Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: ryby

poniedziałek, 21 listopada 2016

 

Łosoś w delikatnej miodowej glazurze, złocisty z wierzchu, delikatny w środku. Do tego ulubione dodatki - zapraszam na zdrowy obiad.

 

Łosoś pieczony w miodowej glazurze z chili i imbirem

Przepis własny.

Składniki (2 porcje):

  • 2 filety z łososia, w sumie ok. 270 g (lub jeden duży – przekroić)
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sól, pieprz, chili w proszku, imbir w proszku

Łososia dokładnie osuszyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarować olejem. Oprószyć solą i pieprzem. W miseczce wymieszać miód, sos sojowy, chili i imbir (ilość w zależności od tego, jak ostre potrawy lubimy). Glazurą posmarować wierzch łososia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 10 minut, polewając glazurą. Następnie zwiększyć temperaturę do 200 stopni, łososia ponownie polać glazurą i położyć na 5-10 minut pod grillem, aby glazura się zrumieniła.

 

Smacznego!

 

Tagi: miód ryby
14:37, nashelly , Obiadowe
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 17 października 2016

 

Pyszny i prosty sposób na rybę - tak często przyrządzała pstrąga kiedyś moja Mama, z tym, że ona zazwyczaj używa tuszy. Ja, jak mówiłam, nienawidzę z całego serca jeść ryby i wydłubywać przy tym ości (nawet w restauracjach, gdy nie podają fileta z ryby, którą lubię najbardziej, to jej nie zamówię), dlatego też przyrządziłam filety. Trochę przypraw, masło i płatki migdałowe - zapraszam na obiad!

 

Pstąg pieczony w migdałach

Składniki (2 porcje):

  • 2 filety z pstrąga, razem ok. 300 g (lub jeden duży – podzielić)
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy (ja użyłam mieszanki ziół)
  • 2 garści płatków migdałowych

Filety oczyścić, jeśli trzeba, usunąć ości. Ułożyć skórką do dołu na blasze wyłożonej folią lub papierem do pieczenia. Posmarować z obu stron roztopionym masłem, posypać solą i przyprawami (nie za dużo). Posypać migdałami – tak, aby pokryć ryby. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 200 stopni, włożyć blachę na górę piekarnika i piec jeszcze 5 minut, aby migdały się zrumieniły. Uwaga: czas pieczenia może się zmienić w zależności od grubości filetów. Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie: ziemniaki i surówka z marchewki).

 

Smacznego!

 

sobota, 10 września 2016

 

Dziś zapraszam na pieczone pierogi z tuńczykiem, kukurydzą, pietruszką i cebulką. Dla nieliczących kalorie - można je również usmażyć w głębokim tłuszczu :). Jako, że wyjeżdżam na wakacje, nie wiem, kiedy będzie następny wpis, ale może upiekę coś w międzyczasie. Zobaczymy. Zapraszam :)

 

Pieczone pierogi z tuńczykiem, kukurydzą, cebulą i pietruszką

Inspiracja: ten przepis, jednak zmodyfikowałam go mocno – ciasto przygotowane wg oryginału nie ma prawa wyjść, jest całkowicie płynne; sypnęłam w efekcie chyba dwa razy więcej mąki, przez co pierogi były twardawe. Proponuję więc postąpić tak, jak opisałam poniżej. Zmodyfikowałam też farsz.

Składniki na ciasto:

  • 50 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 ml białego wina
  • woda

Masło roztopić, dodać wino, sól i mąkę. Następnie zagniatać, dolewając wody do tego momentu, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do miski, przykryć i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Farsz:

  • 2 małe cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 4 płaskie łyżki bułki tartej, woda, olej

Cebule posiekać, podsmażyć na oleju. Włożyć do miski. Tuńczyka i kukurydzę dokładnie odsączyć i dodać również do miski. Dodać pietruszkę i bułkę tartą, wymieszać, dolać nieco wody – tak, aby masa nie była zbyt sypka. Doprawić solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkowywać dość cienko, wycinać duże kółka (lub odrywać kawałki ciasta i rozpłaszczać w dłoniach. Na środku kłaść sporą porcję farszu, formować duże pierogi. Smarować olejem z obu stron i kłaść na natłuszczonej blasze. Piec w 200 stopniach ok. 45 minut – lub mniej/więcej, zależy od wielkości pierogów i grubości ciasta – aż ciasto się zrumieni. Można również smażyć pierogi na głębokim tłuszczu. Podawać z ulubionym sosem.

 

Smacznego!

 

niedziela, 28 sierpnia 2016

 

Dziś zapraszam na rybę w panierce cebulowej z musztardą jako odmianę dla zwykłej panierowanej ryby. Tak gdyby ktoś miał ochotę gotować w takie upały :) Ja użyłam makreli, która ma dość specyficzny smak, ale można użyć każdej innej białej ryby. A do tego można przygotować pieczone frytki z batatów ;). Zapraszam!

 

Makrela w panierce cebulowej z musztardą

Przepis z Palce lizać, podaję po zmianach.

Składniki (3 porcje):

  • 400 g filetów z makreli lub innej białej ryby
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 średnia cebula
  • 25 g bułki tartej
  • sól, pieprz, rozmaryn

Rybę oczyścić, osuszyć, ułożyć na blasze, oprószyć solą i pieprzem. Jajko roztrzepać, wymieszać z drobniutko posiekaną cebulą, olejem, bułką tartą, musztardą, cukrem, doprawić do smaku. Ułożyć grubą warstwą na filetach. Piec w 190 stopniach ok. 30 minut lub do czasu, aż panierka się zrumieni.

  

 

 

Frytki z batatów, pieczone

Składniki:

  • 2 dość duże bataty
  • 3 łyżki oliwy
  • sól

Bataty obrać, pokroić na dość równe, grube frytki. Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wymieszać z oliwą i solą. Piec w 180 stopniach ok. 20 minut lub do miękkości i chrupiącej skórki, co jakis czas przewracając.

 

Smacznego!

wtorek, 23 sierpnia 2016

 

Aż dziwne, że na blogu dotychczas nie pojawiły się klasyczne placki ziemniaczane, które przecieżuwielbiam. Ostatnio usmażyłam więc placki, a żeby nie było nudno, podałam je z nie tak bardzo typowymi dodatkami: gęstym jogurtem greckim, łososiem wędzonym na gorąco i świeżym koperkiem. Wszystko komponowało się pysznie i smakowało świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mmm, polecam!

 

Placki ziemniaczane, klasyczne

Przepis własny.

Składniki (ok. 10 placków):

  • 500 g ziemniaków
  • ew. 1 mała cebula
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz, olej do smażenia

Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć na durszlak. Zostawić na kilkanaście minut, aż woda wydzieli się z ziemniaków i odcieknie. Odcisnąć, aby uzyskać jak najbardziej suchą masę. Przełożyć ją do miski, dodać roztrzepane jajko, mąkę, startą cebulę jeśli używamy. Doprawić solą i pieprzem. Z masy formować nie za duże i dość płaskie placki i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia (kilka minut). Odsączać z tłuszczu na papierowym ręczniczku. Podawać z ulubionymi dodatkami, na słodko lub na słono.

 

 

 

Placki ziemniaczane z jogurtem greckim, wędzonym łososiem i koperkiem

Przepis własny.

Składniki na placki (ok. 10 placków):

  • 500 g ziemniaków
  • ew. 1 mała cebula
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz, olej do smażenia

Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć na durszlak. Zostawić na kilkanaście minut, aż woda wydzieli się z ziemniaków i odcieknie. Odcisnąć, aby uzyskać jak najbardziej suchą masę. Przełożyć ją do miski, dodać roztrzepane jajko, mąkę, startą cebulę jeśli używamy. Doprawić solą i pieprzem. Z masy formować nie za duże i dość płaskie placki i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia (kilka minut). Odsączać z tłuszczu na papierowym ręczniczku.

Podanie:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 100 g wędzonego łososia (lub dowolna ilość, użyłam wędzonego na gorąco)
  • szczypta soli, świeży koperek

Placki podawać z jogurtem, kawałkami łososia i koperkiem.

 

Smacznego!!!

 

poniedziałek, 30 maja 2016

 

Letni pyszny obiad - młode ziemniaczki i ryba w najprostszej postaci, bez przyćmiewania ich naturalnego smaku ;). Małe ziemniaki pieczone w maśle i oliwie z czosnkiem i rozmarynem, z chrupiącą skórką oraz dorsz pieczony w masełku  z koperkiem i cytryną. Pysznie! Polecam :)

 

 

Dorsz pieczony w maśle z koperkiem i cytryną

Przepis własny.

Składniki (2-4 porcje):

  • 500 g filetów z dorsza
  • 1 łyżka oliwy
  • 30 g masła
  • 1 pęczek koperku, sól, pieprz
  • sok z 1/2 małej cytryny

Rybę osuszyć, pokroić na porcje, ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (skórką do dołu). Masło stopić z oliwą, polać rybę. Posypać solą, pieprzem i koperkiem, polać sokiem z cytryny. Piec w 200 stopniach ok. 15 minut (lub mniej/więcej, zależy od grubości filetów).

 

 

 

 

Młode ziemniaki pieczone z czosnkiem, rozmarynem, masłem i oliwą

Przepis stąd, podaję po zmianach.

Składniki:

  • 750 g młodych małych ziemniaczków
  • 2 łyżki oliwy
  • 30 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, świeży lub suszony rozmaryn

Ziemniaki umyć, lekko oskrobać (ja lubię młode ziemniaczki w skórkach), osuszyć. Umieścić w naczyniu żaroodpornym lub w głębokiej blasze, na papierze do pieczenia. Masło stopić z oliwą, wymieszać z ziemniakami. Dodać obrane ząbki czosnku, posypać solą, pieprzem i rozmarynem. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Piec w 200 stopniach ok. 40 minut. Następnie odkryć, zwiększyć temperaturę do 220 stopni i piec kolejne 20 minut, aż ziemniaki się zrumienią.

 

Smacznego!!!

 

sobota, 12 marca 2016

 

Ulubiona sałatka mojej Siostry, przynajmniej w przeszłości. Najprostsza, jaka może być - makaron, kukurydza, tuńczyk i majonez, ot, cała filozofia. Ale naprawdę smaczna, klasyczne połączenie. Zapraszam więc!

 

Sałatka makaronowa z tuńczykiem, kukurydzą i majonezem

Przepis od mojej Mamy.

Składniki:

  • 240 g krótkiego makaronu (użyłam fusilli)
  • 2 puszki tuńczyka (260 g po odsączeniu)
  • 1 puszka kukurydzy (285 g po odsączeniu)
  • 150 g majonezu (lub do smaku)
  • sól, pieprz

Makaron ugotować, odcedzić, wystudzić. Wymieszać z odsączonym tuńczykiem i kukurydzą. Wymieszać z majonezem, doprawić do smaku.

 

Smacznego!

 

czwartek, 25 lutego 2016

 

Cokolwiek by nie było, nigdy nie zaniedbuję swoich obowiązków i nie zamierzam również zaniedbać bloga. Dlatego dziś, po krótkiej przerwie, zapraszam na przepis...

Połączenia tego nie wymyśliłam sama - zainspirowała mnie dawno temu pozycja z menu zakopiańskiej knajpki Pstrąg Górski ;). Pamiętałam, że była to ryba z musem jabłkowym, od siebie dodałam majeranek i cały sposób wykonania. Choć brzmi to nieco nietypowo, zapewniam, że smakuje bardzo dobrze. Zapraszam więc na pysznego pstrąga :)

 

Pstrąg pieczony w maśle z majerankiem i musem jabłkowym

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 400 g płatów pstrąga (2 płaty)
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, majeranek
  • 2 duże jabłka
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka cukru

Pstrąga oczyścić, wyjąć ości. Nasmarować masłem, oprószyć solą, pieprzem i majerankiem. Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. 15-20 minut (w zależności od grubości).

W międzyczasie przygotować mus. Jabłka obrać, usunąć gniazda, miąższ pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, dodać odrobinę wody i dusić kilka minut. Dodać cukier i gotować chwilę do lekkiego skarmelizowania. Zmiksować na gładki mus. Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i majerankiem. Podawać do ryby.

 

Smacznego!

 

Tagi: jabłka ryby
17:18, nashelly , Obiadowe
Link Komentarze (1) »
środa, 13 stycznia 2016

 

Błyskawiczny obiad, o ile nie robimy domowego pesto (obiecuję sobie, że kiedyś i ja to zrobię, jednak tym razem znów zależało mi na czasie). Makaron oblepiony pysznym sosem pesto podany z pieczonym łososiem do kompozycja klasyczna i bardzo udana. Wybierzcie więc dobre pesto i upieczcie dobrze łososia, aby nie był za suchy, a na pewno będziecie zadowoleni :) Polecam!

 

Spaghetti z pesto bazyliowym i pieczonym łososiem

Przepis własny.

Składniki (3-4 porcje):

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 90 g pesto bazyliowego (klasycznego)
  • 1 łyżka bazylii
  • 300 g filetu z łososia
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, czosnek

Makaron ugotować, odcedzić. Wymieszać z kilkoma łyżkami wody z gotowania oraz z pesto i bazylią. Dosolić do smaku, popieprzyć i dodać czosnek. W międzyczasie łososia wymieszać z oliwą, oprószyć solą i upiec w 200 stopniach przez około 15 minut. Następnie wyjąć, podzielić na kawałki i wymieszać z makaronem.

 

Smacznego! :)

 

niedziela, 27 grudnia 2015

 

Już po Świętach. Jak to zwykle bywa. Nie będę silić się na żadne refleksje, pozostawię Was za to z przepisem na ekstrawaganckie śledzie z pomysłu Wojciecha Modesta Amaro - z chutnyem cebulowo-żurawinowym i... jałowcową bitą śmietaną. Czy mi smakowały? Cóż, były dość dziwne, do moich ulubionych śledzi z pewnością należeć nie będą, ale świetnie poszerzyć mogą horyzonty smakowe. Także polecam - dla odważnych.

 

Śledzie z chutneyem żurawinowo-cebulowym i bitą śmietaną jałowcową

Inspiracja: przepis Wojciecha Modesta Amaro (klik), wykonałam wg własnego uznania.

Składniki (mała porcja):

  • 2 duże płaty matjasów
  • 2 cebule
  • 4 łyżki suszonych żurawin
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 czubata łyżka cukru
  • sól, pieprz, rozmaryn
  • 75 ml kremówki + 4 jagody jałowca
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru

Śledzie namoczyć przez noc, osuszyć.

Cebule posiekać, wrzucić na rozgrzaną oliwę. Smażyć na niewielkim ogniu przez 30 minut, aż zmiękną – dolewając w razie potrzeby odrobinę wody. Dodać cukier, skarmelizować cebule. Wmieszać żurawiny, pogotować jeszcze chwilę. Doprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Wystudzić, schłodzić.

Zimną śmietankę ubić, pod koniec dodając puder i dużą szczyptę soli. Wmieszać rozgnieciony jałowiec. Zaraz przed podaniem na talerzu umieścić konfiturę cebulową, na to śledzie, a na wierzch wyłożyć bitą śmietankę. Posypać żurawinami.

 

Smacznego!

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5