożywczą. Wstawić na kilka godzin do lodówki do stężenia. Oddzielić od folii.

 

Smacznego!

 

czwartek, 10 listopada 2016

 

Pyszne, kremowe, słodkie pralinki z mlecznej czekolady (lub ciemnej, jak kto lubi). Z lekką wiśniową nutką. Szybkie do zrobienia i urocze :) Polecam!

 

Pralinki lekko wiśniowe z mlecznej czekolady 

Przepis z książki Cukiernia Lidla, zmodyfikowany lekko. Uwaga: pralinki wychodzą mocno słodkie, jeśli chcemy bardziej wytrawne, polecam użyć deserowej czekolady.

Składniki (ok. dwa talerzyki pralinek):

  • 25 ml kremówki 30 %
  • 20 g płynnego miodu
  • 225 g czekolady mlecznej (lub deserowej/gorzkiej/pół na pół)
  • 35 g masła
  • 35 ml likieru wiśniowego (lub innego ulubionego) lub pomieszany wiśniowy syrop z wódką

Kremówkę roztopić z miodem. Dodać połamaną na kawałeczki czekoladę i poczekać, aż się roztopi; jeśli nie roztopi się całkowicie, roztapiać jeszcze chwilę w kąpieli wodnej. Wmieszać masło do roztopienia. Lekko wymieszać, wmieszać alkohol. Masę wlewać do foremki na pralinki i wstawiać na kilka godzin do lodówki do stężenia. Wyjąć z foremek. Można również z tężejącej masy formować kulki i odkładać do dalszego tężenia. Opcjonalnie obtoczyć w kakao.

 

Smacznego!

 

wtorek, 06 września 2016

 

Jaki jest jeden z moich ulubionych produktów spożywczych? Oczywiście - masło orzechowe. Dlatego parę dni temu ukręciłam w blenderze własne masło i zrobiłam z niego pyszne, pożywne batoniki z pokruszonymi herbatnikami, polane mleczną czekoladą. Mało roboty, a tyle smaku. Polecam więc i zapraszam! P.S. Dosólcie je odpowiednio, słodko-słone są najlepsze :)

 

Batoniki z masłem orzechowym i ciasteczkami oblane mleczną czekoladą

Inspiracja: przepis z Kuchni Lidla, podaję po zmianach.

Składniki (zwykła keksówka, 10 małych batoników):

  • 150 g prażonych orzeszków ziemnych + 1 łyżka oleju lub 160 g masła orzechowego
  • 80 g masła, miękkiego
  • 60 g cukru pudru
  • 100 g herbatników maślanych lub kruchych ciasteczek z czekoladą
  • sól
  • 90 g mlecznej czekolady + 1 łyżka oleju

Jeśli używamy orzeszków, najpierw należy zrobić z nich masło orzechowe – zmielić orzeszki w blenderze wraz z łyżką oleju na gładkie masło. Następnie do masła orzechowego dodać zwykłe masło i cukier puder, zmiksować dokładnie. Dodać herbatniki i rozdrobnić (nie na proszek, ale tak, aby zostały małe chrupiące kawałki). Dodać sól do smaku – batoniki mają być słodko-słone. Masą wyłożyć formę wyściełaną folią spożywczą, wyrównać. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z łyżką oleju, polać batonik w formie. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Następnie wyjąć z formy, usunąć folię i pokroić na batony.

 

Smacznego!

 

środa, 27 kwietnia 2016

 

Kiedyś próbowałam już przygotować domową piankę a`la Mleczko Ptasie, Alpejskie Mleczko itp. Wyszła mi wtedy bardzo smaczna, ale całkowicie koślawa i wyglądająca okropnie ;). Ostatnio postanowiłam przygotować ją innym sposobem, zadbać o lepszy wygląd i zdjęcia i... oto jest! Delikatna, kremowa pianka waniliowa, pokryta warstwą gorzkiej czekolady. Sprężysta, rozpływająca się w ustach. Nie smakuje identycznie jak kupna, jest lżejsza. Ponieważ moim ideałem jest mocno kremowe Alpejskie Mleczko, będę jeszcze próbować w przyszłości przygotować piankę podobną do niego. Dziś jednak zostawiam Was z tym przepisem i polecam serdecznie!

P.S. Poprzedni, starszy przepis na piankę znika z menu bloga, można znaleźć go poprzez wyszukiwarkę.

 

Rajski Puszek waniliowy (jak Mleczko Ptasie), delikatny

Przepis stąd (klik), podaję po niewielkich zmianach.

Składniki:

  • 5 białek
  • 100 g masła
  • 140 g mleczka skondensowanego słodzonego
  • 180 g cukru
  • 20 g żelatyny
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 400 g gorzkiej czekolady + 1 łyżka masła

Mleczko i masło stopić w garnku, przestudzić, dodać wanilię. Żelatynę zalać 100 ml wody, odstawić do napęcznienia.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, łyżka po łyżce, ubijając, do uzyskania gęstej, lśniącej masy.

Napęczniałą żelatynę podgrzać w kąpieli wodnej do rozpuszczenia, a następnie cienkim strumyczkiem dodawać do białek, wciąż miksując (nie można robić tego za szybko, bo masa się zbryli). Na koniec wmiksować masę mleczno-maślaną.

Masę wylać do dużej blaszki wyłożonej folią przezroczystą. Wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Następnie pokroić w kostki.

Czekoladę stopić w kąpieli wodnej z masłem, przestudzić. Gdy będzie letnia, ale nadal płynna, smarować nią ścianki kosteczek pianki – uwaga: za ciepła rozpuści pianki. Odstawić do lodówki do stężenia.

 

Smacznego!

 

czwartek, 04 lutego 2016

 

Żeby nie było - uwielbiam pączki i zjadłam już dziś najlepszego na świecie, rozpływającego się w ustach pączka. Ale może nie wszyscy je lubią, dlatego też prezentuję przepis na pyszne, kruche, maślane ciasteczka wycinane, które upiekłam parę dni temu. W trzech smakach, do wyboru: waniliowe, mocno kakaowe i herbaciane z cytryną. Pyszne! Mojej mamie przynajmniej smakowały bardzo. Polecam więc, zapraszam i życzę wesołego tłustego czwartku ;).

 

 

 

Ciasteczka kruche waniliowe

Przepis autorski.

Składniki (3 blaszki ciastek):

  • 30 g cukru pudru
  • 80 g drobnego cukru z wanilią lub cukru + ziarenka wanilii
  • 200 g masła, zimnego
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • duża szczypta soli

Mąkę, cukry i sól wymieszać w misce, dodać pokrojone na kawałki masło i siekać nożem, a następnie krótko wyrabiać palcami do uzyskania „kruszonki”. Dodać jajko, zagnieść gładką kulę ciasta. Schłodzić 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkowywać (nie za cienko) i foremkami wycinać ciasteczka. Uwaga: wałkować ciasto należy między dwoma kawałkami folii spożywczej, bez podsypywania mąką – niszczy ona smak ciastek. Przekładać je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Schłodzić ponownie. Piec w 180 stopniach przez ok. 12 minut, do leciutkiego zrumienienia.

 

 

 

Ciasteczka kruche mocno kakaowe

Przepis autorski.

Składniki (3 blaszki ciastek):

  • 140 g cukru pudru
  • 200 g masła, zimnego
  • 260 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 1 duże jajko
  • duża szczypta soli

Mąkę, cukier, kakao i sól wymieszać w misce, dodać pokrojone na kawałki masło i siekać nożem, a następnie krótko wyrabiać palcami do uzyskania „kruszonki”. Dodać jajko, zagnieść gładką kulę ciasta. Schłodzić 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkowywać (nie za cienko) i foremkami wycinać ciasteczka. Uwaga: wałkować ciasto należy między dwoma kawałkami folii spożywczej, bez podsypywania mąką – niszczy ona smak ciastek. Przekładać je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Schłodzić ponownie. Piec w 180 stopniach przez ok. 12 minut.

 

 

Ciasteczka kruche herbata z cytryną

Przepis autorski.

Składniki (3 blaszki ciastek):

  • 110 g cukru pudru
  • 200 g masła, zimnego
  • 290 g mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • duża szczypta soli
  • skórka starta z 1 dużej cytryny
  • 3-4 torebki herbaty czarnej (użyłam lipton)

Mąkę, cukier, herbatę i sól wymieszać w misce, dodać pokrojone na kawałki masło i siekać nożem, a następnie krótko wyrabiać palcami do uzyskania „kruszonki”. Dodać jajko i cytrynę, zagnieść gładką kulę ciasta. Schłodzić 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkowywać (nie za cienko) i foremkami wycinać ciasteczka. Uwaga: wałkować ciasto należy między dwoma kawałkami folii spożywczej, bez podsypywania mąką – niszczy ona smak ciastek. Przekładać je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Schłodzić ponownie. Piec w 180 stopniach przez ok. 12 minut, do leciutkiego zrumienienia.

 

Smacznego!

 

niedziela, 17 stycznia 2016

 

Moja mama robiła piszingery, kiedy byłam dzieckiem. Uwielbiałam je, jako że jestem wielbicielką mleka w proszku :). Ot, taka komunistyczna słodycz, a nadal tak dobrze smakuje w dzisiejszych czasach dobrobytu. Ostatnio coś mnie naszło, żeby przygotować je w domu. Wafelki przełożone pyszną kakaową masą z mlekiem w proszku właśnie. Pełne kremu, wspomnień i smaku, którego nie da się niczym zastąpić :). Zapraszam!

 

Wafelki z kremem kakaowym z mleka w proszku (Piszingery)

Przepis od mojej Mamy. 

Składniki (24 wafelki):

  • 4 duże wafle andruty
  • 240 g masła
  • 190 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 80 ml mleka
  • 3 łyżki kakao z lekkim czubkiem
  • 1 lekko czubata szklanka mleka w proszku

Masło, mleko i cukry roztopić. Dodać kakao i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać mleko w proszku i dokładnie wymieszać trzepaczką (lub mikserem), aby nie było grudek. Wafle przekładać równomiernie masą. Następnie leciutko docisnąć i wstawić do lodówki do stężenia masy. Kroić w trójkąty.

 

Smacznego!!!

 

piątek, 15 stycznia 2016

 

Domowe białe michałki. Przepis, który wykonać chciałam od dawna. Już od razu powiem, że nie smakują identycznie jak sklepowe - nie wiem, czy autorzy przepisu naprawdę nie odróżniają tego smaku, czy tylko tak mówią - ale z pewnością ma on za wiele mleka w proszku. Batoniki są też zbyt mało słodkie w porównaniu do sklepowych i mają inną konsystencję (powinno być więcej białej czekolady). Ale batoniki z przepisu mimo wszystko wychodzą naprawdę smaczne, szczególnie dla wielbicieli mleka w proszku właśnie (to ja ;)). Potraktujcie to zatem jako inspirację. Zapraszam!

 

Domowe białe michałki

Przepis stąd, podaję po niewielkich zmianach.

Składniki (16 czekoladek):

  • 75 g białej czekolady (lub więcej, np. 125 g)
  • 90 ml mleka
  • 25 g masła
  • 50 g cukru (dałam więcej i polecam tak zrobić, z oryginału wychodzą za mało słodkie)
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 165 g mleka w proszku
  • 40 g zmielonych, niesolonych orzeszków ziemnych
  • 70 g drobno posiekanych niesolonych orzeszków ziemnych

Mleko podgrzać, dodać masło i cukry i podgrzewać do rozpuszczenia się składników. Następnie wyłączyć palnik, dodać posiekaną czekoladę i mieszać aż się roztopi. Dodać mleko w proszku i dokładnie zmiksować. Wmieszać także mielone i siekane orzechy. Masę przełożyć do formy wyłożonej folią i schłodzić porządnie do stwardnienia.

Ponadto:

  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżka masła 

Czekoladę i masło stopić w kąpieli wodnej (ostrożnie). Masę w formie pokroić na prostokątne batoniki i obtaczać je w czekoladzie. Zostawić do zastygnięcia.

 

Smacznego!

 

środa, 06 stycznia 2016

 

A po świątecznych i sylwestrowych obżarstwach - zapraszam na zdrowe, ale równocześnie pyszne owsiane ciasteczka. W przeciwieństwie do prezentowanych przeze mnie wcześniej ciastek, te są niesamowicie chrrrupiące i maślane. Naprawdę pyszne. U nas kilkanaście ciastek zniknęło w jeden dzień ;). Polecam!

 

Ciasteczka owsiane, chrrrupiące

Przepis z MW, klik.

Składniki (ok. 23 ciastka):

  • 100 g masła, miękkiego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 małe jajko
  • 1/2 szklanki mąki
  • niecałe 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli, wanilia
  • 1,25 szklanki płatków owsianych

Masło utrzeć z cukrem i wanilią na puch, a następnie dodać jajko, ukręcić. Dodać wymieszaną resztę składników. Zmiksować do otrzymania jednolitej masy.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładać nieduże kupki ciastek. Schłodzić 20 minut w lodówce. Piec w 180 stopniach ok. 12-15 minut. Zdejmować z blachy po schłodzeniu.

 

Smacznego!

 

poniedziałek, 21 grudnia 2015

 

Zapraszam na marcepanowe ciasteczka z pysznym, kakaowym kremem. Przepis na ciasteczka wzięłam ze strony Magazynu Kuchnia i po raz kolejny się zawiodłam, przepisy na tej witrynie i w gazecie są beznadziejne i niedopracowane, jakby ktoś ad hoc je sobie napisał i nawet nie wypróbował. W notce postaram się dać wskazówki, jak zrobić te ciastka mimo wszystko. Zapraszam!

 

Ciastka marcepanowe z kremem kakaowym

Przepis na ciastka stąd, jednak bardzo go musiałam zmienić – przepisy z Magazynu Kuchnia często naprawdę beznadziejne. Krem – własny.

Składniki (ok. 10 podwójnych ciastek):

  • 200 g masy marcepanowej
  • 200 g cukru pudru
  • 35 g białka

Składniki wyrobić, a następnie podgrzewać w kąpieli wodnej, mieszając, do uzyskania gładkiej masy. Ostudzić, schłodzić. Ze schłodzonej masy formować małe kulki (ok. 20, ważne, żeby była parzysta liczba). Rozkładać je na papierze do pieczenia. Piec w 180 stopniach kilka minut do lekkiego (!) zrumienienia. Uwaga: ciastka mogą się całkowicie rozlać na blasze. Należy wtedy po wyjęciu z piekarnika, gdy lekko przestygną, ale wciąż będą mocno ciepłe, formować kształty w palcach. Można również zostawić płaskie ciastka, jak kto woli. Wystudzić, schłodzić. Zdjąć z papieru.

Krem:

  • 50 g masła, miękkiego
  • 25 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka mleka, w temp. pokojowej

Wszystko rozetrzeć na gładki krem. Przekładać kremem ciastka.

 

Smacznego!

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6