Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi

Wpisy z tagiem: cukinia

środa, 30 listopada 2016

 

Kremowe risotto z duszoną cukinią, smażoną salami, parmezanem i oregano. Nawet mi bardzo smakowało, a ostatnio mało rzeczy mi smakuje. Także polecam serdecznie :)

 

Risotto z cukinią, salami i parmezanem

Przepis własny.

Składniki (3-4 porcje):

  • 200 g ryżu do risotto, np. arborio, carnaroli
  • 120 g salami
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1 duża cukinia
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 ml białego wina
  • 900 ml lekkiego bulionu drobiowego lub warzywnego, gorącego
  • sól, pieprz, oregano
  • 2 łyżki tartego parmezanu + do posypania

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić drobno posiekaną cebulkę i zeszklić. Dodać ryż i smażyć chwilę, mieszając, aby wszystkie ziarenka obtoczyły się w tłuszczu. Wlać wino, gotować do odparowania. Następnie po chochli wlewać bulion, za każdym razem przykrywając patelnię i gotując do wchłonięcia się płynu. Czynność powtarzać do wyczerpania bulionu lub do czasu, aż ryż będzie miękki i kremowy.

W międzyczasie salami pokroić na półplasterki i wytopić na innej patelni, odłożyć na bok. Na tłuszcz wytopiony z salami włożyć pokrojoną w ćwierćplastry cukinię, podsmażyć. Następnie wlać nieco wody i dusić do miękkości (ale ma pozostać jędrna).

Do risotto wmieszać parmezan i oregano oraz cukinię i salami. Wymieszać wszystko, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Podawać posypane parmezanem.

 

Smacznego!

 

niedziela, 04 września 2016

 

Jako dziecko zawsze lubiłam smażony ser z kminkiem, w okrągłych plastikowych opakowaniach w pomarańczowe paski. Zapomniałam o nim na kilka lat. Ale smażony ser przypomniał mi się kilka dni temu, gdy zobaczyłam w lodówce pół opakowania białego twarogu, który zapewne by się zepsuł. Postanowiłam więc po raz pierwszy wykonać smażony ser samodzielnie - najpierw zostawiłam twaróg do zgliwienia, następnie usmażyłam na niewielkiej ilości masła i dodałam dużo kminku, który uwielbiam :). Wyszedł taki jak sklepowy!

A ponadto prezentuję szybką, pyszną i sycącą zapiekankę z cukinią, suszonymi pomidorami, żółtym serem i słonecznikiem. Sprawdzi się zarówno jako drugie śniadanie, jak i, na ciepło z dodatkiem surówki, smakowity lunch. Zapraszam!

 

Zapiekanka z cukinii z serem żółtym, suszonymi pomidorami i słonecznikiem

Przepis stąd, podaję po zmianach.

Składniki (standardowa keksówka):

  • 250 g cukinii, startej na grubych oczkach
  • 70 ml dobrego oleju
  • 100 g suszonych pomidorów, posiekanych
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 160 g sera żółtego o wyrazistym smaku, startego
  • 100 ml mleka
  • sól, pieprz zioła prowansalskie, garść pestek słonecznika

Startą cukinię wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, dodać pomidory, ser, rozbełtane jajka, olej i mleko. Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać do masy i wymieszać dokładnie. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypać słonecznikiem. Piec w 180 stopniach ok. 1-1,5 godziny (zależy od wysokości formy). Wystudzić. Kroić wystudzone.

 

 

 

Ser smażony z kminkiem

Przepis stąd, podaję po zmianach.

Składniki (1 nieduża miseczka):

  • 250 g twarogu (nie chudego)
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka kminku (lub do smaku)
  • 1 małe jajko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, sól

Twaróg rozdrobnić, wymieszać z sodą. Przykryć niedokładnie ściereczką i odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce, aż zgliwieje – zajmie to 2-5 dni w zależności od temperatury. Gotowy twaróg stanie się gładki i będzie wyglądem przypominać ser topiony. Następnie na patelni rozpuścić masło, dodać ser i stopić go przez kilka minut, mieszając. Zdjąć z ognia, dodać jajko i dokładnie roztrzepać. Dodać kminek i sól do smaku. Poczekać do stężenia, schłodzić w lodówce.

 

Smacznego!!!

 

piątek, 22 lipca 2016

 

Zdrowy obiad w moim ulubionym w ostatnich miesiącach stylu - kasza z różnymi pysznymi dodatkami. Tym razem jaglana, z mielonym mięsem, naciowym selerem, cukinią, serem żółtym i kurkumą. Super zdrowy i odchudzający seler naciowy, chude mięso, super zdrowa kurkuma, letnia polska cukinia. Zapraszam :)

 

Kasza jaglana z cukinią, selerem naciowym, mięsem mielonym i żółtym serem

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 2 nieduże cukinie
  • 1 seler naciowy
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki kurkumy, chili w proszku, oregano, sól, pieprz
  • 500 g mięsa mielonego (użyłam chudego z szynki)
  • 150 g żółtego sera, startego grubo

Kaszę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i usmażyć, rozdrabniając. Dodać pokrojoną na półplasterki cukinię i umytego, pokrojonego selera. Wymieszać, przykryć i dusić 10-15 minut, do miękkości warzyw. Odkryć, odparować i lekko zrumienić.

Kaszę wymieszać z zawartością patelni. Wmieszać kurkumę i chili, doprawić pieprzem, oregano, solą. Wmieszać żółty ser, aby się stopił. Podawać ciepłe.

 

Smacznego!

 

poniedziałek, 13 czerwca 2016

 

Lekki letni obiad - cukinie faszerowane bazyliowym pesto i smażonymi w słodkiej papryce krewetkami. Do tego świeża bagietka - i jest pysznie. A do tego light ;). Polecam więc!

 

Cukinie faszerowane pesto bazyliowym i krewetkami smażonymi w czosnku i papryce

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 2 nieduże cukinie (razem ok. 400 g)
  • 250 g krewetek (dużych)
  • 3 łyżki oliwy
  • 60 g bazyliowego pesto
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • sól, pieprz, ostra papryka

Cukinie umyć, osuszyć, przekroić na połowy wzdłuż. Posypać solą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 30 minut. Następnie wyjąć, wydrążyć środek i włożyć do miseczki. Wydrążone cukinie osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Miąższ odcedzić z wody, wymieszać z pesto. Napełnić nim cukinie i wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut.

Krewetki obrać, usunąć jelita. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić zmiażdżony czosnek, podsmażyć krótko i wrzucić krewetki. Smażyć po minucie z każdej strony, wymieszać ze słodką papryką i smażyć jeszcze 2 minuty. Wyłączyć palnik, doprawić lekko solą i ostrą papryką.

Cukinie wyjąć z piekarnika, na wierzch położyć krewetki. Zapiekać 5 minut. Podawać z bagietką.

 

Smacznego!

 

niedziela, 17 kwietnia 2016

 

Smaczny i lekki obiad lub przekąska. Pieczone cukinie faszerowane kozim serkiem kremowym, cebulką i świeżymi ziołami. Wiosennie i smakowicie. Polecam!

 

Cukinie faszerowane serkiem kozim, cebulką i ziołami

Przepis inspirowany kilkoma znalezionymi w necie.

Składniki (2 porcje):

  • 2 nieduże cukinie (każda ok. 250 g)
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie (najlepiej świeże zioła)
  • 200 g koziego serka twarożkowego (do smarowania)

Cukinie umyć, przepołowić. Wydrążyć miąższ, mniej więcej połowę, odłożyć do miseczki. Wydrążone cukinie posmarować 2 łyżkami oliwy, oprószyć solą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 20 minut, do zmięknięcia.

W międzyczasie cebulkę posiekać dość drobno. Wrzucić na resztę oliwy i smazyć kilka minut. Następnie dodać wydrążony miąższ cukinii i zmiażdżony czosnek, dusić całość razem ok. 10 minut na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i ziołami.

Upieczone cukinie nadziać farszem, pokryć kozim serkiem. Posypać ziołami. Zapiekać w 200 stopniach ok. 10 minut.

 

Smacznego!!!

 

niedziela, 03 kwietnia 2016

 

W piękny, wiosenny dzień zapraszam na szybki, pożywny i pyszny wiosenny obiad. Smażona na maśle cukinia, szparagowa fasolka, jajko z na wpół miękkim żółtkiem, feta i pyszny sosik... Co tu więcej dodawać. Polecam serdecznie!

 

Cukinia i fasolka szparagowa z jajkiem na miękko, fetą i miodowo-musztardowym sosem

Przepis własny.

Składniki (1 porcja lub 2 małe):

  • 200 g fasolki szparagowej
  • 1/3 niedużej cukinii
  • 2 jajka
  • 50 g sera feta
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Fasolę ugotować na miękko w osolonej i posłodzonej wodzie, odcedzić. Cukinię pokroić w półplastry, zrumienić na maśle. Dodać fasolkę, chwilę razem przesmażyć, dodać posiekaną fetę. Połączyć oliwę, miód, musztardę i sok z cytryny, sos wymieszać z warzywami na tej samej patelni. Doprawić solą i pieprzem.

Jajka ugotować na miękko lub półtwardo, obrać ciepłe. Danie na patelni podgrzać, dodać pokrojone jajko. Wymieszać całość z płynnym żółtkiem (jeśli chcemy). Jeść na ciepło.

 

Smacznego!

 

czwartek, 17 marca 2016

 

Jak już nieraz mówiłam, uwielbiam wytrawne tarty. Tym razem zdecydowałam się na klasyczne i wiosenne połączenie warzyw: zielonej cukinii, fasolki i szparagów, ze śmietaną oraz serem feta. Dodałam jednak pewną innowację: zamiast klasycznego kruchego spodu maślanego, zdecydowałam się na spód serowy z kremowego serka. Wyszedł pyszny i ciekawy, coś jak smak serowych ciasteczek kupowanych w cukierni. Polecam!

 

Tarta serowa z cukinią, fasolką, szparagami, śmietaną i fetą

Przepis autorski.

Składniki na spód serowy:

  • 200 g serka kremowego (np. philadelphia, Twój Smak)
  • 50 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki wody

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, rozwałkować dość cienko i wylepić prostokątną blachę (ok. 25x30 cm). Podpiec przez 20 minut w 180 stopniach.

Wypełnienie:

  • 200 g fasolki szparagowej (waga po obraniu końcówek)
  • 10 szparagów
  • 1 mała cukinia
  • 100 g śmietany 12 %
  • 100 g sera feta
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie

Cukinię pokroić w dość cienkie plastry, ze szparagów odciąć twarde końcówki. Szparagi ugotować przez 5 minut w wodzie, odcedzić, pokroić na kawałki. Fasolkę ugotować, aby była al dente. Spód posmarować śmietaną, posypać ziołami i gałką. Rozłożyć warzywa, posypać pokruszoną fetą. Posypać solą i pieprzem. Piec w 180 stopniach ok. 15 minut.

 

Smacznego!

 

niedziela, 13 marca 2016

 

Dzisiejsze danie może trudno określić nazwą, ale nie zmienia to faktu, że jest naprawdę pyszne. Pasztet/pieczeń/zapiekanka - z cukinii oraz jajek, z żółtym serem i pieprzem. Ze względu na wyraźny dodatek jajek świetnie wpisuje się w klimat wielkanocny, ale równie dobrze sprawdzi się na codzienny obiad albo nietypową kanapkę. Polecam!

 

Pasztet cukiniowo-jajeczny z serem i pieprzem

Przepis stąd, podaję po modyfikacjach.

Składniki (keksówka):

  • 3 szklanki startej cukinii (ok. 2 średnie sztuki)
  • 120 g oleju
  • 120 g bułki tartej
  • 1 duża cebula
  • 4 jajka
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • 100 g żółtego sera, startego

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach (razem ze skórką), zetrzeć też obraną cebulę. Dodać jajka, olej i bułkę tartą, a także starty ser. Wymieszać dokładnie – ma powstać gęsta masa. Doprawić do smaku solą, papryką i dużą ilością czarnego pieprzu. Przełożyć do natłuszczonej keksówki. Piec w 180 stopniach ok. 1-1,5 godziny.

 

Smacznego!

 

 

niedziela, 19 lipca 2015

 

W taki upał jak dziś zapewne nikomu nie chce stać się przy kuchni, ale mimo wszystko zachęcam do zrobienia poniższych warzywnych placuszków, bo są naprawdę pyszne. Kolorowe, lekkie, idealne na letni obiad. Użyłam do nich ziemniaków, marchewki, cukinii i cebulki, dzięki czemu są miękkie i delikatne. Smakują świetnie same, lecz równie dobrze pasować będzie do nich np. sos czosnkowy czy pomidorowy. Polecam :)

 

Placki warzywne, z ziemniaków, marchewki, cukinii i cebulki

Przepis autorski.

Składniki (12 placków):

  • 300 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • 1 mała marchewka (80 g po oskrobaniu)
  • 1 mała cukinia (140 g)
  • 1 mała czerwona cebulka
  • 2 małe jajka
  • 3 lekko czubate łyżki mąki
  • sól, pieprz, tymianek, olej

Sprawione i umyte warzywa zetrzeć na grubych oczkach tarki, odcedzić na durszlaku. Wymieszać z jajkiem i mąką, doprawić do smaku (sporo). Smażyć na rozgrzanym oleju niewielkie placuszki.

 

Smacznego!

 

czwartek, 18 czerwca 2015

 

Dziś serwuję Wam potężną dawkę zdrowia - danie z jednej patelni z kaszą jaglaną, jarmużem, suszonymi pomidorami, cukinią i pestkami słonecznika.

Otóż to, pierwszy raz w życiu kupiłam (i jadłam) jarmuż. Zaopatrzyłam się w ogromną, półkilową torbę zielska i szczerze mówiąc, nie wiem, co z resztą zrobię, bo - tak jak się spodziewałam - choć smakuje mi, nie będzie on na pewno jednym z moich ulubionych dań ani nawet jarzyn :). Tak myślałam, że zachwyty bloggerek nad jarmużem to właściwie namawianie samego siebie, bo jarmuż smakuje jak delikatna kapusta o innej nieco konsystencji, po prostu. Cieszę się, że go spróbowałam, ale jeszcze bardziej cieszę się, że słucham własnego mózgu, a nie obecnej (nawet zdrowej :)) mody. Aczkolwiek - jedzeniu potrawy towarzyszy niezmiernie przyjemne uczucie psychiczne, że pakuję w siebie coś tak zdrowego :). No i jest smakowicie! Także polecam!

 

Kasza jaglana z jarmużem, suszonymi pomidorami, cukinią i słonecznikiem

Przepis autorski.

Składniki (4 porcje):

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 2 1/4 szklanki lekkiego bulionu
  • 1 nieduża cukinia
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 250 g jarmużu
  • 50 g pestek słonecznika, podprażonych
  • 30 g parmezanu, tartego
  • sól, pieprz, słodka papryka

Kaszę wrzucić na suchą patelnię i podprażyć 2-3 minuty. Następnie zalać bulionem i gotować 13 minut do miękkości i wchłonięcia wody. Cukinię pokroić w półplastry i usmażyc na łyżce oliwy do zrumienienia (lekkiego).

Jarmuż porwać na kawałki, wrzucić na głęboką patelnię. Podlać wodą, przykryć i dusić, aż zwiędnie i zmięknie (ok. 10 minut). Odkryć, odparować. Dodać kaszę, cukinię i pokrojone pomidory oraz resztę oliwy. Wymieszać i smażyć chwilę. Wmieszać parmezan, doprawić porządnie do smaku. Na koniec wmieszać słonecznik.

 

Smacznego!!!

 

 
1 , 2 , 3