Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Torty

    Tort Karmelowo-Orzechowe Upojenie

  • Dwa blaty gęstego ciasta z karmelizowanej białej czekolady, lekko nasączone ponczem z nalewki z orzechów laskowych, a między nimi chrupka beza z dużymi kawałkami prażonych orzechów laskowych - wszystkie przełożone karmelowym kremem maślanym z domowym sosem karmelowym. Boki oraz wierzch tortu również pokryte są kremem oraz obsypane pokruszoną praliną z orzechów laskowych i karmelu. Na wierzchu dodatkowo ułożone zostały całe orzechy laskowe i czekoladowe gwiazdki.

    Tort Bakaliowo-Chałwowy Klejnot Orientu

  • Biszkopt makowy, nasączony ponczem z rumu i aromatycznej wody z suszonych owoców, posmarowany pastą figowo-rumową i przełożony chałwowym kremem maślanym z dodatkiem mleczka skondensowanego. Ponadto, między warstwami ciasta ułożone są namoczone w rumie suszone figi, daktyle oraz rodzynki, a także prażone orzechy włoskie i laskowe oraz orzechy nerkowca. Wierzch i boki tortu oblane zostały ciągnącą polewą czekoladowo-karmelową, boki zaś zdobi domowej roboty krokant migdałowo-laskowo-karmelowy. Tort zwieńczony całymi orzechami włoskimi, migdałami, nerkowcami, rodzynkami i świeżymi czereśniami oraz połówkami suszonych fig i daktyli.

    Tort Chrupiąca Truskawka White

  • Trzy blaty puszystego jasnego biszkoptu, lekko nasączone ponczem cytrynowym i przełożone chrupiącą warstwą z białej czekolady i pokruszonych rurek z kremem, a także truskawkowym kremem maślanym. Całość posmarowana kremem i oblana glazurą z białej czekolady. Boki tortu obsypane zostały pokruszonymi rurkami waflowymi, zaś wierzch zdobią połamane rurki oraz truskawki zanurzone w białej czekoladzie.

    Tort Orzechowo-Migdałowa Malaga

  • Dwa blaty makaronikowe z brązowego masła i orzechów laskowych, a między nimi ciągnące ciasto z mielonych migdałów na białkach - wszystkie nasączone ponczem z rumu, herbaty karmelowej i aromatycznej wody z rodzynek i przekładane dwoma kremami maślanymi: waniliowym kremem Malaga z rodzynkami w rumie oraz mocno czekoladowym kremem z prażonymi orzechami włoskimi. Boki tortu posmarowane waniliowym kremem i obsypane wiórkami z mlecznej czekolady, wierzch zaś oblany polewą czekoladową i udekorowany stertą całych migdałów prażonych w karmelu.

    Tort Czekoladowo-Karmelowa Chrupka

  • Gęste, wilgotne, mocno czekoladowe ciasto, nasączone rumowym ponczem i przełożone dwoma kremami maślanymi: czekoladowo-karmelowym i karmelowym, a także dwiema warstwami chrupki: czekoladową oraz karmelową. Boki tortu posmarowane zostały kremem czekoladowo-karmelowym i obsypane okruszkami czekoladowego ciasta, wierzch zaś zdobi warstwa polewy z mlecznej czekolady oraz karmelowa dekoracja.

    Tort Budyniowy Makaronik

  • Trzy blaty makaronikowe z orzechów włoskich i migdałów, przełożone dżemem z czarnej porzeczki oraz dwoma puszystymi kremami budyniowo-maślanymi z dodatkiem alkoholu: śmietankowym i kakaowym. Wierzch tortu pokryty kremem kakaowym i ozdobiony kuleczkami i kolorowymi posypkami, zaś boki posmarowane jasnym kremem i obłożone całymi herbatnikami.

    Tort Pierniczkowe Jabłko

  • Trzy kruche blaty korzenne, przełożone jabłkową frużeliną z cynamonem i puszystym, cynamonowym kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Wierzch udekorowany grubą warstwą kremu i frużeliny oraz piernikowym ludzikiem.

    Tort Waniliowo-Laskowa Pralina

  • Gęste, wilgotne ciasto kakaowe, przykryte kremem maślanym na szwajcarskiej bezie w wersji kakaowej, z dodatkiem chrupiącej praliny z orzechów laskowych zatopionych w karmelu. Na to wyłożone dwa jasne biszkopty tłuszczowe - z dodatkiem oleju z orzechów laskowych, nasączone ponczem waniliowo-rumowym i przełożone kremem maślanym na szwajcarskiej bezie z wanilią i rumem. Na wierzchu zaś ukoronowanie całości: dekoracyjnie wyciśnięty krem z prażonych orzechów laskowych - domowej roboty niemiecki nugat, czyli kremowa pasta pralinowa ze zmielonych orzechów. Tort obsypany startą gorzką czekoladą i udekorowany prażonymi całymi orzechami laskowymi.

    Tort Neapolitański Piegusek

  • Trzy blaty puszystego biszkoptu z kawałkami czekolady, lekko nasączone ponczem z alkoholu i herbaty truskawkowej i przełożone trzema kremami maślanymi: czekoladowym z gorzką czekoladą, truskawkowym z puree z truskawek oraz waniliowym. Kolorowe kremy zostały wyciśnięte w ozdobną falbankę, a całość wieńczą połówki świeżych truskawek.

    Tort Korzenno-Miodowa Kremowa Poezja

  • Kruche blaty miodowo-orzechowe z cynamonem, nasączone korzennym ponczem alkoholowym i przełożone kremem śmietanowo-maślanym z wanilią i włoskimi orzechami, a także wiśniową konfiturą. Całość udekorowana czekoladowymi gwiazdkami, prażonymi orzechami włoskimi oraz domowej roboty kandyzowanymi wiśniami.

    Tort Esterhazy

  • Pięć blatów bezowych dacquoise z orzechów laskowych i migdałów, przełożonych aksamitnym waniliowym kremem budyniowo-maślanym na domowym budyniu. Boki tortu udekorowane kremem oraz prażonymi płatkami migdałowymi, wierzch zaś zdobi lekko cytrynowy lukier oraz charakterystyczna kakaowa "pajęczynka". Tradycyjny tort węgierski.

    Tort Marlenka

  • Pięć kruchych blatów karmelowo-miodowych, nasączonych ponczem z rumu i esencjonalnej herbaty oraz przełożonych maślanym kremem kajmakowym. Boki tortu obsypane są okruszkami ciasta wymieszanymi z mielonymi orzechami włoskimi, wierzch zaś zdobią okruszki z orzechami oraz kratka wykonana z masy kajmakowej. Tradycyjny tort czeski.

    Tort Kawowy Orzech Włoski

  • Dwie warstwy biszkoptu z orzechów włoskich, nasączone ponczem kawowo-alkoholowym, a między nimi ciągnąca beza z siekanych orzechów włoskich. Wszystkie blaty przełożone maślanym kremem kawowym z ziarenkami mielonej kawy. Wierzch i boki tortu posmarowane kremem oraz udekorowane prażonymi, siekanymi orzechami włoskimi. Górę zaś zdobią brunatne czereśnie.

    Tort Kajmakowy Orzech Włoski

  • Biszkopt z orzechów włoskich, nasączony alkoholowym ponczem i przełożony kremem maślanym z domowym kajmakiem oraz alkoholem, a także wiśniową konfiturą. Całość udekorowana prażonymi orzechami włoskimi, finezyjnymi wzorkami z karmelu oraz domowej roboty białymi bezikami.

    Tort Raffaello

  • Dwa blaty biszkoptu migdałowego z chrupiącymi płatkami migdałowymi, nasączone ponczem z likieru kokosowego, a między nimi soczysta, biała, kokosowa beza. Przełożone kremem z białej czekolady i śmietanki kremówki w proporcjach 50:50, na bazie masy ganache, z dodatkiem likieru kokosowego - warstwy kremu posypane wiórkami kokosowymi. Całość udekorowana ściankami z białej czekolady, wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi i pralinkami Raffaello.

    Tort Kokosowo-Malinowa Trufla

  • Biszkopt kokosowy, nasączony ponczem z malinówki i przełożony gęstym, maślanym musem czekoladowym, a także domowej roboty musem malinowym. Całość udekorowana świeżymi malinami oraz wiórkami kokosowymi.

    Tort Czekoladowa Leśna Polana

  • Wilgotne ciasto kakaowe z dodatkiem masła, przełożone puszystym kremem serowo-śmietankowym z kremowego serka i śmietanki kremówki oraz owocami lata: czereśniami, borówkami oraz białymi i czerwonymi porzeczkami. Całość wieńczy kopuła utworzona z kremu i góry owoców.

    Tort Truskawkowo-Malinowy Ogródek

  • Dwie warstwy puszystego jasnego biszkoptu, nasączone ponczem cytrynowo-alkoholowym, a między nimi chrupiąca migdałowa beza - wszystkie przełożone śmietankowym kremem z mascarpone oraz świeżymi truskawkami i malinami. Wierzch i boki tortu pokryte zostały kremem, ponadto wierzch zdobią owoce oraz kolorowe dekoracje, a boki obłożone są biszkoptami ladyfingers. Całość przewiązana uroczą różową wstążeczką.

    Tort Kremowe Cappuccino

  • Maślane, ucierane ciasto waniliowe, nasączone ponczem alkoholowo-kawowym i przełożone maślanym kremem kawowym z dodatkiem bitej śmietany oraz białej czekolady. Całość udekorowana kakao oraz prażonymi orzechami laskowymi.

    Tort Ferrero Rocher

  • Biszkopt kakaowy z orzechów laskowych, nasączony ponczem z rumu i mocnej herbaty i przełożony kremem maślanym z gorzką czekoladą, Nutellą i pokruszonymi wafelkami orzechowymi. Wierzch tortu oblany polewą czekoladową i udekorowany delikatnymi pralinkami Ferrero Rocher.

    Tort Gruszkowo-Czekoladowe Muśnięcie

  • Biszkopt kakaowy, nasączony ponczem z nalewki z orzechów laskowych i syropu gruszkowo-cynamonowego, otaczający dwa rodzaje kremu: lekki krem z mlecznej czekolady i śmietanki kremówki oraz warstwę bitej śmietany. Ponadto, w kremie zatopione są kawałki domowej roboty gruszek gotowanych w syropie cynamonowym. Boki tortu zdobią prażone, posiekane orzechy laskowe, zaś wierzch - tafla mlecznej czekolady oraz dekoracyjnie ułożone plastry gruszek.

    Tort Śmietankowy Koktajl Truskawkowy

  • Jasny biszkopt, nasączony ponczem z truskawkówki oraz soku z cytryny i przełożony puszystym kremem z ubitej śmietanki kremówki i truskawkowego musu. Całość ozdobiona rozetkami z białej, bitej śmietany, prażonymi płatkami migdałowymi oraz połówkami świeżych truskawek.

    Tort Żółto-Zielone Cytrynowe Orzeźwienie

  • Cztery warstwy jasnego biszkoptu, nasączone ponczem cytrynowym i przełożone cytrynowym kremem mascarpone, domowym lemon curdem oraz zieloną, lekką, śmietankową pianką z galaretki kiwi, a także zielonymi winogronami. Całość udekorowana lemon curdem, winogronami oraz kawałkami brzoskwiń.

    Tort Cytrynowa Chmurka

  • Jasny biszkopt, nasączony lekko cytrynowym ponczem i przełożony orzeźwiającym kremem cytrynowym budyniowo-maślanym z dodatkiem cytrynowej galaretki. Całość przykryta cytrynową bitą śmietanką i udekorowana startą skórką z cytryny.

    Tort Bezowy Owoc Lata

  • Blaty bezowe, przełożone kremem z mascarpone, żółtek oraz bitej śmietany, a także świeżymi owocami lata: borówkami, malinami. Całość udekorowana owocami oraz prażonymi płatkami migdałowymi.

    Tort Dacquoise Bakaliowy jak od Sowy

  • Blaty bezowe z dodatkiem posiekanych daktyli i orzechów włoskich, przełożone kremem kajmakowym z serka mascarpone i bitej śmietany oraz posiekanymi daktylami i prażonymi orzechami włoskimi. Całość udekorowana kleksami kremu, połówkami daktyli oraz włoskimi orzechami.

    Tort Dekadencki Czekoladowo-Fistaszkowy

  • Biszkopt kakaowy, nasączony ponczem alkoholowo-wiśniowym i przełożony gęstym musem czekoladowym z dodatkiem wiśni z syropu, a także musem z domowej roboty masła z orzechów ziemnych. Całość udekorowana płatkami migdałowymi, kakao, cynamonem oraz srebrnymi kuleczkami.

    Tort Fruit Rainbow Pudding

  • Biszkopt kakaowy, nasączony ponczem lekko cytrynowym i przełożony waniliowym kremem budyniowo-maślanym, a także kolorowymi owocami: morelami, truskawkami i borówkami. Całość udekorowana owocami oprószonymi cukrem pudrem oraz prażonymi płatkami migdałowymi.

    Tort Coco Milky Strawberry

  • Jasny biszkopt, nasączony ponczem cytrynowym i przełożony lekko maślanym kremem ze słodzonego mleczka skondensowanego z wiórkami kokosowymi i alkoholem, a także domowej roboty musem truskawkowym. Całość udekorowana srebrnymi kuleczkami oraz świeżymi truskawkami.

    Tort Chałwowy z Czekowiśnią

  • Biszkopt kakaowy, nasączony ponczem rumowym i przełożony maślanym kremem chałwowym, a także "czekowiśnią" - konfiturą wiśniową z dodatkiem kakao. Całość udekorowana prażonymi orzechami włoskimi i czekoladowymi groszkami.