Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: suszone pomidory

niedziela, 04 września 2016

 

Jako dziecko zawsze lubiłam smażony ser z kminkiem, w okrągłych plastikowych opakowaniach w pomarańczowe paski. Zapomniałam o nim na kilka lat. Ale smażony ser przypomniał mi się kilka dni temu, gdy zobaczyłam w lodówce pół opakowania białego twarogu, który zapewne by się zepsuł. Postanowiłam więc po raz pierwszy wykonać smażony ser samodzielnie - najpierw zostawiłam twaróg do zgliwienia, następnie usmażyłam na niewielkiej ilości masła i dodałam dużo kminku, który uwielbiam :). Wyszedł taki jak sklepowy!

A ponadto prezentuję szybką, pyszną i sycącą zapiekankę z cukinią, suszonymi pomidorami, żółtym serem i słonecznikiem. Sprawdzi się zarówno jako drugie śniadanie, jak i, na ciepło z dodatkiem surówki, smakowity lunch. Zapraszam!

 

Zapiekanka z cukinii z serem żółtym, suszonymi pomidorami i słonecznikiem

Przepis stąd, podaję po zmianach.

Składniki (standardowa keksówka):

  • 250 g cukinii, startej na grubych oczkach
  • 70 ml dobrego oleju
  • 100 g suszonych pomidorów, posiekanych
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 160 g sera żółtego o wyrazistym smaku, startego
  • 100 ml mleka
  • sól, pieprz zioła prowansalskie, garść pestek słonecznika

Startą cukinię wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, dodać pomidory, ser, rozbełtane jajka, olej i mleko. Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać do masy i wymieszać dokładnie. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypać słonecznikiem. Piec w 180 stopniach ok. 1-1,5 godziny (zależy od wysokości formy). Wystudzić. Kroić wystudzone.

 

 

 

Ser smażony z kminkiem

Przepis stąd, podaję po zmianach.

Składniki (1 nieduża miseczka):

  • 250 g twarogu (nie chudego)
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka kminku (lub do smaku)
  • 1 małe jajko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, sól

Twaróg rozdrobnić, wymieszać z sodą. Przykryć niedokładnie ściereczką i odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce, aż zgliwieje – zajmie to 2-5 dni w zależności od temperatury. Gotowy twaróg stanie się gładki i będzie wyglądem przypominać ser topiony. Następnie na patelni rozpuścić masło, dodać ser i stopić go przez kilka minut, mieszając. Zdjąć z ognia, dodać jajko i dokładnie roztrzepać. Dodać kminek i sól do smaku. Poczekać do stężenia, schłodzić w lodówce.

 

Smacznego!!!

 

czwartek, 23 czerwca 2016

 

Może na początek napiszę – wybacz, że wraz z tym wpisem publikuję przepis na jakąś głupią sałatkę z ziemniaków i fasolki, ale nie mam nic innego w zanadrzu. Sałatka musi wystarczyć. Chociaż tak naprawdę wiem, że ucieszyłbyś się nawet, gdybym zrobiła dziś zapiekanki z serem.

Pamiętam, jak ostatniej jesieni odwiedziłam cię na G. i dałeś mi do ręki pięknego kasztana. Trzymałam go przez te sześć lat w pięknej szkatułce, którą kupiłam kiedyś w Krakowie, razem z twoim medalikiem od komunii, ale tych rzeczy już nie ma, zabrali je ci, co włamali je nam do domu. Jak wyjeżdżałam do Warszawy, wzięłam ze sobą twój ulubiony kubek w pszczoły, z którego zawsze piłeś zieloną herbatę. Ale jego też już nie ma, bo zbiłam go niechcący w zeszły weekend.

Mogę posklejać ten kubek, tak jak niedługo będę musiała sklejać wspomnienia, bo przez te lata zmieniło się tak wiele, że czasy, kiedy byłeś, wydają mi się tak odległe. Czasem chciałabym sobie wyobrazić, jakby to było, gdybyś odwiedzał mnie w Warszawie, co robilibyśmy razem, jak byłoby śmiesznie rozmawiać z tobą przez telefon, ale potem uzmysławiam sobie, że nawet nie wiem, jak to by było, gdybyś czasami odwoził mnie do liceum. I wtedy przestaję sobie wyobrażać, bo wiem, że nie potrafię.

Czasami myślę, że nie wiem, na co to wszystko i wtedy chciałabym, żebyś tylko mi powiedział, że jednak na coś jest, i że kiedyś wszyscy będziemy szczęśliwi.

Wszystkiego najlepszego, Tato.

 

Sałatka z ziemniakami, fasolką szparagową, suszonymi pomidorami, orzechami i sosem cezar

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 750 g młodych ziemniaków
  • 600 g fasolki szparagowej
  • 140 g suszonych pomidorów z oleju (waga po odsączeniu)
  • 50 g włoskich orzechów, podprażonych
  • sól, pieprz

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować. Fasolkę umyć, odciąć końcówki, ugotować, przekroić na połówki. Ziemniaki i fasolę osuszyć, włożyć do dużej miski. Dodać posiekane grubo pomidory i orzechy. Doprawić lekko pieprzem i solą.

Sos cezar:

  • 2 żółtka
  • 6 łyżek oleju spod suszonych pomidorów
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku, sól, pieprz

Żółtka umieścić w miseczce z musztardą, cytryną i zmiażdżonym czosnkiem. Utrzeć mikserem, a następnie po kropli dodawać olej, ucierając, do uzyskania gęstego sosu. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z sałatką. Jeśli trzeba, doprawić do smaku.

 

Smacznego!

 

piątek, 01 kwietnia 2016

 

Dziś jeszcze jedna propozycja z naszego wielkanocnego stołu, która idealnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach. Dwa rodzaje faszerowanych jajek, w nieco zdrowszych i mniej sztampowych wydaniach!

Pierwsza propozycja to jajka faszerowane pastą z awokado, z zielonym pieprzem, cytryną, majonezem z trawą cytrynową, czosnkiem niedźwiedzim... Dobrze doprawione i naprawdę pyszne.

Drugie jajka nafaszerowałam pastą z suszonych pomidorów z bazylią, a ozdobiłam połówkami zielonych oliwek.

Obydwa rodzaje bardzo smakowały domownikom, dlatego też serdecznie Wam je polecam!

 

 

Jajka faszerowane awokado z czosnkiem, cytryną i zielonym pieprzem

Przepis własny.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1/2 dużego awokado, dojrzałego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 płaskie łyżki majonezu (użyłam takiego z zielonym pieprzem i trawą cytrynową)
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • sól, pieprz, zielony pieprz, natka pietruszki

Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki. Żółtka włożyć do miseczki, dodać wydrążone awokado i cytrynę, rozgnieść widelcem na gładką masę. Dodać majonez i czosnek, wymieszać. Doprawić do smaku. Nadziać masą białka. Udekorować natką pietruszki.

 

 

 

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i bazylią

Przepis własny.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 8 połówek suszonych pomidorów z oleju
  • 1 łyżeczka koncentratu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz, bazylia
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 4 oliwki zielone

Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki. Żółtka wydrążyć, włożyć do miseczki, rozetrzeć z majonezem. Pomidory pokroić drobno, dodać do masy. Dodać koncentrat i cukier, wymieszać na gładką pastę. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Nadziać białka. Udekorować połówkami oliwek.

 

Smacznego!

piątek, 29 stycznia 2016

 

Błyskawiczny, ale również pyszny obiad, czyli kopytka zapiekane ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Połączenie klasyczne i pyszne. Co tu dodawać? ;) Zapraszam!

 

Kopytka ze szpinakiem, czosnkiem i suszonymi pomidorami

Przepis własny.

Składniki (4 porcje):

  • 800 g kopytek lub gnocchi, domowych lub kupnych
  • 500 g mrożonego szpinaku
  • 150 g suszonych pomidorów z oleju
  • 3 łyżki oleju spod pomidorów
  • 4 duże ząbki czosnku

Kopytka ugotować, odcedzić. Wymieszać z łyżką oleju i umieścić w naczyniu żaroodpornym.

Szpinak rozmrozić na patelni, a następnie podgrzewać do odparowania wody. Dodać resztę oleju i zmiażdżony czosnek, smażyć kilka minut – jednak ma pozostać w szpinaku nieco wody, ma być wilgotny. Doprawić solą i pieprzem. Pomidory pokroić w duże kawałki.

Szpinak i pomidory wymieszać z kopytkami. Zapiekać w 180 stopniach ok. 10 minut.

 

Smacznego!

 

poniedziałek, 14 grudnia 2015

 

Szybka przekąska w szybkim okresie, gdy na nic nie ma czasu. Quesadillas z kurczakiem, suszonymi pomidorami, szynką i roszponką. Zdrowe i smaczne zarazem. Polecam :)

 

Quesadillas z kurczakiem, suszonymi pomidorami, serem i roszponką

Inspiracja: ten przepis.

Składniki (4 porcje):

  • 4 placki pszennej tortilli
  • 450 g piersi z kurczaka
  • 150 g suszonych pomidorów z oleju
  • 200 g sera żółtego, startego
  • 2 garście roszponki lub rukoli
  • sól, pieprz, słodka papryka, ketchup

Kurczaka oczyścić, oprószyć solą, pieprzem i sporą ilością papryki. Pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju spod pomidorów i usmażyć kurczaka na złoto, lekko spłaszczając go łopatką.

Na dwóch tortillach rozsypać połowę sera, przykryć sałatą, posiekanymi pomidorami i kurczakiem. Opcjonalnie polać ketchupem i posypać resztą sera (ser sklei placki). Przykryć pozostałymi plackami. Piec w piekarniku lub w zgrzewaczu do kanapek, aż placki się zrumienią i staną się chrupiące. Kroić na trójkąty.

 

Smacznego!

 

niedziela, 11 października 2015

 

Ostatnio upiekłam bułki. Pomidorowe, z pastą z suszonych pomidorów. Smakowite i pięknie pomarańczowe. A do bułek proponuję klasyczny hummus, wykonany według wskazówek hummusowych autorytetów ;). Polecam!

 

 

Bułki pomidorowe z suszonymi pomidorami

Przepis z Moich Wypieków, trochę zmieniłam.

Składniki (10-12 bułek):

  • 250-350 ml wody (na MW podane jest 350 ml, ale ciasto wtedy będzie zbyt luźne, polecam dolewać stopniowo –N.)
  • 2 łyżki oliwy (ze słoiczka z pomidorami)
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 120 g suszonych pomidorów w oliwie, rozgniecionych blenderem (lub pasty z suszonych pomidorów)
  • mleko, do posmarowania

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników i wyrobić, stopniowo dodając wodę. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne (10-15 min). Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 10-12 równych części. Z każdej uformować bułeczkę i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość). Przed włożeniem do piekarnika posmarować mlekiem.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.

 

 

 

Hummus, klasyczny

Przepis z Makagigów (klik).

Składniki (duża miska hummusu):

  • 250 g suszonej ciecierzycy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki tahini
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 ząbek czosnku
  • sól, oliwa, słodka papryka

Ciecierzycę zalać zimną wodą (ok. 500 ml), dodać 1/2 łyżeczki sody i zostawić ciecierzycę na noc, by napęczniała. Po 12 godzinach zlać wodę, wrzucić do gara, zalać wodą (około 500 ml), dodać 1/2 łyżeczki sody i gotować na bardzo małym ogniu przez 1 godzinę. Gdy ciecierzyca będzie ugotowana (ma się rozpadać), zlać wodę do innego naczynia, nie wylewać. Ciecierzycę zmiksować z tahini na maksymalnie gładką pastę, jeśli masa będzie zbyt gęsta, dolać wcześniej odlanego płynu z gotowania ciecierzycy. Posolić, dodać sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek. Hummus rozsmarować na talerzyku tak, by przykrywał jego brzegi i lekko ponad nie wystawał, polać oliwą, posypać słodką papryką.

 

Smacznego!

 


środa, 16 września 2015

 

Pyszny wyszedł mi ten krem. Obłędnie aromatyczny i pomidorowy. Myślę, że zawdzięcza to kilku rzeczom: po pierwsze - dodaniu dobrej passaty; po drugie - dodaniu pasty z suszonych pomidorów (dostałam swoją od Mamy); po trzecie - dodatkowi cukru (zawsze dodaję go do potraw z pomidorami) i wreszcie - dodatkowi oliwy (gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku). Wyrazisty w smaku krem podałam z łagodnym serkiem ricotta i to był kolejny dobry wybór. A więc naprawdę gorąco polecam, zwłaszcza na obecne znów ciepłe dni :).

 

Krem z pomidorów z oliwą, czosnkiem, bazylią i ricottą

Przepis autorski.

Składniki (3 porcje):

  • 800 g dobrej passaty pomidorowej lub puree ze świeżych pomidorów
  • 40 g pasty z suszonych pomidorów
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • sól, pieprz
  • 250 g serka ricotta

Passatę zmiksować z bulionem, cukrem, zmiażdżonym czosnkiem i bazylią. Zagotować. Wmieszać pastę pomidorową oraz oliwę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać na ciepło lub zimno, z serkiem ricotta.

 

Smacznego!!!

 

czwartek, 18 czerwca 2015

 

Dziś serwuję Wam potężną dawkę zdrowia - danie z jednej patelni z kaszą jaglaną, jarmużem, suszonymi pomidorami, cukinią i pestkami słonecznika.

Otóż to, pierwszy raz w życiu kupiłam (i jadłam) jarmuż. Zaopatrzyłam się w ogromną, półkilową torbę zielska i szczerze mówiąc, nie wiem, co z resztą zrobię, bo - tak jak się spodziewałam - choć smakuje mi, nie będzie on na pewno jednym z moich ulubionych dań ani nawet jarzyn :). Tak myślałam, że zachwyty bloggerek nad jarmużem to właściwie namawianie samego siebie, bo jarmuż smakuje jak delikatna kapusta o innej nieco konsystencji, po prostu. Cieszę się, że go spróbowałam, ale jeszcze bardziej cieszę się, że słucham własnego mózgu, a nie obecnej (nawet zdrowej :)) mody. Aczkolwiek - jedzeniu potrawy towarzyszy niezmiernie przyjemne uczucie psychiczne, że pakuję w siebie coś tak zdrowego :). No i jest smakowicie! Także polecam!

 

Kasza jaglana z jarmużem, suszonymi pomidorami, cukinią i słonecznikiem

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 2 1/4 szklanki lekkiego bulionu
  • 1 nieduża cukinia
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 250 g jarmużu
  • 50 g pestek słonecznika, podprażonych
  • 30 g parmezanu, tartego
  • sól, pieprz, słodka papryka

Kaszę wrzucić na suchą patelnię i podprażyć 2-3 minuty. Następnie zalać bulionem i gotować 13 minut do miękkości i wchłonięcia wody. Cukinię pokroić w półplastry i usmażyc na łyżce oliwy do zrumienienia (lekkiego).

Jarmuż porwać na kawałki, wrzucić na głęboką patelnię. Podlać wodą, przykryć i dusić, aż zwiędnie i zmięknie (ok. 10 minut). Odkryć, odparować. Dodać kaszę, cukinię i pokrojone pomidory oraz resztę oliwy. Wymieszać i smażyć chwilę. Wmieszać parmezan, doprawić porządnie do smaku. Na koniec wmieszać słonecznik.

 

Smacznego!!!

 

środa, 21 stycznia 2015

 

Powoli zbliża się Tłusty Czwartek, a na blogach zaczynają pojawiać się charakterystyczne dla tego dnia słodkości. Z ogromną przyjemnością czytam przepisy na smażone i pączkopodobne słodkości z różnych stron świata albo na nowe szaty starego, dobrego pączka. Również lubię czytać o receptach innych blogerów na pączki idealne, bo sama nie jestem w tej sprawie ekspertem, ale za to je uwielbiam :).

Denerwują mnie tylko coraz bardziej upowszechniająca się moda na odchudzanie dosłownie wszystkiego - objawiająca się z tej okazji w publikowaniu przepisów na pączki pieczone, faworki light, racuchy bez tłuszczu itp. A że moda na light i bez- jest coraz bardziej na czasie, w tym roku zapewne będzie tych propozycji jeszcze więcej. Nie chodzi mi o to, że mam coś przeciwko pieczeniu pączków light. Absolutnie nie, każdy robi i je, na co ma ochotę :). Sęk tkwi w innych rzeczach. Po pierwsze - faworki bez tłuszczu czy pieczone pączki NIE SMAKUJĄ jak tradycyjne smażone, nie są tak samo dobre i już. Pieczone "pączki" to zwyczajne drożdżowe bułki z nadzieniem, po prostu. Nie wątpię, że mogą być dobre, ale to nie są pączki i tyle. A jeśli ktoś sądzi, że smakują lepiej niż prawdziwe... cóż. Mogę tylko powiedzieć, że tak się nie da. A druga sprawa - naprawdę, nie dajmy się zwariować... Zjedzenie smażonych pączków raz czy kilka razy w roku nikogo nie zabije, a niedopuszczanie dnia wyjątku do swojej diety uważam już za paranoję... Bo jedzenie nie pełni jedynie funkcji odżywczych i paliwa. To również kultura, tradycja, smak dzieciństwa czy rodzinnego domu. Oraz rzadziej lub częściej, jak kto woli, po prostu przyjemność. Warto o tym nie zapominać.

A dzisiaj, bardzo przewrotnie, publikuję pomysł na... bardzo zdrowe potrawy! Sałatka z awokado, tuńczykiem, mozzarellą, oliwą i orzechami oraz kanapka z awokado, mozzarellą, oliwą i suszonymi pomidorami. Mnóstwo witamin i zdrowia, a przy tym lekko i kolorowo. I również jest smakowicie :) Polecam!

 

Sałatka z awokado, mozzarellą, tuńczykiem i oliwą

Przepis własny.

Składniki (2 porcje):

  • 1 awokado, dojrzałe
  • sok z cytryny
  • 1 kulka mozzarelli (125 g)
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki orzechów nerkowca, grubo posiekanych

Awokado obrać, pokroić w kostkę lub w plastry, rozłożyć na talerzu i skropić sokiem z cytryny. Na awokado rozłożyć porwaną mozzarellę oraz kawałki tuńczyka (wcześniej bardzo dokładnie odciśniętego z zalewy). Polać oliwą, oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Posypać orzechami.

 

Kanapka z awokado, mozzarellą i suszonymi pomidorami

Składniki (1 porcja):

  • 1 ciabatta
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 awokado, sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • 50 g mozzarelli
  • 3 suszone pomidory

Ciabattę przekroić, skropić oliwą. Na jedną połówkę położyć plastry awokado, skropić cytryną. Posypać porwaną mozzarellą oraz kawałkami pomidorów. Oprószyć solą i pieprzem. Przykry drugą połówką bułki.

 

Smacznego!

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

środa, 26 listopada 2014

 

Dziś zapraszam na przepyszny, a jednocześnie prosty i szybki makaron: fusilli z kremowym sosem ze śmietanki i tartego parmezanu, do tego podsmażona, dobrze przyprawiona pierś kurczaka, smażona cebulka oraz suszone pomidory. Całość posypana dodatkową porcją sera... Jak ja uwielbiam takie dania... Comfort food w wersji lux :) Polecam gorąco!

 

Fusilli z kurczakiem w sosie parmezanowym, cebulą i suszonymi pomidorami

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 150 g makaronu fusilli
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 250 g)
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 5 suszonych pomidorów
  • 40 g tartego parmezanu
  • 200 ml słodkiej śmietanki 18 %
  • sól, pieprz

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, odcedzić.

Kurczaka oczyścić, pokroić w kosteczkę, umieścić w misce, wymieszać z łyżką oleju, dodać sól oraz przyprawę do kurczaka. Odstawić. Cebulkę posiekać niezbyt drobno. Na patelni rozgrzać resztę oleju, wrzucić cebulę oraz mięso z marynatą. Smażyć aż do zrumienienia kurczaka i cebuli. Dodać śmietankę oraz 3/4 sera, wymieszać i gotować chwilę do zgęstnienia. Dorzucić pokrojone w paseczki pomidory, doprawić solą i pieprzem do smaku – jeśli trzeba, rozcieńczyć odrobiną wody z gotowania makaronu. Wymieszać z makaronem, podgrzać, rozłożyć na talerze. Podawać posypane resztą parmezanu.

 

Smacznego!!!

 

 
1 , 2 , 3