Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Desery

sobota, 10 grudnia 2016

 

Zapraszam na deser w klimacie świątecznym - czyli bożonarodzeniowe trifle! Pokruszone nadziewane pierniczki wymieszane z suszonymi owocami i cynamonem, waniliowy krem angielski na śmietance kremówce, bita śmietana... Pyszny i aromatyczny. I prosty do zrobienia! Polecam :)

 

Trifle: pierniczki, custard, suszone owoce, bita śmietana, cynamon

Przepis autorski.

Składniki na custard waniliowy ze śmietanką:

  • 400 ml kremówki 30 %
  • 100 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Kremówkę u mleko zagotować z cukrem i wanilią. Żółtka i jajko ubić na puch. Wlewać do nich strumieniem gorącą śmietankę z mlekiem, ubijając. Następnie całość przelać znów do garnka i podgrzewać, mieszając trzepaczką, do zgęstnienia kremu. Uwaga: należy być ostrożnym, aby nie zrobiła się jajecznica. Przelać do miski, nakryć folią i ostudzić całkowicie, a następnie schłodzić w lodówce.

Warstwa pierniczkowo-bakaliowa:

  • 150 g pierniczków czekoladowych nadziewanych
  • 50 g suszonych śliwek, posiekanych
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki rumu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki kawy (płynu, nie proszku)
  • cynamon

Śliwki i rodzynki zalać rumem, cytryną i kawą, zagotować i zostawić do ostudzenia, aby napęczniały. Odlać nadmiar płynu. Wymieszać z kawałkami pierniczków. Umieścić na dnie szklanej miski lub pucharków, oprószyć cynamonem.

Na to wyłożyć krem jajeczny.

Ponadto:

  • 250 ml kremówki 30 %
  • 1 łyżka cukru pudru
  • pierniczki i cynamon do dekoracji

Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wyłożyć na krem w pucharkach lub misce. Oprószyć cynamonem i udekorować pierniczkami. Przechowywać w lodówce.

 

Smacznego!!!

 

piątek, 21 października 2016

 

Kilka razy prezentowałam już przepis na domowy krem a`la nutella. Tak jak mówiłam kiedyś przy okazji, w domu nie da się przygotować czegoś co smakowałoby do złudzenia jak kupny produkt - bo trzeba by użyć silnego aromatu orzechów laskowych - gdyż same orzechy dodane w takiej ilości, żeby ich aromat był wyczuwalny, zawsze zmienią konsystencję kremu.

Jakkolwiek by nie było, ta prezentowana dziś wersja jest najlepsza z wszystkich tu prezentowanych i naprawdę pyszna. Kremowa, słodka, z wyczuwalnym aromatem orzechów, ale bez zbytnich grudek - orzechów nie jest ani za dużo, ani za mało. Właściwie taką wersję robiłam już jakiś czas temu, ale zmieniłam lekko proporcje i dodałam lepsze zdjęcia - tamten przepis znika już z bloga. Zapraszam więc serdecznie!

 

Domowa nutella, kremowa; najlepsza ze wszystkich trzech

Inspiracja: ten przepis, ja jednak mocno zmieniłam sposób przygotowania oraz proporcje. Podaję własną wersję.

Składniki (1 słoik):

  • 50 g orzechów laskowych
  • 20 g cukru pudru
  • 30 g deserowej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady (lub sama mleczna 130 g, wtedy pominąć cukier)
  • 115 g śmietanki kremówki 30 %

Orzechy uprażyć w piekarniku, a następnie usunąć skórki, pocierając nimi między ściereczką. Następnie rozdrobnić robotem, a później zmiksować blenderem na gładką pastę – będzie to trwać ok. 10 minut, a w efekcie powstać ma gładka, tłusta, orzechowa masa. Pod koniec wmiksować cukier puder. Czekolady posiekać, umieścić w misce. Zalać je wrzącą śmietanką i mieszać, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa. Czekolady dodać do orzechów z cukrem i wszystko razem zblendować na gładką, jednolitą pastę. Przełożyć do słoiczka lub miseczki i wstawić do lodówki do stężenia.

 

Smacznego!

 


niedziela, 07 sierpnia 2016

 

Dziś na blogu wreszcie coś bardziej skomplikowanego i wysublimowanego niż krążki cebulowe, ale nadal prosto i szybko: puszysty jogurtowy mus z sosem brzoskwiniowym. Do wykonania tego deseru zainspirował mnie jogurt Fantassia Mousse. Oczywiście, nie wyszło identycznie, bo tamten deser spulchniany jest azotem czy Bóg wie czym, w każdym razie czymś, do czego ja nie mam dostępu, ale miało być po prostu podobnie i smakowicie - i tak właśnie wyszło. Polecam na leniwy niedzielny deser :)

 

Mus jogurtowy z sosem brzoskwiniowym

Przepis na mus z MW, pomysł podania deseru – własny.

Składniki na mus jogurtowy (ok. 4 pucharki):

  • 250 g jogurtu greckiego
  • 250 g kremówki 30 lub 36 %
  • 9 g żelatyny + 3 łyżki wody
  • 40 g cukru pudru, wanilia

Żelatynę namoczyć w wodzie. 100 g jogurtu podgrzać, dodać namoczoną żelatynę i podgrzewać do rozpuszczenia (nie gotować). Przestudzić. Następnie wymieszać z resztą jogurtu. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając puder i wanilię. Wymieszać w trzech turach z jogurtem. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Następnie rozłożyć do pucharków.

Sos brzoskwiniowy:

  • 300 g puree z brzoskwiń
  • 2 łyżki cukru pudru lub do smaku
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody. Puree z brzoskwiń zagotować, dodać cukier. Do gorącego puree dodać żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia (nie gotować). Wystudzić całkowicie. Gdy sos zacznie tężeć, wyłożyć na jogurtowy mus.

 

Smacznego!

 

poniedziałek, 25 lipca 2016

 

Dziś przepis na zdrowy i wegański deser! Który jest tak zdrowy, że bez wyrzutów sumienia możecie jeść go na śniadanie ;). To najprawdziwsze jagody z kruszonką z płatków owsianych, migdałów i kokosa, z olejem kokosowym. Robi się błyskawicznie i bezproblemowo, a najlepiej smakuje z lodami lub gęstym słodkim jogurtem :)

 

Crumble z płatków owsianych, kokosa i migdałów z olejem kokosowym i jagodami

Przepis z książki Kingi Paruzel Fit słodkości, podaję po zmianach.

Składniki (okrągła forma ok. 24 cm):

  • 3 niepełne szklanki jagód (lub mieszanych owoców leśnych)
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego nierafinowanego
  • 1/4 szklanki płatków migdałowych
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki cukru, cukru brązowego lub ksylitolu (lub do smaku, zależy od owoców)
  • wanilia (np. ekstrakt)

Owoce umyć, osuszyć. Olej kokosowy roztopić. Dodać do niego migdały, kokos, wanilię i płatki owsiane. Wmieszać też miód i cukier/słodzik. Na koniec wmieszać owoce. Przełożyć do natłuszczonej foremki. Piec w 180 stopniach ok. 20 minut, aż wierzch się zrumieni. Podawać z gęstym jogurtem lub gałką lodów.

 

Smacznego!

 

środa, 29 czerwca 2016

 

W tym roku dostałam na urodziny książkę Kingi Paruzel Fit Słodkości i dziś chciałabym zaprezentować Wam pierwszy przepis z niej pochodzący - na początek coś łatwego :) - lody wegańskie! Z malin, mleka kokosowego i miodu. Trzyskładnikowe, pyszne i zdrowe, na obecne upały idealne :)

 

Lody malinowo-kokosowe (wegańskie)

Przepis z książki Kingi Paruzel Fit Słodkości, podaję po zmianach.

Składniki:

  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 100 g miodu lub syropu z agawy (lub do smaku)
  • 1 opakowanie malin (ok. 250 g)

Wszystkie składniki zmiksować blenderem na gładką masę – dodać miodu lub syropu do smaku. Przelać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z instrukcją lub wstawić do zamrażarki i przez pierwsze 4 godziny co pół godziny miksować blenderem, aby pozbyć się kryształków lodu. Przed jedzeniem 30 minut wcześniej wyjąć do lodówki, aby lody zmiękły.

 

Smacznego!

 

środa, 15 czerwca 2016

 

Nie jestem człowiekiem, który mówi, że wszystko, co kupne, to ohydne, że domowe wyroby zawsze są lepsze od sklepowych. Oczywiście, że nie ;). Jeśli kogoś motywacją jest paranoja, że do wszystkiego producenci dodają śmiercionośne konserwanty (mimo, że na opakowaniach skład jest dokładnie opisany), no to raczej nic już nie poradzę w tej sprawie. Dla mnie, oprócz składu (który mogę PRZECZYTAĆ na opakowaniu), liczy się przede wszystkim SMAK. I o ile, jak mówiłam, trochę bawią mnie ludzie uważający sklepowe słodkości za coś okropnego, o tyle nie rozumiem, jak komuś może smakować kupny krem karpatkowy - wiecie, taki, który wystarczy zmiksować z jakimś płynem. Kremy te, bazujące na najtańszych tłuszczach roślinnych utwardzonych, po prostu są niesmaczne.

Jeśli chodzi o galaretki, nie jestem już aż tak wymagająca - choć faktem jest, że od kupnych jedzonych w dużej ilości trochę bolą mnie zęby. Dlatego ostatnio, gdy kupiłam truskawki, a w domu nie miałam ani jajek, ani żadnego nabiału, z którego mogłabym wyczarować jakiś deser, postanowiłam zrobić domowe galaretki truskawkowe. Błyskawiczne do przygotowania, słodkie do tego stopnia, jak lubimy, pełne owoców - pyszne. Uwaga: w oryginalnym przepisie mowa jest o obtaczaniu ich w cukrze - nie wiem, możecie próbować, gdy ja próbowałam, cukier na galaretkach roztapiał się dosłownie w dwie sekundy. Możecie spróbować wymieszać glukozę ze skrobią ziemniaczaną i w takiej mieszance obtaczać galaretki lub po prostu użyć kokosa czy mielonych migdałów.

Drugi deser truskawkowy to również coś niezwykle prostego i ekspresowego - krem truskawkowy tylko z truskawek, kremówki i cukru pudru. Jest on delikatnie truskawkowy, ale nie radzę zwiększać ilości owoców - chyba, że chcecie dodać do kremu żelatyny; w mojej wersji są to idealne proporcje, aby krem zachował sztywność bez dodatku żelatyny czy fixu. Przy okazji chciałabym dodać, że do kremu użyłam śmietanki 30 % Mleczna Dolina z Biedronki - na wielu blogach naczytałam się, jaka to beznadziejna śmietanka i jak zepsuła komuś ciasto. Otóż NIE - mnie ta śmietanka ubiła się bez wysiłku na idealnie gęsty krem. Także nie warto obwiniać firmy śmietanki za kulinarne niepowodzenia - wystarczy przyznać się do błędu i poćwiczyć swój warsztat :) Zapraszam na przepisy!

 

 

Krem truskawkowy z bitej śmietanki, najprostszy

Przepis autorski.

Składniki:

  • 450 ml kremówki 30 %, bardzo zimnej
  • 70 g cukru pudru, lub do smaku
  • 150 g truskawek

Kremówkę ubić na mocno sztywny krem, pod koniec dodając cukier puder. Truskawki rozgnieść blenderem na mus z małymi kawałeczkami owoców, jeśli trzeba, dosłodzić do smaku.

 

 

 

Galaretki truskawkowe w cukrze

Przepis z Moich Wypieków (klik).

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 g cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 25 g żelatyny
  • cukier puder wymieszany ze skrobią lub mielone wiórki kokosowe/migdały do obtaczania

Żelatynę zalać wodą, odstawić do napęcznienia. Truskawki rozgnieść blenderem na mus. Dodać cytrynę i cukier, zagotować i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Dodać napęczniałą żelatynę, podgrzać do rozpuszczenia – nie gotować. Następnie masę wylać do wyłożonej folią przezroczystą formy kwadratowej (ok. 18x18). Wystudzić, schłodzić przez kilka godzin w lodówce do stężenia. Następnie kroić w prostokąty. Bezpośrednio przed jedzeniem obtaczać w cukrze lub wiórkach/migdałach.

 

Smacznego!!!

 

piątek, 13 maja 2016

 

Nie rozumiem ludzi, którzy komentują przepisy na różnych blogach w stylu "okropne, ciężkie, zamula po jednym kawałku". Naprawdę, ile tych kawałków trzeba w takim razie zjeść? o.O Niektóre ciasta są po prostu ciężkie i sycące (uwaga: NIE syte ;)). Zazwyczaj są to te bardziej wykwintne i bogate ciężkie torty z orzechami, kremami maślanymi i innymi dodatkami. Pomijając już to, że ja gdybym chciała spokojnie mogłabym zjeść dwa kawałki tego tortu ;), to przecież nie chodzi chyba o to, żeby nawpychać się pięcioma kawałkami i wtedy być zadowolonym? Niektóre ciasta skonstruowane są tak, że są bogatsze w smaku i jeden kawałek może wystarczyć, aby się nimi nacieszyć.

Moim zdaniem idealnym dopełnieniem kruchej, suchej, lekkiej bezy jest właśnie ciężki krem maślany - i moje zdanie podzielają też najlepsze cukiernie, takie jak Magdy Gessler na przykład. Ale to następnym razem, bo dziś, dla odmiany i z przekory, prezentuję Wam bardzo lekki deserek właśnie ;) - bezy pina colada! Kruche gniazdka bezowe z odrobiną bitej śmietany, ananasową frużeliną i wiórkami kokosowymi. Powiew tropików w polski dzień! :) Polecam serdecznie!

 

Gniazdka bezowe z bitą śmietaną, frużeliną ananasową i kokosem

Przepis na gniazdka z Moich Wypieków, frużelina i całość – pomysł autorski.

Składniki na bezy (16 małych gniazdek):

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 240 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Białka ubić na sztywno z solą, a następnie po łyżce dodawać cukier, ubijając, do uzyskania sztywnej, lśniącej masy. Wmieszać sok z cytryny. Ozdobną tylką wyciskać na papier do pieczenia nieduże gniazdka. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i suszyć ok. 1,5 godziny. Wystudzić całkowicie.

Frużelina ananasowa:

  • 1,5 puszki ananasa (waga całej puszki 540 g)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka soku z cytryny

Ananasy pokroić w kostkę. Włożyć do garnka razem z cytryną, cukrem i szklanką wody. Zagotować. Dodać skrobię rozrobioną w łyżce wody, gotować do lekkiego zgęstnienia. Żelatynę namoczyć przez 10 minut w 1 łyżce wody, dodać do garnka. Podgrzać do rozpuszczenia – nie gotować! Całkowicie wystudzić, schłodzić w lodówce.

Bita śmietana:

  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • wiórki kokosowe

Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier.

Gniazdka napełniać bitą śmietaną, na to kłaść frużelinę. Posypać wiórkami. Jeść od razu po przyrządzeniu.

 

Smacznego!!!

 

niedziela, 01 maja 2016

 

Witam urlopowo i wiosennie :) Jako, że na dworze piękna pogoda, a myśli wędrują już w kierunku późnowiosennym, przygotowałam na majówkę pyszną kremową charlotte. To francuski deser składający się z kremu bądź musu otoczonego biszkoptami ladyfingers. U mnie jest to kwaskowy mus malinowy i aksamitny, jasnoróżowy krem mascarpone z malinami. Pysznie i wiosennie. Ulubione smaki mojej Mamy :) Zapraszam!

 

Charlotte z musem malinowym i malinowym kremem mascarpone

Przepis z MW (klik), podaję po modyfikacjach.

Składniki (tortownica ok. 18 cm):

  • 200 g biszkoptów ladyfingers (do tiramisu)
  • cukier puder, orzechy włoskie, czerwone owoce, różowy cukier do dekoracji

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty lekko poucinać od dołu po skosie, aby swobodnie stały w tortownicy, i poukładać na stojąco, tworząc obręcz.

Mus malinowy:

  • 350 g malin (mogą być mrożone)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %
  • 2,5 łyżeczki żelatyny

Maliny umieścic w garnuszku, dodać cytrynę i cukier i podgrzewać, aż cukier się rozpuści, a owoce puszczą sok (lub: rozmrożą się, gdy mrożone). Rozgnieść blenderem na mus. Uwaga: jeśli pesteczki w malinach nam przeszkadzają, można przetrzeć mus przez sito, ja tego nie robiłam. Dodać żelatynę, podgrzewać do rozpuszczenia (uwaga: nie gotować). Odstawić do ostudzenia.

Kremówkę ubić na sztywno. Następnie łyżkę bitej śmietany wmieszać do musu malinowego, aby go zahartować; potem całą śmietanę dodać do musu i wymieszać krótko, lecz dokładnie mikserem. Wstawić do lodówki, aby masa zaczęła tężeć (w międzyczasie mieszać) – gdy już lekko stężeje, wyłożyć ją do środka formy, pomiędzy biszkopty, wyrównać. Wstawić do lodówki na godzinę, aż mus będzie prawie stężały.

Krem malinowy mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone
  • 130 ml kremówki 30 lub 36 %
  • 4 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 150 g malin (mogą być mrożone)

Maliny umieścić w garnuszku, podgrzewać, aż puszczą sok (lub się rozmrożą). Zmiksować blenderem. Dodać żelatynę, podgrzewać, aż się rozpuści (mieszając) – nie gotować. Odstawić do przestudzenia.

Mascarpone umieścić w misie miksera z cukrem pudrem i kremówką. Ubić na gęsty i sztywny krem. Następnie łyżkę kremu wmiksować do malin, aby go zahartować. Dodać całość malinowego musu do kremu mascarpone, zmiksować, jeśli trzeba, dosłodzić. Krem wyłożyć równomiernie na stężały mus malinowy. Włożyć do lodówki na kilka godzin, aż deser całkowicie stężeje.

Następnie delikatnie usunąć obręcz tortownicy, deser przełożyć na paterę. Udekorować cukrem pudrem, owocami, orzechami itp., można przewiązać wstążeczką.

 

Smacznego!!!

 

środa, 30 marca 2016

 

To oczywiście przepis na moją tegoroczną nietuzinkową paschę. Ale zauważyłam, że panuje wśród Polaków niezwykły konserwatyzm jedzeniowy polegający na tym, że jeśli coś np. nazywa się paschą, można to jeść jedynie na Wielkanoc. Co za smutna strata. Dlatego też nazwałam ten przepyszny deser inaczej, bo osobiście to mogłabym jeść go przez cały rok. Znacie twarogowe batoniki z makiem Magija? No to właśnie one były moją inspiracją do wykonania tego deseru. I naprawdę, smakuje on dokładnie jak te batony! Pascha  z domowego sera, kremowa, mocno maślana, słodka, bogata w smaku, lekko kwaskowa od cytryny, z chrupiącym makiem i lekko wytrawną polewą czekoladową. Pyszna. No polecam gorąco jeszcze raz, zróbcie ją koniecznie!

 

Pascha waniliowa z makiem i polewą czekoladową

Przepis autorski.

Składniki:

  • 2 l mleka
  • 500 g śmietany 18 %
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki suchego maku
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 300 g masła, miękkiego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12 %
  • 100 g gorzkiej czekolady + 1 czubata łyżka masła + 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju
  • mak, orzechy włoskie do dekoracji

Mleko zagotować z wanilią. Jajka roztrzepać ze śmietaną i dodać do mleka. Gotować 15 minut na małym ogniu, aż wytrąci się ser. Odcedzić na gazie zawieszonej nad garnkiem i zostawić na całą noc. Odcisnąć serek i zmielić blenderem. Dodać śmietanę 12, zblendować. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch i po łyżce dodawać serek. Wmiksować cytrynę i mak. Jeśli trzeba, więcej dosłodzić. Masę wyłożyć do formy babkowej wyłożonej folią przezroczystą (masa powinna być luźna) i włożyć do lodówki na kilka godzin do stężenia. Następnie wyjąć na talerz do góry nogami, usunąć folię.

Masło, olej, cukier i mleko zagotować, dodać posiekaną czekoladę i po kilku minutach wymieszać do uzyskania gładkiej, gęstej polewy. Polać nią paschę. Udekorować. Przechowywać w lodówce.

 

Smacznego!!!

 

poniedziałek, 05 października 2015

 

Uwielbiam kokosa. Wiórki, płatki, mleczko kokosowe, wszystko. Dlatego dziś zapraszam na pyszny ryż na mleku kokosowym. Kremowy, gęsty, idealny. Bazowałam na swoim dawnym przepisie na klasyczny ryż na mleku, zamieniając część zwykłego na kokosowe. Polecam bardzo!

 

Kokosowy ryż na mleku

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 50 g ryżu do risotto
  • 1 płaska łyżka masła lub oleju kokosowego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • ok. 300 ml zwykłego mleka
  • 50 g cukru
  • wiórki kokosowe

Na głębokiej patelni rozpuścić masło, a następnie dodać ryż. Smażyć ok. 1 minutę, mieszając, tak, aby wszystkie ziarenka dobrze oblepiły się tłuszczem. W międzyczasie w rondlu zagotować mleka z cukrem. Wyłączyć palnik i trzymać w cieple. Do ryżu na patelni dodać 2 chochle gorącego, słodkiego mleka. Wymieszać i podgrzewać, mieszając, na minimalnym palniku, aż ryż wchłonie cały płyn. Postępować identycznie aż do wyczerpania się mleka – tak, jakbyśmy przygotowywali risotto. Jednocześnie w chwilach, gdy nie mieszamy, należy nakrywać patelnię pokrywką – tak, aby płyn nie wyparowywał z niej, lecz zostawał wypity przez ryż. W sumie cały proces powinien trwać ok. 30 minut – aż ryż całkowicie zmięknie i otrzymamy kremowy, gęsty, mleczny pudding. W razie potrzeby należy dodać więcej lub mniej mleka, nie można tu trzymać się sztywnych proporcji. Od naszych preferencji zależy również, czy chcemy otrzymać bardzo gęsty, zredukowany, klejący ryż, czy bardziej kremowy pudding z klejącym, gęstym, słodkim mlekiem. Jeść na ciepło bądź odstawić do wystygnięcia – albo nawet do schłodzenia w lodówce. Posypać wiórkami.

 

Smacznego!

 


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6