Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: kiełbasa

niedziela, 18 grudnia 2016

 

Chłopska zapiekanka ziemniaczana, na zimowe dni idealna: ziemniaki, kiełbaska, żółty ser, dużo cebuli i śmietana. No i pomidory, żeby było trochę zdrowiej. Zapraszam :)

 

Zapiekanka z ziemniakami, cebulą, kiełbasą, pomidorami i żółtym serem

Inspiracja: ten przepis, podaję własną wersję.

Składniki (forma ok. 35x25cm):

  • 9 średnich ziemniaków
  • 270 g ulubionych kiełbasek
  • 4 cebule
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 nieduże pomidory
  • sól, pieprz
  • 200 g sera żółtego, startego
  • 200 g śmietany 12 %
  • 1 jajko

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w nie za cienkie plastry i ugotować w osolonej wodzie przez kilka minut, aby zmiękły. Odcedzić.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekane cebule i pokrojone w plastry kiełbaski. Usmażyć, aż kiełbasa lekko się zrumieni, a cebula zmięknie. Pod koniec dodać zmiażdżony czosnek.

Na dnie natłuszczonej formy ułożyć 1/3 plastrów ziemniaków, oprószyć solą i pieprzem i pokryć połową mieszanki kiełbasiano-cebulowej. Pokryć kolejną warstwą ziemniaków, znów oprószyć solą i pieprzem i pokryć resztą mieszanki. Pokryć resztą ziemniaków.

Pomidory umyć, pokroić w plastry (bez twardej „końcówki” na górze), położyć między ostatnią warstwę ziemniaków.

Śmietanę roztrzepać z jajkiem, wmieszać żółty ser, doprawić solą i pieprzem. Mieszanką pokryć wierzch zapiekanki. Piec w 190 stopniach ok. 40 minut.

 

Smacznego!

 

poniedziałek, 27 czerwca 2016

 

Dzisiaj mam dla Was dwa letnie przepisy, jako że czas płynie, a ja muszę zabrać się za coś bardzo ważnego - mam jednak nadzieję, że moja sytuacja życiowa niedługo się ustabilizuje i będę mogła zaplanować, jak tym razem nie zmarnować tych letnich trzech miesięcy. To by mi się bardzo przydało.

Tymczasem zapraszam na pyszne danie z bobu: bób smażony w dużej ilości masła z szalotkami, kiełbaską, majerankiem i cząbrem. Nie powiem, żeby łuskanie kilograma bobu należało do moich ulubionych czynności, no ale czego się nie robi dla smaku.

Oraz - relish pomidorowy z cebulą, curry i octem balsamicznym - również pyszny, a za beznadziejne zdjęcie przepraszam, ale próbowałam w różnych miejscach mieszkania je zrobić i za każdym razem wychodziło tak samo źle.

Zapraszam więc i korzystajcie z lata!

 

 

Bób z kiełbasą, szalotkami i masłem

Przepis stąd, podaję po zmianach.

Składniki:

  • 1 kg bobu
  • 300 g kiełbasy
  • 100 g masła
  • 250 g szalotek
  • sól, pieprz, cząber, majeranek

Bób wrzucić na osolony wrzątek i gotować 3 minuty od ponownego zawrzenia. Odcedzić, obrać z łupinek.

Kiełbasę pokroić, cebulki obrać. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić cebulki i kiełbasę i smażyć, aż kiełbasa się wytopi i zrumieni, a cebulki zmiękną. Dodać bób, dusić po przykryciem kilka minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i cząbrem.

 

 

 

Relish pomidorowy z cebulą i curry

Przepis z bloga Mirabelki (klik), podaję po niewielkich zmianach.

Składniki:

  • 500 g mięsistych, smacznych pomidorów
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 90 ml octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki musztardy, 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 80 g cukru

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Usunąć pesteczki i gniazdo nasienne, a miąższ pokroić w kostkę. Dodać do garnka. Dorzucić też posiekaną drobno cebulę i czosnek, wymieszać z olejem, octem i solą. Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu ok. 25 minut. Następnie całość rozgnieść lekko tłuczkiem. Dodać cukier, wymieszać i gotować kilkanaście minut, aż całość uzyska konsystencję ketchupu. Doprawić curry, musztardą, papryką, a jeśli trzeba, to dodatkowo solą lub cukrem – zależy od smaku naszych pomidorów. Przechowywać w lodówce lub pasteryzować.

 

Smacznego!

sobota, 27 lutego 2016

 

Dziś zapraszam na danie jednogarnkowe a`la bigos - z jarmużu, pomidorów i kiełbaski. Powiem tylko jedno - pyszny. A do tego błyskawiczny do zrobienia i zdrowy. Polecam więc serdecznie :)

 

Bigos z jarmużu z pomidorami i kiełbaską

Przepis inspirowany tym, jednak użyłam normalnej kiełbaski. Podaję własną wersję.

Składniki (1-2 porcje):

  • 100 g jarmużu (waga po obraniu liści)
  • 150 g kiełbaski (ulubionej, nie chudej)
  • 1 puszka (400 g) pomidorów
  • sól, pieprz, szczypta cukru, czosnek, oregano

Jarmuż porwać, usuwając środkowy gruby nerw. Wrzucić na wrzątek i gotować 5 minut. Odcedzić. Na patelni wytopić pokrojoną w plasterki kiełbaskę. Dodać pomidory i jarmuż, gotować 10 minut. Doprawić do smaku.

 

Smacznego!

 

niedziela, 01 lutego 2015

 

Dziś danie, o którym nikt nie powiedziałby, że dałby się za nie pokroić i gdyby mógł, zjadłby cały garnek - a raczej w stylu: kto by pomyślał, że będzie takie smaczne.

Zdrowe, kolorowe - zaskakująco dobre. Kasza gryczana z podsmażoną kiełbaską i papryką, pokruszonym twarogiem, bazylią i czarnym pieprzem. Lekkie, ale też sycące. Polecam!

 

Kasza gryczana z kiełbaską, papryką i twarogiem

Luźna inspiracja: tutaj, jednak wykonałam danie według własnego pomysłu.

Składniki (2 nieduże porcje):

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 100 g kiełbasy (u mnie śląska, musi być tłusta, nie sucha)
  • 1 czerwona papryka
  • 150 g twarogu
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz, ostra papryka, bazylia

Kaszę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Kiełbasę pokroić na dość cienkie plastry, a następnie plastry na pół. Wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą i zrumienić z obu stron na małym ogniu. Następnie dodać pokrojoną w niedużą kostkę paprykę, podsmażyć. Podlać lekko wodą, przykryć i dusić kilka minut, aż papryka zmięknie, następnie odkryć i smażyć chwilkę, aż resztki wody wyparują. Dodać kaszę, wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną papryki. Wkruszyć twaróg, krótko podgrzać. Rozłożyć na talerze. Podawać posypane bazylią.

 

Smacznego! 

 

 

sobota, 20 grudnia 2014

 

Dzisiejszych propozycji nie można nawet nazwać przepisami, ale jak wiadomo - zbliżają się Święta, nie ma na nic czasu, a jeść coś trzeba - dlatego też przedstawiam Wam dziś pomysł na swojski, szybki obiad. A do tego - kilka moich wskazówek.

Żeby upiec pyszną kiełbaskę, trzeba po pierwsze wybrać ją dobrą i dość tłustą, ponacinać ją tak, jak na grilla i piec długo, przewracając, aż mocno się zrumieni. Do tego - dodać dużo cebuli pokrojonej w pióra, która podczas pieczenia zmięknie i pysznie się skarmelizuje.

Smażone ziemniaczki przedstawiam dziś w wersji ekspresowej - z ziemniaków wcześniej ugotowanych, mogą być nawet takie z poprzedniego dnia. Ważne tylko, aby nie były rozgotowane. Smażymy je, często przewracając - do czasu, aż powstanie na nich chrupiąca, rumiana skórka. To jest właśnie moment, kiedy nasze ziemniaki będą najlepsze. Ponadto - przyprawy dodajemy pod koniec smażenia, aby się nie przypaliły. Polecam więc i owocnych przygotowań do Świąt życzę :)

 

Kiełbasa pieczona z cebulą

Przepis prosty jak drut ;).

Składniki (4 porcje):

  • 8 dobrych kiełbasek śląskich lub zwykłych (każda ok. 100 g)
  • 1 łyżka oleju
  • 4 duże cebule

Kiełbaski obrać z osłonek (delikatnie), ponacinać. Dno naczynia żaroodpornego posmarować olejem i ułożyć w nim kiełbaski. Cebule obrać, pokroić w piórka i dodać do kiełbas. Piec w 210 stopniach ok. 30 minut, raz przewracając (i mieszając cebulę), a następnie ponownie przewrócić i piec jeszcze ok. 15 minut, lub tyle, aż kiełbaski z obu stron mocno się zrumienią. Podawać z ulubionymi sosami.

 

Ziemniaki smażone z przyprawami, ugotowane

Przepis własny.

Składniki (2 porcje):

  • 600 g ziemniaków, waga po obraniu
  • 6 łyżek oleju
  • sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, rozmaryn (lub inne ulubione przyprawy)

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie – mają być miękkie, lecz nie rozpadać się. Odcedzić, poczekać, aż się osuszą. Można również odsmażać ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia.

Ziemniaki pokroić na spore kawałki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić ziemniaki, oprószyć solą i smażyć, mieszając co jakiś czas, kilka minut – aż utworzy się na nich chrupiąca, rumiana skórka. Doprawić do smaku, wymieszać i smażyć jeszcze chwilkę. Podawać gorące.

 

Smacznego! :)

 

 

wtorek, 14 października 2014

 

Dziś pogoda zepsuła się zdecydowanie, pewnie to był ostatni ciepły dzień tego roku. Dlatego też publikuję przepis na pożywne, rozgrzewające i pyszne danie - leczo. Tak, tak - tradycyjne, węgierskie leczo zawiera głównie paprykę, a absolutnie nie większość ze składników, które podają jako tę potrawę Polacy - i nic mnie to nie obchodzi :). Ja przygotowałam spolszczoną, domową wersję leczo, taką, jaką robiła moja Mama wiele lat temu, której nie jadłam przez wieki, ale zapamiętałam jej smak. Kolorowe papryki, cukinia, bakłażan, podsmażona kiełbaska, pomidory. Aromatyczny, bogaty, a jednocześnie swojski. I do tego zdrowy :). Najbardziej lubię w towarzystwie mięciutkiej, białej bułeczki. Pysznie... Polecam serdecznie!

 

Leczo, spolszczone

Danie powszechnie znane, przepis autorski wg mojego smaku.

Składniki (4 porcje):

  • 2 kiełbasy wieprzowe (u mnie: śląskie)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 nieduża cukinia
  • 1/2 bakłażana
  • 750 ml przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka w proszku
  • opcjonalnie: 3/4 łyżki mąki
  • do podania: pieczywo

Warzywa umyć. Cukinię i bakłażana pokroić w kostkę, z papryk usunąć gniazda nasienne i też pokroić.

Kiełbaski pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę i pokrojoną kiełbasę, smażyć krótko do przyrumienienia kiełbaski. Dodać zmiażdżony czosnek. Dodać pokrojone warzywa, wymieszać i smażyć kilka minut. Następnie zalać przecierem pomidorowym i gotować po przykryciem 10 minut, po czym odkryć i gotować kilkanaście minut, aż warzywa będą miękkie, a sos lekko zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem, paprykami i majerankiem. Sos można dodatkowo zagęścić mąką, rozprowadzając ją w niewielkiej ilości sosu, dodając do garnka i zagotowując. Podawać na gorąco, z ulubionym, świeżym pieczywem.



Smacznego!!!

 

sobota, 30 czerwca 2012

 

Czyli kolejny przepis, aby zdążyć opublikować wszystkie zaległe dania przed rychłym wyjazdem ;). Tym razem szybki i pyszny pomysł na imprezową przekąskę lub niekłopotliwy obiad - kiełbaski!

Nie miałam akurat w domu koktajlowych, lecz równie cienkie i chude (jedynie trochę dłuższe) śniadaniowe. Przygotowałam je tak, jak uwielbiam - czyli w słodkiej, aromatycznej, lepkiej glazurze z miodu i sosu sojowego. Luźną inspirację stanowił przepis Nigelli na kiełbaski koktajlowe, powszechnie znany w sieci, lecz wykonałam je po swojemu. Do kiełbasek dodałam cebulkę - uwielbiam, jak się skarmelizuje! Polecam :)

 

Składniki:

  • 400 g cienkich, chudych kiełbasek (lub koktajlowych) - bez niejadalnej otoczki!
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 cebula

Kiełbaski umieścić w naczyniu żaroodpornym. Cebulę pokroić w piórka i dodać do kiełbasek. W misce wymieszać olej, miód i sos sojowy, a następnie glazurę wlać do naczynia żaroodpornego. Wszystko wymieszać, aby glazura dobrze pokryła kiełbaski i cebulkę. Piec ok. 35 minut w 200 stopniach.

 

Smacznego!!!