Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: feta

poniedziałek, 28 listopada 2016

 

Witam i przedstawiam smakowitą zapiekankę ziemniaczaną ze szpinakiem, fetą, serkiem kremowym i innymi smakowitymi dodatkami. To moja wariacja (podyktowana zawartością lodówki) na temat znanej zapiekanki z Kwestii Smaku, którą robiła kiedyś moja Ciocia i Kuzynka (o ile dobrze pamiętam). Jest pyszna, dobrze trzyma formę i nie taka pracochłonna do zrobienia. Zapraszam!

 

Zapiekanka z ziemniakami, szpinakiem, fetą i kremowym serkiem

Inspiracja: ten przepis z Kwestii Smaku, jednak bardzo wiele w nim zmieniłam. Podaję własną wersję.

Składniki (forma ok. 25x25 cm):

  • 750 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek, oregano
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 200 g serka kremowego
  • 150 g sera feta
  • 4 średnie jajka

Ziemniaki obrać, pokroić na plastry (nie jakieś bardzo cienkie). Zagotować w osolonej wodzie i gotować przez jakieś 3-5 minut, aż zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Odcedzić na durszlaku. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować łyżką oleju. Wyłożyć na dno połowę ziemniaków, równomiernie. Oprószyć solą.

Szpinak włożyć do garnka, rozmrozić, odparować wodę. Dodać masło, podgrzać. Dodać czosnek (dodałam suszony) oraz szczyptę soli. Połowę serka kremowego i połowę pokruszonej fety wymieszać z 50 ml śmietanki i jajkami, roztrzepać wszystko razem. Wymieszać całość ze szpinakiem. Doprawić solą, pieprzem, gałką oraz sporą ilością czosnku. Masę wylać na ziemniaki w formie.

Resztę serka wymieszać z resztą pokruszonej fety i śmietanki. Doprawić solą, pieprzem, gałką. Wylać masę na szpinak. Na górę wyłożyć resztę ziemniaków. Oprószyć solą, pieprzem i oregano. Piec w 200 stopniach ok. 30 stopni lub do czasu, aż zapiekanka stężeje.

 

Smacznego!

 

środa, 23 listopada 2016

 

Bardzo zdrowe danie z kaszy pęczak. Z brokułami, kukurydzą, migdałami, fetą oraz sosem miodowo-musztardowym. Na początku planowałam zrobić tę potrawę z komosy ryżowej, ale jest ona bardzo droga, dlatego zdecydowałam się na tańszy rodzaj kaszy. Jednak sądzę, że z komosą może wyjść jeszcze lepsze - spróbujcie. Polecam i zapraszam.

 

Pęczak z brokułem, kukurydzą, fetą, migdałami i sosem miodowo-musztardowym

Przepis własny.

Składniki (4 porcje):

  • 200 g kaszy pęczak (lub innej – bardziej polecam np. komosę czy jaglaną)
  • 450 g brokułów (użyłam mrożonych)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 50 g płatków migdałowych
  • 150 g sera feta
  • sól, pieprz, cukier
  • 5 łyżek dobrego oleju
  • 2 płaskie łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku

Kaszę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Brokuła podzielonego na różyczki ugotować w osolonej i posłodzonej wodzie – tak, aby był al dente. Odcedzić. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Kaszę, brokuła i kukurydzę wymieszać w garnku. Dodać pokruszoną fetę. Olej wymieszać z miodem, musztardą, sokiem z cytryny i zmiażdżonym czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z zawartością garnka, doprawić całość do smaku solą i pieprzem. Migdały podprażyć i wymieszać z potrawą. Podawać ciepłe.

 

Smacznego!

 

czwartek, 18 sierpnia 2016

 

Dziś makaron. Muszę przyznać, że wyjątkowo mi się udał, bo bardzo lubię pieczoną paprykę i pieczony czosnek. Do tego trochę świeżego szpinaku, który akurat miałam w lodówce, pokruszona feta i prażony słonecznik. Choć sos wygląda jak pomidorowy, nie ma w nim żadnych pomidorów, to tylko słodki smak papryki i aromat czosnku i dlatego uważam, że jest nietypowy - bo w większości podobnych sosów pomidory jednak się dodaje. A tutaj wyszło super i bez nich, dlatego polecam serdecznie wielbicielom pieczonej papryki i nie tylko!

 

Mafaldine corte z sosem z pieczonej papryki i czosnku, szpinakiem, fetą i słonecznikiem

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 280 g makaronu krótkiego, np. mafaldine corte
  • 1,1 kg czerwonych papryk
  • 1,5 małej główki czosnku lub 1 duża
  • 2 łyżki dobrego oleju
  • 2 garści liści świeżego szpinaku
  • sól, pieprz, ostra papryka w proszku
  • 100 g sera feta
  • 3 łyżki pestek słonecznika

Papryki umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na duże kawałki. Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do góry. Z główek czosnku odciąć wierzch, ułożyć na blasze w łupinkach. Całość wstawić na górę piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 30 minut, przewracając raz, aż skórka na paprykach zmięknie i zrobi się lekko czarna. Następnie wyjąć, papryki włożyć do foliowego woreczka. Gdy ostygną, usunąć skórki (będą łatwo odchodzić). Przełożyć do miski. Wycisnąć też upieczony czosnek. Dodać olej i zmiksować całość na gładki sos. Doprawić solą, papryką i pieprzem do smaku.

Makaron ugotować, odcedzić, wymieszać z sosem. Dodać porwane listki szpinaku. Podgrzać, rozłożyć na talerze. Podawać posypane fetą i uprażonym słonecznikiem.

 

Smacznego!

 

wtorek, 16 sierpnia 2016

 

Na początku zapraszam na letnią sałatkę, podpatrzoną u Kasi Guzik, składającą się ze świeżego szpinaku, pomidorów, duszonej czerwonej cebuli i sera feta, z malinowym balsamico. A do tego - pieczone plastry batatów z przyprawami. Zapraszam...

 

 

Sałatka z pomidorami, duszoną cebulą, szpinakiem i fetą

Przepis z bloga Gotowanie cieszy, podaję po zmianach.

Składniki (2 porcje):

  • 2 duże garści liści szpinaku baby
  • 4 dobre pomidory
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu balsamicznego, u mnie malinowy
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • sól, pieprz
  • 60 g sera feta

Szpinak umyć, osuszyć. Ułożyć na talerzach lub w misce. Cebule obrać, pokroić w piórka i usmażyć na oleju do miękkości. Pomidory umyć, osuszyć, wykroić gniazda i pokroić w półplastry. Ułożyć na szpinaku. Dodać cebulę, doprawić solą i pieprzem, posypać pokruszoną fetą. Ocet wymieszać z miodem, polać sałatkę. Podawać ze świeżym pieczywem.

 

 

Plastry batatów pieczone z rozmarynem i czosnkiem

Składniki:

  • 2 dość duże bataty
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 gałązki rozmarynu, sól

Bataty obrać obieraczką, pokroić na dość cienkie plastry. Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wymieszać z oliwą i solą, obok ułożyć nieobrane ząbki czosnku i rozmaryn. Piec w 220 stopniach ok. 10 minut lub do zrumienienia i miękkości (zależy od grubości plastrów), przewracając w trakcie.

 

Smacznego!

 

poniedziałek, 09 maja 2016

 

Dzisiejszym wpisem zaczynam na blogu tydzień młodych warzyw, jako że zaplanowałam przygotować trzy wiosenne dania z nimi właśnie w roli głównej ;). Na pierwszy ogień idzie pyszna tarta botwinkowa. Kruchy maślany spód, botwinka (liście, łodyżki, buraczki), feta, śmietana, dużo koperku, czosnek i pieprz. Pyszności! Polecam więc serdecznie :)

 

Tarta z botwinką, koperkiem, fetą i śmietaną

Przepis autorski.

Kruchy spód maślany (tartownica ok. 25 cm):

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła, zimnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • kilka łyżek zimnej wody

W misce wymieszać mąkę, sól i posiekane masło. Następnie siekać nożem, a potem krótko palcami formować „kruszonkę”. Zagnieść gładką kulę ciasta, dodając zimnej wody w razie potrzeby. Schłodzić kulę przez 30 minut w lodówce. Następnie wylepić ciastem natłuszczoną tartownicę, schłodzić kolejną godzinę. Ponakłuwać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekać przez ok. 20 minut (połowę czasu z obciążeniem).

Farsz botwinkowy:

  • 2 pęczki botwinki (z buraczkami)
  • 1 łyżka masła
  • 200 g śmietany 12 %
  • 1 jajko
  • 100 g sera feta
  • 1/2 dużego pęczka koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Buraczki cienko obrać. Pokroić w zapałkę. Wrzucić na rozgrzane masło i smażyć kilka minut na niedużym ogniu. Botwinkę umyć i pokroić w 1 cm kawałki (zarówno liście, jak i łodyżki), dorzucić na patelnię. Dodać 3 łyżki wody i podgrzewać ok. 10 minut, aż liście i łodyżki zmiękną. Odparować dokładnie. Pod koniec dodać zmiażdżony czosnek oraz pocięty nożyczkami koperek.

Jajko wymieszać ze śmietaną i pokruszoną fetą. Doprawić dużą ilością pieprzu. Wymieszać z botwinką. Farsz doprawić do smaku solą, wyłożyć na podpieczony spód i piec jeszcze ok. 30 minut.

 

Smacznego!!!

 

niedziela, 03 kwietnia 2016

 

W piękny, wiosenny dzień zapraszam na szybki, pożywny i pyszny wiosenny obiad. Smażona na maśle cukinia, szparagowa fasolka, jajko z na wpół miękkim żółtkiem, feta i pyszny sosik... Co tu więcej dodawać. Polecam serdecznie!

 

Cukinia i fasolka szparagowa z jajkiem na miękko, fetą i miodowo-musztardowym sosem

Przepis własny.

Składniki (1 porcja lub 2 małe):

  • 200 g fasolki szparagowej
  • 1/3 niedużej cukinii
  • 2 jajka
  • 50 g sera feta
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Fasolę ugotować na miękko w osolonej i posłodzonej wodzie, odcedzić. Cukinię pokroić w półplastry, zrumienić na maśle. Dodać fasolkę, chwilę razem przesmażyć, dodać posiekaną fetę. Połączyć oliwę, miód, musztardę i sok z cytryny, sos wymieszać z warzywami na tej samej patelni. Doprawić solą i pieprzem.

Jajka ugotować na miękko lub półtwardo, obrać ciepłe. Danie na patelni podgrzać, dodać pokrojone jajko. Wymieszać całość z płynnym żółtkiem (jeśli chcemy). Jeść na ciepło.

 

Smacznego!

 

czwartek, 17 marca 2016

 

Jak już nieraz mówiłam, uwielbiam wytrawne tarty. Tym razem zdecydowałam się na klasyczne i wiosenne połączenie warzyw: zielonej cukinii, fasolki i szparagów, ze śmietaną oraz serem feta. Dodałam jednak pewną innowację: zamiast klasycznego kruchego spodu maślanego, zdecydowałam się na spód serowy z kremowego serka. Wyszedł pyszny i ciekawy, coś jak smak serowych ciasteczek kupowanych w cukierni. Polecam!

 

Tarta serowa z cukinią, fasolką, szparagami, śmietaną i fetą

Przepis autorski.

Składniki na spód serowy:

  • 200 g serka kremowego (np. philadelphia, Twój Smak)
  • 50 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki wody

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, rozwałkować dość cienko i wylepić prostokątną blachę (ok. 25x30 cm). Podpiec przez 20 minut w 180 stopniach.

Wypełnienie:

  • 200 g fasolki szparagowej (waga po obraniu końcówek)
  • 10 szparagów
  • 1 mała cukinia
  • 100 g śmietany 12 %
  • 100 g sera feta
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie

Cukinię pokroić w dość cienkie plastry, ze szparagów odciąć twarde końcówki. Szparagi ugotować przez 5 minut w wodzie, odcedzić, pokroić na kawałki. Fasolkę ugotować, aby była al dente. Spód posmarować śmietaną, posypać ziołami i gałką. Rozłożyć warzywa, posypać pokruszoną fetą. Posypać solą i pieprzem. Piec w 180 stopniach ok. 15 minut.

 

Smacznego!

 

środa, 02 grudnia 2015

 

Dziś zapraszam na smakowitą zapiekankę z batatów. Bataty kupiłam i jadłam (!) pierwszy raz w życiu, dlatego też chciałam zrobić coś, co nie przyćmi ich naturalnego smaku. Pokroiłam je więc w cienkie plastry, zalałam kremówką i posypałam mieszanką mozzarelli i fety. Do tego rozmaryn, sól, pieprz i czosnek. Całość do pieca - i pyszna zapiekanka gotowa. Polecam. I tyle...

 

Zapiekanka z batatów w kremowym sosie z fetą i mozzarellą

Przepis własny.

Składniki (4 duże porcje):

  • 1200 g batatów (waga po obraniu)
  • 275 g kremówki 30 %
  • 100 ml mleka pełnotłustego
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz, czosnek w proszku, rozmaryn
  • 70 g sera feta
  • 90 g mozzarelli, startej lub porwanej

Umyte i obrane bataty pokroić w cieniutkie plasterki. Formę żaroodporną (ok. 25x35 cm) wysmarować masłem. Umieścić w niej 1/3 batatów, posypać sporą ilością soli, pieprzem, rozmarynem i czosnkiem. Powtórzyć czynność dwukrotnie – na wierzchu jednak nie sypiąc rozmarynu.

Śmietankę wymieszać z mlekiem, posolić, wylać mieszankę do formy z batatami. Przykryć folią aluminiową i piec 1 godzinę w 200 stopniach.

Fetę i mozzarellę wymieszać. Zapiekankę wyjąć z pieca, usunąć folię. Posypać serami i piec jeszcze 15 minut.

 

Smacznego!

 

sobota, 28 listopada 2015

 

Ostatnio postanowiłam zużyć chociaż woreczek brązowego ryżu, który leży u nas w domu od bardzo długiego już czasu i nikt go nie chce jeść. Przyrządziłam faszerowane papryki z nadzieniem z owego właśnie brązowego ryżu, fety, rodzynków i cynamonu. Generalnie smak nadzienia był bardzo dobry i ciekawy, jednak brązowy ryż popsuł efekt i nie polecam go nikomu. Oczywiście, fanatycy zdrowego żywienia odezwaliby się ze słowami, jaki to brązowy ryż jest pyszny i lepszy od zwykłego, ale od dawna już wiem żeby takich opinii nie słuchać. W każdym razie, zapraszam na danie, choć zaznaczam, że smak jest dość oryginalny i nie każdemu przypadnie do gustu :).

 

Papryki faszerowane brązowym ryżem z fetą, rodzynkami i cynamonem

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 4 nieduże czerwone papryki
  • 100 g brązowego ryżu + bulion
  • 70 g sera feta
  • 50 g rodzynek
  • 1 łyżka cynamonu, 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, oregano 

Papryki umyć, osuszyć. Ściąć wierzch („kapelusz”), usunąć nasiona. Wydrążone papryki i kapelusze ułożyć na blasze. Piec 20 minut w 200 stopniach. Oprószyć lekko solą od środka.

Ryż ugotować w bulionie (25 minut), bulion zachować. Ryż odcedzić, poczekać chwilę, aż obeschnie i przełożyć do miski. Dodać pokruszoną fetę, rodzynki, koncentrat i przyprawy, dosolić do smaku. Dodać oliwę i 1/2 szklanki bulionu (lub więcej, do uzyskania wilgotnej masy). Masą nadziać papryki, przykryć czapeczkami. Piec w 200 stopniach ok. 30 minut.

 

Smacznego!

 

środa, 14 października 2015

 

Lasagne dyniowa. Chciałam ją zrobić już dawno, jednak udało mi się to dopiero w tym dyniowym sezonie. Płaty makaronu przekładane kremowym nadzieniem dyniowym z gałką muszkatołową, imbirem i szałwią, do tego pestki dyni, kremowy beszamel, parmezan i feta. Pyszna, delikatna i wyrazista zarazem potrawa. Dla miłośników dyni - idealna. Uwaga: do przygotowania potrawy użyłam dyni odmiany delicata, która ma żółtozielony miąższ, tylko dlatego danie nie ma pomarańczowego koloru :). Polecam serdecznie!

 

Lasagne z dynią, pestkami dyni, beszamelem i fetą

Przepis autorski

Składniki na nadzienie:

  • 700 g miąższu z pieczonej dyni*
  • 80 ml śmietanki kremówki
  • sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, szałwia

*Dynię przekroić, wydrążyć nasiona. Pokroić na części i piec w 200 stopniach ok. godzinę, do miękkości dyni. Wydrążyć miąższ łyżką.

Miąższ dyni wymieszać ze śmietanką, rozgnieść blenderem na gładką masę. Doprawić imbirem, gałką, szałwią, solą i pieprzem. Dodać 2 łyżki wody.

Beszamel:

  • 2 łyżki masła
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 280 ml mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Masło roztopić, dodać mąkę, zasmażyć, mieszając trzepaczką. Następnie stopniowo dolewać mleko, mieszając trzepaczką i podgrzewając, do uzyskania gęstego sosu. Doprawić lekko.

Ponadto:

  • 170 g płatów lasagne (około)
  • 100 g sera feta
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 3 łyżki pestek dyni

Płaty lasagne podgotować kilka minut, rozłożyć oddzielnie na talerzu, by się nie posklejały. Naczynie żaroodporne natłuścić. Posmarować cienką warstwą nadzienia dyniowego. Na to rozłożyć płaty lasagne. Przykryć połową nadzienia, posypać łyżką pestek dyni. Czynność powtórzyć. Trzeci płat pokryć beszamelem, posypać parmezanem i pokruszoną fetą oraz pestkami. Piec ok. 30 minut w 190 stopniach.

 

Smacznego!!!

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

 
1 , 2 , 3