Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: mięso

środa, 14 grudnia 2016

 

Dziś zapraszam na pyszny makaron z kurczakiem, liśćmi szpinaku, pomidorem i kremowym sosem curry. Bardzo smaczne, aromatyczne i pożywne :)

 

Farfalle z kurczakiem w kremowym sosie curry, szpinakiem i pomidorami

Przepis własny.

Składniki (3-4 porcje):

  • 250 g makaronu farfalle lub innego krótkiego
  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 1 pełna łyżka oleju kokosowego
  • 1/2 cebuli
  • 1 pomidor
  • 3 garści świeżego szpinaku
  • 200 ml kremówki 30 %
  • 1,5 łyżki curry
  • sól, pieprz, chili w płatkach, płatki migdałów

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Kurczaka oczyścić, pokroić, oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na oleju kokosowym – nie ma się rumienić, jedynie przestać być surowy. W połowie smażenia dorzucić posiekaną cebulę, a następnie pokrojonego drobno pomidora (bez gniazda) oraz umyty, porwany szpinak. Smażyć, aż szpinak zwiędnie, a płyn odparuje.

Kremówkę rozrobić w szklance z curry, dodać na patelnię. Do szklanki dodać wodę do 1/3 objętości, aby wypłukać resztki sosu i dodać na patelnię. Zagotować. Wrzucić makaron, wymieszać i gotować do zgęstnienia sosu.

Doprawić do smaku solą i płatkami chili. Podawać posypane uprażonymi migdałami.

 

Smacznego!

 

czwartek, 08 grudnia 2016

 

Szybkie danie z kaszy kuskus z cytryną, kurczakiem, rodzynkami, migdałami i liśćmi szpinaku. Ważne aby a) nie przesuszyć mięsa podczas smażenia b) przygotować odpowiednio kuskus, aby nie był bez smaku. Zapraszam!

 

Kuskus cytrynowy z kurczakiem, rodzynkami, migdałami i świeżym szpinakiem

Przepis inspirowany tym.

Składniki (4 porcje):

  • 250 g kuskusu
  • 450 ml bulionu drobiowego
  • sok z 1/2 niedużej cytryny
  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 2 garści świeżego szpinaku, umytego
  • sól, pieprz, słodka papryka

Bulion zagotować z sokiem z cytryny, zalać nim kuskus, przykryć i odstawić na 5 minut. Następnie przemieszać widelcem i dodać oliwę. Kurczaka oczyścić z błonek, pokroić, oprószyć solą i usmażyć na oleju. Następnie wymieszać ze słodką papryką i dodać do kuskusu.

Rodzynki sparzyć, odcedzić i wmieszać do dania. Dodać porwany szpinak, doprawić do smaku. Podawać posypane uprażonymi migdałami.

 

Smacznego!

 

sobota, 19 listopada 2016

 

 

Kolorowe danie w klimacie azjatyckim. Makaron chow mein, warzywa, kurczak i sos teriyaki. Posypane sezamem. Duża porcja, zapraszam.

 

Chow mein z kurczakiem, brokułem, kalafiorem i marchewką w sosie teriyaki

Przepis własny.

Składniki (4 porcje):

  • 250 g makaronu chow mein
  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 750 g mieszanki warzyw: brokułów, kalafiora, marchewki (użyłam mrożonej)
  • sól, pieprz
  • sezam

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, przelać zimną wodą na durszlaku. Jeśli mamy warzywa mrożone, rozmrozić je i podgotować (mają być jednak jędrne, a nie rozpadać się). Odcedzić i włożyć do dużego garnka. Jeśli mamy świeże warzywa, oczyścić, ugotować je, pokroić itp.

Kurczaka oczyścić, pokroić w paski, oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na oleju wraz z pokrojoną w piórka cebulą. Gdy cebula będzie miękka, a kurczak się zrumieni, na minutę dodać na patelnię zmiażdżony czosnek. Zawartość patelni przełożyć do garnka z warzywami.

Sezam podprażyć lekko.

Sos teriyaki:

  • 1,5 szklanki lekko ciepłej wody
  • 70 g brązowego cukru
  • 50 ml sosu sojowego (lub więcej/mniej do smaku)
  • 4 łyżki soku z limonki
  • sól do smaku
  • 1 lekko czubata łyżka skrobi ziemniaczanej

Wodę, cukier, sos sojowy, sok z limonki umieścić na głębokiej patelni. Podgrzewać do rozpuszczenia cukru, jeśli trzeba dodać więcej/mniej składników do smaku. Skrobię rozrobić w odrobinie wody i dodać na patelnię, podgrzewać do zgęstnienia. Doprawić do smaku solą.

Na patelnię dodać ugotowany makaron, wymieszać z sosem. Całość przelać do warzyw i kurczaka, wymieszać dokładnie. Jeśli trzeba, doprawić dodatkowo solą, cukrem bądź sokiem z limonki. Podawać posypane uprażonym sezamem.

 

Smacznego!

 

wtorek, 01 listopada 2016

 

Dziś chciałabym tylko podzielić się z Wami przepisem na moją wersję jednej z moich ulubionych potraw - placka po węgiersku. Chrupiące, duże placki ziemniaczane, w które zawinięty jest pyszny gulasz wołowy z papryką. Całość polana kwaśną śmietaną i podana z kiszonym ogórkiem. Nie muszę chyba nic więcej dodawać. Polecam!

 

Placek po węgiersku

Przepis powszechnie znany, moja wariacja.

Składniki na gulasz (4 porcje):

  • 500 g wołowiny na gulasz
  • 1 cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 500 ml esencjonalnego bulionu wołowego
  • 2 łyżki oleju
  • woda
  • 1 łyżka słodkiej papryki, ostra papryka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz

Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić posiekaną cebulę i pokrojone w kostkę mięso. Zrumienić z każdej strony i przełożyć do rondla. Wlać bulion, zagotować i przykryć nie całkiem. Gotować godzinę. W międzyczasie usunąć gniazda z papryk, pokroić papryki w kostkę i dorzucić do garnka. Gotować kolejne 1,5-2 godziny, aż mięso będzie całkiem miękkie, w razie potrzeby dolewając więcej wody, aby wszystko było pokryte. Następnie doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Jeśli za mało jest wody (wyparowała), dolać. Mąkę rozrobić w odrobinie wody i dodać do garnka. Gotować, aż sos zgęstnieje.

Placki (4 duże sztuki):

  • 1200 g ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 lekko czubate łyżki mąki
  • sól, pieprz, olej

Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce i odcisnąć z nadmiaru płynu. Dodać jajka i mąkę, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie. Na patelni wielkości średnicy talerza obiadowego rozgrzewać olej i kłaść dość cienką warstwę masy ziemniaczanej. Smażyć na rumiano, delikatnie przewracać na drugą stronę i smażyć z drugiej.

Ponadto:

  • kwaśna śmietana
  • ogórki kiszone, pokrojone
  • ew. ketchup

Gorące placki składać na pół z gulaszem w środku. Podawać z kwaśną śmietaną i pokrojonym ogórkiem.

 

Smacznego!

 

niedziela, 23 października 2016

 

Dawno nie było na blogu jakiegoś dania, będzie więc dziś. Plastry schabu zapiekane z cebulą, brokułem, śmietanką i żółtym serem. Szybkie do zrobienia, pyszne i pożywne :)

 

Schab zapiekany z cebulą, brokułem, serem i śmietanką

Przepis własny.

Składniki (4 porcje):

  • 700 g schabu
  • 1/2 brokuła (ok. 250 g)
  • 1 duża cebula
  • 200 ml kremówki 30 %
  • 130 g żółtego sera
  • sól, pieprz, przyprawy (użyłam mieszanki rozmarynu, oregano, tymianku, pieprzu)

Schab oczyścić z tłuszczu, pokroić na kotlety. Doprawić solą, pieprzem i przyprawami. Umieścić w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia – tak, aby przykryć dno. Na wierzchu położyć pokrojoną w piórka cebulę i zblanszowane różyczki brokuła. Śmietankę posolić lekko i popieprzyć, wylać na zapiekankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 1,5 godziny – do miękkości mięsa. Na ostatnie 15 minut przykryć wierzch plasterkami sera, aby się stopił. Podawać z ryżem lub ziemniakami.

 

Smacznego!

 

piątek, 14 października 2016

 

Wreszcie, po raz pierwszy zrobiłam moją ulubioną zupę - rosół! I muszę powiedzieć, że wyszedł pyszny!

Każdy ma swój własny przepis na ulubiony rosół, ale ja jestem bardzo wybredna. Uwielbiam rosół mojej Mamy, bo jest on pełen smaku, z charakterystyczną nutą. I prawie nigdy w żadnej restauracji, na żadnej uroczystości ani u nikogo w gościach nie jadłam rosołu, który by mi smakował - to była po prostu lekko żółtawa woda z makaronem, posypana jakimiś ziołami.

Jako wyzwanie postawiłam sobie: zrobić pyszny rosół bez żadnych kostek, veget itp. Nie dlatego, że to złe i okropne - wiecie, że nie jestem z takich. Po prostu chciałam się przekonać, czy da się zrobić pyszny rosół tylko z naturalnych składników - i DA SIĘ. Jak ja to mówię, to naprawdę można mi uwierzyć ;).

 

A teraz kilka moich prywatnych rad na temat idealnego rosołu:

1. Kluczowym elementem jest, aby nie nalać za dużo wody. Ja na 1 kg mięsa i 0,5 kg warzyw dałam zaledwie lekko ponad 2 litry wody i taka zupa wyszła pyszna i esencjonalna.

2. Mięso - przede wszystkim: musi być to mięso tłuste! Najlepiej z kościami, bo zawierają one również dużo smaku. Ja użyłam tym razem porcji rosołowych z kurczaka i tłustej wołowiny w proporcjach 2:1. Może kiedyś zrobię rosół tylko z drobiu. Tu taka mała rada dla początkujących: jeśli przeraża cię ilość tłuszczu w mięsie, które chcesz użyć do rosołu, to oznacza, że właśnie to mięso jest idealne ;).

3. Warzywa - musi ich być stosunkowo dużo, a nie jedna marchewka i pół pietruszki. Ja nie używam włoskiej kapusty i nie polecam, zmienia ona smak zupy. Dokładne proporcje zobaczycie w przepisie.

4. Przyprawy - klasycznie: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i - najważniejsze - dużo lubczyku. To właśnie lubczyk nadaje rosołowi tego charakterystycznego posmaku (nie wierzycie - tylko powąchajcie to zioło). No i podobno to całkiem dobry afrodyzjak, także dziewczyny (i chłopcy może też ;)) - sypnijcie lubczykiem.

5. Rosół trzeba gotować na minimalnym gazie, żeby tylko lekko pyrkał, ale to chyba oczywiste.

6. No i na koniec - podawajcie rosół tak, jak lubicie - ja na przykład lubię zupę z pływającą marchewką, pietruszką i kawałkami mięsa. Komentarze rosołowych "znawców", że rosół to musi być czysta zupa z odrobiną makaronu i plasterkami marchewki, uważam za śmieszne. Niech każdy je, jak chce!

To tyle chyba. Zapraszam więc na przepis!!!

 

Rosół, najlepszy

Przepis jest wypadkową wielu, wielu, które oglądałam w internecie, a także rad mojej Mamy i własnej intuicji. Podaję dokładnie takie proporcje, jakich użyłam.

Składniki (na nie za wielką porcję, jakieś 4 spore talerze, jak ktoś chce gar dla kilkuosobowej rodziny, trzeba podwoić):

  • 660 g kurczaka, może być cały kurczak bez piersi czy też korpus, udka i skrzydełka; ja użyłam porcji rosołowych
  • 340 g wołowiny rosołowej, użyłam szpondra z kością
  • 2 litry dobrej wody
  • włoszczyzna: 1 kawałek pora, 1 kawałek selera, 3 średnio-duże marchewki, 2 nie za duże pietruszki
  • 1/2 dużej cebuli
  • przyprawy: 5 ziarenek czarnego pieprzu, 4 kulki ziela angielskiego, 2 małe listki laurowe, 1 łyżka lubczyku suszonego
  • sól
  • do podania: makaron nitki lub wstążki jajeczny, posiekana natka pietruszki

Kurczaka i wołowinę delikatnie opłukać pod zimną wodą, podzielić na mniejsze kawałki (jeśli np. wołowina jest w jednym kawałku lub mamy całego kurczaka). Włożyć do dużego garnka i zalać 2 litrami zimnej wody. Postawić na gazie i zagotować. Gdy całość się zagotuje, usunąć szumowiny. Zmniejszyć palnik, tak, aby rosół tylko delikatnie pyrkał i przykryć pokrywką – nie całkowicie, tak na 3/4 garnka. Gotować 1,5 godziny.

W międzyczasie przygotować warzywa. Pietruszki i marchewki oczyścić, obrać obieraczką. Jeśli marchewki są duże, przekroić na połówki wszerz. Kawałek selera obrać, pora oczyścić, jeśli trzeba to usunąć wierzchnią stwardniałą warstwę. Cebulę przekroić na pół i obie części opalić na patelni tak, aby zrobiły się czarne. Po 1,5 godziny gotowania, do rosołu dodać warzywa oraz cebulę i wszystkie przyprawy – nie dodawać soli. Ponownie zagotować, zmniejszyć palnik, przykryć niecałkowicie jak poprzednio – gotować kolejną godzinę. Następnie odkryć i posolić (nie za dużo), gotować kolejne 40 minut.

W międzyczasie posiekać natkę, ugotować makaron. Gotowy rosół jeszcze raz doprawić solą i pieprzem do smaku, jeśli potrzeba. Ja dodałam tylko nieco soli, był idealny.

Do talerzy włożyć makaron. Teraz możemy nalewać do talerzy porcje rosołu z warzywami albo najpierw odsączyć rosół dokładnie na drobnym sitku lub gazie, aby był krystalicznie czysty – jak lubimy. Warzywa zachować, podawać z talarkami marchewki (lub innymi warzywami i kawałkami mięsa również). Posypać natką (choć ja nie lubię i nie sypię).

 

Smacznego!!!

 

Gotujący się rosół w garnku

 

A tak podany rosół lubię ja ;)

czwartek, 01 września 2016

 

Pad Thai to jedno z moich ulubionych dań. Prawie zawsze zamawiam je w azjatyckich knajpach, z różnym skutkiem, aż wreszcie postanowiłam wykonać to danie w domu. Może nie wyszło idealne, ale nadal bardzo dobre. Może będę ćwiczyć aż dopracuję je do perfekcji :). Uwaga: pasta z tamaryndu i sos rybny to dwa chyba najważniejsze składniki Pad Thaia, decydujące o jego charakterystycznym smaku. Jak je pominiecie, to już absolutnie nie będzie to danie. Zapraszam!

 

Pad thai z kurczakiem, klasyczny

Posiłkowałam się tym przepisem, podaję po modyfikacjach.

Składniki (3-4 porcje):

  • 200 g makaronu ryżowego wstążki
  • 4 łyżki oleju
  • 500 g filetów z piersi kurczaka (lub tofu lub krewetek)
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 2 dymki, sól, pieprz

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, przepłukać zimną wodą.

Kurczaka pokroić w paski, nieco popieprzyć i posolić. Cebulki z dymek posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i dymki i smażyć, aż kurczak przestanie być surowy. Dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek, smażyć 30 sekund. Wbić rozbełtane jajka i smażyć chwilę, aż się zetną. Dodać makaron, dobrze wymieszać, smażyć chwilę.

Sos:

  • 10 łyżek sosu rybnego
  • 5 łyżek soku z limonki
  • 5 łyżek pasty z tamaryndu
  • 7 łyżek cukru
  • 1/2-1 łyżki płatków chili

Składniki wymieszać, dodać na patelnię, wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Smażyć kilka minut. Dodać garść posiekanego szczypiorku z dymki, posolić do smaku, wymieszać.

Do podania:

  • 1 limonka pokrojona w cząstki
  • 1 miseczka orzeszków ziemnych, utłuczonych grubo w moździerzu
  • 1 miseczka posiekanego szczypiorku z dymki
  • płatki chili, kiełki fasoli mung

Makaron nakładać na talerze. Podawać z dodatkami (nie miałam kiełków).

 

Smacznego!

 

czwartek, 25 sierpnia 2016

 

Dziś prezentuję przepyszne naleśniki, które nadziałam pulled pork pieczonym w sosie pomidorowym z papryczką chili i czosnkiem oraz kukurydzą, żółtym wyrazistym serem i świeżym szczypiorkiem. Nie trzeba ich reklamować, wyszły naprawdę przepyszne. Polecam, polecam!

 

Naleśniki z pulled pork, sosem pomidorowym z chili, kukurydzą i żółtym serem

Przepis autorski.

Składniki na naleśniki (10 sztuk):

  • 3 duże jajka
  • 195 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 480 ml mleka wymieszanego z wodą (dowolnie)
  • olej

Wszystkie składniki prócz oleju zmiksować blenderem na gładką masę. Zostawić na 30 minut, następnie przemieszać. Patelnię do naleśników natłuszczać papierkiem zwilżonym olejem i smażyć cienkie naleśniki z obu stron.

Pulled pork w sosie pomidorowym z chili:

  • 500 g mięsa wieprzowego, np. łopatki (ale z szynki również wychodzi)
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki dobrego ketchupu
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 ostrej papryczki chili (bez pestek lub z pestkami, jeśli lubimy bardzo ostre)
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, słodka papryka w proszku, pieprz

Mięso pokroić w kostkę, umieścić w naczyniu żaroodpornym (niedużym). Passatę wymieszać z wodą, ketchupem, cukrem, drobno posiekanym chili i czosnkiem, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Wymieszać z mięsem w naczyniu. Nakryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zmniejszyć od razu do 160. Piec godzinę, następnie odkryć i piec następnie 4 godziny bez przykrycia, aż mięso będzie bardzo miękkie. Następnie porozdzielać włókna mięsa widelcami i włożyć z powrotem do wytworzonego sosu.

Ponadto:

  • 150 g żółtego sera o wyrazistym smaku, np. cheddar
  • 200 g kukurydzy (waga po odsączeniu)
  • szczypiorek, ostra papryka

Naleśniki smarować na środku porcją mięsa, sypać kukurydzą, serem, posiekanym szczypiorkiem i ostrą papryką. Zawijać w rulony.

 

Smacznego!!!

 

piątek, 17 czerwca 2016

 

Pyszne, klasyczne udka z kurczaka, które robią się właściwie same, trzeba je tylko co jakiś czas przewracać na blaszce. Musztarda francuska, dużo miodu, sól i pieprz. Z tych składników tworzy się pyszna glazura, a w efekcie otrzymujemy pełne smaku, chrupiące nóżki. Polecam!

 

Udka w glazurze miodowo-musztardowej z musztardą francuską

Przepis stąd, podaję własną wersję.

Składniki (4 porcje):

  • 8 podudzi z kurczaka (ze skórką)
  • 90 g płynnego miodu
  • 75 g musztardy francuskiej
  • 25 g musztardy delikatesowej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól, pieprz

Podudzia osuszyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, doprawić solą i pieprzem. Miód wymieszać z octem, olejem i musztardami, posolić. Połową glazury posmarować dokładnie udka i włożyć na 2 godziny do lodówki. Piekarnik nagrzać do 225 stopni. Udka polać glazurą (jeśli z nich spłynęła) i piec ok. 50 minut, co 10 minut przewracając i polewając resztą glazury z miseczki – ostatnie 15 minut piec pod grillem piekarnika. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.

 

Smacznego!

 

czwartek, 26 maja 2016

 

Ostatnio mało gotuję, mam nadzieję, że w najbliższych dniach się poprawię. A tymczasem zrobiłam na obiad smakowity makaron z kurczakiem, botwinką, mozzarellą, czosnkiem i płatkami migdałów. Pyszny i zdrowy. Zapraszam!

 

Tagliatelle z botwinką, kurczakiem, mozzarellą i migdałami

Przepis własny.

Składniki (3-4 porcje):

  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 2 pęczki botwinki z buraczkami
  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 1 kula mozzarelli
  • 3 łyżki płatków migdałowych, podprażonych

Makaron ugotować, odcedzić. W między czasie kurczaka oczyścić, posolić i popieprzyć. Pokroić na kawałki. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć do zrumienienia (kilka minut). Buraczki z botwinki obrać, pokroić w plasterki. Dodać na patelnię. Łodyżki i liście dokładnie umyć, pokroić i też dodać na patelnię. Wymieszać, smażyć, aż botwinka zmięknie i zmniejszy objętość. Dodać zmiażdżony czosnek, smażyć jeszcze chwilę.

Zawartość patelni wymieszać z makaronem, doprawić do smaku. Wymieszać z poszarpaną mozzarellą, podawać posypane migdałami.

 

Smacznego!

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10