Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: szpinak

środa, 14 grudnia 2016

 

Dziś zapraszam na pyszny makaron z kurczakiem, liśćmi szpinaku, pomidorem i kremowym sosem curry. Bardzo smaczne, aromatyczne i pożywne :)

 

Farfalle z kurczakiem w kremowym sosie curry, szpinakiem i pomidorami

Przepis własny.

Składniki (3-4 porcje):

  • 250 g makaronu farfalle lub innego krótkiego
  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 1 pełna łyżka oleju kokosowego
  • 1/2 cebuli
  • 1 pomidor
  • 3 garści świeżego szpinaku
  • 200 ml kremówki 30 %
  • 1,5 łyżki curry
  • sól, pieprz, chili w płatkach, płatki migdałów

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Kurczaka oczyścić, pokroić, oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na oleju kokosowym – nie ma się rumienić, jedynie przestać być surowy. W połowie smażenia dorzucić posiekaną cebulę, a następnie pokrojonego drobno pomidora (bez gniazda) oraz umyty, porwany szpinak. Smażyć, aż szpinak zwiędnie, a płyn odparuje.

Kremówkę rozrobić w szklance z curry, dodać na patelnię. Do szklanki dodać wodę do 1/3 objętości, aby wypłukać resztki sosu i dodać na patelnię. Zagotować. Wrzucić makaron, wymieszać i gotować do zgęstnienia sosu.

Doprawić do smaku solą i płatkami chili. Podawać posypane uprażonymi migdałami.

 

Smacznego!

 

poniedziałek, 28 listopada 2016

 

Witam i przedstawiam smakowitą zapiekankę ziemniaczaną ze szpinakiem, fetą, serkiem kremowym i innymi smakowitymi dodatkami. To moja wariacja (podyktowana zawartością lodówki) na temat znanej zapiekanki z Kwestii Smaku, którą robiła kiedyś moja Ciocia i Kuzynka (o ile dobrze pamiętam). Jest pyszna, dobrze trzyma formę i nie taka pracochłonna do zrobienia. Zapraszam!

 

Zapiekanka z ziemniakami, szpinakiem, fetą i kremowym serkiem

Inspiracja: ten przepis z Kwestii Smaku, jednak bardzo wiele w nim zmieniłam. Podaję własną wersję.

Składniki (forma ok. 25x25 cm):

  • 750 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek, oregano
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 200 g serka kremowego
  • 150 g sera feta
  • 4 średnie jajka

Ziemniaki obrać, pokroić na plastry (nie jakieś bardzo cienkie). Zagotować w osolonej wodzie i gotować przez jakieś 3-5 minut, aż zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Odcedzić na durszlaku. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować łyżką oleju. Wyłożyć na dno połowę ziemniaków, równomiernie. Oprószyć solą.

Szpinak włożyć do garnka, rozmrozić, odparować wodę. Dodać masło, podgrzać. Dodać czosnek (dodałam suszony) oraz szczyptę soli. Połowę serka kremowego i połowę pokruszonej fety wymieszać z 50 ml śmietanki i jajkami, roztrzepać wszystko razem. Wymieszać całość ze szpinakiem. Doprawić solą, pieprzem, gałką oraz sporą ilością czosnku. Masę wylać na ziemniaki w formie.

Resztę serka wymieszać z resztą pokruszonej fety i śmietanki. Doprawić solą, pieprzem, gałką. Wylać masę na szpinak. Na górę wyłożyć resztę ziemniaków. Oprószyć solą, pieprzem i oregano. Piec w 200 stopniach ok. 30 stopni lub do czasu, aż zapiekanka stężeje.

 

Smacznego!

 

czwartek, 18 sierpnia 2016

 

Dziś makaron. Muszę przyznać, że wyjątkowo mi się udał, bo bardzo lubię pieczoną paprykę i pieczony czosnek. Do tego trochę świeżego szpinaku, który akurat miałam w lodówce, pokruszona feta i prażony słonecznik. Choć sos wygląda jak pomidorowy, nie ma w nim żadnych pomidorów, to tylko słodki smak papryki i aromat czosnku i dlatego uważam, że jest nietypowy - bo w większości podobnych sosów pomidory jednak się dodaje. A tutaj wyszło super i bez nich, dlatego polecam serdecznie wielbicielom pieczonej papryki i nie tylko!

 

Mafaldine corte z sosem z pieczonej papryki i czosnku, szpinakiem, fetą i słonecznikiem

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 280 g makaronu krótkiego, np. mafaldine corte
  • 1,1 kg czerwonych papryk
  • 1,5 małej główki czosnku lub 1 duża
  • 2 łyżki dobrego oleju
  • 2 garści liści świeżego szpinaku
  • sól, pieprz, ostra papryka w proszku
  • 100 g sera feta
  • 3 łyżki pestek słonecznika

Papryki umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na duże kawałki. Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do góry. Z główek czosnku odciąć wierzch, ułożyć na blasze w łupinkach. Całość wstawić na górę piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 30 minut, przewracając raz, aż skórka na paprykach zmięknie i zrobi się lekko czarna. Następnie wyjąć, papryki włożyć do foliowego woreczka. Gdy ostygną, usunąć skórki (będą łatwo odchodzić). Przełożyć do miski. Wycisnąć też upieczony czosnek. Dodać olej i zmiksować całość na gładki sos. Doprawić solą, papryką i pieprzem do smaku.

Makaron ugotować, odcedzić, wymieszać z sosem. Dodać porwane listki szpinaku. Podgrzać, rozłożyć na talerze. Podawać posypane fetą i uprażonym słonecznikiem.

 

Smacznego!

 

wtorek, 16 sierpnia 2016

 

Na początku zapraszam na letnią sałatkę, podpatrzoną u Kasi Guzik, składającą się ze świeżego szpinaku, pomidorów, duszonej czerwonej cebuli i sera feta, z malinowym balsamico. A do tego - pieczone plastry batatów z przyprawami. Zapraszam...

 

 

Sałatka z pomidorami, duszoną cebulą, szpinakiem i fetą

Przepis z bloga Gotowanie cieszy, podaję po zmianach.

Składniki (2 porcje):

  • 2 duże garści liści szpinaku baby
  • 4 dobre pomidory
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu balsamicznego, u mnie malinowy
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • sól, pieprz
  • 60 g sera feta

Szpinak umyć, osuszyć. Ułożyć na talerzach lub w misce. Cebule obrać, pokroić w piórka i usmażyć na oleju do miękkości. Pomidory umyć, osuszyć, wykroić gniazda i pokroić w półplastry. Ułożyć na szpinaku. Dodać cebulę, doprawić solą i pieprzem, posypać pokruszoną fetą. Ocet wymieszać z miodem, polać sałatkę. Podawać ze świeżym pieczywem.

 

 

Plastry batatów pieczone z rozmarynem i czosnkiem

Składniki:

  • 2 dość duże bataty
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 gałązki rozmarynu, sól

Bataty obrać obieraczką, pokroić na dość cienkie plastry. Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wymieszać z oliwą i solą, obok ułożyć nieobrane ząbki czosnku i rozmaryn. Piec w 220 stopniach ok. 10 minut lub do zrumienienia i miękkości (zależy od grubości plastrów), przewracając w trakcie.

 

Smacznego!

 

wtorek, 15 marca 2016

 

Dziś kolejny przepis na makaronowe muszle, znów w bardzo klasycznej wersji - ze szpinakiem i niebieskim serem, odrobiną beszamelu oraz posypką z bułki tartej i pestek słonecznika. Klasyczne, najlepsze na świeżo, aby nadzienie zbytnio się nie wysuszyło. Zapraszam...

 

Muszle (lumaconi) ze szpinakiem, niebieskim serem i chrupiącą posypką ze słonecznikiem

Przepis własny, inspirowany wieloma.

Składniki (4 porcje):

  • 250 g makaronu muszle
  • 450 g szpinaku, mrożonego
  • 200 g niebieskiego sera (lazur, gorgonzola)
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz

Makaron ugotować, odcedzić. Szpinak rozmrozić na patelni, dodać pokrojony drobno ser i podgrzewać, aż się stopi. Dodać zmiażdżony czosnek i majonez oraz trochę wody, podgrzewać do uzyskania niezbyt gęstej masy. Doprawić do smaku.

Ponadto:

  • 1 szklanka dość rzadkiego beszamelu
  • sól, pieprz, gałka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki pestek słonecznika

Zrobic beszamel, doprawić solą, pieprzem i gałką. Rozsmarować w natłuszczonym naczyniu. Na to poukładać muszle i nadziać farszem szpinakowym. Posypać mieszanką bułki tartej i pestek. Zapiec w 200 stopniach przez 10 minut, do zrumienienia posypki.

 

Smacznego!

 

poniedziałek, 29 lutego 2016

 

Dziś zostajemy w klimacie zdrowego żywienia ;). Zapraszam na kaszę gryczaną z kurczakiem, smażonymi pieczarkami, szpinakiem i pestkami dyni. Szybko, smacznie. Idealne danie, aby zabrać do pracy czy na uczelnię. Polecam!

 

Kasza gryczana z kurczakiem, pieczarkami i szpinakiem

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 4 łyżki oleju
  • 550 g mięsa z kurczaka (z piersi lub udek)
  • 200 g szpinaku
  • 500 g pieczarek
  • sól, pieprz, czosnek, majeranek
  • 4 łyżki pestek dyni, uprażonych

Kaszę ugotować, odcedzić. Doprawić lekko solą, pieprzem i majerankiem, wymieszać z łyżką tłuszczu. Mięso oczyścić, pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć i usmażyć na oleju. Dodać pokrojone pieczarki, smażyć, aż zmiękną i się zrumienią. Dodać szpinak, smażyć do zwiędnięcia. Wymieszać z kaszą, wmieszać pestki. Doprawić całość do smaku.

 

Smacznego!

 

piątek, 29 stycznia 2016

 

Błyskawiczny, ale również pyszny obiad, czyli kopytka zapiekane ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Połączenie klasyczne i pyszne. Co tu dodawać? ;) Zapraszam!

 

Kopytka ze szpinakiem, czosnkiem i suszonymi pomidorami

Przepis własny.

Składniki (4 porcje):

  • 800 g kopytek lub gnocchi, domowych lub kupnych
  • 500 g mrożonego szpinaku
  • 150 g suszonych pomidorów z oleju
  • 3 łyżki oleju spod pomidorów
  • 4 duże ząbki czosnku

Kopytka ugotować, odcedzić. Wymieszać z łyżką oleju i umieścić w naczyniu żaroodpornym.

Szpinak rozmrozić na patelni, a następnie podgrzewać do odparowania wody. Dodać resztę oleju i zmiażdżony czosnek, smażyć kilka minut – jednak ma pozostać w szpinaku nieco wody, ma być wilgotny. Doprawić solą i pieprzem. Pomidory pokroić w duże kawałki.

Szpinak i pomidory wymieszać z kopytkami. Zapiekać w 180 stopniach ok. 10 minut.

 

Smacznego!

 

niedziela, 12 lipca 2015

 

Dawno nie było wpisu na blogu i jeszcze trochę nie będzie, bo nadal jestem poza domem na wakacjach i nie gotuję zupełnie nic. Próbuję odpocząć z marnym raczej skutkiem, ale co poradzić. Znalazłam za to na dysku jedno, samotne zdjęcie rolady szpinakowej z serkiem i wędzonym łososiem, którą moja Mama przyrządziła już dawno temu. Wyszła pyszna, lekka i wyrazista w smaku no i pięknie się prezentująca. Nie wrzuciłam jej dotychczas, bo zrobiłam jej wówczas tylko jedno zdjęcie. Ale jako że obecnie nie mam kompletnie żadnych zaległych ani obecnych przepisów, wrzucę i to smakowite danie. Jedno zdjęcie musi wystarczyć ;). Polecam więc i mam nadzieję, że do napisania niebawem!

 

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i kremowym serkiem

Przepis i wykonanie mojej Mamy, przepis dostała ona od Koleżanki i lekko zmodyfikowała.

Składniki:

  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 4 jajka
  • 400 g wędzonego łososia, pokrojonego na plasterki
  • 2 opakowania serka kremowego (np. Twój Smak lub Almette, naturalnego lub ziołowego)
  • sól, pieprz

Szpinak rozmrozić na patelni. Dodać masło, zmiażdżony czosnek i podsmażyć razem. Doprawić solą i pieprzem, odsączyć na sitku i wystudzić. Żółtka wmieszać do szpinaku

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier. Pianę wmieszać delikatnie do szpinaku, wmieszać również mąkę. Całość wylać na dużą blachę wyłożoną koniecznie papierem do pieczenia. Piec w 190 stopniach ok. 20 minut. Wyjąć, przestudzić. Usunąć papier.

Serki doprawić lekko solą i pieprzem. Posmarować nimi ciasto, zostawiając z boków nieco przerwy. Na to wyłożyć równomiernie łososia i zawinąć roladę. Zawinąć ją w folię aluminiową i schować do lodówki. Kroić na plastry.

 

Smacznego! :)

środa, 10 czerwca 2015

 

Chciałabym dziś napisać coś więcej. Ale jestem zajęta czymś innym, nie potrafię znaleźć miejsca w swoim umyśle. A tymczasem tworzę w kuchni nowe rzeczy. Dziś więc przedstawię Wam pomysł na obiad, aby nie robić w swoich przepisach większej i większej kolejki...

Wczoraj na obiad zrobiłam kotlety mielone z grzybów. Użyłam pieczarek i grzybów suszonych, lecz można użyć również świeżych grzybów leśnych. Do tego dużo pieprzu, sól i... wyszły po prostu obłędne. Niczym niezakłócony grzybowy smak. Wyraziste, aromatyczne, wilgotne. A takie proste. Gorąco polecam!

Do kotlecików przygotowałam zapiekany szpinak ze śmietanką, pieczarkami i parmezanem. Pyszny sposób na szpinak, naprawdę!

Zapraszam więc na przepisy i polecam serdecznie!

 

 

Kotlety mielone z grzybów

Inspiracja: jakiś przepis z Kuchni Polskiej, wykonanie – własne.

Składniki (8-10 małych kotlecików):

  • 300 g grzybów (leśnych lub wymieszanych z pieczarkami) lub 6 dag suszonych
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula, nieduża
  • 60 g bułki tartej
  • 1 duże jajko
  • sól, pieprz, olej

Suszone grzyby namoczyć przez kilka godzin, a następnie ugotować w tej samej wodzie (30 minut), odcedzić. Świeże oczyścić. Grzyby pokroić na kawałki i podsmażyć na oleju. Dodać posiekaną cebulkę, smażyć razem do zeszklenia.

Następnie przestudzić. Zmielić w maszynce lub blenderem. Dodać jajko i bułkę tartą, aby otrzymać gęstą masę. Doprawić solą i dużą ilością pieprzu. Z masy formować małe, spłaszczone kotleciki i smażyć do zrumienienia na oleju z obu stron (uwaga: łatwo się rozpadają).

 

 

Szpinak zapiekany z pieczarkami, śmietanką i parmezanem

Przepis stąd, podaję po zmianach.

Składniki (2 porcje obiadowe lub 4 jako dodatek):

  • 400 g szpinaku
  • 350 g pieczarek
  • 1 duża łyżka masła
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 1/2 szklanki wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 100 g tartego parmezanu

Pieczarki pokroić w plastry, zezłocić na maśle, pod koniec dodając posiekany czosnek. Dodać szpinak – jeśli jest mrożony, wcześniej go rozmrozić; podgrzewać razem, aż zwiędnie. Dodać wino, odparować. Wlać śmietankę, gotować chwilę (nie odparowywać). Następnie dodać 70 g parmezanu, doprawić solą i pieprzem. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego (masa ma być rzadka), posypać resztą sera i zapiekać ok. 30 minut s 180 stopniach, aż wierzch się zrumieni.

 

Smacznego! :)))

 

środa, 29 kwietnia 2015

 

Wczoraj upiekłam cannelloni. Z farszem ze szpinaku i sera feta, zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą. Smak, który pamiętam z rodzinnych imprez, gdy byłam dzieckiem. Nie udało mi się go do końca odtworzyć. A może to po prostu zacierają się wspomnienia. Ale cannelloni wyszło pyszne, kolorowe i domowe. Serdecznie polecam :).

 

Cannelloni ze szpinakiem i fetą w sosie pomidorowym

Przepis własny.

Składniki (3 porcje):

  • 16 rurek cannelloni
  • 250 g mozzarelli

Farsz szpinakowo-serowy:

  • 420 g mrożonego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • sól, pieprz
  • 200 g sera feta

Szpinak włożyć na patelnię, przykryć i podgrzewać do rozmrożenia. Następnie odkryć, rozgnieść i podgrzewać, aż woda wyparuje. Dodać masło i pokrojony drobno czosnek. Smażyć kilka minut. Dodać śmietanę oraz rozdrobnioną fetę, a następnie całość ugnieść widelcem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Sos pomidorowy:

  • 700 g passaty pomidorowej (przecieru), około
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz, bazylia

Cebulkę posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać zmiażdżony czosnek, chwilę przesmażyć. Wrzucić passatę, wymieszać. Dodać cukier. Całość zagotować i wyłączyć – sos nie ma gęstnieć, ma być rzadki (aby surowy makaron ugotował się w sosie). Doprawić do smaku (jednak nie za mocno – po odparowaniu w piekarniku zrobi się mocniej słony).

W naczyniu żaroodpornym rozsmarować cienką warstwę sosu. Następnie kolejno nadziewać rurki cannelloni farszem (stawiając je pionowo i nadziewając łyżeczką) i rozkładać ciasno obok siebie w naczyniu. Całość dokładnie polać sosem pomidorowym – każdy kawałek makaronu musi być przykryty. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 20 minut. Po tym czasie wyjąć, rozłożyć na wierzchu plastry mozzarelli i piec kolejne 20 minut lub do czasu, aż makaron będzie całkowicie miękki. Uwaga: w trakcie należy pilnować, aby żaden fragment makaronu nie pozostawał suchy i w razie potrzeby polewać spływającym sosem.

 

Smacznego! :)

 

 

 
1 , 2