Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

O stronie

Jak to się zaczęło...

Kiedy kilka lat temu zaczęła się moja przygoda z gotowaniem oraz pasja, szybko postanowiłam uwieczniać na amatorskich zdjęciach wykonane przez siebie potrawy i słodkości, aby pozostał po nich jakiś ślad. Gdy na dysku powoli gromadziła się coraz większa kolekcja, zdecydowałam, że chcę założyć bloga - głównie po to, aby w jednym miejscu gromadzić swoje przepisy i potrawy - coś na kształt kuchennego notatnika, z którego mogłabym potem korzystać. Chęć zaprezentowania własnych dań innym była celem nieco pobocznym, który jednak zwiększał trochę swoją wagę w miarę pisania :).

Na blogu znajdziecie wiele różnorodnych przepisów. Są to zarówno dania wytrawne, takie jak makarony, mięsa, tarty, zapiekanki czy przekąski, jak i te słodkie - kruche i ucierane ciasta, ciasteczka, desery albo skomplikowane torty. Więcej o mojej kuchni, ulubionych smakach oraz potrawach, które lubię przygotowywać najbardziej - znajdziecie w ramce O autorce.

 

Blog - kilka ważnych kwestii:

  • potrawy gotuję zazwyczaj dla niewielkiej liczby osób, dlatego też większość przepisów na blogu jest na niewielkie proporcje składników. I o ile dania obiadowe robię czasem od razu z większej porcji, o tyle uwidacznia się to szczególnie w przypadku ciast i deserów. Często przyrządzam je w małych foremkach, blaszkach czy tortownicach. W przepisie jednak podaję, jakiego wymiaru formy użyłam - należy zawsze dokładnie to sprawdzić i jeśli chcemy wykonać np. ciasto większych rozmiarów, po prostu zwiększyć odpowiednio proporcje składników
  • "kostka masła" u mnie to standardowa, współczesna kostka: 200 g (a nie: 250 g), każdą inną wielkość podaję w gramaturach
  • jestem osobą otwartą na nowe smaki, dlatego nie ograniczam się jedynie do gotowania podobnie przyprawionych potraw czy pieczenia ciast, które podobnie smakują lub zawierają wciąż ten sam rodzaj kremu. I tak niektóre dania na blogu są kremowe i łagodne, niektóre pikantne i wyraziste; niektóre ciasta - delikatne i maślane, inne zaś - mocno słodkie. Sztuką jest docenić różnorodność smaków - dlatego stanowczo sprzeciwiam się "modzie" na redukowanie we wszystkim cukru lub tłuszczu oraz zastępowaniu wszędzie bardziej wyszukanych rodzajów kremu - najprostszym z mascarpone i bitą śmietaną
  • na blogu umieszczam tylko przepisy, które uważam za udane - nie publikuję tych, które okazały się klapą. Gdy pragnę zaznaczyć, że mogłabym w daniu coś poprawić, piszę o tym w notce. Jeśli więc nie spodobał Ci się jakiś przepis, przeanalizuj, czy wykonałaś/eś wszystko poprawnie - jeżeli jednak tak, być może po prostu różnimy się gustami smakowymi, a nie "przepis jest beznadziejny"
  • w kuchni kluczową rolę odgrywa wyczucie - dlatego też podczas przygotowania dań czy deserów z czyjegoś przepisu, zawsze należy używać swojego smaku (i głowy ;)) - doprawić potrawę, próbując; dodać odpowiednią dla siebie ilość cukru, pilnować ciasta w trakcie pieczenia, aby zbyt słabo/zbyt mocno się nie upiekło - a nie tylko kopiować czyjeś instrukcje
  • znaczna większość przepisów na blogu to moje autorskie pomysły. Nie zgadzam się na kopiowanie ich bez podawania źródła - sama, gdy wykonuję danie według czyjejś receptury lub nawet luźno się czymś inspiruję - dokładnie to zaznaczam. Jest to po prostu wyraz szacunku do czyjegoś pomysłu
  • bardzo chętnie nawiążę kontakt czy współpracę z innymi blogami czy serwisami, zarówno w sensie formalnym, jak i koleżeńskim. Bardzo razi mnie internetowe "hejterstwo" czy nieuprzejme komentarze - bez tego naprawdę żyłoby się lepiej, sama jestem naprawdę przyjaźnie nastawiona do innych i z chęcią odpiszę na wszelkie wiadomości :).

 

Najlepszy przepis na całym blogu

Gdybym miała wskazać najlepsze, najbardziej ulubione moje przepisy na blogu - byłyby to z pewnością ex aequo dwa torty:

Bakaliowo-Chałwowy Klejnot Orientu:

oraz Karmelowo-Orzechowe Upojenie:


Łączą one wiele moich ukochanych smaków, są praco- i czasochłonne, a największą dumą napawa mnie fakt, że wymyśliłam je całkowicie sama :).

 

Śledź mojego bloga