Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: makaron

czwartek, 05 stycznia 2017

 

Coś egzotycznego, prostego do zrobienia, niebanalnego i przy tym zdrowego? Zapraszam na spring rolls - czyli "roladki" z papieru ryżowego, u mnie zawijane ze smażonymi na maśle krewetkami, słupkami świeżej marchewki i ogórka, sosem sojowym, przyprawami, orzeszkami i sojowym makaronem. Do podania - ulubiony sos w klimacie azjatyckim, np. łagodny sojowy lub słodko-kwaśny chili, w którym będziemy maczać nasze spring rollsy. Idealne na wszelkiego rodzaju imprezy, ja na pewno zrobię jeszcze kiedyś niejedną wersję. Zapraszam!

P.S. Potrawę robiłam i fotografowałam wieczorem, dlatego światło jest jakie jest. 

 

 

Spring rolls z krewetkami, makaronem sojowym, orzeszkami, ogórkiem i marchewką

Przepis autorski.

Składniki (8 sztuk):

  • 8 arkuszy papieru ryżowego
  • 24 krewetki królewskie
  • 1/2 długiego ogórka
  • 1 marchewka
  • 100 g makaronu sojowego
  • sól, pieprz, sos sojowy, bazylia lub świeża kolendra, ostra papryka
  • 1 pełna łyżka masła
  • sos sojowy lub chili do podania
  • 2 garści orzeszków ziemnych lub nerkowca, posiekanych

Z krewetek urwać delikatnie ogonki i usunąć jelita. Osuszyć, wrzucić na rozgrzane masło i usmażyć po 2 minuty z obu stron. Oprószyć solą i pieprzem. Ostudzić.

Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, przelać zimną wodą, odcedzić.

Marchew i ogórka umyć, marchew oskrobać, warzywa pokroić w cienkie paseczki.

Na patelnię wlać ciepłą wodę. Pojedynczo zamaczać w niej arkusze papieru ryżowego, aż staną się miękkie. Delikatnie przekładać pojedynczo na dużą deskę, uważając, aby się nie posklejał. Na środku umieścić porcję makaronu, po 3 krewetki, trochę ogórka i marchewki oraz orzeszki. Skropić sosem sojowym, posypać solą, bazylią lub porwaną kolendrą i odrobiną ostrej papryki. Zwijać jak krokiety i odkładać na duży talerz, przykrywając ściereczką, aby rollsy nie wysychały.

Podawać w temperaturze pokojowej, maczając w sosie sojowym lub sosie chili.

 

Smacznego!

 

Przed zawinięciem

środa, 14 grudnia 2016

 

Dziś zapraszam na pyszny makaron z kurczakiem, liśćmi szpinaku, pomidorem i kremowym sosem curry. Bardzo smaczne, aromatyczne i pożywne :)

 

Farfalle z kurczakiem w kremowym sosie curry, szpinakiem i pomidorami

Przepis własny.

Składniki (3-4 porcje):

  • 250 g makaronu farfalle lub innego krótkiego
  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 1 pełna łyżka oleju kokosowego
  • 1/2 cebuli
  • 1 pomidor
  • 3 garści świeżego szpinaku
  • 200 ml kremówki 30 %
  • 1,5 łyżki curry
  • sól, pieprz, chili w płatkach, płatki migdałów

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Kurczaka oczyścić, pokroić, oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na oleju kokosowym – nie ma się rumienić, jedynie przestać być surowy. W połowie smażenia dorzucić posiekaną cebulę, a następnie pokrojonego drobno pomidora (bez gniazda) oraz umyty, porwany szpinak. Smażyć, aż szpinak zwiędnie, a płyn odparuje.

Kremówkę rozrobić w szklance z curry, dodać na patelnię. Do szklanki dodać wodę do 1/3 objętości, aby wypłukać resztki sosu i dodać na patelnię. Zagotować. Wrzucić makaron, wymieszać i gotować do zgęstnienia sosu.

Doprawić do smaku solą i płatkami chili. Podawać posypane uprażonymi migdałami.

 

Smacznego!

 

sobota, 19 listopada 2016

 

 

Kolorowe danie w klimacie azjatyckim. Makaron chow mein, warzywa, kurczak i sos teriyaki. Posypane sezamem. Duża porcja, zapraszam.

 

Chow mein z kurczakiem, brokułem, kalafiorem i marchewką w sosie teriyaki

Przepis własny.

Składniki (4 porcje):

  • 250 g makaronu chow mein
  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 750 g mieszanki warzyw: brokułów, kalafiora, marchewki (użyłam mrożonej)
  • sól, pieprz
  • sezam

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, przelać zimną wodą na durszlaku. Jeśli mamy warzywa mrożone, rozmrozić je i podgotować (mają być jednak jędrne, a nie rozpadać się). Odcedzić i włożyć do dużego garnka. Jeśli mamy świeże warzywa, oczyścić, ugotować je, pokroić itp.

Kurczaka oczyścić, pokroić w paski, oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na oleju wraz z pokrojoną w piórka cebulą. Gdy cebula będzie miękka, a kurczak się zrumieni, na minutę dodać na patelnię zmiażdżony czosnek. Zawartość patelni przełożyć do garnka z warzywami.

Sezam podprażyć lekko.

Sos teriyaki:

  • 1,5 szklanki lekko ciepłej wody
  • 70 g brązowego cukru
  • 50 ml sosu sojowego (lub więcej/mniej do smaku)
  • 4 łyżki soku z limonki
  • sól do smaku
  • 1 lekko czubata łyżka skrobi ziemniaczanej

Wodę, cukier, sos sojowy, sok z limonki umieścić na głębokiej patelni. Podgrzewać do rozpuszczenia cukru, jeśli trzeba dodać więcej/mniej składników do smaku. Skrobię rozrobić w odrobinie wody i dodać na patelnię, podgrzewać do zgęstnienia. Doprawić do smaku solą.

Na patelnię dodać ugotowany makaron, wymieszać z sosem. Całość przelać do warzyw i kurczaka, wymieszać dokładnie. Jeśli trzeba, doprawić dodatkowo solą, cukrem bądź sokiem z limonki. Podawać posypane uprażonym sezamem.

 

Smacznego!

 

środa, 19 października 2016

 

Dziś zapraszam na proste danie, które robiła często moja mama, gdy byłam w wieku szkolnym ;) - tortellini z sosem serowym i zielonym groszkiem, ja od siebie dodałam jeszcze kawałki brokuła. Pyszne i sycące, dobre na zimową porę. Ostatnio na blogu dużo prostych, zwyczajnych dań, bardziej inspiracji niż stricte przepisów. Ale o ile w ogóle będę dalej prowadzić tego bloga, to raczej takie dania będą się teraz pojawiać.

 

Tortellini z sosem serowym, groszkiem i brokułem

Przepis własny.

Składniki (4 porcje):

  • 1 opakowanie tortellini z ulubionym nadzieniem (250 g)
  • 1 puszka groszku zielonego
  • 1/2 brokuła (ok. 250 g)
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 400 ml mleka
  • 115 g żółtego sera o wyrazistym smaku, startego
  • sól, pieprz, odrobina curry

Tortellini ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić. Brokuła oczyścić, podzielić na małe różyczki i ugotować al dente. Groszek odsączyć.

W rondlu roztopić masło, dodać mąkę i zasmażyć. Dodawać stopniowo mleko, mieszając trzepaczką, do uzyskania gładkiego beszamelu. Dodać ser, wymieszać do rozpuszczenia. Doprawić do smaku. Sos wymieszać z tortellini i groszkiem. Nakładać na talerze, na wierzch kłaść kawałki brokuła.

 

Smacznego!

 

środa, 12 października 2016

 

Zapraszam na całkiem dobry ;) makaron z kremowym sosem z dyni hokkaido, smażoną szynką, pieczarkami i natką pietruszki. Zdrowy, szybki no i sezonowy do tego :)

 

Penne z sosem dyniowym, smażoną szynką, pieczarkami i natką pietruszki

Przepis własny.

Składniki (3-4 porcje):

  • 1 mała dynia hokkaido (ok. 800 g)
  • 1 łyżka masła
  • 250 g makaronu penne lub innego krótkiego
  • 200 g szynki (użyłam polędwicy sopockiej)
  • 350 g pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz

Dynię pokroić na duże kawałki, usunąć pestki oraz „ogonek” i brzydkie fragmenty skórki, upiec lub ugotować na miękko. Następnie zmiksować blenderem na gładkie puree. Dodać łyżkę masła i kilka łyżek wody, jeśli będzie za gęste. Wymieszać z natką, doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować, odcedzić, wymieszać z puree dyniowym.

Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry lub półplastry, szynkę pokroić na paseczki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić grzyby i smażyć na małym ogniu, aż zwiędną. Dodać szynkę i smażyć, aż wszystko się zrumieni. Wymieszać z makaronem. Doprawić do smaku. Można posypać startym serem lub zapiec.

 

Smacznego!

 

czwartek, 01 września 2016

 

Pad Thai to jedno z moich ulubionych dań. Prawie zawsze zamawiam je w azjatyckich knajpach, z różnym skutkiem, aż wreszcie postanowiłam wykonać to danie w domu. Może nie wyszło idealne, ale nadal bardzo dobre. Może będę ćwiczyć aż dopracuję je do perfekcji :). Uwaga: pasta z tamaryndu i sos rybny to dwa chyba najważniejsze składniki Pad Thaia, decydujące o jego charakterystycznym smaku. Jak je pominiecie, to już absolutnie nie będzie to danie. Zapraszam!

 

Pad thai z kurczakiem, klasyczny

Posiłkowałam się tym przepisem, podaję po modyfikacjach.

Składniki (3-4 porcje):

  • 200 g makaronu ryżowego wstążki
  • 4 łyżki oleju
  • 500 g filetów z piersi kurczaka (lub tofu lub krewetek)
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 2 dymki, sól, pieprz

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, przepłukać zimną wodą.

Kurczaka pokroić w paski, nieco popieprzyć i posolić. Cebulki z dymek posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i dymki i smażyć, aż kurczak przestanie być surowy. Dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek, smażyć 30 sekund. Wbić rozbełtane jajka i smażyć chwilę, aż się zetną. Dodać makaron, dobrze wymieszać, smażyć chwilę.

Sos:

  • 10 łyżek sosu rybnego
  • 5 łyżek soku z limonki
  • 5 łyżek pasty z tamaryndu
  • 7 łyżek cukru
  • 1/2-1 łyżki płatków chili

Składniki wymieszać, dodać na patelnię, wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Smażyć kilka minut. Dodać garść posiekanego szczypiorku z dymki, posolić do smaku, wymieszać.

Do podania:

  • 1 limonka pokrojona w cząstki
  • 1 miseczka orzeszków ziemnych, utłuczonych grubo w moździerzu
  • 1 miseczka posiekanego szczypiorku z dymki
  • płatki chili, kiełki fasoli mung

Makaron nakładać na talerze. Podawać z dodatkami (nie miałam kiełków).

 

Smacznego!

 

czwartek, 18 sierpnia 2016

 

Dziś makaron. Muszę przyznać, że wyjątkowo mi się udał, bo bardzo lubię pieczoną paprykę i pieczony czosnek. Do tego trochę świeżego szpinaku, który akurat miałam w lodówce, pokruszona feta i prażony słonecznik. Choć sos wygląda jak pomidorowy, nie ma w nim żadnych pomidorów, to tylko słodki smak papryki i aromat czosnku i dlatego uważam, że jest nietypowy - bo w większości podobnych sosów pomidory jednak się dodaje. A tutaj wyszło super i bez nich, dlatego polecam serdecznie wielbicielom pieczonej papryki i nie tylko!

 

Mafaldine corte z sosem z pieczonej papryki i czosnku, szpinakiem, fetą i słonecznikiem

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 280 g makaronu krótkiego, np. mafaldine corte
  • 1,1 kg czerwonych papryk
  • 1,5 małej główki czosnku lub 1 duża
  • 2 łyżki dobrego oleju
  • 2 garści liści świeżego szpinaku
  • sól, pieprz, ostra papryka w proszku
  • 100 g sera feta
  • 3 łyżki pestek słonecznika

Papryki umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na duże kawałki. Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do góry. Z główek czosnku odciąć wierzch, ułożyć na blasze w łupinkach. Całość wstawić na górę piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 30 minut, przewracając raz, aż skórka na paprykach zmięknie i zrobi się lekko czarna. Następnie wyjąć, papryki włożyć do foliowego woreczka. Gdy ostygną, usunąć skórki (będą łatwo odchodzić). Przełożyć do miski. Wycisnąć też upieczony czosnek. Dodać olej i zmiksować całość na gładki sos. Doprawić solą, papryką i pieprzem do smaku.

Makaron ugotować, odcedzić, wymieszać z sosem. Dodać porwane listki szpinaku. Podgrzać, rozłożyć na talerze. Podawać posypane fetą i uprażonym słonecznikiem.

 

Smacznego!

 

piątek, 01 lipca 2016

 

Mój ulubiony rodzaj makaronu - czyli makaron w domowym sosie pomidorowym, tym razem z czarnymi oliwkami, czosnkiem i cebulką. Pyszny, lekko, dobry zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam!

 

Penne z Apulii z sosem pomidorowym i czarnymi oliwkami

Przepis stąd, podaję po zmianach.

Składniki (4 porcje):

  • 340 g makaronu penne
  • 800 g pomidorów z puszki krojonych lub 1 kg świeżych
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 słoiczek czarnych oliwek (ok. 75 g po odsączeniu)
  • sól, pieprz, oregano

Makaron ugotować, odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulkę i zeszklić. Dorzucić czosnek, smażyć minutę. Dodać pomidory z puszki z całym sokiem (lub świeże pomidory: obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone). Przykryć i dusić 20 minut. Następnie odkryć, rozgnieść nieco tłuczkiem i  gotować kilka minut, aż całość lekko zgęstnieje. Dodać cukier, doprawić oregano i solą. Wmieszać makaron, gotować, aż oblepi się sosem. Wmieszać odsączone i pokrojone oliwki. Doprawić do smaku.

 

Smacznego!

 

poniedziałek, 20 czerwca 2016

 

Letni obiad po raz kolejny. Dziś proponuję makaron tagliatelle z kremowym puree z bobu ze śmietanką, oliwą, czosnkiem i oregano, a do tego - wysmażony na chrupiąco boczek. Bardzo lubię to połączenie. Pyszności :)

 

Tagliatelle w kremowym sosie z bobu z chrupiącym boczkiem

Przepis stąd, podaję po zmianach.

Składniki (3-4 porcje):

  • 210 g makaronu tagliatelle lub innych szerokich wstążek
  • 500 g bobu
  • 100 g wędzonego boczku w cienkich plastrach
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • sól, pieprz, oregano

Makaron ugotować, odcedzić, przelać wodą. Plastry boczku wytopić na suchej patelni. Gdy będą chrupiące, zdjąć z patelni, a na patelnię z wytopionym tłuszczem włożyć makaron, wymieszać.

Bób wrzucić na wrzątek, blanszować 3 minuty i odcedzić. Obrać z łupinek. Garść zostawić do dekoracji, a resztę następnie znów wrzucić na wrzątek i gotować ok. 15 minut lub do czasu aż będzie bardzo miękki. Odcedzić. Dodać zmiażdżony czosnek, oliwę, śmietankę, zmiksować na puree. Doprawić do smaku. Wymieszać z makaronem, podgrzać. Podawać z plastrami chrupiącego boczku, udekorowane odłożonym bobem.

 

Smacznego!

 

czwartek, 26 maja 2016

 

Ostatnio mało gotuję, mam nadzieję, że w najbliższych dniach się poprawię. A tymczasem zrobiłam na obiad smakowity makaron z kurczakiem, botwinką, mozzarellą, czosnkiem i płatkami migdałów. Pyszny i zdrowy. Zapraszam!

 

Tagliatelle z botwinką, kurczakiem, mozzarellą i migdałami

Przepis własny.

Składniki (3-4 porcje):

  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 2 pęczki botwinki z buraczkami
  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 1 kula mozzarelli
  • 3 łyżki płatków migdałowych, podprażonych

Makaron ugotować, odcedzić. W między czasie kurczaka oczyścić, posolić i popieprzyć. Pokroić na kawałki. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć do zrumienienia (kilka minut). Buraczki z botwinki obrać, pokroić w plasterki. Dodać na patelnię. Łodyżki i liście dokładnie umyć, pokroić i też dodać na patelnię. Wymieszać, smażyć, aż botwinka zmięknie i zmniejszy objętość. Dodać zmiażdżony czosnek, smażyć jeszcze chwilę.

Zawartość patelni wymieszać z makaronem, doprawić do smaku. Wymieszać z poszarpaną mozzarellą, podawać posypane migdałami.

 

Smacznego!

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9