Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: jabłka

niedziela, 22 stycznia 2017

 

Tak jak mówiłam, na blogu będę publikować jak na razie tylko wtedy, kiedy mi się zachce, a że ostatnio zrobiłam całkiem pyszną szarlotkę, to wstawiam ją i tutaj. To półkruche, delikatne blaty przekładane cynamonowym musem jabłkowym i przykryte chrupką bezą. Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto. Zapraszam!

 

Szarlotka warstwowa z cynamonem, kruchymi blatami i bezą

Przepis własny.

Składniki na ciasto (tortownica 18 cm):

  • 110 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wyjdzie nieco więcej ciasta, niż potrzeba.

Ze wszystkich składników zagnieść gładką kulę ciasta.

Ponadto:

  • 1 słoik słodkiego musu jabłkowego do szarlotki (lub ok. 2 szklanki przygotowanego na bieżąco) - ilość musu wg uznania, ale raczej nie za dużo
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 białko
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
  • bułka tarta

Mus wymieszać z cynamonem.

Natłuszczoną tortownicę wylepić niezbyt grubo częścią ciasta, schłodzić chwilę w lodówce. Posypać niewielką ilością bułki tartej, przykryć połową musu i piec w 180 stopniach ok. 20 minut. Wyjąć z piekarnika, przełożyć delikatnie na duży talerz.

W międzyczasie białko ubić na sztywno z solą, a następnie po łyżce dodawać cukier, ubijając, do otrzymania gęstej, lśniącej masy.

Tortownicę oczyścić, ponownie natłuścić i wylepić dno (resztę ciasta zamrozić lub upiec ciasteczka). Posypać bułką, pokryć jabłkami i wyłożyć na wierzch bezę. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach, aż beza będzie z wierzchu chrupka. Wyjąć, wystudzić. Wyjąć z formy i położyć na wcześniej upieczony spód. Ciasto wystudzić i schłodzić - wtedy najlepiej będzie się kroić. Oczywiście można jeść na ciepło, jednak wtedy może się rozpadać.

 

Smacznego!

 

czwartek, 06 października 2016

 

Czekoladowa szarlotka z pianką - czyli kruche ciasto kakaowe, starte jabłka z odrobiną wanilii, pianka z białek i kruszonka ze startego ciasta na wierzch. Takie proste, a takie dobre :)

 

Szarlotka czekoladowa z pianką i czekoladową kruszonką

Przepis własny.

Składniki na kruche ciasto kakaowe (forma ok. 25x35 cm):

  • 300 g mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 200 g masła, zimnego
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 duże żółtka

Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao, dodać resztę składników i zagnieść gładką kulę ciasta, w razie potrzeby dodając odrobinę wody. Schłodzić w lodówce. Następnie podzielić na 2 części. Jedną z nich wylepić dno formy wyłożonej papierem do pieczenia, podpiec w 180 stopniach przez 10-15 minut.

Jabłka:

  • ok. 1200 g jabłek
  • 2 łyżki cukru (lub do smaku, zależy od rodzaju użytych jabłek)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ekstrakt waniliowy
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej

Jabłka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cytrynę, wanilię i cukier do smaku oraz skrobię. Masę wyłożyć na podpieczony spód (jeśli z jabłek wypłynęło sporo soku, nie wykładać go na ciasto, aby spód nie namókł).

Piana:

  • 3 duże białka
  • 150 g cukru, szczypta soli

Białka ubić na sztywno z solą, a następnie po łyżce dodawać cukier, ubijając, do uzyskania gęstej, lśniącej masy. Wyłożyć równomiernie na jabłka. Na wierzch zetrzeć jak kruszonkę resztę ciasta. Piec w 180 stopniach ok. 40 minut.

 

Smacznego!

 

wtorek, 05 kwietnia 2016

 

Dziś chciałam pokazać Wam przepis na kaczkę, którą upiekła na Święta moja Mama. Kaczka, którą zrobiłyśmy razem na Boże Narodzenie była pyszna, ale ta to po prostu mistrzostwo świata. Pysznie doprawiona, rozpływająca się w ustach, z pysznym sosem i niebanalnym nadzieniem. Miód, żubrówka, imbir, estragon, jabłko, rodzynki, cebulka, żurawina... No po prostu poezja. Bez zbędnych wstępów więc zapraszam na przepis :)

P.S. Nie jest on do końca dokładny, gdyż Mama nie odmierza składników z zegarmistrzowską precyzją ;). Ale bez problemu można sobie poradzić!

 

Kaczka nadziewana żurawiną, jabłkami i rodzynkami z żubrówką i miodem

Inspiracja: przepis stąd, wykonanie i cała reszta – moja Mama.

Składniki (4 porcje):

  • 1 mała kaczka ze skórą (niecałe 2 kg)
  • 3 jabłka
  • 2 łyżki rodzynek
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki miodu
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 4 łyżki żubrówki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • imbir, 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej, estragon
  • sól, pieprz

Kaczkę dzień wcześniej oczyścić z piór i zbytniego nadmiaru tłuszczu. Włożyć do garnka, zalać wodą z 1 łyżką soli. Odstawić na noc do lodówki.

Cebulkę posiekać, podsmażyć na oleju. Dodać żurawinę, rodzynki i 2 pokrojone w kostkę jabłka. Doprawić ziołami, solą, pieprzem. Wystudzić. Będzie to farsz. Wystudzony farsz włożyć do wnętrza kaczki, spiąć wykałaczkami, otwór zatkać trzecim jabłkiem.

Następnie kaczkę osuszyć. Natrzeć mocno solą, pieprzem, imbirem, przyprawą korzenną i estragonem, od zewnątrz i od środka. Na glazurę wymieszać miód, żubrówkę, sok z cytryny, zmiażdżony czosnek, 1/2 łyżeczki imbiru, mąkę ziemniaczaną. Kaczkę posmarować połową glazury. Ułożyć w brytfance, podlać kilkoma łyżkami wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 90 minut, podlewając sosem i smarując glazurą co jakiś czas. Gdyby kaczka się mocno rumieniła, przykryć pokrywką. Ostatnie minuty piec bez przykrycia, aby skórka się mocno zarumieniła.

 

Smacznego!

 

środa, 02 marca 2016

 

Zanim wszędzie na dobre pojawią się wielkanocne przepisy, proponuję przepis na pyszną, domową szarlotkę z pianką i kruszonką. Klasyczna, jak u mamy czy babci... Bo nie zawsze trzeba jeść jakieś wymyślne ciasta i desery ;) Wyszła pyszna. Polecam!

 

Szarlotka z pianką i kruszonką

Przepis inspirowany wieloma różnymi, finalna wersja własna ;).

Składniki na kruche ciasto (blaszka 25x35 cm):

  • 3 szklanki (480 g) mąki pszennej
  • 250 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałeczki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 duże żółtka
  • 1-2 łyżki śmietany

Z podanych składników zagnieść gładką kulę ciasta (w razie potrzeby dodając odpowiednią ilość śmietany). Podzielić na 2 części – jedną nieco większą od drugiej. Obydwie kule schłodzić w lodówce przez godzinę. Następnie większą częścią wylepić natłuszczoną blaszkę, ponakłuwać i podpiec w 180 stopniach przez 20 minut.

Jabłka:

  • 1500 g kwaśnych jabłek (waga po obraniu)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki cukru (lub do smaku)
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej rozpuszczona w 1/4 szklanki wody

Obrane jabłka pokroić na kawałki i wrzucić do garnka. Podlać odrobiną wody i dusić, aż zmiękną. Dodać cukier, dusić chwilę do skarmelizowania. Rozgnieść z grubsza tłuczkiem, wmieszać cynamon i sok z cytryny. Dodać skrobię i podgrzewać chwilę do zgęstnienia.

Piana:

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli

Białka ubić na sztywną pianę z solą, a następnie dodawać po łyżce cukier, ubijając, do uzyskania sztywnej, lśniącej masy. 2 łyżki rozsmarować na podpieczonym spodzie (aby uniknąć namoknięcia).Wyłożyć jabłka, a na nie resztę piany. Na górę zetrzeć drugą część schłodzonego ciasta. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach.

 

Smacznego! :)

 

czwartek, 25 lutego 2016

 

Cokolwiek by nie było, nigdy nie zaniedbuję swoich obowiązków i nie zamierzam również zaniedbać bloga. Dlatego dziś, po krótkiej przerwie, zapraszam na przepis...

Połączenia tego nie wymyśliłam sama - zainspirowała mnie dawno temu pozycja z menu zakopiańskiej knajpki Pstrąg Górski ;). Pamiętałam, że była to ryba z musem jabłkowym, od siebie dodałam majeranek i cały sposób wykonania. Choć brzmi to nieco nietypowo, zapewniam, że smakuje bardzo dobrze. Zapraszam więc na pysznego pstrąga :)

 

Pstrąg pieczony w maśle z majerankiem i musem jabłkowym

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 400 g płatów pstrąga (2 płaty)
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, majeranek
  • 2 duże jabłka
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka cukru

Pstrąga oczyścić, wyjąć ości. Nasmarować masłem, oprószyć solą, pieprzem i majerankiem. Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. 15-20 minut (w zależności od grubości).

W międzyczasie przygotować mus. Jabłka obrać, usunąć gniazda, miąższ pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, dodać odrobinę wody i dusić kilka minut. Dodać cukier i gotować chwilę do lekkiego skarmelizowania. Zmiksować na gładki mus. Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i majerankiem. Podawać do ryby.

 

Smacznego!

 

Tagi: jabłka ryby
17:18, nashelly , Obiadowe
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 23 listopada 2015

 

Tort ten wymyśliłam sobie już dawno temu, a że jest idealny na obecny przełom jesieni i zimy/Bożego Narodzenia, postanowiłam wreszcie go wykonać :). Wyszedł dokładnie taki, jak sobie zaplanowałam. Półkruche blaty korzenne, jabłkowa frużelina i cynamonowy krem mascarpone. Mocno korzenny, kremowy i delikatny. Pyszny! Gorąco polecam - zarówno jako słodkość umilającą obecne, zimowe dni, jak i jako pierwszą moją propozycję na tegoroczne Święta :).

Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy blaty zmiękną od kremu, a całość się przegryzie.

 

Tort Pierniczkowe Jabłko

Przepis autorski.

Składniki na kruche blaty piernikowe (tortownica 18 cm):

  • 150 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 100 g zimnego masła, w kawałkach
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 małe jajko

Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem i przyprawą. Dodać jajko i masło. Całość siekać nożem, a następnie formować palcami kruszonkę. Zagnieść szybko gładką kulę ciasta, schłodzić w lodówce. Następnie podzielić na trzy równe części. Jedną część rozwałkować i wylepić dno natłuszczonej tortownicy. Ponakłuwać widelcem. Piec 15 minut w 180 stopniach, do lekkiego zrumienienia. Postępować tak samo z resztą blatów. Wszystkie całkowicie wystudzić, schłodzić.

Frużelina jabłkowa:

  • 250 g jabłek (waga po obraniu i wypestkowaniu)
  • 2 łyżki cukru (lub więcej, zależy od kwaśności jabłek)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej, rozpuszczona w 1 łyżce wody
  • 1 łyżeczka żelatyny, namoczona w 2 łyżkach wody
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cynamonu

Obrane i wypestkowane jabłka pokroić w małą kostkę. Umieścić w rondlu z cukrem, wymieszać i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać skrobię rozrobioną w wodzie, podgrzewać, mieszając, do zgęstnienia. Wmieszać wodę. Dodać namoczoną żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Wyłączyć palnik. Frużelina nie ma być zbyt gęsta – w razie potrzeby dodać więcej wody. Wmieszać sok z cytryny i cynamon. Odstawić do całkowitego wystudzenia, schłodzić w lodówce.

Krem cynamonowy mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Mascarpone i śmietankę (mocno schłodzone) umieścić w naczyniu, ubić do uzyskania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodać przyprawy i cukier puder.

Ponadto:

  • pierniczki korzenne
  • cynamon

Na paterze bądź talerzu umieścić pierwszy blat. Posmarować go 1/3 kremu, wyłożyć frużelinę. Postępować podobnie z resztą blatów. Górę ozdobić pierniczkiem i cynamonem. Wstawić tort do lodówki do stężenia.

 

Smacznego! *-*

 

czwartek, 08 października 2015

 

Oglądając któryś z odcinków Great British Bake Off, nabrałam ogromnej ochoty na wilgotne, ucierane ciacho z bakaliami. Zamiast suszonych owoców jednak dodałam do niego pokrojone jabłka, migdały, cynamon i szczyptę imbiru. Pyszna, jesienna słodkość, idealna do kubka ciepłej herbaty :)

 

Ciasto cynamonowe z jabłkami, migdałami i szczyptą imbiru

Przepis autorski.

Składniki (okrągła forma 18 cm):

  • 185 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 110 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 170 g cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 1/4 szklanki migdałów
  • 2 małe jabłka, obrane i pokrojone w kostkę

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę, przyprawy, proszek, sodę i sól wymieszać w misce.

Masło z cukrem utrzeć na puszystą i jasną masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając .

Dodawać na zmianę śmietanę i suche składniki, krótko miksując. Dodać migdały i jabłka, wymieszać i przelać do natłuszczonej formy.

Piec w temperaturze 175 stopni przez około 70 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie, następnie wyjąć z formy i wystudzić.

 

Smacznego!

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

piątek, 21 listopada 2014

 

Dziś - zupełnie bez wstępów. Zapraszam na tradycyjne, pyszne, słodko-słone skrzydełka buffalo w lepkiej, pikantnej glazurze, z domowym sosem śliwkowym barbecue. Do tego - smakowita surówka z ogórka kiszonego, cebuli i jabłka - taką pamiętam z domu. A ja wracam do pracy -.-`.

 

Skrzydełka Buffalo ze śliwkowym sosem barbecue

Inspiracja: ten przepis – ja jednak znacznie zwiększyłam ilość marynaty, w oryginale jest jej o wiele za mało, wykonanie sosu bbq- autorskie.

Składniki (6 skrzydełek):

  • 6 całych skrzydełek z kurczaka, podwójnych (ok. 500 g)
  • 30 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 4 łyżki dobrego ketchupu lub sosu pomidorowego, u mnie domowy ketchup
  • 1 łyżeczka tabasco
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne lub ostrej papryki w proszku
  • sól

Skrzydełka umyć, osuszyć. Można podzielić je na dwie części, odcinając lotkę – ja jednak tylko odcięłam lotkę, nie przedzielając ich. Posolić z obu stron.

Do rondelka włożyć masło i drobniutko posiekany czosnek, chwileczkę przesmażyć. Dodać ketchup lub sos, miód, cukier, całość zagotować i krótko podgrzewać, do połączenia składników. Dodać przyprawy, lekko doprawić solą. Skrzydełka dokładnie obtoczyć w marynacie, ułożyć na blasze. Piec w 200 stopniach, najlepiej z funkcją grilla (góra-dół) ok. 20 minut, następnie przewrócić skrzydełka na drugą stronę i piec kolejne 20 minut. Lekko podkręcić temperaturę w piekarniku i piec jeszcze ok. 20 minut, przewracając skrzydełka w trakcie i polewając marynatą, aby ładnie się zrumieniły. Podawać z sosem barbecue.

 

 

Sos barbecue BBQ śliwkowy (mała miseczka):

Przepis autorski.

  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki dobrego ketchupu lub sosu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku, starty na tarce
  • 2 łyżki startej na tarce cebuli
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • 1 łyżka miodu (lub ciut więcej – zależy od kwaśności powideł)
  • kilka kropel sosu sojowego
  • 0,5-1 łyżeczka ostrej papryki w proszku lub pieprzu cayenne

Masło roztopić, dodać cebulę i czosnek i krótko przesmażyć. Dodać powidła oraz ketchup lub sos, wymieszać i zagotować. Dodać miód, sos sojowy, ostrą paprykę i sól do smaku, a następnie gotować kilka minut, aż sos będzie gęsty. Można zmiksować go blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji, ja tego nie robiłam.

 

  

Surówka z ogórków kiszonych, jabłka i cebuli

Przepis rodzinny.

Składniki (średnia miska):

  • 4 duże ogórki kiszone
  • 2 jabłka
  • 1 nieduża cebula
  • 4 łyżki oleju
  • sól, cukier, majeranek

Jabłka ładnie obrać, usunąć ogryzek. Ogórki i jabłka pokroić w niezbyt małą kostkę, włożyć do miski. Cebulkę posiekać drobniutko, dodać do miski, wymieszać. Dodać olej, jeśli trzeba, doprawić do smaku cukrem i solą – zależy to od kwaśności ogórków/słodkości jabłek. Doprawić majerankiem, wymieszać. Podawać.

 

niedziela, 17 listopada 2013

 This world is gonna burn, burn burn burn
As long as we're going down

http://www.youtube.com/watch?v=qL8GoS-PNTk

*******************

Choć ostatnimi czasy zwłaszcza piekę bardzo rzadko, nie może przecież być jesieni bez chociaż jednej, kruchej, maślanej szarlotki. Tym razem jednak zamiast klasycznego wypieku zdecydowałam się na ciasto podobne bardziej do amerykańskiego apple pie, bowiem na spód zdecydowałam się użyć mało słodkiego, maślanego ciasta kruchego pâte brisée. Na to - solidna porcja pysznych, karmelizowanych w maśle, gęstych jabłek z cząstkami owoców... Maślana kruszonka - i oczywiście cynamon. Pysznie, jesiennie... Polecam gorąco!

 

Tarta z karmelizowanymi jabłkami i kruszonką

Przepis na kruche ciasto maślane niesłodkie (pâte brisée) autorstwa P. Hermé, ja jedynie dodałam nieco więcej cukru oraz trochę mniej soli; przepis na jabłka w maślano-cynamonowym karmelu i cała koncepcja deseru – autorskie.

Składniki (tartownica ok. 28 cm)

Pâte brisée – (ciasto kruche niesłodkie) P. Hermé:

  • 375 g masła, o temp. pokojowej
  • 1,5 łyżeczki soli (w oryginale: 2)
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki drobnego cukru (w oryginale: 2 łyżeczki)
  • 100 ml mleka
  • 500 g mąki pszennej

Do tarty zużyjemy około 3/4 ciasta z podanych proporcji, resztę należy zamrozić lub użyć do innych wypieków.

Posiekane w kostkę masło włożyć do miski i ucierać grzbietem drewnianej łyżki. Dodać sól, cukier i żółtko. Następnie wolnym strumieniem wlewać mleko do masy maślanej, wciąż ucierając. Powoli wsypywać do tego mąkę. Połączyć wszystko łyżką, a następnie ręką. Na podsypaną mąką stolnicę wyłożyć ciasto i szybko wyrobić. Uformować kulę ciasta i włożyć ją na 2 godziny do lodówki do schłodzenia. 1/4 z ciasta odłożyć (jak pisałam wyżej), resztę zaś zawinąć w folię.

Po tym czasie ciasto wyjąć. 1/3 schować do zamrażarki, resztę zaś rozwałkować między dwoma kawałkami folii aluminiowej i wałkiem przenieść do natłuszczonej i wysypanej bułką tartownicy. Wylepić ciastem formę i wstawić z powrotem do lodówki.

Jabłka w maślano-cynamonowym karmelu:

  • 5 sporych jabłek, odmiany „szarlotkowej” (np. renety)
  • 1 szklanka cukru
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej + 1/4 szklanki mleka

Jabłka umyć, obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Następnie pokroić w niewielką kostkę.

Na dużą patelnię wsypać cukier. Skarmelizować go (do jasnego koloru), nie mieszając (ważne!). Następnie dodać pokrojone w kawałeczki masło. Na tym etapie karmel zbryli się w grudki, należy więc dalej go podgrzewać, potrząsając patelnią, aż utworzy się gładki sos. Dodać jabłka oraz wodę, wymieszać, aby owoce pokryły się karmelem. Smażyć kilka minut, a następnie przykryć pokrywką i dusić kolejne kilka minut. Usunąć pokrywkę i prażyć owoce kolejne minuty, aż staną się miękkie, lecz całkiem się nie rozpadną. Dodać cynamon, wymieszać. Następnie za pomocą praski do ziemniaków rozgnieść jabłka, pozostawiając jednak gdzieniegdzie kawałki owoców. Skrobię rozrobić w mleku. Dodać do masy jabłecznej, wymieszać i gotować chwilkę do zgęstnienia.

Ponadto:

  • 2 łyżki bułki tartej
  • cukier puder

Na ciasto, którym wylepiona jest tarta, wysypać bułkę tartą. Na to wyłożyć równomiernie karmelizowane jabłka. Na wierzch zetrzeć na tarce resztę ciasta – tę 1/3, którą należało schować wcześniej do zamrażarki. Tartę piec ok. 45-60 minut w 180 stopniach, do zrumienienia. Posypać cukrem pudrem. Najlepsza oczywiście smakuje na ciepło ;).

 

Smacznego!!! :)

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

sobota, 20 lipca 2013

 

Bardzo lubię eksperymenty w kuchni. Lubię łączyć różne pozornie niepasujące do siebie produkty, smakować i odkrywać nowe połączenia. Tak, zazwyczaj przepis na jakieś danie rodzi mi się w głowie. Z drugiej strony, jest na świecie mnóstwo potraw, prostych, banalnych, ale również pysznych - wszyscy dobrze znają schabowe w panierce, łączą wołowinę z grzybami i jałowcem, marchewkę z groszkiem i jabłka z cynamonem.

Ale są też takie dania, które uważa się już za powszechnie przyjęte lub coraz szybciej się adaptują, a bazują przecież na naprawdę niecodziennych połączeniach. Przykładowo: sałatka jarzynowa - no wystarczy rozebrać ją na czynniki pierwsze, kto w ogóle wpadł na połączenie gotowanych warzyw z litrami majonezu? Albo - kurczak z ananasem czy też kaczka z jabłkiem - to też są przecież dość niecodzienne zestawy. Truskawki z balsamicznym octem, jagnięcina z miętą, solone masło i karmel. Potrawy, których składniki na pierwszy rzut oka prezentują się co najmniej dziwnie, a smakują totalnie, zaskakująco wybornie.

Tak właśnie było u mnie z tą sałatką. To znaczy: wiedziałam od początku, że będzie mi smakować, bo ja przecież takie niesztampowe połączenia uwielbiam od zawsze. Ale nie spodziewałam się, że przypadnie mi do gustu aż do tego stopnia. Bo naprawdę: sałatka jest po prostu genialna. Zrumieniony kurczak, w mojej wersji w ulubionej, słodko-słonej marynacie. Chrupiący, odświeżający seler naciowy - moje nowe odkrycie. Orzeźwiające jabłko i słodkie, mięsiste rodzynki. Podprażone, aromatyczne, chrupkie orzechy włoskie - i dużo majonezu. Naprawdę, jest się czym zachwycać. Treściwa, elegancka. Pyszna. Gorąco polecam!

 

Inspiracja: przepis znaleziony tutaj, podaję według własnych proporcji.

 

Sałatka Waldorf z kurczakiem

Składniki (3-4 porcje):

  • 1 pierś kurczaka (ok. 250 g)
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • po 1/2 łyżeczki curry i słodkiej papryki
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 spore jabłko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • 5 pełnych łyżek majonezu
  • sól, pieprz

Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Oprószyć solą. W misce wymieszać olej, sos sojowy, miód, curry i paprykę, włożyć do marynaty kurczaka. Następnie mięso razem z całą zalewą przełożyć na patelnię i smażyć do zezłocenia. Wystudzić.

Selera umyć, odciąć końce, opcjonalnie obrać z włókien. Pokroić na kawałki i oprószyć solą. Rodzynki zalać wrzątkiem, odcedzić i dobrze wysuszyć. Orzechy włoskie pokroić i podprażyć na suchej patelni. Jabłko umyć, obrać, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w kostkę, a następnie polać sokiem z cytryny.

Do miski włożyć kurczaka, dodać selera, rodzynki, orzechy, jabłko. Wymieszać. Dodać majonez, wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem (ew. solą, lecz wg mnie była już wystarczająco słona) i włożyć do lodówki, aby sałatka się przegryzła.



Smacznego! *__*

 

 
1 , 2