Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: rabarbar

niedziela, 08 maja 2016

 

Ileż to razy słyszeliście od babci, koleżanki, mamy czy też sami mówiliście: "jakoś dziś mi to ciasto, co zawsze nie wyszło, nie wiem czemu, może zły dzień mam, produkty jakieś trefne albo krasnoludki weszły mi do piekarnika?" ;)

Otóż mam zamiar powiedzieć bardzo prostą rzecz. Pieczenie ciast, robienie deserów to po prostu CHEMIA. Oczywiście, jest jeszcze fantazja, kreatywność, pomysł, ale mówię w tym momencie o najbardziej podstawowych czynnościach przygotowywania, mieszania, pieczenia itp. Żeby dobrze upiec jakieś ciasto czy zrobić deser, trzeba zrozumieć, na jakiej zasadzie to wszystko się dzieje.

Np. gdy wkładamy nieschłodzoną tartę do piekarnika, zanim mąka zwiąże ciasto, roztapiające się masło "ściągnie" boki w dół i tarta skurczy się i opadnie. Lub mój ulubiony przykład - masło: gdy dodamy je do kremu, NIE MA OPCJI żeby krem ten się rozrzedził - gdy tak się stanie, wystarczy go chłodzić i na powrót się zagęści bo NIE MOŻE być inaczej - masło, chłodząc się, ZAWSZE stężeje.

Otóż to - potrzebna jest WIEDZA. Wyobraźcie sobie chemika, który konstruuje bombę, nie wiedząc, na jakiej zasadzie to robi i posługując się w ciemno jakąś instrukcją znalezioną na blogu o pirotechnice ;). Korzystając z intuicji i metody naszych babć zawsze będzie zdarzało się „coś" - dziś mi ciasto nie wyszło, a bo nie zawsze wychodzi, a bo to od pogody zależy" czy czegoś innego ;). Oczywiście, nie zawsze musimy wiedzieć, co zawiniło - czasem potrzebujemy nieźle się namyśleć, aby do tego dojść, ale przyczyna jest zawsze. Otóż to nie jest żadna magia, a chemia, więc jak zrozumie się mechanizm działania i będzie go przestrzegać, wszystko powinno wyjść ok ;).

A na deser, po długiej przerwie notabene, zapraszam na maślane ciasto drożdżowe z maślano-cukrową polewą, kruszonką i rabarbarowym sosem. Wiosennie :)

 

Drożdżowy placek maślany z kruszonką i sosem rabarbarowym

Przepis na placek z książki Cukiernia Lidla (z małymi zmianami), na sos – własny. UWAGA: przepis na b. małą keksówkę.

Składniki (keksówka ok. 21x10 cm):

  • 1 łyżeczka drożdży suszonych
  • 20 g cukru
  • 40 ml mleka, ciepłego
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 duże żółtko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 25 g masła, stopionego

Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i ciepłym (nie gorącym) mlekiem, zostawić na 15 minut, aż zaczną pracować. Żółtko utrzeć z resztą cukrów na puch.

Następnie do miski wsypać mąkę, sól, dodać gotowy rozczyn drożdżowy, utarte żółtka i roztopione masło. Zagnieść ciasto i porządnie wyrobić (10 minut). Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godziny, aż podwoi objętość.

Palone masło z cukrem:

  • 25 g masła
  • 25 g cukru

Masło i cukier umieścić w garnuszku i gotować na małym ogniu kilka minut, aż się skarmelizuje.

Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść i wylepić nim natłuszczoną blaszkę. Wstawić na 15 minut do lodówki.

Następnie ciasto wyjąć z lodówki, polać mieszanką masła i cukru. Odstawić do wyrośnięcia w blaszce na 30 minut.

Kruszonka:

  • 25 g masła
  • 25 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 40 g mąki pszennej

Z podanych składników zagnieść kruszonkę. Wyrośnięte ciasto posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ok. 30-35 minut.

Sos rabarbarowy:

  • 120 g czerwonego rabarbaru, pokrojonego w 1 cm kawałki
  • 4 łyżki cukru (lub do smaku)
  • 1 płaska łyżka skrobi

Rabarbar umieścić w garnku z cukrem i 3 łyżkami wody i gotować kilkanaście minut, aż zmięknie i częściowo się rozpadnie. Skrobię rozrobić w 1/2 szklanki wody i dodać do garnka. Gotować do zgęstnienia, w razie czego dodając nieco więcej wody. Sosem polewać ciasto.

 

Smacznego!

 

poniedziałek, 25 maja 2015

 

Dawno nie było na blogu nic słodkiego, a więc chyba dziś najwyższy czas. Jako, że sezon na rabarbar już się kończy, jako blogerka kulinarna nie wypadało, żebym nie przygotowała z nim ani jednego wypieku. Zapraszam więc na smakowite kruche ciasto z waniliowym creme patissiere, rabarbarem i kokosową kruszonką. Proste i pyszne. Ciacho nie jest mocno słodkie, a więc jeśli ktoś szuka porażającej słodyczy, powinien dodać więcej cukru. Polecam serdecznie!

 

Kruche ciasto z rabarbarem, crème pâtissière i lekko kokosową kruszonką

Przepis inspirowany tym, efekt – autorski.

Kruche ciasto maślane (średnia blaszka, ok. 30x40 cm):

  • 200 g masła, zimnego
  • 320 g mąki
  • 80 g cukru pudru
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Wszystkie składniki prócz jajka umieścić w misce, siekać nożem, a następnie palcami formować kruszonkę. Dodać jajko i zagnieść gładką kulę ciasta. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Następnie podzielić na pół. Połowę schować do lodówki, a resztę rozwałkować i wylepić nim natłuszczoną formę. Schłodzić ponownie. Podpiekać przez 20 minut w 180 stopniach.

Crème pâtissière (przepis z Moich Wypieków):

  • 500 ml mleka
  • 5 żółtek
  • 85 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 34 g mąki pszennej
  • 34 g mąki ziemniaczanej

Mąkę, żółtka i 150 ml mleka zmiksować blenderem na gładką masę. Resztę mleka zagotować z cukrem i wanilią. Następnie zmniejszyć palnik i dodać do garnka masę mączną. Podgrzewać, wciąż mieszając trzepaczką, do uzyskania gładkiego, gęstego kremu. Wystudzić, umieszczając na powierzchni kremu folię, aby nie utworzył się kożuch.

Ponadto:

  • 500 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej

Rabarbar umyć, pokroić na kawałki. Wymieszać w misce z cukrem i mąką.

Na podpieczonym spodzie rozsmarować krem budyniowy. Następnie posypać kawałkami rabarbaru. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałą  część ciasta. Piec w 180 stopniach ok. 40 minut. Wystudzić.

 

Smacznego! :)

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

środa, 14 maja 2014

 

Zawsze bawiły mnie komentarze pod wypiekami na różnych blogach, autorstwa osób raczej nieznających się  na kuchni ;) Komentarze w stylu: "ciasto całkowicie się spaliło", "za kwaśne", "za słodkie" itp. - osoby tak ślepo podążające za przepisami, które nie mogą włożyć w ciasto choć taką ociupinkę inwencji, by spróbować masę lub wyjąć palące się ciasto z piekarnika :).

Druga sprawa, która zawsze mnie bawi, to ludzie wieszający psy na wykwintnych tortach z klasycznymi kremami maślanymi. Oczywiście, nie wszystko musi każdemu smakować - ja np. nie lubię serników, ale potrafię docenić DOBRY sernik - zaznaczając tylko, że to nie moje gusta smakowe. Do niektórych smaków trzeba po prostu dorosnąć - tak jest właśnie z tradycyjnymi tortami, nie każdemu smakują, ale dobrze zrobiony krem maślany to duża sztuka, nie to co zmiksowanie mascarpone ze śmietanką. Podobnie jest z wypiekami określanymi jako "za słodkie" albo "za mało słodkie" - naprawdę, czy trzeba tłumaczyć tak proste fakty, jak to, że specyfiką niektórych ciast jest to, że są bardzo słodkie, a inne - mało? Bardzo słodkie są mazurki, bardzo słodkie są niektóre torty. Mało słodkie na przykład - drożdżowe babki lub też wytrawne ciasta czekoladowe... Sztuką jest odróżniać to, co powinno być mniej, a co bardziej słodkie i to doceniać, a nie działać wciąż według utartego schematu.

Cukiernictwo jest sztuką - oczywiste więc, że "zwykły wypiekacz ciasta" nie zna się na niej tak, jak osoba, która jednak trochę już w tym tkwi. Ale może w takim razie takie osoby niech nie porywają się na pieczenie bardziej wyszukanych ciast, krytykując potem ich autorów ;). Bo co innego mieć swój gust a co innego ocenić, czy wypiek jest DOBRY. I tak np. bardzo słodki tort może komuś nie smakować, ale być wypiekiem wyśmienitym, a jeśli ktoś nie potrafi tego docenić... Cóż, nie można znać się na wszystkim. Ale ja na przykład nie biorę się za profesjonalne ocenianie architektury, jeśli się na tym nie znam - po prostu ;). Bo nie sztuką jest piec tylko torty na biszkopcie z masą z mascarpone - ale próbować różnych receptur. I absolutnie nie mam na celu krytykowania różnych gustów - ale trzeba odróżnić to, że coś NIE SMAKUJE od tego, że coś jest po prostu ŹLE ZROBIONE. Więc ktoś, kto nie ma smaku wyuczonego na tyle, by umieć doceniać wypieki różnorodne, niech po prostu powie, że coś mu nie smakuje, a nie zabiera się za ocenianie albo pieczenie czegoś, czego nie potrafi zrozumieć :).

***************

A tymczasem prezentuję pyszne, proste maślane ciasto ucierane - bo prostotę również trzeba umieć doceniać. Dodałam do niego marcepan, a na cieście ułożyłam pokrojony rabarbar. Pyszne, szybkie... Polecam!

 

Ciasto marcepanowe z rabarbarem

Przepis stąd, ja jednak dodałam nieco więcej marcepanu i użyłam rabarbaru.

Składniki (keksówka):

  • 150 g marcepanu
  • 125 g masła, miękkiego
  • 120 g cukru + 2 łyżki
  • kilka kropel ekstraktu migdałowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 160 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 400 g rabarbaru
  • cukier puder

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Masło utrzeć na puch z cukrem, solą i ekstraktem, a następnie po kolei dodawać jajka, wciąż miksując. Następnie dodać pokrojony drobno marcepan, zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Zmiksować. Rabarbar oczyścić, oskrobać i pokroić w kawałki. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i ułożyć na cieście. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 45-60 minut (zależy od głębokości formy), do suchego patyczka. Gdyby zbyt mocno rumieniło się z góry, przykryć folią aluminiową. Ciasto przestudzić i posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego! :)



 

Ten wpis bierze udział w akcji:

niedziela, 19 maja 2013

 

Dziś prezentuję zwykłe można by rzec ciasto - zwykłe, ale za to pyszne. Proste, domowe. Kojarzące się z latem, kuchnią babci i rodzinnymi spotkaniami. Ciasto z rabarbarem - ucierane, maślane. Z najlepszą kruszonką - nie suchą, odpowiednio słodką i maślaną. Przepyszne. Polecam gorąco!

 

Proporcje składników z przepisu na ciasto od Kasi (klik), ja jednak nie ubijałam białek, wmiksowałam zaś całe jajka (nie przepadam za zbytnio puszystymi ciastami). Rabarbar, kruszonka oraz połączenie – pomysł własny.


Składniki (dość długa keksówka):

  • 120 g miękkiego masła
  • 120 g cukru
  • 120 g mąki
  • 2 duże jajka
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 300-400 g rabarbaru + 2 łyżki cukru + 1 łyżka mąki

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Rabarbar umyć, oskrobać, osuszyć i pokroić na ok. 2 cm kawałki. Umieścić je w misce, zasypać 2 łyżkami cukru i odstawić, aż lekko puści sok.

Masło utrzeć z cukrem na puch, a następnie dodawać po jednym jajku, cały czas dokładnie miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą, dodać do ciasta. Wlać waniliowy ekstrakt i wszystko jeszcze raz dokładnie utrzeć mikserem. Masę przełożyć równomiernie do natłuszczonej i wysypanej bułką formy.

Z miski z rabarbarem wylać resztki soku, które z niego wyciekły. Wymieszać z 1 łyżką mąki i wyłożyć równomiernie na ciasto w blaszce.

Kruszonka:

  • 100 g mąki
  • 70 g masła
  • 60 g cukru pudru

Z podanych składników zagnieść kruszonkę, formując ją palcami (można ewentualnie stopić masło i wtedy zrobić kruszonkę, dla niektórych jest to wygodniejszy sposób). Wysypać ją równomiernie na ciasto z rabarbarem. Całość piec ok. 45 minut w 180 stopniach. Wyjąć z pieca i wystudzić.

 

Smacznego!!! :)

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji: