Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

W kilku zdaniach...

O mnie...

Miłość do dobrego jedzenia wyniosłam z domu rodzinnego. Moja Mama od dziecka uczyła mnie różnorodnych smaków, na skutek czego jako kilkuletnia dziewczynka gustowałam już w pleśniowych serach, szpinaku i wyszukanych mięsach. Ponadto, jest ona świetną kucharką i dziś, kiedy już mieszkam sama i sama prowadzę kuchnię, często zdarza mi się zwracać do Niej po przepisy na dania, które pamiętam z domu. Dobre jedzenie bardzo doceniał również mój Tato - pamiętam, jak zabierał nas do uroczych restauracji lub też gdy spędzaliśmy razem wieczory, delektując się specjałami przyrządzonymi przez Mamę, do których czasem nawet pozwolono mi skosztować kupionego przez Tatę dobrego wina :).

Obecnie - jestem studentką psychologii, aktualnie mieszkanką Warszawy. Indywidualistka i perfekcjonistka, ambitna, lecz jednocześnie bardzo wrażliwa - te słowa chyba opisują mnie najtrafniej. Poza gotowaniem - moją drugą wielką pasją jest muzyka alternatywna i elektroniczna, wielu różnych gatunków. Nie wiem, bez czego bardziej nie wyobrażam sobie życia.

 

... o mojej kuchni

W kuchni najbardziej liczy się dla mnie pomysł i wyobraźnia. Potrawy staram się wymyślać autorsko lub też zmieniać receptury według własnych upodobań. To właśnie kreatywność jest dla mnie najistotniejsza.

Od małego pałam miłością do kuchni włoskiej, szczególnie różnorodnych past, uwielbiam również azjatyckie smaki - zarówno słodko-słone potrawy z kuchni chińskiej, jak i obłędnie pachnące rodem chociażby z Indii; cenię sobie też francuską finezję. Mogłabym wymieniać jeszcze wiele innych inspiracji... Najbardziej jednak kocham kuchnię polską: co jest dziwne o tyle, że jako dziecko zupełnie za nią nie przepadałam. Teraz uwielbiam wręcz wszelkie kluski, pierogi, a także wszystko, co tłuściutkie i smażone - a domowy gulasz z ziemniaczanym puree i gotowaną marchewką jest jedną z moich najulubieńszych potraw.

Jeśli chodzi o dania wytrawne, najbardziej lubię chyba robić tarty na maślanym cieście kruchym - wielką przyjemność sprawia mi ich komponowanie (oraz oczywiście - jedzenie :)).

Uwielbiam również tarty w wersji na słodko, a także: słynę z ogromnej wręcz miłości do masła. Maślane ciasta i ciasteczka, maślane bułeczki, dobre pieczywo okraszone jedynie sporą ilością masła, a już najbardziej: wykwintne, maślane kremy - są moją największą słabością.

Jednak tym, co kocham robić najbardziej, jest przygotowywanie skomplikowanych, wykwintnych tortów - łączących różne faktury i smaki, wielowarstwowych, nierzadko trudnych - które wymyślam i składam sama :). Choć często przyrządzając je spędzam w kuchni całe godziny, zawsze wiem, że efekt będzie tego warty.

Obecnie, jako że jestem studentką, w mojej kuchni pojawia się więcej przepisów na proste, domowe, niedrogie potrawy - i sądzę, że sztuką jest również doceniać właśnie takie proste smaki. Jednak moja miłość do skomplikowanych deserów nie zanikła i mam cichą nadzieję, że w przyszłości będę mogła rozwijać się w tym kierunku... :).

 

Serdecznie zapraszam do odwiedzania bloga oraz do mailowego kontaktu - odpisuję na wszystkie wiadomości. Bo pasją warto się dzielić. Pozdrawiam!

 

Olga / Nashelly