Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Obiadowe

czwartek, 12 stycznia 2017

 

Dziś szybko. Ostatnio dawno nic nie było na blogu i nie wiem jeszcze, co nadal z tym blogiem będzie. Ale w międzyczasie zapraszam na pyszne, klasyczne pulpeciki w sosie koperkowym, bo w ostatnim czasie takie właśnie rzeczy smakują mi najbardziej. 

 

Pulpeciki w sosie koperkowym, klasyczne

Przepis powszechnie znany, moja wersja.

Składniki na klopsiki (4 porcje):

  • 500 g mięsa mielonego z indyka (lub kurczaka, cielęciny)
  • 1 jajko
  • 1 nieduża cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • olej

Mięso wymieszać z posiekaną drobniutko (np. w blenderze) cebulą, jajkiem, solą, pieprzem. Dodać bułkę tartą tak, aby uzyskać gęstą masę, z której da się formować pulpeciki. Wyrobić masę. Lepić niezbyt duże pulpety i odkładać na deskę (mi wyszło 20 kulek). Następnie obsmażać  z obu stron na oleju (tylko z wierzchu, w środku nadal mogą pozostać surowe), zdejmować z patelni. Patelnię oczyścić ręcznikiem papierowym.

Sos koperkowy:

  • 600 ml wody
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 małe garści (lub na oko) pokrojonej w słupki mieszanki marchewki i pietruszki (użyłam mrożonej mieszanki)
  • sól, pieprz, lubczyk, ew. 1/2 kostki rosołowej
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka mąki pszennej + mleko

Wodę zagotować, posolić, ewentualnie dodać kostkę do rozpuszczenia. Wrzucić warzywa i gotować 10 minut do miękkości (lub krócej, gdy nie są mrożone). Dodać masło. Na patelnię z powrotem włożyć pulpety, zalać wywarem z warzywami, doprawić solą, pieprzem i lubczykiem. Przykryć i gotować na małym ogniu ok. 20 minut lub do czasu, aż klopsiki się ugotują. Wmieszać posiekany koperek (bez łodyżki). Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości mleka, dodać do sosu. Mieszać do zgęstnienia. Jeśli trzeba, ponownie doprawić. Podawać z puree ziemniaczanym i ulubioną jarzynką.

 

Smacznego!

 

niedziela, 18 grudnia 2016

 

Chłopska zapiekanka ziemniaczana, na zimowe dni idealna: ziemniaki, kiełbaska, żółty ser, dużo cebuli i śmietana. No i pomidory, żeby było trochę zdrowiej. Zapraszam :)

 

Zapiekanka z ziemniakami, cebulą, kiełbasą, pomidorami i żółtym serem

Inspiracja: ten przepis, podaję własną wersję.

Składniki (forma ok. 35x25cm):

  • 9 średnich ziemniaków
  • 270 g ulubionych kiełbasek
  • 4 cebule
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 nieduże pomidory
  • sól, pieprz
  • 200 g sera żółtego, startego
  • 200 g śmietany 12 %
  • 1 jajko

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w nie za cienkie plastry i ugotować w osolonej wodzie przez kilka minut, aby zmiękły. Odcedzić.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekane cebule i pokrojone w plastry kiełbaski. Usmażyć, aż kiełbasa lekko się zrumieni, a cebula zmięknie. Pod koniec dodać zmiażdżony czosnek.

Na dnie natłuszczonej formy ułożyć 1/3 plastrów ziemniaków, oprószyć solą i pieprzem i pokryć połową mieszanki kiełbasiano-cebulowej. Pokryć kolejną warstwą ziemniaków, znów oprószyć solą i pieprzem i pokryć resztą mieszanki. Pokryć resztą ziemniaków.

Pomidory umyć, pokroić w plastry (bez twardej „końcówki” na górze), położyć między ostatnią warstwę ziemniaków.

Śmietanę roztrzepać z jajkiem, wmieszać żółty ser, doprawić solą i pieprzem. Mieszanką pokryć wierzch zapiekanki. Piec w 190 stopniach ok. 40 minut.

 

Smacznego!

 

środa, 14 grudnia 2016

 

Dziś zapraszam na pyszny makaron z kurczakiem, liśćmi szpinaku, pomidorem i kremowym sosem curry. Bardzo smaczne, aromatyczne i pożywne :)

 

Farfalle z kurczakiem w kremowym sosie curry, szpinakiem i pomidorami

Przepis własny.

Składniki (3-4 porcje):

  • 250 g makaronu farfalle lub innego krótkiego
  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 1 pełna łyżka oleju kokosowego
  • 1/2 cebuli
  • 1 pomidor
  • 3 garści świeżego szpinaku
  • 200 ml kremówki 30 %
  • 1,5 łyżki curry
  • sól, pieprz, chili w płatkach, płatki migdałów

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Kurczaka oczyścić, pokroić, oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na oleju kokosowym – nie ma się rumienić, jedynie przestać być surowy. W połowie smażenia dorzucić posiekaną cebulę, a następnie pokrojonego drobno pomidora (bez gniazda) oraz umyty, porwany szpinak. Smażyć, aż szpinak zwiędnie, a płyn odparuje.

Kremówkę rozrobić w szklance z curry, dodać na patelnię. Do szklanki dodać wodę do 1/3 objętości, aby wypłukać resztki sosu i dodać na patelnię. Zagotować. Wrzucić makaron, wymieszać i gotować do zgęstnienia sosu.

Doprawić do smaku solą i płatkami chili. Podawać posypane uprażonymi migdałami.

 

Smacznego!

 

czwartek, 08 grudnia 2016

 

Szybkie danie z kaszy kuskus z cytryną, kurczakiem, rodzynkami, migdałami i liśćmi szpinaku. Ważne aby a) nie przesuszyć mięsa podczas smażenia b) przygotować odpowiednio kuskus, aby nie był bez smaku. Zapraszam!

 

Kuskus cytrynowy z kurczakiem, rodzynkami, migdałami i świeżym szpinakiem

Przepis inspirowany tym.

Składniki (4 porcje):

  • 250 g kuskusu
  • 450 ml bulionu drobiowego
  • sok z 1/2 niedużej cytryny
  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 2 garści świeżego szpinaku, umytego
  • sól, pieprz, słodka papryka

Bulion zagotować z sokiem z cytryny, zalać nim kuskus, przykryć i odstawić na 5 minut. Następnie przemieszać widelcem i dodać oliwę. Kurczaka oczyścić z błonek, pokroić, oprószyć solą i usmażyć na oleju. Następnie wymieszać ze słodką papryką i dodać do kuskusu.

Rodzynki sparzyć, odcedzić i wmieszać do dania. Dodać porwany szpinak, doprawić do smaku. Podawać posypane uprażonymi migdałami.

 

Smacznego!

 

wtorek, 06 grudnia 2016

 

Z lekkim opóźnieniem publikuję przepis na smakowitą tartę wytrawną. Na cieście francuskim, z mięsem mielonym w lekkim beszamelu i papryką. Do tego oregano, lekka sałatka... Pyszna propozycja na obiad, kolację lub przekąskę :)

 

Tarta francuska z mielonym mięsem w lekkim beszamelu, papryką i oregano

Przepis własny.

Składniki (8 kawałków):

  • 1 duży płat ciasta francuskiego z lodówki (ok. 300 g)
  • 450 g mielonego mięsa
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 pomarańczowej papryki
  • sól, pieprz, oregano, nieco parmezanu
  • 3/4 płaskiej łyżki mąki pszennej (ja użyłam mielonego siemienia lnianego)
  • niecałe 1/2 szklanki mleka

Na olej wrzucić mięso mielone oraz posiekaną drobno cebulkę. Mięso smażyć na niewielkim ogniu, rozdrabniając drewnianą łyżką, aż przestanie być surowe, ale nie będzie się jeszcze rumienić. Mąkę lub siemię wrzucić do szklanki, dolać mleka do połowy szklanki i dokładnie rozrobić. Doprawić solą i pieprzem. Dodać na patelnię i podgrzewać, mieszając, aż sosik zgęstnieje i pokryje mięso.

Ciasto francuskie rozwinąć, ułożyć na papierze do pieczenia na blasze. Pokroić na 8 prostokątów. Na ciasto równomiernie wyłożyć mięso.

W międzyczasie papryki umyć, usunąć gniazda. Pokroić na paski i poukładać je równomiernie na kawałkach ciasta francuskiego. Wszystko oprószyć solą. Posypać sporą ilością oregano oraz parmezanem (niedużo). Piec w 200 stopniach ok. 30 minut lub do czasu, aż boki ciasta będą rumiane.

 

Smacznego!

 

środa, 30 listopada 2016

 

Kremowe risotto z duszoną cukinią, smażoną salami, parmezanem i oregano. Nawet mi bardzo smakowało, a ostatnio mało rzeczy mi smakuje. Także polecam serdecznie :)

 

Risotto z cukinią, salami i parmezanem

Przepis własny.

Składniki (3-4 porcje):

  • 200 g ryżu do risotto, np. arborio, carnaroli
  • 120 g salami
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1 duża cukinia
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 ml białego wina
  • 900 ml lekkiego bulionu drobiowego lub warzywnego, gorącego
  • sól, pieprz, oregano
  • 2 łyżki tartego parmezanu + do posypania

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić drobno posiekaną cebulkę i zeszklić. Dodać ryż i smażyć chwilę, mieszając, aby wszystkie ziarenka obtoczyły się w tłuszczu. Wlać wino, gotować do odparowania. Następnie po chochli wlewać bulion, za każdym razem przykrywając patelnię i gotując do wchłonięcia się płynu. Czynność powtarzać do wyczerpania bulionu lub do czasu, aż ryż będzie miękki i kremowy.

W międzyczasie salami pokroić na półplasterki i wytopić na innej patelni, odłożyć na bok. Na tłuszcz wytopiony z salami włożyć pokrojoną w ćwierćplastry cukinię, podsmażyć. Następnie wlać nieco wody i dusić do miękkości (ale ma pozostać jędrna).

Do risotto wmieszać parmezan i oregano oraz cukinię i salami. Wymieszać wszystko, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Podawać posypane parmezanem.

 

Smacznego!

 

poniedziałek, 28 listopada 2016

 

Witam i przedstawiam smakowitą zapiekankę ziemniaczaną ze szpinakiem, fetą, serkiem kremowym i innymi smakowitymi dodatkami. To moja wariacja (podyktowana zawartością lodówki) na temat znanej zapiekanki z Kwestii Smaku, którą robiła kiedyś moja Ciocia i Kuzynka (o ile dobrze pamiętam). Jest pyszna, dobrze trzyma formę i nie taka pracochłonna do zrobienia. Zapraszam!

 

Zapiekanka z ziemniakami, szpinakiem, fetą i kremowym serkiem

Inspiracja: ten przepis z Kwestii Smaku, jednak bardzo wiele w nim zmieniłam. Podaję własną wersję.

Składniki (forma ok. 25x25 cm):

  • 750 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek, oregano
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 200 g serka kremowego
  • 150 g sera feta
  • 4 średnie jajka

Ziemniaki obrać, pokroić na plastry (nie jakieś bardzo cienkie). Zagotować w osolonej wodzie i gotować przez jakieś 3-5 minut, aż zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Odcedzić na durszlaku. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować łyżką oleju. Wyłożyć na dno połowę ziemniaków, równomiernie. Oprószyć solą.

Szpinak włożyć do garnka, rozmrozić, odparować wodę. Dodać masło, podgrzać. Dodać czosnek (dodałam suszony) oraz szczyptę soli. Połowę serka kremowego i połowę pokruszonej fety wymieszać z 50 ml śmietanki i jajkami, roztrzepać wszystko razem. Wymieszać całość ze szpinakiem. Doprawić solą, pieprzem, gałką oraz sporą ilością czosnku. Masę wylać na ziemniaki w formie.

Resztę serka wymieszać z resztą pokruszonej fety i śmietanki. Doprawić solą, pieprzem, gałką. Wylać masę na szpinak. Na górę wyłożyć resztę ziemniaków. Oprószyć solą, pieprzem i oregano. Piec w 200 stopniach ok. 30 stopni lub do czasu, aż zapiekanka stężeje.

 

Smacznego!

 

środa, 23 listopada 2016

 

Bardzo zdrowe danie z kaszy pęczak. Z brokułami, kukurydzą, migdałami, fetą oraz sosem miodowo-musztardowym. Na początku planowałam zrobić tę potrawę z komosy ryżowej, ale jest ona bardzo droga, dlatego zdecydowałam się na tańszy rodzaj kaszy. Jednak sądzę, że z komosą może wyjść jeszcze lepsze - spróbujcie. Polecam i zapraszam.

 

Pęczak z brokułem, kukurydzą, fetą, migdałami i sosem miodowo-musztardowym

Przepis własny.

Składniki (4 porcje):

  • 200 g kaszy pęczak (lub innej – bardziej polecam np. komosę czy jaglaną)
  • 450 g brokułów (użyłam mrożonych)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 50 g płatków migdałowych
  • 150 g sera feta
  • sól, pieprz, cukier
  • 5 łyżek dobrego oleju
  • 2 płaskie łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku

Kaszę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Brokuła podzielonego na różyczki ugotować w osolonej i posłodzonej wodzie – tak, aby był al dente. Odcedzić. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Kaszę, brokuła i kukurydzę wymieszać w garnku. Dodać pokruszoną fetę. Olej wymieszać z miodem, musztardą, sokiem z cytryny i zmiażdżonym czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z zawartością garnka, doprawić całość do smaku solą i pieprzem. Migdały podprażyć i wymieszać z potrawą. Podawać ciepłe.

 

Smacznego!

 

poniedziałek, 21 listopada 2016

 

Łosoś w delikatnej miodowej glazurze, złocisty z wierzchu, delikatny w środku. Do tego ulubione dodatki - zapraszam na zdrowy obiad.

 

Łosoś pieczony w miodowej glazurze z chili i imbirem

Przepis własny.

Składniki (2 porcje):

  • 2 filety z łososia, w sumie ok. 270 g (lub jeden duży – przekroić)
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sól, pieprz, chili w proszku, imbir w proszku

Łososia dokładnie osuszyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarować olejem. Oprószyć solą i pieprzem. W miseczce wymieszać miód, sos sojowy, chili i imbir (ilość w zależności od tego, jak ostre potrawy lubimy). Glazurą posmarować wierzch łososia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 10 minut, polewając glazurą. Następnie zwiększyć temperaturę do 200 stopni, łososia ponownie polać glazurą i położyć na 5-10 minut pod grillem, aby glazura się zrumieniła.

 

Smacznego!

 

Tagi: miód ryby
14:37, nashelly , Obiadowe
Link Komentarze (3) »
sobota, 19 listopada 2016

 

 

Kolorowe danie w klimacie azjatyckim. Makaron chow mein, warzywa, kurczak i sos teriyaki. Posypane sezamem. Duża porcja, zapraszam.

 

Chow mein z kurczakiem, brokułem, kalafiorem i marchewką w sosie teriyaki

Przepis własny.

Składniki (4 porcje):

  • 250 g makaronu chow mein
  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 750 g mieszanki warzyw: brokułów, kalafiora, marchewki (użyłam mrożonej)
  • sól, pieprz
  • sezam

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, przelać zimną wodą na durszlaku. Jeśli mamy warzywa mrożone, rozmrozić je i podgotować (mają być jednak jędrne, a nie rozpadać się). Odcedzić i włożyć do dużego garnka. Jeśli mamy świeże warzywa, oczyścić, ugotować je, pokroić itp.

Kurczaka oczyścić, pokroić w paski, oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na oleju wraz z pokrojoną w piórka cebulą. Gdy cebula będzie miękka, a kurczak się zrumieni, na minutę dodać na patelnię zmiażdżony czosnek. Zawartość patelni przełożyć do garnka z warzywami.

Sezam podprażyć lekko.

Sos teriyaki:

  • 1,5 szklanki lekko ciepłej wody
  • 70 g brązowego cukru
  • 50 ml sosu sojowego (lub więcej/mniej do smaku)
  • 4 łyżki soku z limonki
  • sól do smaku
  • 1 lekko czubata łyżka skrobi ziemniaczanej

Wodę, cukier, sos sojowy, sok z limonki umieścić na głębokiej patelni. Podgrzewać do rozpuszczenia cukru, jeśli trzeba dodać więcej/mniej składników do smaku. Skrobię rozrobić w odrobinie wody i dodać na patelnię, podgrzewać do zgęstnienia. Doprawić do smaku solą.

Na patelnię dodać ugotowany makaron, wymieszać z sosem. Całość przelać do warzyw i kurczaka, wymieszać dokładnie. Jeśli trzeba, doprawić dodatkowo solą, cukrem bądź sokiem z limonki. Podawać posypane uprażonym sezamem.

 

Smacznego!

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 30